aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
FOTO/VIDEO | O arădeancă acuză cadrele medicale de la Județean de lipsă de empatie și neglijență

FOTO/VIDEO | O arădeancă acuză cadrele medicale de la Județean de lipsă de empatie și neglijență

De Sorina Ambruș
la 13 February 2023 15:12
11 Comentarii

FOTO/VIDEO | O arădeancă acuză cadrele medicale de la Județean de lipsă de empatie și neglijență

Foto: FAN
13 February 2023 15:12
Bunica sa, internată la Județean cu prognostic extrem de rezervat, nu ar fi beneficiat de atenția cuvenită din partea cadrelor medicale. Conducerea Spitalului a efectuat o anchetă, doi asistenți fiind amendați cu câte 2.000 de lei.
Scris de Sorina Ambruș - Bunica sa, internată la Județean cu prognostic extrem de rezervat, nu ar fi beneficiat de atenția cuvenită din partea cadrelor medicale. Conducerea Spitalului a efectuat o anchetă, doi asistenți fiind amendați cu câte 2.000 de lei.

Trimite articolul

X

ARAD. Nemulțumită de tratamentul de care a avut parte bunica sa, internată în stare gravă pe secția de neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, o cititoare a www.aradon.ro/Jurnal arădean, ne-a relatat în amănunt cele întâmplate pe parcursul celor 20 de zile de spitalizare. Din păcate, pacienta, în vârstă de 74 de ani, nu a supraviețuit, starea sa fiind mult prea gravă. Aparținătoarea spune că, deși nu pune decesul bunicii sale pe seama medicilor de la Județean, felul în care aceasta a fost îngrijită de către asistente și infirmiere lasă mult de dorit.


Fără mască, dar cu saturația în scădere

“Ceea ce m-a determinat să povestesc a fost în principal ziua de 7 februarie. În momentul în care am ajuns, pacienta nu avea pulsoximetrul conectat, iar masca de oxigen atârna pe jos. Să nu mai specific mizeria din exteriorul și interiorul măștii. Da, se face, dar o curățăm. Elasticul cu care e fixată, dacă se desface, îl punem înapoi. Pacienta prezenta hemiplegie, iar pe final abia își mai mișca și cealaltă parte a corpului, exclus să se fi deconectat singură. Am conectat pulsoximetrul iar saturația era 87!!!! Cum se poate ține un pacient cu asemenea saturație fără masca de oxigen pe față? Pacient care abia se mai mișcă, care abia mai vorbește… și dacă ar fi vrut ea să vă spună că are dificultăți de respirație nu ar fi putut. Indiferent că poate a fost hrănită sau i s-a dat apă înainte. Se pune masca înapoi! Plusoximetrul pe deget! Cum altfel să știu cât e saturația oxigenului? Să nu mai spun de lipsa reflexului ocular… Era clar că va trece în neființă. Dar oare astea se verifică? Dacă o simplă mască nu…, nu aș crede. Pacientul e pacient, indiferent de prognosticul sau gravitatea patologiei. Am ajuns la bunica la ora 15:37. Graficul pentru schimbarea pampersului era completat și bifat cum că s-a efectuat procedura la ora 16. Cum?…”, se întreabă nepoata pacientei internate.

Fișa pacientului, sub semnul întrebării
Nepoata pacientei este nemulțumită și de faptul că, spune ea, nu a putut lua contactul cu medicul curant, care are doar o singură gardă pe săptămână.

“Un singur medic de gardă îmi oferă informații despre starea ei venind cu fișa pacientului și îmi spune că la al treilea CT hemoragia cerebrală s-a extins. Am întrebat în mod repetat, atât eu, cât și tata (fiul pacientei în cauză ) dacă este cu siguranță al treilea, deoarece știam că primul CT denotă ischemie pe artera silviană, iar al doilea edem cerebral și hemoragie care depășea ușor scizura emisferelor cerebrale. Ischemia încă prezentă. Ulterior aflu că NU a existat un al treilea CT. Primești o informație și aia eronată… și cu prognostic mai rău decât cel pe care îl știai.”

„Le-am dat numărul de telefon”

Referitor la cele relatate de nepoată, am solicitat un punct de vedere din partea medicului curant, în speță neurologul Cătălin Hreniuc, care este și directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Iată ce spune acesta despre relatarea conform căreia rudele pacientei nu ar fi putut lua legătura cu el:

„Pacienta a fost internată 21 de zile în spital, după ce a ajuns în stare gravă în Unitatea de Primire Urgențe. Eu am fost de gardă și am preluat pacienta, în calitate de medic curant. Pe perioada spitalizării, i s-au recoltat zilnic analizele necesare și i s-au efectuat două tomografii computerizate, iar rezultatele acestora le-am discutat cu fiul pacientei. Am discutat cu familia, la momentul internării dar și ulterior, și le-am pus la dispoziție, aparținătorilor, numărul personal de telefon, însă nu am fost contactat telefonic de către rudele de gradul I. Sunt în spital zilnic, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00, am o gardă pe săptămână, în cadrul secției de specialitate și răspund la telefon, la orice oră, când sunt contactat de aparținători, pacienți.”

Lipsă de grijă și de empatie
Cititoarea noastră mai povestește pe larg și despre modul în care asistentele și infirmierele tratează pacienții care, spune ea, chiar dacă nu mai au mult de trăit ar trebui să beneficieze de aceeași îngrijire și de empatie din partea personalului medical:

„Aș mai avea de spus multe lucruri care sunt total neconforme dar am să le enumăr sumar: aproape de fiecare dată trebuia să observ eu neconformităţile pacientei și să mă sesizez; branule extrase fără stază conformă; hematoame de mari dimensiuni în urma lor; stază făcută cu vată și plasture pus pur și simplu peste aceasta, iar apoi ne mirăm de dimensiunea hematoamelor și lipsa de vene perfuzabile; sau varianta de plasture rulat de mai multe ori în jurul mâinii, prea strâns; pampers neschimbat, deși infirmierele ne roagă să ieșim deoarece schimbă pacienții, iar petele erau uscate, impregnate în aşternut, nu proaspete; aceeași sondă 21 de zile cu depuneri masive pe tubulatură; nu am înțeles lipsa informației cu privire la analizele și tratamentul pacientei; gândacii din salon care ajung de la grupul sanitar în paturile bolnavilor, majoritatea imobilizați; cadrele medicale care intră rar spre foarte rar la pacienți și de care dai cu greu.”

Anchetă finalizată cu amenzi

Legat de aceste din urmă nereguli semnalate de cititoarea noastră, Cătălin Hreniuc, de această dată din postura de director medical al Spitalului, face următoarele precizări:

„Împreună cu inspectori de la Direcția de Sănătate Publică Arad am demarat o anchetă referitoare la îngrijirile medicale acordate de asistenții medicali, respectiv infirmieri, iar în urma acesteia au fost amendați, cu câte 2.000 de lei, doi asistenți medicali, în cazul cărora s-a constatat nerespectarea tehnicilor de îngrijire. Întreg personalul secției va fi reinstruit referitor la instrucțiunile de lucru cu privire la tehnicile de îngrijire acordate pacienților. Referitor la schimbarea scutecului, precizez faptul că infirmierii schimbă pacienții, din toată secția, și abia apoi completează graficul. Pacienta era deja schimbată la ora la care aparținătorii au venit în vizită, chiar dacă în grafic era menționată ora 16.00.
În privința insectelor, am discutat cu colegii din cadrul secției, iar conform planului de dezinsecție, în mod normal aceasta se efectuează o dată pe trimestru. Pe secția noastră, conform fișelor și proceselor verbale, operațiunea de dezinsecție s-a realizat o dată la una sau la maxim două săptămâni. În plus față de acest lucru, la fiecare dezinfecție a saloanelor s-a efectuat și dezinsecția.”

https://www.aradon.ro/wp-content/uploads/2023/02/6293279329637935723454262666595694892059933304744n.mp4

FOTO | O arădeancă acuză cadrele medicale de la Județean de lipsă de empatie și neglijență

 

Interes și compasiune

Dincolo de starea bunicii sale, dincolo de decesul survenit ca urmare a patologiei, nepoata pacientei face un apel la umanitate, la compasiune, chiar și față de oamenii care nu mai pot fi salvați. Un apel la empatie care, de multe ori, lipsește din sistemul sanitar românesc.

“Ca o concluzie, indiferent de negările și scuzele pe care și le vor aloca cei de la spital, de părerile negative, de orice din acest context, sper să se îndrepte lucrurile pe viitor, măcar cât să arătăm puțin interes și compasiune indiferent de cât de alterată e starea pacientului, indiferent de prognosticul negativ al bolii căci pacientul e pacient până la deces; să își spună fiecare nemulțumirile, și poate să înceapă și sistemul nostru medical să facă pași spre mai bine. Conduita instituției consider că trebuia neapărat sesizată. Iar pentru bunica mea… drum lin spre cer.”

Trimite articolul

X
Taguri:
acuze ,
ancheta ,
Arad ,
aradeanca ,
asistente ,
atentie ,
bunica ,
cadre medicale ,
deces ,
deces bunica ,
dezinsectie ,
doi asistenti amendati ,
insecte ,
lipsa de empatie ,
neglijenta ,
pacienta ,
SCJU Arad ,
spital ,
spitalizare
11 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Zozo says:
    February 13, 2023 at 3:31 pm

    Cea ce se întâmplă acolo se știa de mult.Au mai fost povesti triste dar nu sau luat măsuri.Cand ajungi acolo te gândești cum sa pleci mai repede sa nu mai iei și alte boli de acolo.

    Reply
    • Petre says:
      February 14, 2023 at 4:34 am

      Din pacate nu se intelege ca meseria de doctor, asistent etc este una de vocatie. Nu o poate face cel ce nu are aplecare pentru asta. Nu te faci doctor pentru salar sau spagi. Nu te faci doctor sa dai bine la neamuri sau cunoscuti. Te faci doctor ca asa simti inauntrul tau ca asta ti-e menirea. Sa ajuti oamenii

      Reply
  2. Shsjj says:
    February 13, 2023 at 5:20 pm

    Adevărați torționari ! In covid au făcut măcel,sper sa fie o judecată de apoi !

    Reply
  3. Arad says:
    February 13, 2023 at 5:20 pm

    Acolo ca acolo dar sa vedeti la municipal acolo e drum spre moarte sigura.e o mafie in spitale de numa. Sa vedeti mancarea care le sunt ddata pacientilor laturi in toata regula.ma intreb cine nu are apartinatori care sa ii aduca mancare gatita ce face? simplu moare de foame

    Reply
  4. CHE says:
    February 13, 2023 at 5:24 pm

    Fereasca Dumnezeu sa ajungi acolo… pentru ce mai platim luna de luna asigurari de sanatate?!? Imagineaza-ti ca iti lasi persoana iubita pe mainile astora cu speranta ca va fi ingrijita si vindecata si o gasesti degradata, dezumanizata si mancata de gandaci… in Spitalele anului 2023….
    Pentru parvenitii astia lipsiti de compasiune si omenie, lacomi si egoisti, exista un loc special in Iad…. o sa vi se intoarca toate inzecit….

    Reply
    • jack says:
      February 13, 2023 at 7:32 pm

      Platesti la casa de sanatate nu la spitale unde se merge subfinantat la greu intelegeti o data nu poti avea sistem performant de sanatate latind lunar la casa de sanatate o groaza de bani iar spitalele sa faca economii pe pacienti tratati va la sri ei primesc cei mai multi bani…

      Reply
  5. Florina Marinesco says:
    February 13, 2023 at 5:32 pm

    Neglijenta, nesimtire si incompetenta.Incalcari efective ale legii si moralitatii. Rezultatul nepotismului,coruptiei si diplomelor eliberate pe baza rulanta. Sistemul de stat este un sistem bolnav si din pacate caracatita medicilor din buget se extinde in privat. Trendul este infricosator de la medici la infirmiere.Asta e realitatea si cine isi permite e recomandat sa evite spitalele aradene…

    Reply
  6. Doru cascadoru says:
    February 13, 2023 at 6:59 pm

    Numai în spitalele din România să nu ajungi. Celor care îi tratează pe pacienți cu asemenea indiferență le doresc să aibă parte de același tratament când va veni vremea

    Reply
  7. Stefan51 says:
    February 13, 2023 at 7:16 pm

    Ca o concluzie, indiferent de negările și scuzele pe care și le vor aloca cei de la spital, de părerile negative, de orice din acest context, sper să se îndrepte lucrurile pe viitor, măcar cât să arătăm puțin interes și compasiune indiferent de cât de alterată e starea pacientului, indiferent de prognosticul negativ al bolii căci pacientul e pacient până la deces;
    VISE,de la marirea salariilor-nemeritat pentru multi-se vede cine este dispus sa munceasca cu adevarat in sistem,din nefericire extrem de putini,nu mai au scuza salariilor mici,dar tot nu-si fac treaba

    Reply
  8. gia says:
    February 13, 2023 at 9:58 pm

    Si ne mai miram de ce merge pacienti la Seged si dau mii de euro??? Uite . pt asta. Te duci la Seged, te tratezi si apoi cu actele vii in tara si primesti apox 80 la suta inapoi din bani pe care iai dat in Ungaria. La noi de ce nu se poate????

    Reply
  9. Arina says:
    February 14, 2023 at 10:18 am

    Și la secția de Gastroenterologie, a Spitalului Județean Arad, este, fix, aceeași mizerie. In plus, dezinteres, insolență, țățisme din partea asistentelor. Care fac orice, dar nu ceea ce scrie în fișa postului. Din păcate, unii dintre medicii de pe această secție,au același mod de gîndire. Cine se aseamănă, se adună…

    Reply
  10. Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    5
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    6
    Crişan, executat de sârbi?
    7
    Bărbatul găsit mort în apartament, pe Cocorilor, era unul dintre „locotenenții” lui Uțu Rohozneanu
    8
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    9
    Cutremur cu magnitudinea de 5.2, lângă Arad
    10
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad

    România

    MAE rus anunţă că va răspunde la ceea ce a calificat un act ostil, reducerea prezenţei diplomatice ruse în România
    Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

    Local

    Câți profesori arădeni continuă greva?
    Dintre cei care au început greva pe 22 mai, în jur de 500 au renunțat la acțiunea de protest în cele aproape 3 săptămâni scurse de la început. 1

    UT Arad

    Cibi și Anișorac merg la națională

    Local

    Două arădence, la Summitul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics
    Anca şi Mara Oprea vor prezenta ceremonia de deschidere a Summit-ului, având sarcini foarte importante în organizarea întregului eveniment.

    România

    Mama fetiței ucise la București, preluată de autorități din Vama Nădlac
    Mama fetei de 12 ani care a fost găsită moartă într-un apartament din București a fost preluată de autoritățile române, în noaptea de joi spre vineri, din Vama Nădlac. 1

    Local

    Raed Arafat, la Arad, cu ocazia a 15 ani de SMURD
    1

    România

    Tulcea: Digul de aparare de la Mahmudia s-a rupt. Peste 30 de hectare de culturi agricole au fost inundate
    Aproape 40 de hectare de teren cu diferite culturi agricole au fost inundate joi după ce s-a rupt digul Carasuhat care proteja o suprafaţă cultivată de diferite firme, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.

    România

    Atenționare de călătorie MAE pentru SUA. Deteriorare severă a calităţii aerului din cauza incendiilor din Canada
    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în partea de nord-est a Statelor Unite ale Americii (Marile Lacuri, New York, Washington DC, Baltimore, Carolina de Nord, Carolina de Sud) că autorităţile locale au emis un cod roşu, până pe 11 iunie, privind deteriorarea severă a calităţii aerului din cauza particulelor de cenuşă şi elementelor nocive provenite de la incendiile de pădure din Canada.

    Local

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor din data de 08-06-2023 sunt următoarele:
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.