aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
Local
Frumos ca o kimaeră umblând între două muzee

Frumos ca o kimaeră umblând între două muzee

De Adriana Barbu
la 25 August 2022 22:24
1 Comentarii

Frumos ca o kimaeră umblând între două muzee

25 August 2022 22:24
Joi, spre seară, a avut loc, din pricini știute mai ales de Călin Man, întâlnirea neîntâmplătoare dintre un ochi, un craniu, un creier, un cap în nori, niște măruntaie, foarte multe amintiri, unele extrem de curate, și o casă care nu mai e acasă.
Scris de Adriana Barbu - Joi, spre seară, a avut loc, din pricini știute mai ales de Călin Man, întâlnirea neîntâmplătoare dintre un ochi, un craniu, un creier, un cap în nori, niște măruntaie, foarte multe amintiri, unele extrem de curate, și o casă care nu mai e acasă.

Trimite articolul

X

Joi, după masă. La un muzeu. Iar, mai apoi, la altul. Printre himere, dar mai ales cu kimaere în devenire. Printre proiecțiile unor amintiri, puse în sertare de accesat, printre casele care nu mai sunt acase, printre ochi care te înghit, dar care pun creierul în mișcare, ca să scrie povești din cuvinte nici ele întâmplătoare, care fac apoi ca norii să se miște mai repede, în ochii unui cap decapitat, cu un trup zburând, care fac și, mai apoi, tomografia întregii povești și care te duc neapărat în măruntaiele unei alte himere.

meet kimaera #0, cu artitșii reVoltaire, Bogdanator, gH, Alex Halka, și desigur cu Călin Man drept curator, s-a combinat (pe foarte gândite, am aflat) cu Affective space, hibrid organs, kimera#1., cu artiștii Dan Chiș, Marian Codrea, Georgiana Cojocaru, Dragoș Dogioiu, Alexandra Drăgulinescu, Dilmana Yordanova, Mihaela Kavdanska, Andrei Mateescu, Gabriela Mateescu, Ioana Marșic, Liliana Mercioiu Popa, Ema Motea, Marina Oprea, Selina Yilmaz și curator Raluca Oancea, în două spații culturale: la Palatul Cultural și la Muzeul de Artă. Ce a rezultat e greu de descris în cuvinte, dar a putut fi văzut joi, după masă, cu toți ochii deschiși, în cele două locuri menționate mai sus: unul aflat la început de renovare și câștigat temporar de artiștii din jurul lui Călin Man, cel de al doilea aflat chiar înainte de debutul renovării, pe cale să fie pierdut, tot temporar, de aceiași artiști.

Ai fi putut, dacă ai fi venit la Palat, să începi așa după masa de joi: ai fi putut intra din prima într-un ochi care te înghite în totalitate, pentru a te proiecta, mai apoi, pe pereți și a te duce mai departe într-un creier ce scrie cuvinte ca de reclamă pentru ca, mai apoi, să miște cu tine cu tot norii din ochii unui cap decapitat, a cărui trunchi încă n-a plecat de tot de lângă, dar care plutește aproape de plafon. În timp ce creierul își scrie încet, dar sigur, povestea unui CT dadaist până peste poate, dar mai ales scrie povestea tuturor, CT care inevitabil ține legătura, pentru că așa vrea el, așa crede de cuviință și așa și e, cu măruntaiele împrăștiate deloc întâmplător într-o cameră care nu mai e nicidecum neagră.

Lângă, poți merge fără supărare, un pic horror, dacă ar fi să ne luăm după unul dintre călătorii care au testat drumul, printre amintirile unui tânăr, ba chiar poți poposi și prinde cu mâna obiectele care i-au conturat viața în trecut, în timp ce alte câteva video-uri, hipnotice, își scriu propria poveste pe ecranele din sala în care imensul ochi nu se uită (încă) la ele.

Notele oficiale

„Trăim un timp al hibridizărilor infinite, al ciclurilor și al narativelor labirintice, al colecționării compulsive generatoare de junk și dezordine, dar în același timp producătoare de arhive artistice sau cabinete de curiozități – Wunderkammer. Reconsiderarea postumanistă a non-umanului ne învață să privim cu atenție în jur, către insecte, microorganisme și circuite electronice de la care putem prelua noi metode de comunicare și colaborare, noi moduri de a fi: împreună, în relație. În acest context, proiectul colaborativ Kimaera își propune să construiască un organism electronic, o meta-instalație interactivă cu autori multipli, care va conecta digital zece module, combinând noile și vechile media, interpretarea fenomenologică a lumii interconectate cu noua filosofie Internet of Things (IoT). Meta-instalația va parcurge faze succesive, acumulând până în 2023 noi lucrări, noi organe, noi lucruri-agenți”, este justificarea scrisă (drept invitație la eveniment) a trăirilor primei expoziții din sala Palatului Cultural. Cu precizarea clară că „Evenimentul expozițional Kimaera # 0 propune o întâlnire cu nucleul greu al meta-instalației, realizat de patru actori cheie ai kinema ikon (reVoltaire, Bogdanator, gH, Alex Halka) la care se vor conecta ulterior noi module și autori”.

Joi, s-a adăugat, parcă natural, instalația aceea intestinală, dar alte șase instalații, printre care sigur și o inimă, se vor conecta, pe rând, la mega proiectul în curs de facere, finalul urmând să fie prezentat anul viitor, pentru început la Timișoara, în condițiile în care proiectul face parte din programul Timișoara2023 — Capitală Culturală Europeană.

„În vremuri postumane reașezarea individului față de natură și tehnologie provoacă o serie de reverii mașinice sau biomorfice ce antrenează neașteptate mutații ale umanului: deveniri-animal însoțite de deveniri-mașină. Se performează dansuri simbiotice la nivelul biților și al circuitelor. Se deschid spații afective de imersiune în cosmosul animal sau vegetal ce încurajează hibridizări diverse cu tentă ludică, erotică sau chiar morbidă. (…) Memoria se arhivează și digitizează, trecutul se insinuează în prezent antrenând construcția de colaje spațio-temporale, amestecul de voci și identități într-un creuzet unic. (…) Amintirile se întrepătrund, se extind, camera de bloc se descompune într-o rețea de obiecte cotidiene, se suprapune peste cimitirul din satul bunicilor într-un hypernarativ tranzitoriu, într-un peisaj VR fără orizont și fără sfârșit. Imaginarul copilăriei, compus pentru generația Z din cadre de film și desene animate, este rescris de roboți AI și astfel recolorat în magenta și cyan”, e doar parte din textul invitației la cea de a doua expoziție, AFFECTIVE SPACE. HYBRID ORGANS. Kimaera #1 , prelungită de la Palatul Cultural la Muzeu.

De la palat, la muzeu

Purtat dintr-o senzație în alta și dintr-o instalație în alta, pauza făcută pentru a ajunge de la Palatul Cultural la Muzeul de Artă ți-ar fi dat nițel timp de respiro, ca să-ți aduni creierul pierdut printre nori, computere tomograf, lămpi din anii 1900 și realități virtuale umplute cu amintirile altora, doar pentru a te arunca rapid într-o altă realitate. Care nu mai e acasă, dar care a fost și care a devenit pură poezie. Aici se află priveliștea ta minunată pe care ai fi putut să o ai joi la Affective space, hibrid organs, kimera#1, aici ai fost dintotdeauna, deși aici nu ai fost niciodată acasă, în timp ce lângă își trăiesc viața, într-un alb ca de spital, niște baloane hipnotice, pe roboți neobosiți, care nu pot nicicum să mai iasă din perimetrul extrem de curat, spălat parcă nebunește pe mâini și acoperit parcă cu mască, pentru a nu aduce cumva virușii dintr-un exterior mereu inaccesibil. Și important ar fi fost să te uiți și în sus, pentru că sus sunt trasate clar spațiile în care ai voie sau nu să locuiești. Dacă îndrăznești să te uiți în sus și să nu te gândești cumva, vreodată, la Dogville, ci la ce nebunii creative mai știu să facă tinerii elevi și studenți de la Arte din București, cot la cot cu profesorii lor.

Și ai fi văzut, desigur, joi după-masa, doar începutul unei lucrări care va conține zece module care vor interacționa între ele, creând în cele din urmă bestia artistică perfectă, transformând în pixeli privitorul și scriind cuvinte pentru posteritate. Totul coordonat de un computer central care va derula la nesfârșit povești cu vise și visuri începute de 20 de ani, care mută norii și ascultă bătăile inimii celor din jur.

https://www.aradon.ro/wp-content/uploads/2022/08/1455431WhatsAppVideo20220825at81700PM.mp4

Trimite articolul

X
Taguri:
Calin Man ,
expozitie la Palatul Cultural ,
Kimaera ,
Kinema Ikon ,
muzeul de arta ,
tineri artisti din Bucuresti
1 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Rvr says:
    August 26, 2022 at 10:25 am

    @Adriana Barbu – Orice iei, ia jumatate;) Am ametit citind inceputul articolului :))

    Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Cât costă întreținerea unui vârstnic la căminul de pe Bodrogului
    6
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    7
    VIDEO | Accidentul de pe Calea Aurel Vlaicu, surprins de camerele video
    8
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    9
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    10
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“

    UT Arad

    Joc școală fără gol între UTA și CSM Lugoj
    Mihalcea a experimentat în jocul școală cu echipa care pregătește barajul de promovare în Liga 3.

    România

    Ilie Bolojan: Vor fi luate măsuri de corecţie a deficitului. Majoritatea sunt nepopulare, dar necesare
    Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat vineri că vor fi luate măsuri de corecţie pentru reducerea deficitului bugetar care majoritatea sunt nepopulare, dar necesare şi şi-a exprimat speranţa că săptămâna viitoare discuţiile între partide se vor finaliza.

    România

    Fritz este noul președinte al USR. „Misiunea mea este să ne reconectăm cu alegătorii”
    Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a fost ales președinte al USR încă din primul tur al alegerilor interne, după ce tot acesta a ocupat interimar postul după demisia Elenei Lasconi. Fritz spune că va rămâne primar și, drept urmare, că „poate că vine timpul ca România să fie condusă nu doar din București”.

    Local

    Un nou record: 14 parohii vacante în Arad
    Dintre acestea, 7 sunt în Protopopiatul Lipova, 5 în Protopopiatul Sebiș și 2 în Protopopiatul Ineu.

    Local

    Trei persoane suspectate că încercau să fraudeze examenul de Bacalaureat în Arad, prinse în flagrant
    Trei persoane suspectate că încercau să fraudeze examenul de Bacalaureat, în județul Arad, au fost prinse în flagrant, vineri, informează Direcția Generală Anticorupție (DGA).

    ARADON Sport local

    Trofeu pierdut la penalty-uri de CSŞ Gloria

    UT Arad

    UTA a pus în vânzare abonamentele!
    Pentru al 6-lea an consecutiv „Bătrâna Doamnă” va fi la startul Superligii. 1

    ARADON Sport local

    Arbitrează la „mondialul” de handbal pe plajă
    Cu ecuson EHF din 2018, Amalia Constantinescu şi Iasmina Cornea-Lascu sunt în faţa unei mari provocări.

    Local

    FOTO
    Ambulanța pentru Monumente, intervenție finalizată la biserica din Corbești
    Proiectul a fost sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.