aradon.ro Web analyticsGrupul medicilor protestatari contestă, într-o scrisoare deschisă, managementul Spitalului Județean

De Sorina Ambrus
Reactualizat la:

Grupul medicilor protestatari contestă, într-o scrisoare deschisă, managementul Spitalului Județean

Reactualizat la:
Aceștia susțin că nu tăierea sporurilor a generat protestul de săptămâna trecută, ci atitudinea „sfidătoare” a conducerii.
Scris de Sorina Ambrus - Aceștia susțin că nu tăierea sporurilor a generat protestul de săptămâna trecută, ci atitudinea „sfidătoare” a conducerii.

Arad. Așa după cum anticipam în materialul precedent, conflictul deschis izbucnit între conducerea Spitalului Clinic Județean Arad și o parte dintre medicii de la Județean este departe de a se fi încheiat. Urmare a articolelor publicate de Aradon/Jurnal Arădean, în care am prezentat punctele de vedere ale tuturor celor implicați, medicii arădeni care au protestat spontan joia trecută ne-au adresat și o scrisoare deschisă în care detaliază motivele „rupturii” dintre cadrele medicale și managementul unității sanitare.

Neasumată nominal, semnată de Grupul Medicilor Protestatari al SCJU Arad și încheiată cu sloganul „Uniți vom învinge”, scrisoarea face referire, în prima parte, la profesiunea de medic, la jurământul depus și la datoria pe care aceștia o au față de pacienți: „Odată admiși printre membrii profesiunii de medic am depus un jurământ prin care ne angajăm solemn să ne consacrăm viaţa în slujba umanităţii, să păstrăm profesorilor noștri respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate, să exercităm profesiunea cu conştiinţă şi demnitate, sănătatea pacienţilor este pentru noi obligaţie sacră, să menţinem prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medici, colegii noștri să fie fraţii noștri, și să nu îngăduim să se interpună între datoria noastră şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială, să păstram respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale, chiar sub ameninţare şi să nu utilizam cunoştinţele noastre medicale contrar legilor umanităţii. De-a lungul anilor ne-am străduit să respectăm cu demnitate și onoare această profesiune sacră. Nu cu puține sacrificii, ci chiar în condiții foarte grele am reușit să câștigăm încrederea pacienților noștri prin profesionalism, empatie și devotament fiind în permanență alături de ei și familiile acestora.

Contestă mercantilismul

În continuare, grupul medicilor protestatari contestă afirmația cum că protestul ar fi avut la bază tăierea din sporul de gardă pentru cei care fac permanență pe secțiile non-Covid: „Anul 2020, anul pandemiei COVID-19, a reușit să creeze incertitudini, intrigi și controverse în sistemul medical la nivel mondial. Cu toate acestea, medicii arădeni au depus toate eforturile și au reușit să își îndeplinească datoria în fața acestei noi și mari provocări. Astfel, medici din toate specialitățile, împreună au fost angrenați într-o luptă contra-cronometru cu un dușman necunoscut care ne pândea pe toți, medici și pacienți deopotrivă. În toată această perioadă am fost catalogați pe rând: ”eroi”, „criminali” și în ultimă instanță de către propria noastră echipă managerială „mercantili”, care protestează pentru …165 lei. Prin această scrisoare deschisă dorim să vă aducem tuturor la cunoștință că NU sancțiunea materială ne-a determinat să protestăm, ci modul total neprofesionist, abuziv, unilateral, prin care s-a ajuns la această decizie și modul sfidător al actualei conduceri la adresa întregului corp medical. Dovada cea mai clară a unității corpului medical a fost participarea la protestul spontan al medicilor din toate specialitățile atât cei afectați, cât și cei neafectați de această decizie”.

Echipe manageriale incompetente

În continuare, grupul format din aproximativ 80 de medici, din informațiile noastre, este de părere că decăderea sistemului de sănătate arădean, la care am fost cu toți martori în ultimii ani, are la bază echipele manageriale incompetente:

“Marea majoritate a medicilor protestatari, care asigură servicii medicale în SCJU Arad, a terminat pregătirea în centre universitare de prestigiu și a încercat să aducă sistemul medical arădean la un nivel superior, cât mai performant, prin pregătire superioară și prin viziuni moderne, obiective, practice și practicabile în interesul pacienților noștri. Menționam că, asemeni nouă, sunt mulți alți colegi nemulțumiți de neprofesionalismul actualei conduceri, de departe cel mai lamentabil, însă se tem de represaliile d-nei manager interimar cu care suntem familiarizați în ultimul an. Există din partea actualei conduceri o lipsă de înțelegere minimală a faptului că eficiența și siguranța actului medical depind esențial de un climat de lucru lipsit de tensiuni inutile, care să permită concentrarea pe problemele esențiale care constituie adevărata menire a spitalului: acordarea unor îngrijiri medicale prompte, eficiente, sigure, și, în ultimă instanță-salvarea de vieți. Atât noi cât și dumneavoastră, am fost martori în ultimii ani la decăderea sistemului medical arădean, decădere care are legătură directă cu echipe manageriale incompetente. Este perpetuată numirea în funcții de conducere a unor persoane fără pregătire și experiență în actul managerial, care realizează un “management” de azi pe mâine, lipsit de viziune, lipsit de obiective clare, care nu sunt responsabile în niciun fel pentru propriul amatorism și lipsa de performanță, pentru întreținerea dublului standard și a arbitrariului decizional. Actuala conducere a preferat să ia decizii populiste, fără legătură cu îmbunătățirea mediului profesional și a actului medical, bazate mai mult pe frica de imagine negativă.”

Înlăturarea incompetenței

Asemenea dumneavoastră lucrăm cu oameni pentru oameni și, ca în orice domeniu, există angajați care aduc prejudiciu profesiei noastre, despre care, în mod cert conducerea are cunoștință, însă, paradoxal, împotriva acestora nu sunt luate măsuri, existând un grad de toleranță maximă. Semnalarea și protestul nostru, cu privire la managementul defectuos, discriminarea și sfidarea cu care ne confruntăm, având rolul de a îndrepta și preveni problemele, s-a soldat cu declarațiile înjositoare ale conducerii.

Solicităm factorilor de decizie să dispună măsurile legale necesare pentru înlăturarea incompetenței de la nivelul echipei manageriale interimare actuale a SCJU ARAD și orientarea acesteia spre interesul pacienților și a cadrelor medicale, fără atacuri calomnioase la imaginea și demnitatea acestora. Decizia actualei echipe manageriale enunțată de managerul interimar al SCJU Arad, Florina Ionescu, că ’’a gândit mai multe măsuri care să eficientizeze activitatea în cadrul spitalului – concretizate prin diminuarea sporului de gardă pentru personalul care nu asigură continuitatea în zonele roșii” (sursa Aradon 13.05.2021) contravine oricărui principiu elementar de management. Îi asigurăm pe toți pacienții de profesionalismul nostru și îi rugăm pe aceștia să NU își piardă încrederea în serviciile medicale ale SCJU ARAD și să NU dea curs discreditării noastre”, își încheie apelul către arădeni, medicii protestatari.

Mediere

Așa după cum declara și liderul sindicatului Camera Județeană a Medicilor, Iosif Dorin Stepănescu, președintele Consiliul Județean, Iustin Cionca, a invitat părțile implicate la discuții, cu scopul de a media acest conflict. Întâlnirea va avea loc marți, de la ora 14:00, și au fost invitați să participe reprezentanții medicilor, conducerea SCJU și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Arad, pentru că, deși nu se arată în scrisoarea deschisă, documentul „oficial” înaintat conducerii județului face referire și la controalele efectuate de inspectorii sanitari la ambulatoriile spitalului. Vom reveni cu amănunte de la această întâlnire.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Aradean says:

  Vai…vai…pai tocmai profesia de medic o trădează prin modul cum se poartă cu pacientii….

 2. Balciu says:

  de neinteles aloci bani pt tot felul de tampeniisi vrei sa tai bani de la sanatate indiferent ca sunt bani de garzi sunt taieri tot de la sanatate!in schimb aloci bani.bisericilor secta asa zis pocaite ca numa pocainta nu e.curvasareala si prefacatoria!

 3. Arădeanul says:

  Poate ca vor sa schimbe situația celor 16 ani în care PNL pune manageri și directori politici!!!
  Ceea ce le dau dreptate protestatarilor!!!

 4. anonim says:

  Niciodata nu am negat ca nu ar fii si medici de calitate si de o moralitate ridicata in randul medicilor , INSA !!!!! in momentul in care te multumesti sa pleci capul si sa taci la toate marsaviile care se fac in sistem , tu ca medic care te consideri corect , cu ce esti mai bun ca cel care isi batejoc de profesie ??? Multi credem in Divinitate , daca tu ca medic credincios , nu esti capabil sa iei atitudine contra celor ce fac de rusine aceasta profesie , crezi ca esti mai bun ca ei ? da ! nu tu pacatuiesti , insa tu ascuzi pacatul altuia ! ba poate chiar ii iei apararea celui nenorocit doar datorita faptului ca te gandesti ca astfel si punca ta se va umple mai repede …. Isus cand a fost la templu si a vazut marsavia ce se facea acolo nu a trecut nepasator ……..fiecare va trebuie sa raspundem pt ce am facut , ce nu am facut sau pt ce puteam face dar ne am multumit sa intoarcem capul …. Samariteanul a actionat atunci cand a fost nevoie de el , nu cand i ar fi spus altul ca ar fi nevoie ….. voi ca medici aveti o chemare aparte , aici nu e vorba nici de infrastructura rutiera , nici de ideologie politica , nici de finantze , nici de ecologie sau egal ce domeniu , aici e vorba de viata , viata care a fost daruita de Divinitate , daca voi medicii credincios tratati cu indiferentza darul oferit de Divinitate care la un moment dat poate depinde de voi continuarea existentzei acestui dar , iar voi nu depuneti tot efortul necesar ca acest miracol sa continue , la ce rasplata va asteptati ? Nici o profesie , dar absolut nici una nu are conclucrarea intre Divinitate si uman ca profesia de medic , nu rupeti aceasta legatura !

 5. Gusti says:

  un mare kkt , am rude in sistemul medical din ARAD(din 1990 ) si stiu , zic eu , destul de bine situatia . Lucrezi in judetean , esti de o anumita confesiune , ai beneficii , daca nu esti a 99-a roata la caruta , sa nu spun ca acelasi post in matern sau in oricare alta sectie (maternul nu mai este spital , este sectie a spitalului judetean ) sunt diferente salariale semnificative . Pt concediu trimiti foile la judetean , daca ai un deces in familie si prin lege primesti zile libere , primesti cate vor “sefele” sau de loc . uni au 2 saloane ,altii au 2 cladiri , unele fara lift . in functie de gratiile in care esti , primesti niste ture de noapte , ca na sunt ore duble si se simte la salar , salar care are sporuri din anii 2000 . Deci despre ce vorbim sistemul medical din ROMANIA nu numai din ARAD este varza , in fiecare spital mai gasim 1 2 doctori pe fiecare sectie care incearca sa lupte cu sistemul .RUSINE RUSINE RUSINE

 6. Siles says:

  Pai, cand vi s-au marit salariile de catre “ciuma rosie’ ,tot ati mers unii si ati protestat si ati urlat precum descreieratii in piata, acuma taceti si suportati, asta ati votat,asta aveti(din pacate suportam toti din cauza voastra, a oilor)!

 7. chesanebunu says:

  UN SINGUR COMENTARIU AM:

  MEDICII trebuie sa decida: ANGAJATI in sistemul medical de Stat sau in sistemul medical Privat!

  TREBUIE modificata legea a.i. sa nu mai existe ‘blocari de posturi’ , medici absenti de la ambulatoriu (fiind in cainetele Private), a.i. se ofera posibilitatea ca fiecare institutie sa aibe un medic non-stop!

  Pana cand acesta lege nu se va aplica, sietmul Medical va fi un MARE DEZASTRU NATIONAL !

  NU ca nu sunt neinteresati….

 8. UT Arad

  Abonamentele la UTA se vând ca „pâinea caldă”
  ARAD. Clubul UTA a demarat campania de reînnoire a abonamentelor. Timp de zece zile, cei care și-au plătit locul pe stadionul „Francisc Neuman” pentru întreg sezonul 2020-2021, au șansa să și-l păstreze şi să beneficieze de o reducere.

  Local

  Doar 72% dintre absolvenții arădeni de liceu s-au înscris la Bacalaureat
  Doar 72% din totalul absolvenților claselor a XII-a și a XIII-a din județul Arad s-au înscris la examenul de Bacalaureat.

  Local

  Comuna Conop are propriul steag
  CONOP. Comuna Conop din judeţul Arad are un steag oficial, începând de miercuri, 16 iunie.

  Local

  Tiriştii vor bloca vineri Aradul
  Pe surse, am aflat că vineri va avea loc un protest al transportatorilor care vor circula cu 5 km/h pe centura Aradului.

  Local

  Bărbat muşcat de viperă, în judeţul Arad
  Incidentul a avut loc miercuri după masă, în localitatea Juliţa. Victima a fost transportată în stare foarte gravă la Spitalul Judeţean. 12

  Local

  Gruparea Loliș așteaptă sentința Tribunalului Arad
  Gruparea, formată din 11 persoane, a furat seiful din incinta unei case de schimb valutar din Chișineu-Criș și a mai sustras 70.000 de euro din două locuințe din satul Hălmăgel.

  România

  VIDEO. Bătaie între fete la o școală din județul Timiș. Elevă trântită pe jos și lovită cu picioarele
  Un nou caz de agresiune la o școală din Timiș, după cel grav de bullying de la un liceu din Timișoara. O elevă de la Școala Gimnazială 2 din Sânnicolau Mare este trasă de păr, trântită pe jos și lovită cu pumnii și picioarele de colege, în prezența mai multor adolescente. 1

  Local

  Reţeaua şcolară, din nou în CLM
  De data aceasta, printr-o plângere a profesorilor de la „A. Vlaicu” şi „H. Coandă” care solicită revocarea fuziunii aprobate de aleşi în aprilie.

  Local

  Un documentar și o dramă, pe marele ecran de la Arta
  Filemele „Păr” şi „Babyteeth” vor fi proiectate vineri, respectiv sâmbătă, de la ora 21.45.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.