aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Habitatul păsărilor și al castorilor, distrus de curățenia de primăvară?

Habitatul păsărilor și al castorilor, distrus de curățenia de primăvară?

De E.R./V.O.
la 17 March 2023 20:49
10 Comentarii

Habitatul păsărilor și al castorilor, distrus de curățenia de primăvară?

Au „toaletat” malul Mureșului/Foto: E.R.
17 March 2023 20:49
Specialiștii atrag atenția că habitatul castorilor și al păsărilor care viețuiau în centrul orașului, pe malurile Mureșului, pare să fi fost distrus parțial de curățenia de primăvară.
Scris de E.R./V.O. - Specialiștii atrag atenția că habitatul castorilor și al păsărilor care viețuiau în centrul orașului, pe malurile Mureșului, pare să fi fost distrus parțial de curățenia de primăvară.

Trimite articolul

X

ARAD. În zona centrală a orașului, cu începere din Parcul Europa, muncitorii au curățat zona dintre albia minoră a Mureșului și parcuri. Iar prin curățarea zonei nu s-a înțeles doar scoaterea gunoaielor aruncate de arădeni sau aduse de apele râului, ci și defrișarea arbuștilor și copacilor tineri crescuți acolo în ultimii ani. Momentul ales a fost și el unul prost, spun specialiștii. Păsările urmează să depună ouă și s-au trezit cu majoritatea cuiburilor distruse și cu locurile în care ar fi putut cuibări defrișate.

Pe suprafețe mari, albia râului a fost defrișată, astfel că animalele sălbatice sunt nevoite să își caute alt adăpost.

„S-au văzut în această zonă doborâturi, doborâturi făcute de castori. A fost un habitat al castorilor care s-a stricat, a fost o zonă plină de vegetație specifică, ceea ce asigura un habitat perfect pentru păsăret, pentru mamifere acvatice, pentru nevertebrate. Constat cu părere de rău că habitatul castorilor a fost afectat, cel puțin pe malul dinspre oraș, sper să nu se treacă și pe partea cealaltă (spre cetate – n.r.), unde se observă că încă au rămas arbori care constituie hrana castorilor Castorii au reapărut aici de prin anul 2010 și an după an am văzut cum crește numărul lor. Încă încerc să găsesc motivul pentru care s-au făcut aceste curățiri care afectează destul de mult habitatul. Sunt afectate în special unele grupuri de păsări, inclusiv rațele, care sunt vizibil afectate, se vede cu ochiul liber că sunt afectate, nu mai au unde să se adăpostească, nu mai au hrană, nu vor mai avea loc să depună ouă”, spune Gabriel Herlo, specialist în științele vieții, biolog în cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului” de mai bine de un deceniu.

FOTO | Habitatul păsărilor și al castorilor, distrus de curățenia de primăvară?

FOTO: E.R.

Ce spun arădenii?

Părerile arădenilor despre lucrările efectuate pe malul Mureșului sunt împărțite. În timp ce unii sunt de părere că e mai important ca parcul să arate bine, alții consideră că ar fi trebuit pusă pe primul loc viața animalelor sălbatice.

„E dezamăgitor, nu înțeleg de ce trebuie să distrugem natura peste tot pe unde trecem. Trăiau foarte multe animale sălbatice pe aici și erau protejate cumva de toată amorfa crescută aici. Acum toți câinii se vor putea duce să se bălăcească în Mureș și animalele nu vor mai avea liniște să cuibărească, să crească pui. Nu înțeleg care e scopul acțiunii”, spune o arădeancă.

„Curățenie trebuia făcută, dar trebuia respectat și habitatul. Am auzit și păreri pro, și contra castorilor, dar nu știu ce să zic, nu mă pricep. Cea mai bună era o cale de mijloc, un pic trebuia curățat, pentru că era prea de tot – suntem totuși în centrul orașului. Dar să spun dacă au făcut bine sau nu, nu știu să spun, pentru că nu mă pricep”, e de părere o altă trecătoare, în timp ce o altă arădeancă spune că autoritățile ar fi trebuit să solicite părerea specialiștilor înainte să se apuce de lucru, nu după „comiterea faptei”.

Soluția… relocarea?!

Am ascultat și ce au de spus cei de la Administrația Națională „Apele Române”, care se ocupă (și) de administrarea, exploatarea și întreținerea albiilor minore ale apelor, a cuvetelor lacurilor și bălților, în starea lor naturală sau amenajată, a falezei și plajei mării, a zonelor umede și a celor protejate, aflate în patrimoniu. Soluția propusă de aceștia, prin vocea inginerului șef Marcel Ostafe, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad? Relocarea animalelor sălbatice!

„În fiecare an avem lucrări de întreținere a cursurilor de apă și decolmatări. În această primăvară am avut lucrări de defrișări, curățiri de vegetație, și pe zona municipiului Arad. Legat de habitatul care este posibil să fi fost deranjat, menționez că nu am avut cunoștință că ar exista specii care să fie deranjate. Vom lua legătura cu cei de la agenția ariilor protejate, pentru a vedea dacă sunt ceva specii care ar putea fi deranjate, ca să găsim o soluție să le relocăm”, a declarat ing. Marcel Ostafe.

Acum, după ce castorii au fost readuși în zonă după două secole, specialiștii speră ca animalele sălbatice să nu fie alungate de defrișările făcute.

Trimite articolul

X
Taguri:
animale salbatice ,
aradeni ,
castor ,
castori ,
cuiburi ,
curatenie de primavara ,
defrişări ,
distrugere habitat castor ,
distrus ,
gunoaie Mures ,
habitat ,
malul muresului ,
muncitori ,
parcul europa ,
pasari ,
rau ,
specialisti
10 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Bilbao says:
    March 17, 2023 at 10:05 pm

    Romanie, plai cu doruri multe si al lucrului bine facut 🤬🤮

    Reply
  2. Cristian says:
    March 17, 2023 at 10:31 pm

    Va asteptati la mai mult de la niste personaje care au fost in stare sa puna panouri de plexiglas pe dig? Eu nu

    Bine ca nu au si asfaltat malul. Poate la anul, inca nu e totul pierdut.

    Reply
    • Yuri says:
      March 18, 2023 at 9:12 am

      Doar asa se fura. Pe linga Consolidarea digului de beton sa mai turnat alte 9 fundați de vile cu tot cu structura de fier.😂Iegzîstă o iexplicațîe Cristiiene😉

      Reply
    • Tuluz-Lotrec says:
      March 18, 2023 at 9:26 am

      Profesionistii astia or sa puna termopane si izolatie cu polistiren pe dig, ca am mai vazut asa ceva si pe zidurile unor cimitire din Romania.

      Reply
  3. dracu_gol says:
    March 18, 2023 at 12:13 am

    Deja e plin de castori pe tot Muresul si nu numai … rod si doboara copacii … o sa vedeti ce urmeaza in urmatorii ani !
    Pentru o bucata de mal unde nu mai vedeai aproape deloc Muresul faceti articole si atacati politic ?

    Reply
  4. cititor says:
    March 18, 2023 at 8:26 am

    Dorel munceste ce aveti cu el?

    Reply
  5. gia says:
    March 18, 2023 at 8:35 am

    asta inseamna sa citesti carti si sa stii ce trebuie facut pt a proteja dar si a ajuta animalele si pasarile….. in alte tari , inainte de recoltare , padurari merg cu caini ca sa sperie pasarile iar ei cauta cuiburi sau pui care sunt mici pt a nu-i omora cand vine utilajele pt recoltat… la noi ca la nimeni…criminali si idioti….nu ne intereseaza nimic in afara de propria persoana, plus ca mai e si ceea ce ne duce capul. sa traiti bine.

    Reply
  6. Lacri says:
    March 18, 2023 at 5:35 pm

    După felul cum sunt batjocoriți arborii în Arad cu așa zisa toaletare de primăvară sa nu ne miram de schimbarea climei și fenomene meteo extreme.Tăierile de ramuri groase și reducerea consistenta a coroanei arborilor ,vor diminua aportul de oxigen,reținerea prafului și răcoarea pe timpul verii cu circa 70%.Totodată vor fi cu același procent redus și parfumul florilor speciilor cu flori frumos mirositoare .În lupta cu natura și parfumul florilor au câștigat gazele de eșapament, mașină asfaltul.

    Reply
    • Alt anonim says:
      March 18, 2023 at 6:47 pm

      Doamnă,cu respect,sunteți la altă pagină. Cu respect,

      Reply
  7. Miciurin says:
    March 18, 2023 at 6:14 pm

    Pentru ing. Marcel Ostafe, care susține că ”nu are conoștințe că ar exista specii care să fie deranjate ” Total greșit.
    Dle șef. De-a lungul timpului între dig și albia râului a crescut / s-a format / un desiș des și / cu / mulți buruieni. Cu frunze -până la începutul verii – mâncate de molie sau diferite ciuperci. La care s-a mai adăugat gunoiul aruncat de către arădeni sau aduse de apele învolburate ale Mureșului. Deci acolo s-a format un adevărat p a r a d i s pentru multe specii : broaște râioase, insecte de toate felurile , șobolani, șerpi, râme, șopârle, gândaci, țânțari de la mic la mare.
    Și declari dumneata că nu ai cunoștință .Prin defrișare ai luat DREPTUL la un TRAI DECENT al acestor viețuitoare

    Reply
  8. Cele mai citite știri

    1
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    2
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    3
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    4
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    5
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    6
    Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare
    7
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    8
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poliția, precizări despre accidentul mortal de la Ineu

    ARADON Sport local

    „Galben-albastrele” încep lupta din semifinale la Constanța
    FCC Baschet UAV Arad începe duminică, pe terenul lui CSM CSU Cosntanța, duelul pentru calificarea în ultimul act al LNBF.

    Local

    VIDEO
    Foc la o cuvă de vopsea
    1

    Local

    Râuri din 12 bazine hidrografice sub atenţionare de inundaţii până luni, la ora 12:00
    Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 12 bazine hidrografice, valabilă până luni la amiază.

    UT Arad

    UTA, victorie mare cu Universitatea Cluj
    Întreaga suflarea utistă respiră! Elevii lui Laszlo Balint au cucerit trei puncte extrem de importante. 4

    Local

    VIDEO
    Şi-a incendiat maşina, din greşeală, în Vladimirescu
    4

    Mapamond

    Poliţia din New York, în alertă maximă o săptămână, după istorica punere sub acuzare a lui Trump
    Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa instanţei a fostului preşedinte american Donald Trump, acuzat în dosarul unor plăţi neregulamentare făcute unei vedete porno, relatează AFP. 7

    Local

    POLITIC. Geanina Pistru, prim-vicepreședinte OFL la nivel național
    6

    Local

    Arădeni arestaţi pentru un furt comis în Bihor
    Trei arădeni sunt principalii suspecţi ai unui furt comis în comuna Tămaşda, din judeţul Bihor.

    România

    CFR retrage temporar din circulație toate locomotivele electrice similare cu cea implicată în accidentul de la Galați
    Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a transmis într-un comunicat de presă că, având în vedere măsurile de siguranţă feroviară comunicate de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), se retrag cu dată imediată locomotivele electrice dotate cu echipamente tehnice similare cu cele ale locomotivei implicate în accidentul feroviar care a avut loc la Galați.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.