aradon.ro Web analyticsIn memoriam: Alexandru Roz

La 5 ani de la trecerea în nefiinţă a prof. univ. dr. Alexandru Roz, decanul fondator al Facultății de Științe Umanist-Creștine din cadrul UVVG.
Scris de IM:JURNAL_ARADEAN - La 5 ani de la trecerea în nefiinţă a prof. univ. dr. Alexandru Roz, decanul fondator al Facultății de Științe Umanist-Creștine din cadrul UVVG.

ARAD. Au trecut 5 ani de la trecerea la cele sfinte, la 8 decembrie 2008, a profesorului univ. dr. Alexandru Roz, decanul fondator al Facultății de Științe Umanist-Creștine, azi Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, din cadrul UVVG din Arad.

Născut la 8 noiembrie 1930, Alexandru Roz a urmat studiile universitare la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca între anii 1950-1954, unde şi-a susţinut şi teza de doctorat, în anul 1987, sub îndrumarea academicianului Ştefan Pascu,

După o bogată activitate ca profesor în învăţământul preuniversitar (amintim calitatea de director al Liceului „Moise Nicoară” din Arad și pe cea de inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad), Alexandru Roz a făcut parte din grupul celor care s-au implicat major în acțiunea de punere în practică a ideilor lui Vasile Goldiș, fiind unul dintre fondatorii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (1990) şi ai Facultăţii de Ştiinţe Umanist-Creştine în anul 1994, unde a activat în calitate de cadru didactic până în anul 2008 şi decan în perioada 1994-2003, îndeplinind și alte funcții la nivelul universității, amintim doar pe cea de cancelar general, responsabil cu activitatea de cercetare științifică (1990-2004); a fost membru al Senatului universității, al Consiliului director, redactor-şef la Studia Universitatis „Vasile Goldiş”, redactor-şef la „Tribuna Universităţii” şi director al revistei „Jurnal Studenţesc”.

Remarcabil cercetător, Alexandru Roz a adus contribuţii notabile la îmbogăţirea istoriografiei româneşti, având ca o preocupare centrală, rolul Aradului în realizarea Marii Uniri, fiind şi unul dintre cei care au pus bazele unei asociaţii care să ducă la realizarea visului lui Vasile Goldiş: un Monument al Marii Uniri, la Arad. Poate fi numit, fără a exagera „Istoricul Marii Uniri”.

În urmă cu doar puține zile am sărbătorit 95 de Ani de la Marea Unire, dar fără Alexandru Roz parcă sărbătoarea a fost mai săracă.

Prof. univ. dr. MARIUS GREC

Decan, Facultatea de Științe Umaniste,

UVVG Arad

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 4

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 8

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 6

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.