aradon.ro Web analytics
Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa UVVG

De Daniel Scridon

Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa UVVG

Înalta distincţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a fost acordată de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României.
Scris de Daniel Scridon - Înalta distincţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a fost acordată de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României.

ARAD. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost fondată pe 2 mai 1990 și poartă numele patronului spiritual Vasile Goldiș, unul din corifeii și ideologul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, care afirma, cităm: „numai instituțiile cultural-educative, în care rolul de bază îl are învățământul, au menirea de a contribui la afirmarea unui popor, într-o democrație de tip național”.

A devenit o tradiţie ca Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad să fie aproape de biserică, ştiinţa şi religia unindu-se frumos într-o armonie care se doreşte a fi perpetuă. O tradiţie lansată de preşedintele fondator, regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, printr-o relaţie specială cu Arhiepiscopia Aradului, biserica fiind parte fondatoare a Fundaţiei Universitare Vasile Goldiş, împreună cu Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria Arad.

La ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfinţiei sale Părintele Ioan Selejan, Mitropolitrul Banatului, desfășurată în Aula „Cicio Pop” a universității arădene, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, membri ai Senatului Universității de Vest „Vasile Goldiș”, personalităţi teologice, culturale şi ştiinţifice, consilieri, reprezentanți ai autorităților locale și județene, studenţi şi cadre didactice.

În cuvântul său, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat:

„Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului este una dintre marile personalități ale spiritualității românești contemporane, care a înțeles rolul Bisericii în întărirea spiritualității umane și înnobilarea cunoștințelor. Este mereu prezent printre credincioșii din întreaga eparhie pe care o păstorește și urmărește ca, prin dragostea și spiritul de jertfă al credincioșilor, Biserica să rămână o instituție vie, luptătoare pentru creșterea sufletelor, cooperarea rodnică și întărirea solidarității umane. În contextul celor prezentate și al fericitului moment aniversar, împlinirea vârstei de 70 de ani, Senatul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad consideră drept un privilegiu deosebit de a cinsti personalitatea Înaltpreasfinției Sale, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa, pentru serviciile aduse culturii și spiritualității românești, pentru implicarea care te îndeamnă să-l urmezi în activități binecuvântate de Dumnezeu și pentru înălțarea omului pe trepte de moralitate și cultură. Sunt deosebit de onorată că, începând de astăzi, Înaltpreasfinția Sa se numără printre laureații acestui prestigios titlu și că devine parte din comunitatea noastră academică”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a creionat personalitatea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, evidențiind diverse aspecte legate de activitatea pastorală a Arhiepiscopului Timișoarei. La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul l-a descris pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan ca fiind „un ctitor de eparhie și de Românie”:

„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan este ctitor de eparhie, prin organizarea și păstorirea rodnică a Episcopiei Covasnei și Harghitei (1994-2014), dar și ctitor de Românie, prin cultivarea educației și culturii românești: înființarea de școli, de centre culturale, de publicații creștine și românești, de muzee (spații ale istoriei neamului românesc) și a Universității de vară de la Mănăstirea Izvorul Mureșului. În toate spațiile ctitorite a îmbinat armonios învățătura Sfintei Evanghelii, cu Tradiția Bisericii și cu istoria și literatura poporului român”.

Laudatio la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan a fost citit de preotul conf. univ. dr. Vasile-Ioan Pop, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

După primirea titlului onorific de Doctor Honoris Causa, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a susținut prelegerea „Cultura, candela neamului”, subliniind că:

„Identitatea națională se păstrează prin cultură, cultura fiind ogorul unde cresc florile unui neam. Avem, ca nație, atâta minte câtă cultură avem. Toți cei ce astăzi suntem chemați la lucrarea minții neamului, avem datoria sacră de a face tot ce ne stă în putință, ca o picătură din sudoarea minții noastre să o punem în candela culturii, ca aceasta să rămână întru dăinuirea neamului nostru românesc”.

Moderatorul evenimentului – desfăşurat cu respectarea condiţiilor epidemiologice impuse de situaţia pandemică – a fost conf. univ. dr. Paul Freiman, președintele Senatului Universității „Vasile Goldiș” din Arad, iar în cadrul ceremoniei, Grupul coral „Procord” din Arad, dirijat de preotul dr. Tiberiu Ardelean, a cântat Gaudeamus Igitur, interpretând și un buchet de colinde, prin intermediul cărora au transpus auditoriul în atmosfera feerică și duhovnicească, plină de bucurie și emoție sufletească, ce caracterizează sărbătoarea Nașterii Domnului.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anonim says:

  Felicitări!

 2. Mapamond

  Marea Britanie se teme de război: o invazie a Rusiei în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume
  Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat joi Rusia că orice fel de incursiune în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume şi a repetat că Londra susţine cu hotărâre suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

  Local

  Bărbatul care nu a oprit la semnalele polițiștilor, intrând în coliziune cu un tren a fost arestat. Avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge
  Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad anunță că bărbatul de 34 de ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în urmă cu trei zile, la Vinga, a fost reținut, iar ulterior a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis propunerea de arestare preventivă. În urma analizelor s-a stabilit că bărbatul avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge, în momentul producerii incidentului. 4

  ARADON Sport local

  Andreea Popescu se pregătește cu o nouă antrenoare
  Talentata înotătoare de la CSM Arad se recuperează, cu gândul la Campionatul Național din martie. 1

  Local

  Opt persoane din 21, prezentate la arestare
  Opt persoane au fost prezentate la arestare în urma perchezițiilor de miercuri dimineața, judecătorul de drepturi și libertăți admițând cererea de arestare preventivă în cazul a patru dintre ele.

  România

  Revoltător: angajaţii parlamentarilor, salarii de lux!
  Salariile angajaților la cabinetele aleșilor din România cresc cu sume de la 250 de lei până la 760 de lei. Măsura a fost luată deja de conducerea Parlamentului. 6

  Local

  Ministrul Apărării Naționale, la Arad
  Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, va efectua vineri, 21 ianuarie, vizite de informare în garnizoanele Arad și Timişoara. 3

  Local

  Spațiu Privat Virtual devine obligatoriu!
  Începând cu 1 martie, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, înrolarea în SPV devine obligatorie.

  Local

  Realitatea de la frontiera Nădlac II
  ARAD. S-a stat aproape două ore în coadă la ieșirea din țară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, joi, chiar și când aplicația care ar trebui să-ți spună, în timp real, timpul mediu de așteptarea din vămile țării indica o ședere de 30 de minute aici. 2

  România

  Ce spun Arafat și Gheorghiță despre o eventuală relaxare a restricțiilor în România
  Putem discuta despre ridicarea restricţiilor în România, dar nu în acest moment, declară şeful DSU, Raed Arafat. „Riscul ar fi mult prea mare şi nu cred că cineva îşi asumă un astfel de impact”, îl completează Valeriu Gheorghiţă. 14

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.