aradon.ro Web analyticsInstanţa a decis: blocuri cu 10 etaje pe terenul "Tricoul Roşu"!

De M.B.
Reactualizat la:

Instanţa a decis: blocuri cu 10 etaje pe terenul "Tricoul Roşu"!

Foto: M.B.
Reactualizat la:
Curtea de Apel Timişoara a dat câştig de cauză proprietarilor terenului, care se opun planurilor Primăriei Arad de expropriere şi amenajare a unui parc, dorind să construiască blocuri.
Scris de M.B. - Curtea de Apel Timişoara a dat câştig de cauză proprietarilor terenului, care se opun planurilor Primăriei Arad de expropriere şi amenajare a unui parc, dorind să construiască blocuri.

Răsturnare de situaţie în cazul terenului de la “Tricoul Roşu”, pe care arădenii sperau că va fi amenajat un parc. După ce proprietarii terenului au pierdut două procese cu Primăria Arad la Tribunalul Timiş, Curtea de Apel a emis, zilele trecute, o sentinţă total diferită, în cazul unuia dintre dosare. Judecătorii au casat una dintre sentinţe şi obligă administraţia locală să elibereze certificat de urbanism pentru construirea unui complex rezidenţial care cuprinde blocuri de zece etaje.

Două procese

În urmă cu un an şi jumătate, primarul Aradului, Călin Bibarţ, anunţa că va avea loc o “expropriere de interes public” pentru terenul pe care în trecut se afla fabrica de textile “Tricoul Roşu”. Poprietarul terenului s-a opus, dorind să ridice acolo un complex rezidenţial.

În luna martie 2020, firma Europolis SRL a deschis două procese la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Timiş, prin care cerea anularea certificatului de urbanism emis de administraţia locală pentru lucrări de extindere a Liceului de Arte “Sabin Drăgoi” și de amenajare a parcului. Se cerea emiterea altui certificat de urbanism, pentru construirea de blocuri. Pârâţii au fost primarul municipiului, Primăria Arad şi Consiliul Local, iar firma care deţine terenul a pierdut ambele procese la Tribunalul Timiş, prima instanţă sesizată.

Câştig la Curte

În dosarul 984/30/2020, sentinţa a fost dată în 4 august 2020: “Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamanta SC Europolis SRL în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Arad, având ca obiect anulare act administrativ şi obligare emitere act administrativ. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată”, este soluţia pe scurt.

În septembrie, această sentinţă a fost atacată la Curtea de Apel Timişoara, care a dat soluţia definitivă în urmă cu câteva zile. Judecătorii instanţei superioare au anulat sentinţa anterioară şi au dat câştig de cauză proprietarilor: “Admite recursul declarat de către reclamanta recurentă S.C. Europolis S.R.L. în contradictoriu cu pârâţii intimaţi Primarul Municipiului Arad, Primăria Municipiului Arad prin Primar şi Consiliul local al municipiului Arad, împotriva sentinţei civile nr. 631/4.08.2020 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr. 984/30/2020. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare, admite acţiunea reclamantei în sensul că anulează Certificatul de urbanism nr. 1916/23.09.2019, adresa nr. 81686, 81684/A4/22.11.2019 şi obligă pârâţii să emită un certificat de urbanism pentru imobilul situat în Municipiul Arad, str. Peneş Curcanul nr. 7, judeţ Arad, înscris în CF 300626 Arad top. 300626, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie şi cu scopul declarat de reclamantă, respectiv construire complex rezidenţial cu funcţiuni complementare, cu regim de înălţime S+P+10E”.

Pârăţii trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată către firma reclamantă, în sumă de 6250 lei.

Sentinţă nefavorabilă

În cazul celuilalt proces, dosarul 983/30/2020, sentinţa a fost dată tot zilele tercute, dar de prima instanţă, adică Tribunalul Timiş, şi este cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. “Respinge excepţia tardivităţii acţiunii. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Local al Municipiului Arad, în consecinţă, respinge acţiunea formulată de reclamanta S.C. Europolis S.R.L. în contradictoriu cu aceşti pârâţi ca fiind formulată împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge acţiunea formulată de reclamanta S.C. Europolis S.R.L., în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Arad şi Municipiul Arad, ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată”, este soluţia pe scurt.

Îşi menţin planurile

În pofida procesului pierdut la Curtea de Apel, care dă dreptul proprietarilor să îşi construiască compelxul rezidenţial, Primăria Arad ne-a transmis că îşi menţine planurile de a amenaja un parc pe terenul fostei fabrici “Tricoul Roșu”.

“Chiar dacă instanța s-a pronunțat în cazul ambelor acțiuni, acest lucru nu afectează planurile municipalității de amenajare a unui parc pe terenul fostei fabrici. Drept dovadă, este în curs de elaborare Planul Urbanistic Zonal, necesar în vederea demarării procedurii de expropriere de interes public. Vă reamintim faptul că prețul terenului va fi stabilit confrom prevederior legale”, a declarat, pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.

Ideea lui Falcă

În urmă cu mai bine de patru ani, fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, a lansat ideea achiziţiei terenului cu scopul amenajării unui parc. Discuţiile cu firma care deţine suprafaţa nu au ajuns la nicio finalitate, iar în 2018 primarul declarase că s-a renunţat la idee pentru că investiţia ar fi prea mare pentru bugetul local. Ulterior, Primăria s-a răzgândit şi a anunţat că nu va permite ridicarea unor blocuri într-o zonă deja foarte aglomerată a oraşului.

Fabrica de textile “Tricoul Roşu” a fost închisă în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar ulterior clădirile au fost demolate, terenul fiind acoperit mulţi ani cu buruieni şi vegetaţie deasă, ceea ce i-a ajutat oamenii străzii să-şi găsească refugiul în acel loc.

 

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan says:

  Stati linistiți că a fost doar “un spectacol de doi bani” al Primariei…! 🤔
  Nici o secunda n-au avut de gând sa preia terenul pt a construi un Parc, când Aradul A AVUT Parcul de la Pădurice, la nici 100m, parc ce avea si un mic lac ( putând fi exceptional valorificat DACĂ SE DOREA!!!), dar pe care “L-A KILLER-it” total, cu o multime de construcții, ABUZIV AMPLASATE pe terenul acestuia, 😢 si-acum, vreti să cred ca, brusc i-a apucat “dragostea” de Zonele Verzi…?!
  Bă, mă lasați…!😤

 2. Oblivion says:

  De rasul curcii, după ce s-au bătut atâta în piept la locale ca vor face un parc ca în poveștile cu zâne,… surpriză, ia daici :))), se anulează puz-ul ptr parc Așadar dragi arădeni iar a-ți fost prostiți.

 3. Betoane says:

  E normal. Timișoara decide ptr. satele , care se află sub autoritatea sa

 4. aradean says:

  Asta inseamna PRIVATIZRE a fabricii Tr Rosu? care a fost rasa de pe suprafata pamantului .
  E plin Aradul de astfel de ”privatizari”……din pacate.

  • anonim says:

   Ai dreptate ardean, banditii rosii ai lui Iliescu si Petre Roman deveniti pesedeii de azi si aliatii lor politici, au umplut cu privatizarea lorsi Aradul de someri si imigranti. Ne-au ranmas miile de tigani bisnitari.

 5. Nealcosu says:

  Carmaci destoinic are urbea! El nu vrea da e obligat! Pai normal ca pe pământul meu sa construiesc ce vreau în limitele legii! Prima dată trebuia cumpărat terenul …. apoi ideea! Parcul! Da asa o țeapă ne-o băgat ca nici n-am simtit-o! Sa vezi ce de mașini acolo! Dublu față de locurile de parcare! Butoane colorate! Romanian favelas!

 6. Ivona Ivona says:

  Sper sa nu le cumpere nimeni. Asa ar fi fain sa facem….

  • patriotul says:

   De ce sa nu construiasca ceva modern in zona,ca primaria doar a vrut sa mute boschetarii din fata CJA in spate ca sa nu mai miroase consilierii pisatul boschetilor.

  • anonim says:

   Or sa le cumpere bisnitarii de tigari si droguri si cocalarii cu ,,afaceri,, dubioase ca sa isi spele banii si sa aiba ,,hogeacuri,, unde satinau femeile ce le pun sa se prostitueze si de pe urma carora traiesc ei in trandavie.

 7. ady says:

  Votatii tot pe mincinosii astia. Bula asta de Bibart e mai vai de mama lui ca jegul de Gita…!!!

  • Poxipoll says:

   Felicitări.a dat cine-va cu palma peste bot la ăștia din pma… credeți că pe orice teren din Arad sunteți zei???ceaules vi se taie mustarul încet…sper sa mai iasă la suprafață și alte lucruri pe care le-ați făcut așa

 8. Tuluz-Lotrec says:

  Am avut un parc la padurice, l-ati transformat in betoane. Iar acum vreti sa ne fraieriti ca va pasa si ca ati vrea sa faceti un (alt) parc acolo? E program de glume la primaria din Arad?

 9. Civica says:

  Fostul CARTODROM, “flancat” de canalul Muresel ,un canal plin de gunoaie si o sursa sigura de infectii si miresme pestilentiale, aflat in imediata apropiere de terenul in discutie, de ce nu intra in atentia primariei pentru a fi amenajat ca un parc.O imagine oribila in centrul orasului , despre care nimeni nu-si exprima o intentie de schimbare( au trecut peste 30 de ani de cand e in starea asta)

 10. Robyy says:

  De ce sa nu se facă blocuri? Mai bine asa, lăsat totul în paragina de ți și rușine sa întorci capul sa te uiți ca e totul lăsat în paragina de atâția ani. Dacă primăria nu e în stare de nimic lasă să vină alții.

 11. Alo says:

  Ba voi înțelegeți ceva când citiți? Vouă va convine sa va scoate primăria afara din curtea voastră sa fac parc?!? Ala este un teren privat…. Doar comuniștii practicau astfel de “japca” în interesul tarii…

  • Da says:

   Comunistii AU CONSTRUIT Romania postbelica, in cazul in care nu stiai ! Sa-i asemui pe acei patrioti de odinioara cu acesti diletanti de acum, e o mare prostie si o crasa lipsa de caracter din partea ta !

 12. ...! says:

  Sigur vor fi blocuri cu gradini suspendate,astfel nici nu se va observa lipsa spatiului verde.
  Va fi vis!

 13. West says:

  Acum fac icter pensionarii PSD 😂

 14. Anonim says:

  Acu o sa ne plangem ca sunt altii de vina, si cand am avut terenuri publice le-am dat la Kaufland ca suntem fomisti si la propriu si la figurat. Noroc cu Kaufland-urile ca ne tin de foame.

 15. anonim says:

  cine-s acesti SC Europolis SRL, ce natie au ? Noi le dorim sa piara de frig, de foame si sete., sub un mare bloc de ciment care sa se prabuseasca peste ei .

 16. Teretean says:

  Adio soare pe partea cu BCR, scad pretul apartamentelor pe Aristide Dragomir.

 17. Alin Demeter says:

  Blocuri cu zece etaje da bravo ma si 60000-70000 de mi de euro un apartament, un parc era frumos acolo mai ales ca era langa stadion.

 18. ARADON Sport local

  CSUAV Arad joacă al doilea meci acasă în DNS
  Adversarii vin la Arad după o primă victorie în actuala ediție a ligii secunde.

  ARADON Sport local

  „Leoaicele”, la a patra partidă cu Fortuna
  Piroș Security Arad s-a impus în cele trei dueluri stagionale cu timișencele.

  ARADON Sport local

  Un arbitru cu probleme la Chișineu Criș
  Crișul a avut, din nou, de suferit de pe urma lui Sorin Vădana, care și-a mai bătut joc de elevii lui Adi Abrudean și în trecut.

  Local

  De la nuntă, la vaccinare. Un bărbat care a participat la o cununie civilă, la Primărie, a decis să se vaccineze
  Un bărbat care a participat sâmbătă la o cununie civilă în incinta Palatului Administrativ a decis să se vaccineze. Nu a știu nimic despre Maratonul Vaccinării, însă când a aflat că se poate vaccina pe loc, doar cu buletinul, bărbatul nu a stat pe gânduri. Și-a dat jos sacoul și cămașa și și-a pus brațul “la bătaie”. 5

  Local

  A doua zi a Maratonului Vaccinării, la Arad
  Este a doua zi a Maratonului Vaccinării, iar până la această oră au fost vaccinate peste 180 de persoane. 2

  Local

  Cadavrul bărbatului căzut în râul Mureș, la Secusigiu, găsit în județul Timiș
  Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a căzut în urmă cu șase zile, din barcă, în râul Mureș, în dreptul localității Secusigiu. Trupul neînsuflețit a fost observat sâmbătă după masa, plutind în râu, în dreptul satului Igriș, județul Timiș, fiind alertate autoritățile. Acestea au stabilit identitatea cadavrului. 

  ARADON Sport local

  Frontiera Curtici, campioana Ligii a IV-a!

  România

  Georgiana, adolescenta de 13 ani din Oradea, diagnosticată cu o tumoare canceroasă, a murit!
  Eforturile au fost în zadar, pentru Georgiana Cordea, eleva din Oradea, diagnosticată cu o tumoare canceroasă agresivă. Adolescenta a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă. 7

  România

  Timișoara și alte zece localități din Timiș, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte
  Timișoara și alte zece localități intră în scenariul verde, oficial, de duminică, conform hotărârii Consiliului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.