aradon.ro Web analyticsInterviu JA cu scriitorul Adrian Papahagi: „Răul e adesea născut din prostie”

Interviu JA cu scriitorul Adrian Papahagi: „Răul e adesea născut din prostie”

Scriitorul Adrian Papahagi este unul dintre invitații celei de-a treia ediții a Festivalului de științe umaniste, care se va desfășura la Arad între 27 și 29 aprilie 2017.
Scris de tripon - Scriitorul Adrian Papahagi este unul dintre invitații celei de-a treia ediții a Festivalului de științe umaniste, care se va desfășura la Arad între 27 și 29 aprilie 2017.

Tema acestui an este „Despre rău”, iar conferința lui Adrian Papahagi, pe care o va susține în forma unui dialog cu Teodor Baconschi, se intitulează „Răul între seducție și banalitate” și va avea loc în sala cinematografului Arta vineri, 28 aprilie, de la ora 19.30. Festivalul de științe umaniste este un proiect GMMC finanțat integral de Centrul Municipal de Cultură Arad.

În avanpremiera întâlnirilor publice, invitații festivalului (Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Doina Jela, Marius Lazurca, Cristi Puiu, Augustin Ioan, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir) răspund unor întrebări pentru Jurnalul Arădean.

Comentați proverbul: „Tot răul spre bine”.

Ne plângem că suntem un neam caracterizat de fatalism și inacțiune mioritică, dar iată că ne este propriu și un soi de providențialism creștinesc, pe care îl găsesc extrem de tonic. Atunci când spunem „tot răul spre bine”, actualizăm conștient sau inconștient încrederea în planul providențial care conduce istoria spre Parousia, chiar dacă drumul trece, din răutatea noastră, prin tranșee însângerate și cotloane sordide. Sensul istoriei e mântuirea, așa cum sensul morții e viața (nu invers, cum cred nihiliștii). De ce nu ar fi sensul misterios, mistic chiar, al răului chiar binele? În absența binelui, răul, împreună cu suferința pe care o produce, e absurd; dacă e ca răul să aibă un sens, acesta nu poate fi decât binele. „Nici o suferinţă nu-i aşa de mare/ să nu se preschimbe în cântare”, scria Blaga, iar Steinhardt ne învață că suferința poate dicta un jurnal al fericirii. Răul, născut adesea din prostie, e piatră de poticneală filozofică doar pentru cei prostiți de cel Preaprost și Prearău; dar creștinii sunt deștepți, adică alerți metafizic, astfel încât orice țăran care trăiește în interiorul tradiției știe că tot răul e spre bine.

Care credeți că este cel mai mare rău de care suferă România ultimilor ani?

Sunt prea multe: nesimțirea, agresivitatea, resentimentul, necinstea, prostia. Dar toate vin din lipsa cunoașterii de sine – singura lecție pe care ar trebui să o propună școala. A te cunoaște înseamnă a-ți ști limitele, a încerca să le depășești prin efort, a încerca să te îmbunătățești pe tine înainte de a vrea să conduci alți oameni, a accepta că există unii mai buni decât tine în fiecare domeniu. Cunoașterea de sine implică înțelegerea excelenței umane în toate registrele ei, de la cel moral până la cel intelectual sau practic; prin ea se cultivă măsura, bunul gust, bunul simț, toleranța, înțelepciunea. Ea este antidotul la teribila vulgaritate a lumii, la infinita răutate omenească, la graba hămesită și la viețuirea gălăgioasă, la zgomotul și furia unui suflet bezmetic, năucit de luminile intermitente și zgomotul perpetuu al lumii. Am cam repetat zgomot, nu? E clar, cel mai deranjant rău al României la nivelul percepției e hărmălaia, marea trăncăneală, zgomotul care se chinuie să înece în decibeli vidul spiritual. Nu e însă doar răul României, ci al întregii lumi moderne.

O recomandare personală: care e opera de artă care, descriind Răul, v-a impresionat cel mai mult?

Probabil că tablourile din perioada întunecată a lui Goya. Răul aici e mai psihologic, mai fantastic, mai diavolesc decât oriunde în artă (chiar și decât la Bosch). Teribili demonii care se holbează și rânjesc în tabloul exorcismului, de pildă. Ați observat poate că zâmbetul e spiritualizat, râsul omenesc, iar rânjetul satanic.

„E clar, cel mai deranjant rău al României la nivelul percepției e hărmălaia, marea trăncăneală, zgomotul care se chinuie să înece în decibeli vidul spiritual”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 1

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 4

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 10

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 34

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 12

  Local

  Cele mai multe focare noi de pestă porcină, în Arad
  Județul Arad conduce în topul județelor în care s-au înregistrat focare noi de pestă porcină africană (PPA), în perioada 16-22 septembrie. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.