Invitație pentru școli-pilot-media

De Adriana Barbu

Invitație pentru școli-pilot-media

Reactualizat la:
O țară cu ochii închiși e o țară ușor de manipulat. Centrul pentru Jurnalism Independent și Ministerul Educației le propune liceelor din Arad și nu numai să le deschidă ochii elevilor, prin intermediul unui program pilot.
Scris de Adriana Barbu - O țară cu ochii închiși e o țară ușor de manipulat. Centrul pentru Jurnalism Independent și Ministerul Educației le propune liceelor din Arad și nu numai să le deschidă ochii elevilor, prin intermediul unui program pilot.
Arad. Nu avem educație juridică, nu avem educație civică, nu ne cunoaștem drepturile și nu avem o idee prea clară despre ce e aceea mass-media și puterea pe care ți-o dau informațiile. Ieșim din școală direct în jungla socială în care nu ne descurcăm defel. Iar o societatea cu ochii închiși e o societatea ușor de manipulat. Dovezile sunt peste tot și extrem de evidente de cel puțin un an încoace. Un program gândit exact pentru elevi vine acum să rezolve parte din problemele pe care le au tinerii, în particular, societatea românească, în general.
Este vorba de un program de educație media, care ajunge în școli-pilot-media, pentru a crea o generație cu ochii deschiși. Oferta vine din partea Centrului de Jurnalism Independent și se adresează tuturor școlilor cărora le pasă de elevii lor. „La început de an, Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent propun unităților de învățământ liceal din România un program pilot de intervenție educațională în domeniul educației media (media literacy). Invităm liceele să intre în competiție pentru a deveni școli-pilot-media și să transmită dosarul de candidatură către inspectoratul școlar județean unde școala este arondată, până miercuri, 20 ianuarie 2021”, este invitația experților.
Selecția liceelor
Dosarul de candidatură va cuprinde, potrivit Ordinului Ministerului Educației nr. 6234/2020, publicat în 5 ianuarie 2020: a. scrisoare de intenție care să reflecte motivația unității de învățământ de a se implica în intervenția pilotată, punctele tari, oportunitățile și beneficiile pentru elevi; b. declarație asumată de conducerea unității de învățământ, de exprimare a disponibilității și a capacității de aplicare a intervenției pilotate (poate implica și acordul părinților, consiliului elevilor sau al altor actori din instituție); c. declarație de angajament a minimum o treime (1/3) dintre profesorii de limba și literatura română și discipline conexe, eligibili pentru proiect, pentru participarea la activități în primul an de pilotare, urmând ca numărul acestora să crească pe durata de pilotare.
După depunerea dosarelor vor urma: analiza candidaturilor, care va fi realizată în perioada 21-28 ianuarie 2021, la nivelul inspectoratelor școlare, iar, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2021, în baza selecției, Ministerul Educației și Cercetării va aviza lista unităților de învățământ care vor funcționa cu statut de școală-pilot-media, în colaborare cu partenerul ONG. Vor fi selectate 2 unități de învățământ liceal/județ și 12 din municipiul București.
În infirmarea remisă de Centrul Independent de Jurnalism se mai arată faptul că „constituie avantaj la selecție participarea anterioară a unităților de învățământ sau a cadrelor didactice la programe de educație media și funcționarea unității de învățământ liceal ca unitate de învățământ pedagogic”.
Informații suplimentare

Pentru cei interesați de această ofertă care vine în final în beneficiul elevilor iar mai apoi a întregii societăți civile, școlile interesate pot accesa pagina oficială a Centrului Independent de Jurnalism sau ar putea lua legătura cu Inspectoratul Școlar Județean.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Ce-i lipsesta chelului… Invatamantul clasic, asta isi doresc elevii silitori.,nu invatarea despre barfa , mintirea oamenilor, manipularea ce se poate face prin media si presa, Invatamantul in scoli, cel inchis de pandemie le lipseste copiilor, o spun cu glas mare totii elevii care ar vrea sa invete serios si care doresc sa interactioneze fata in fata cu profesorul, nu cprintr-o masinarie, fie ea si un PC performant

 2. anonim says:

  Tot felul de jmecheri infiinteaza asa-zise scoli una mai ciudata ca alta , doar ca sa stoarca bani de la stat sub cuvant ca ei se ocupa de elevi.

 3. ARADON Sport local

  Revine fotbalul judeţean?
  13 martie este data avansată pentru începerea unui sezon hibrid de Liga 4.

  Local

  Lansarea platformei StudentErasmus.uvvg.ro
  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad lansează platforma digitală prin care studenţii UVVG pot aplica online pentru mobilităţile Erasmus+ de studiu şi practică.

  Local

  Caută salvarea de la retrogradare
  CERMEI. Cu doar 7 puncte strânse din 30 posibile, Lunca Teuz Cermei ocupă locul 8 din 10 echipe, având emoţii cu menţinerea în eşalonul trei al fotbalului românesc.

  Mapamond

  Germania, în lockdown sever până pe 14 februarie
  Măsuri tot mai aspre în Germania, unde s-a extins lockdown-ul până pe 14 februarie. 7

  România

  Un polițist din Vaslui s-a fotografiat în lenjerie intimă și cu un morcov în anus, apoi a distribuit pozele
  Scandal în toată regula la IPJ Vaslui, acolo unde – teoretic – la șefia instituției a fost împuternicit fostul șef al Poliției Arad, comisar șef Ioan Tamaș. Un poliţist din cadrul inspectoratului s-a fotografiat – cu ajutorul unui selfie stick - în timpul unui joc erotic, îmbrăcat în lenjerie de damă şi cu un morcov în anus și a distribuit pozele unor apropiați – conform adevărul.ro. Fotografiile au fost distribuite mai departe. 9

  UT Arad

  UTA, altă față la meciul cu Voluntari
  Elevii lui Laszlo Balint au jucat mult mai avântat față de ce știam noi. Au arătat că știe să atace! Mai laborioși la mijlocul terenului. 2

  Local

  Alfa, sub copitele porcilor
  De ani de zile, locuitorii cartierului nu reuşesc să scape de animalele de casă lăsate libere de locuitori de pe strada Mărului. 19

  Local

  Temperare pe expresul Arad-Oradea
  Toţi cei patru parteneri ai acordului încheiat pentru realizarea drumului expres Arad-Oradea schimbă acordul. 14

  Local

  Municipalitatea vrea să intre în Bursa Româna de Mărfuri
  Astfel s-ar putea achiziţiona energie electrică de pe piaţa liberă la preţ mai mic decât cel standard oferit. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.