aradon.ro Web analytics„Jungla” urbană a trotinetelor electrice

De Andreea Pintea

„Jungla” urbană a trotinetelor electrice

Pietonii spun că sunt în pericol, iar șoferii sunt nevoiți să jongleze printre trotinete abandonate. Legea le dă voie trotinetiștilor să circule doar pe pistele de biciclete.
Scris de Andreea Pintea - Pietonii spun că sunt în pericol, iar șoferii sunt nevoiți să jongleze printre trotinete abandonate. Legea le dă voie trotinetiștilor să circule doar pe pistele de biciclete.

ARAD. Trotinetele electrice s-au impus rapid în Arad, tinerii optând pentru acest mijloc rapid de transport, dar și foarte versatil. Trotinetele au ajuns o soluție ideală mai ales în orașele aglomerate, fără locuri de parcare suficiente. Iar Aradul a intrat și el în rândul orașelor care oferă posibilitatea închirierii trotinetelor electrice, în acest moment câteva zeci de trotinete fiind disponibile pentru închiriere. Doar că, așa cum era de așteptat, apariția trotinetelor electrice readuce în discuție siguranța traficului, a pietonilor, dar și fărâma de civilizație de care orice individ ar trebui să dea dovadă.

Abandonate prin oraș

Trotinetele electrice au câteva locuri de unde se pot închiria, în Arad, însă seara ele pot fi văzute abandonate prin tot orașul, în mijlocul intersecțiilor sau trotuarelor. Atunci când fie numai au credit pentru a-și continua drumul, fie trotineta rămâne fără baterie, arădenii care le folosesc le abandonează în mijlocul drumului, fără a mai lua în calcul că mai există și alți șoferi sau pietoni pe care i-ar putea încurca. Aceasta este și principala problemă sesizată de zeci de ori pe rețelele de socializare.

Nemulțumiți de „trotinetiști”

Trotinetiștii… cum să nu-i iubești? Mai ales că unde li se termină timpul închirierii, acolo o lasă. Dacă e pe drum sau blochează trecerea de pietoni …”, sesizează un arădean, iar situația se repetă zi de zi. Lipsa responsabilității de care dau dovadă cei care închiriază trotinetele este explicată de un alt arădean care punctează: „Dacă lasă coșurile de la market în drum, de ce nu ar lăsa și trotinetele, la câtă dezordine este în Aradul ăsta nu mai contează, măcar astea sunt încă frumoase, lucesc, dar când o da rugina în ele….?”

Sancțiune: 100 de lei

Una dintre companiile de ride-sharing, prezente și în Arad, are publicată pe pagina sa și câteva reguli esențiale pentru parcarea trotinetelor. „Parchează trotineta într-un loc sigur pe stradă, unde nu blochează vreo intrare și nu deranjează trecătorii. Dacă e posibil, las-o într-un loc dedicat bicicletelor”, subliniază compania. În continuare sunt explicate și locurile în care parcarea ar trebui să fie interzisă: în zonele în care aplicația definește zonă fără parcare, pe partea carosabilă, în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spațiile verzi, în intersecții și pe trecerile de pietoni, în zona acceselor auto și pietonale, pe șantierele în lucru de pe domeniul public, pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane. „Utilizatorii care nu respectă regulile de parcare definite în aplicație vor fi amendați cu până la 100 de lei”, încheie compania.

Cu viteză prin oraș

Pe lângă problema parcării trotinetelor, arădenii au mai sesizat și viteza celor care folosesc aceste mijloace de transport, dar și riscurile pentru copii, în mod special, ținând cont că de multe ori trotinetiștii aleg să facă plimbări prin parcuri sau pe trotuare. „Cu copil mic, o plimbare pe mal sau prin parc este o adevărată aventură și un exercițiu de atenție. Ca pieton încep să mă simt discriminat”, punctează Gabi C. „Pe faleză, nu pe pista de biciclete, îi claxonau pe cei care își plimbau copiii, mergeau cu viteză printre oameni chiar și doi pe o trotinetă. Chiar așa….? Poliția locală clar că nu era prezentă”, confirmă și un alt arădean.

Prezența trotinetelor electrice în Arad este un pas înainte în mobilitatea și dezvoltarea orașului, dar așa cum o demonstrează realitatea utilizarea lor va trebui monitorizată mult mai atent.

Reglementările legale

Ce spune legea? Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost adoptată pe 4 februarie 2020, în ședința de Guvern. Prin Ordonanța de Urgență se stabilește că trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puțin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzis. Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h. „Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, iar circulația pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă”, se mai arată în Ordonanță.

48 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Adi says:

  Societatea asta are mare nevoie de educatie ai/sau toiag. Este ca si cum le-ati fi dat trotinete maimutelor. Eu mi-am luat deja baston telescopic pentru animale.

  • cucu says:

   Prin faptul ca ți-ai luat toiag sa faci “dreptate” te încadrezi perfect ca animal.

   • Conservator says:

    Domul cucu, Da și nu… dacă vine un criminal la tine cu o arma și vrea sa te omoare , îl rogi frumos sau ripostezi ? Așa ii si aicea , câte-odată trebuie ripostat pentru a prevenii

    • Ghiocel de toamnă says:

     Postacilooooor!!!este vorba desore trotinetele pulii,cine a vorbitdespre omor ,crime si alte jafuri???chiar asa de nevorbiti sunteti?vii chiar aberati!

     • Dan says:

      Daca esti prost si nu înțelegi, mai bine taci!!!

      Trotineta ELECTRICA ESTE O ARMA CU CARE POTI SĂ OMORI daca este condusă de inconștienti prin locuri dedicate copiilor și batrănilor (persoane mai vulnerabile), iar dacă esti un analfabet care nu a mai dat pe la scoala la lecțiile de Fizica (Legile Mecanicii și Cinematica corpurilor in miscare), roaga pe altii sa-ti calculeze FORTA DE IMPACT a unei trotinete electrice, in functie de viteza ei si masa cu care este incarcata. 🤔

      Ai fi socat sa afli ce forta de impact ar putea avea, daca se circula cu viteza maxima si chiar doua persoane pe ea ( cum fac acei inconștienți)…!

      Mai pune măna pe carte si dupa aceea vorbeste !!!

 2. Unde cind și cum says:

  Politia locala în Arad,plătită cu bani grei de arădeni, este inexistenta în tot orașul !Pedalez Muresului se circula cu viteza,uneori punind în pericol pietonii,însa politie…ioc ! Nu au ce căuta trotinete pe trotuare,căci legea nu le permite.Nu mai vorbim de căști. ..Cred ca amenzi se impun,pentru disciplinarea acestor viitori donatori de organe.

  • Teretean says:

   Kuki abia așteaptă trofeele, cu cit sint mai
   descomplectati cu atât mai bine 😂

  • teddy-eddy says:

   Au luat exemplu dela bicicliști. Câți bicicliști ai văzut circulând pe pista lor? Estimativ …. poate 5%

 3. Chris says:

  Bă da prosti mai sunteti,voi postacii,sunt lasate acolo unde ajung ,nu unde se termina bateria sau creditul,este 60bani/minut,o cursa primarie ,pina la liceul de Arta,in plina zi c un ambuteiaj,costa 5lei….si o las pe trotuar….asa se cere ,ce spun “pietonii”sun frustratii puli care nu stiu cu ele,in Germania sunt.lasate peste tot in orase,pe toate colturile,culmea,nj deranjeaza nici un comunist…..futu va n gura de idioti retarzi!

  • frast says:

   Idiot retard esti tu, pentru ca, daca ati circula civilizat cu ele nu ar avea nimeni treaba despre asta este esenta discutiei retardat de 2 lei ce esti

   • Chris says:

    Cine “frast”te a atacat cu o trotineta,de esti asa speriat de vehicolul ala inofensiv(periculos doar pt retarzi ca tine)

  • anonim says:

   esti doar o dovada ca trotinetele nu ne duc inainte , vezi ca si in Germania sunt idioti si daca au trotinete , si inca maaari 🙂

  • alin says:

   chris ne sugi pe toti, fraiere!!!

   • alt anonim says:

    si pe mine si pe tot neamul meu ca este ce suge din belsug.s-a mai s(cris) despre scursura asta a societatii.

   • Chris says:

    Simt o oarecare frustrare?angajatii pizdii la Takata,trebuie doar sa deschizi ochii cand circuki oe trotuar sa nu dai oeste trotinete,sunt lasate pe trotuar sa nu fie lasate oe sosele sau in parcarea auto,iar in legatura cj suptul….stati calmi..nu aveti voi pule de supt,la ce frustrati citesc oe aici,nici nevestele voastre nu vi le mai suge demult…asa ca ‘cioculețu’mic retarzilor”

  • Pt Chris says:

   Ai revenit în țară Chris? sau ești în Germania?? Te-a dat afară din Hanglea??😂😂 Ce prostii ai făcut pe acolo?😂😂

  • ion says:

   Domnule, sunteti un analfabet desavarsit. Ce are comunismul cu deranjul provocat? Mutati-va in Germania daca va place atat de mult.

   • Conservator says:

    Fiind vorba de mutat, eu ma mut in Germania peste 2 luni. Prea mulți prosti in România pe metru pătrat

  • Needucatule says:

   Esti un needucat ! Trotuarele au fost inventate pt.pietoni.trotineta este un vehicul, ca atare nu are ce cauta pe trotuar. Iar daca ne luam de nemti sigurat sunt mai civilizati si au si trotuare mai late.probabil parintiilor tai le este rusine cu tine!

 4. Ghiocel de toamnă says:

  Cred ca mata a fost una din maimutele rrspective….inapoiatule!

 5. Iosue says:

  Pe cine doriți să educați ? Neamurile lui Dragnea ?

 6. Bramburerala totala says:

  daca circul cu trotineta si o las in sensul girator de la Podgoria , are ceva? ca poate sa o ocoleasca cine vrea, nu?

 7. aradean says:

  am vazut pe unii cu trotinetele astea cum fac slalom printre pietoni ( copii batrani femei cu copii mici de mana nevazatori etc) pe trotuare Unii pietoni nu stiu cum sa isi fereasca copilasii de vitezomanii astia cu trotinetele.. Pietonii nu se mai simt in siguranta nici macar pe trotuare. Pe unde sa circule oare, pe carosabil?
  Oare chiar politia locala nu poate face ordine in circulatia trotinetelor dar si a masinilor parcate pe trotuare???

 8. Patrascu says:

  Fond ieuropean mi sa rupi Sula mugea un handralau pi sientru😜

 9. cititor says:

  proprietarii de trotinete de unde stiu unde sunt lasate trotinetele lor , ca sa le poata aduna , ca vad ca unele trotinete sunt lasate in mijlocul drumului deci la vedere altele in spatiul verde dintre blocuri sau la intrarile din spatele blocurilor deci nu sunt la vedere…….?

 10. Bornait in Romania says:

  Casca e obligatorie, lumini obligatorii, circulatia cu viteza pe trotuare acolo unde pietonii dar mai ales copii ar trebui sa fie in siguranta, ignorarea oricaror indicatoare rutiere, probabil minorii nu stiu codul rutier.
  In modul in care circula cei cu trotinetele, pur si simplu anarhist, cred ca e o chestiune de timp pana la prima victima, iar aceea nu cred ca va fi primarul sau idiotul care a avut ideea trotinetelor care mai mult incalca legea si pun viata unora in pericol.
  Deci Kuki, fii pe faza.

 11. Viorel says:

  Ia sa nu mai poata inchiria trotinete cei care le lasa aiurea si circula pe unde nu este permis. E foarte simplu,se vede pe gps traseul si viteza, iar pe langa “amenda” de la aplicatie sa fie banati. Poate atunci se linistesc, ca oricum daca asteptam politia sa isi faca treaba, putem astepta…

  • Dragnea says:

   Închiriezi pe numele altuia și ai scăpat.
   Dacă prietenul este Banat, își face alt email, alt cont și începe “distracția” încă o dată

 12. AntiMilitie says:

  Am si eu o intrebare minunata, daca gasesc din nou trotinete lasate pe partea carosabila si i-au una in plin, cine ma despagubeste ??? Firma de inchirieri, sau boul care o lasa parcata aiurea? Macar sa stiu daca imi cumpar un masseraty din banii de parcare aiurea a trotinetelor electrice. Cat despre politia locala, faceti de bine si nu mai vanati fantome, caci Gasper nu mai este de mult prin Arad.

 13. Alibaba says:

  Da mah, daca nu aveam trotinete: de ce nu avem ca toate orasele civilizate au… asa ca avem: asta ne mai lipsea… vezi cum ti-e cu omul… nu poti sa il multumesti niciodata… si vrem o tara ca afara… pe dracu… nici asta nu o meritam…

 14. Floryn says:

  Oare aceste trotinete sunt numai pe perioada verii?

 15. ion says:

  Exact ce mai lipsea din haosul traficului de la noi. M-am intersectat cu acesti Schumacheri ai trotinetelor si din postura de biciclist si de pieton, i-am evitat in ultimul moment de fiecare data. Sper sa nu ma intalnesc cu aceste specii si din postura de sofer.

  Consider cu tarie ca pentru folosirea oricarui vehicul motorizat, fie electric sau cu combustie interna sa fie necesara sustinerea unui examen precedat de un control psihologic pe bune, control pe care multi din acesti oameni nu l-ar lua dat fiind comportamentul lor in trafic.,

 16. Asa nu says:

  Din pacate multi aradeni care circula cu aceste trotinete nu au absolut nimic in comun cu regulile de circulatie. Concret ieri in sensul giratoriu din podgo la ora de varf, un tanar se invartea pe contrasens apoi a taiat-o spre statia de tramvai. Am ramas masca pt ca politia era chiar acolo. Desigur.. Nimic nu s-a intamplat…

 17. Nu sunt de acord says:

  Într-o zi era sa-mi dilocgeze umarul un tânăr pe trotineta . Problema e ca nici macar nu se opeesc sa si ceara scuze, iar in situatia in care esti lovit nici nu stii pe cine sa tragi de urechi ca ei merg mai departe. Foarte necivilizati .cidcula pe unde i taie capul . Se expun si ei pericolelor din trafic dar expun si oe altii.nu sunt de acord cu acest mijlic de transport deoarece este folosit dupa placul fiecaruia.

 18. cinsar says:

  pe bibi l-ati ales pe bibi il aveti !!!

 19. Pietone says:

  Mă uit doar la vocabularul folosit de comentatori. Ce grai frumos oltenesc

 20. Poli says:

  Un upgrade la trotineta sa meargă cu 70 km la ora ..se poate

 21. yo oy says:

  si in alte orase ii la fel .. ex. Cluj …
  Vad ca numa dobitoci comenteaza pe aici ..
  Niste imbecili care nu au ce sa faca numai comenteaza … ii cauta moartea…
  SUPER MULTUMIT DE TROTINETE >> FELICITARI COMPANIEI.

 22. Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 4

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 8

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.