aradon.ro Web analyticsLipova, locul în care istoria se îmbină cu modernismul

De P.E.

Lipova, locul în care istoria se îmbină cu modernismul

Noul spital, cea mai importantă investiţie din Lipova Foto: A.G.
Istoria – Podul vechi şi Biserica Ortodoxă, modernismul – utilităţi, asfalt şi un spital nou, cel mai modern din judeţ.
Scris de P.E. - Istoria – Podul vechi şi Biserica Ortodoxă, modernismul – utilităţi, asfalt şi un spital nou, cel mai modern din judeţ.

LIPOVA. Lipova, oraşul de pe Mureş încărcat de istorie, îmbină această încărcătură cu modernismul zilelor noastre. Mai mult decât atât, emblemele istorice ale Lipovei, podul vechi peste Mureş şi Biserica Ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului vor fi redate oamenilor în cadrul a două proiecte care vizează restaurarea lor. Podul metalic peste Mureş, care leagă Lipova de Radna, a intrat într-un amplu proces de restaurare şi reabilitare, urmând să devină una dintre atracţiile principale ale pietonilor. În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, proiectul a primit finanţare, iar lucrările au început. „Din păcate, în urma decopertării îmbrăcăminții asfaltice, au ieşit la iveală probleme structurale mult mai complexe decât cele prezentate în expertiza tehnică inițială. Am luat legătura cu alţi specialişti şi putem anunţa bucuroşi faptul că am primit soluţiile tehnice propuse de experţi, iar lucrările vor fi reluate în scurt timp”, ne-a spus primarul Lipovei, Mircea Jichici. Podul are o vechime de peste 120 de ani, iar după finalizarea lui, acesta va deveni un spaţiu de recreere, urmând să fie „înţesat” de bănci şi jardiniere, dar şi de o scenă mobilă care va găzdui diferite evenimente culturale chiar pe pod. În plus, în cadrul aceluiaşi proiect, vor fi refăcute şi cele două clădiri care erau punctele vamale în secolul XIX, când a fost construit podul.

Străzile modernizate prin PNDL FOTO: A.G.

Cel de al doilea obiectiv plin de încărcătură istorică este Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, construită încă din anul 1367. „Suntem încântaţi de faptul că, pe parcursul lucrărilor de restaurare, au fost descoperite picturi realizate în anul 1903 care, ulterior, au fost acoperite cu tencuială. Şi aceste picturi vor fi restaurate, la fel ca toate elementele descoperite pe parcursul lucrărilor”, ne-a spus, în premieră, primarul oraşului Lipova. În ceea ce priveşte biserica, lucrările de restaurare costă 4,8 milioane de euro, iar fondurile vin prin POR 2014-2020, fiind vorba de bani nerambursabili. Pe lângă lucrările de restaurare, lăcaşul de cult din secolul XIV a avut nevoie şi de lucrări de consolidare. „Pentru consolidare au fost realizaţi 250 de micropiloni de stabilizare a clădirii. S-au făcut niște foraje la șase metri adâncime, din 30 în 30 de centimetri, sub biserică, unde au fost introduși acești micropiloni care să susțină greutatea edificiului. În ceea ce priveşte pereţii, acolo unde există crăpături în clădire, se folosește injecție cu ciment, o tehnologie minim invazivă”, ne-a explicat Mircea Jichici. Acesta a precizat faptul că restaurarea bisericii a fost unul dintre proiectele pentru care s-a zbătut cel mai mult.

Şi modernismul

După cum am precizat de la început, administraţia locală din Lipova nu are în vedere doar punerea în valoare a obiectivelor istorice, ci şi-a propus să investească şi în dotările moderne pe care trebuie să le aibă orice oraş. De departe, cea mai importantă realizare al lui Mircea Jichici este noul spital orăşenesc. „Pe lângă biserică, acesta este un alt proiect pentru care m-am zbătut foarte mult”, se destăinuie primarul Lipovei. Unitatea medicală, finanţată de Compania Naţională de Investiţii, care valorează 5,6 milioane de euro, este finalizată în prezent şi urmează să fie dotată. „Cu siguranţă, este cea mai importantă realizare de după 1989 în oraşul nostru şi cred că vom avea cel mai modern spital din judeţ”, este de părere Mircea Jichici. De ce crede primarul că va fi cea mai modernă unitate medicală din judeţ? Circuitele medicale respectă standardele actuale, iar în proiect sunt incluse filtre ultra-violete, gaze medicale prin pereţi, filtre de aer, sistem de degivrare a scărilor, instalaţiile de încălzire realizate pe bază de cupru medical, camere tehnice specializate, buncăr atomic, două lifturi, rampă pentru salvare, staţie de oxigen, dar şi panouri solare. Mai mult, noul spital va fi legat de clădirea veche printr-un culoar de legătură, urmând ca accesul între cele două corpuri de clădire să fie unul foarte facil.

Tot la capitolul investiţii putem vorbi şi despre lucrările de modernizare a străzilor din oraşul Lipova. Mircea Jichici spune că „în aceşti ultimi patru ani am căutat să asfaltăm cele mai proaste străzi pe care le-am avut în oraş. Şi aşa am câştigat un proiect pe PNDL, în valoare de şapte milioane de lei, pentru modernizarea a opt străzi. Lucrările se apropie de final, în prezent montându-se rigolele”.

Străzile modernizate prin PNDL FOTO: A.G.

Spaţii de recreere

Pe lângă podul vechi, un alt spaţiu de recreere va apărea în plin centrul oraşului, pe locul fostei pieţe. Pe fonduri europene nerambursabile, aici va fi creat un parc futuristic, pe două niveluri, cu alei şi copertine suspendate, inclusiv pe acestea urmând să fie realizat spaţiu verde. „Vorbim despre o investiţie de peste trei milioane de lei, finanţată prin POR 2014-2020. Va fi un parc foarte frumos”, ne promite primarul Lipovei.

Tot la recreere putem adăuga şi stadionul oraşului, care oferă condiţii de Liga 2. „În urma investiţiei de aproximativ un milion de euro, beneficiem de un stadion care are 1.500 de locuri, cu tribună acoperită, cu sistem irigare sub gazon, care funcţionează automat. Mai avem de lucru la parcarea interioară, dar aceasta o vom realiza după finalizarea tuturor celorlalte lucrări”, spune Mircea Jichici.

Şi o dorinţă

Totodată, primarul Lipovei ne-a vorbit şi despre o dorinţă care este foarte aproape să devină realitate: reţea de gaz în oraşul de pe Mureş. „Am avut nenumărate întâlniri pe marginea acestei dorinţe a noastre, atât la Bucureşti, cât şi la Mediaş, la Transgaz. Pot să anunţ acum că o coloană principală va fi adusă dinspre Vladimirescu până la intrarea în Lipova. Proiectanţii Transgaz au finalizat deja proiectul tehnic, iar acum compania solicită deja certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru demararea lucrărilor de extindere a reţelei de distribuţie. De la intrarea în Lipova, pe fonduri europene nerambursabile, vom realiza reţeaua în tot oraşul. Noi ne-am apucat deja de documentaţiile tehnice, urmând să depunem proiect de finanţare pe exerciţiul financiar european 2021-2027”, ne-a mai informat primarul Mircea Jichici.

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cititor says:

  mda ! acum se baga gazul cand tot centrul orasului a fost asfaltat…….Iar se sparge tot iar se asfalteaza tot… Ce fain !

  • Adriana says:

   Chiar! Aceste proiecte ar trebui calculate si realizate intr-o anumita ordine. Iar parcul acela futuristic care va fi pe locul pietei vechi nu se va potrivi deloc cu restul cladirilor din oras, ar trebui sa fie o imbinare mai armonioasa intre vechi si nou.Acel plan “futuristic” este prea aiurea si va fi greu de curatat si mentinut. Va fi pacat de banii investiti.

 2. Dani says:

  După ce s-au asfaltat/pavat străzile, venim sa le spargem pentru gaz si v-am rămâne un dezastru total in urma firmei ce v-a executa lucrarea. Exact ca pe strada timisorii , odată cea mai aranjată strada din oraș cu asfalt nou, acum arata ca după explozia de la Beirut in urma execuției rețelei de canalizare. Deci , vine gazul !

 3. Diana says:

  De fiecare data cand trec prin Lipova mi se pare un oras trist. Cladirile vechi stau sa cada, e o senzatie de oras neingrijit si neatragator pentru turisti.

  • pt Diana says:

   ai dreptate mai ales ca baile Lipova nu mai sunt cele de alta data cand erau pline in sezon .Acu-s privatizate cu izvoarele de apa minerala cu tot Bravo !

 4. ady says:

  Cati bani ati luat pentu mizeria asta de articol de camapnie electorala pro Jichici….. Lipova e o mizerie ….. strazi jalnice… mizerie…lipsa locuri de munca… si un primar futurist… scuze cu fluturi in cap….vai de LIPOVA…!!!!

 5. Roman says:

  Vai vai, nu stiu ce substante consuma conducerea locala a orasului dar au luat-o rau de tot pe ulei, in special Domnul Primar si minionii lui. Apai oameni buni, noi vorbim de parc SF cand un an jumate nu s-a adunat gunoiul din oras? Cand avem zone in oras unde canalizarea e devarsata in vaile si paraiele din asa zisul “Oras”. Vorbim de mari realizari in domeniul infrastructurii si avem strazi “reconditionate” inpracticabile! Strada Hasdeu a fost recent repavata, cu surle si trambite si nu se poate circula pe ea. S-au asfaltat strazi si dupa nici 2 luni au fost praf! Strazi cu rigole de beton pe mijlocul drumului. Vorbim despre mari realizari intr-un oras in care vegetatia e scapata de sub control, unde praful si mizeria inunda toate strazile, unde trotuarele de pe asa zisul “Pod nou” nu sunt practicabile, unde s-a distrus podul de metal si a fost abandonat asa, sa cada oamenii si copii in gaurile lasate descoperite!!! Un Oras care se intinde pe o suprafata de 6 km2 si nu are transport public in comun! Un oras care nu are acces pietonal in zona industriala. Si exemplele pot continua…
  Draga Domnule primar, nu cred ca orasul are nevoie de centrul de informare turistica, cat timp obiectivele importante a orasului sunt lasate in paragina (cetatea soimos, bazarul turcesc, statiunea Baile Lipova), nu are nevoie de o casa de cultura renovata pe o suma exorbitanta, si care sta goala, copiilor din oras nu li se ofera nici o activitate extra scolara inafara de cercurile obosite ale domnului Zoli, si de operetele pe bani grei ale domnului Antoche. Nu are nevoie de promisiunea gazului cat timp mai sunt paduri in zona, doar trebuie si mogulii orasului sa castige un ban cinstit! Nu are nevoie de parcuri din filme SF executate de firme de detergenti si nu are nevoie de Oameni lipsiti de caracter la conducere, singurul lucru benefic pe care il face conducerea locala e sa trateze cetatenii ca pe niste animale, sa isi cumpere masini care mai de care (nu se stie din ce bani, banuiesc ca banii publici), sa isi construiasca cabane pe la baltile din apropriere. Asa ca, a fi bun gospodar nu inseamna a irosii banii publici pe tot felul de proiecte SF, ci macar sa curatati si sa toaletati acest asa zis oras! ca am ajuns mai rau ca in lumea a 3-a!!! Nota 10 pentru imaginatie, pentru administrare si gospodarire, nota 3, ne vedem la toamna!

 6. lipovan says:

  Domnule ai stat 8 ani in primarie si care sunt proiectele tale? Ti-ai pus piatra cubica pe strada si ti-ai asfaltat trotuarul. Acesta e singurul tau proiect? De ce te lauzi ca si cum tu ai fi facut spitalul nou?
  In 8 ani mici macar nu ai reusit sa depui documentatia pentru gaz. Depunere proiect gaz in 2027? Pai tu o sa mai fi primar atunci!?
  Ai interdictie de la ANI in a candida la primarie… de ce mai candidezi? De ce nu respecti legile?
  https://www.integritate.eu/INCOMPATIBILITATI-DEFINITIVE/INTERDIC%C8%9AIE-3-ANI.aspx

 7. Local

  Mașini furate, oprite la vamă: BMW și Audi găsite la Borș, Alfa Romeo depistat la Arad. Valoarea autoturismelor depășește 45.000 euro
  Două mașini furate din străinătate au fost găsite miercuri, la doar câteva ore distanță, la frontiera de la Borș II. Un Alfa Romeo a fost depista la Vama Turnu din Arad.

  ARADON Sport local

  Se ştiu optimile Cupei României
  ARAD. 18 echipe din fotbalul județean au rămas în cursa pentru calificarea în sferturile de finală ale Cupei României, faza judeţeană, ediţia 2022-2023.

  ARADON Sport local

  Condițiile pentru fani la jocurile „galben-albastrelor”
  Suporterii nu vor mai putea să interacționeze cu jucătoarele pentru poze și autografe pe teren.

  Local

  150 de cazuri noi și 1.154 active în județul Arad
  De miercuri până joi s-au înregistrat în județ 150 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

  România

  Vaccinații vor putea circula liber indiferent de gradul de infectare din localitate
  ARAD. Guvernul a aprobat la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență o serie de măsuri menite să reglementeze inadvertențele apărute la depășirea pragului de patru cazuri la mia de locuitori și introducerea activităților în baza certificatului verde între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. 14

  Local

  Podurile de pe Arad-Oradea, la reparat
  ARAD. Va urma cel puţin o lună de zile de lucrări şi trafic aglomerat pe DN 79 Arad-Oradea. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara anunţă faptul că pe această şosea vor începe lucrările de reparaţii ale podurilor, respectiv la dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilataţie.

  Local

  Afgani ascunși printre anvelope, descoperiți la frontiera Nădlac II
  Zece cetățeni afgani, cu vârste cuprinse între 14 și 41 de ani, au fost găsiți de polițiștii de frontieră de la Nădlac II, ascunși în remorca unui camion care transporta anvelope în Germania. 1

  Local

  Fostul primar din Zăbrani îşi caută libertatea
  Dosarul în care Marian Toader a fost condamnat pentru fapte de corupţie se reia la Înalta Curte. 3

  Local

  Două pistoale și zeci de cartușe letale deținute ilegal de un bărbat, la Pecica
  Un bărbat din Pecica a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști, după ce aceștia au găsit la domiciliul pecicanului două arme și zeci de cartușe letale. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.