aradon.ro Web analytics

Locuitorii din Grădiște, scrisoare deschisă către primarul Bibarț

De Andreea Pintea

Locuitorii din Grădiște, scrisoare deschisă către primarul Bibarț

Nu vor blocuri între case. Vor să li se audă vocea. Vor o altă mentalitate. Vor urbanism de calitate. Așa că locuitorii străzilor Orient, Cehov și V. Moga din cartierul Grădiște i-au scris o scrisoare deschisă edilului local.
Scris de Andreea Pintea - Nu vor blocuri între case. Vor să li se audă vocea. Vor o altă mentalitate. Vor urbanism de calitate. Așa că locuitorii străzilor Orient, Cehov și V. Moga din cartierul Grădiște i-au scris o scrisoare deschisă edilului local.

Arad. E mereu scandal în Consiliul Local Municipal Arad (CLM) când vine vorba de aprobarea unor PUZ-uri. Consilierii locali USRPLUS, consilierul local Bognar Levente și, uneori, consilierii PSD se arată mereu nemulțumiți de modul în care sunt concepute PUZ-urile, care par să sfideze evidențele din teren și necesitățile cartierelor, ori să încalce reguli de bun simț în domeniul urbanismului. Ultimele PUZ-uri nici măcar nu au trecut de votul CLM, dar nimic nu s-a schimbat cu adevărat. În absența unui Plan Urbanistic General și a unor oameni care să respecte Aradul și regulile urbanistice care vizează confortul locuitorilor, la final de CLM nu se ajunge decât la promisiuni, la aceeași propunere de constituire a unei comisii care oricum pare deja legată de mâini, la fatalisme sau amenințări cu judecata.

În aceste condiții, o scrisoare venită de la locuitorii din Grădiște și adresată primarului Aradului exact pe această temă nu ne-a mirat. Ne-a bucurat chiar, pentru că a indicat că spiritul civic n-a murit de tot și că arădenii nu așteaptă mereu să-i salveze alții, de obicei politicienii, mereu pierduți în altfel de negocieri.

Subiectul scrisorii e unul fierbinte și a fost deja disecat în CLM.

Scrisoarea locuitorilor din Grădiște

Iată ce spune scrisoarea deschisă către Primarul Aradului, Călin Bibarț, din partea locuitorilor străzilor Orient, Cehov, V. Moga cartierul Grădiște, Arad:

În momentul în care ați devenit primarul Aradului ne așteptam la o schimbare de mentalitate,

dar pe zi ce trece observăm că lucrurile stau tocmai invers, în special în domeniul construcțiilor

și urbanismului. Modul în care permiteți construirea de blocuri de 5 etaje între casele din Grădiște duce la o scădere a calității vieții în cartierul nostru. E total anormal ca într-o țară europeană, o

administrație locală să pună pe primul loc interesele dezvoltatorilor imobiliari în detrimentul

interesului colectiv al cetățenilor săi. Construirea de blocuri de P+5 într-o zonă predominată de case de P+1 este total nepotrivită. Înălțimea deosebit de mare (19 metri) și o retragere a blocului de aproximativ 10 metri față de curțile caselor noastre va crea un permanent disconfort, va afecta intimitatea locuitorilor din zonă și în același timp va duce la scăderea valorii locuințelor noastre. Ținem să menționăm că pe amplasamentul menționat mai sus, intenția inițială a dezvoltatorului a fost construirea de duplex-uri de P+1 etaj. Un alt aspect sensibil pe care administrația dumneavoastră îl ignoră total este preconizata creștere a traficului auto în zonă. Strada Orient, cea care va prelua descărcarea autovehiculelor, este deja foarte aglomerată la orele de vârf. Construirea a aproximativ 120 de apartamente va duce automat la o congestionare și mai intensă a traficului pe această strada.

Noi, locuitorii străzilor Orient, Cehov, V.Moga din cartierul Grădiște dorim dezvoltarea Aradului și suntem de acord pentru a se construi pe terenul de pe strada Cehov, nr. 20 dar, în același timp, vă solicităm respectarea caracteristicilor țesutului urban din zonă.

Prin urmare, vă cerem public să fiți alături de noi și să solicitați dezvoltatorului reducerea regimului de înălțime al viitoarelor blocuri de la P+5 etaje la P+2 etaje și să se crească retragerea față de limita de proprietate a blocului din vestul parcelei. Vă mulțumim pentru atenție și așteptăm să puneți interesul colectiv al arădenilor deasupra oricăror alte interese!

Locuitorii de pe strada Orient, Cehov, V. Moga din cartierul Grădiște.”

Urmările scrisorii

O cerere simplă, clară, concretă,care ar rezolva cât de cât problemele urbanistice din zonă. Rămâne de văzut care va fi reacția Primăriei Arad în această problemă, în condițiile în care, trebuie să recunoaștem, administrația Bibarț a răspuns destul de prompt la chestiunile ridicate în presă. Cum a făcut-o și cum o va face rămâne de văzut. Subiectul dezvoltării urbanistice a Aradului ar trebuie să implice însă și mai multe forțe, doar că în oraș, cei care ar trebui să aibă cel mai greu cuvânt de spus, arhitecții, urbaniștii peisagiștii, par să fi dispărut de mult.

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ghiocel de toamnă says:

  Se construiesc blocuri intre case ,in Viena,Madrid,Bruxel….crezi ca doare pe cineva de Gradiste?

  • Reta says:

   padurar sluga falcista n-o sa faca nimic numa ce ii dicteaza stapanii. ce alegatori de doi bani are aradul.

  • zorro says:

   Ceva-mi zice ca ai interese in subiect.
   Legat de Viena, prima oara copiem balega de pe strazi si lucrurile bune le lasam la urma.

 2. orasean says:

  se vede tot mai mult impotenta ”edililor” de a concepe si implementa PUG-ul orasului. astia nu sunt ”edili” !

 3. Vaxpopulii says:

  Bibi: nu-mi pasă, banu’ să iasă

 4. Catalin says:

  Imi pare rau pentru locuitorii din Gradiste, dar nu se va intampla nimic cu demersul lor. Primarul Bibart pur si simplu nu are nici buna credinta si nici anvergura intelectuala pentru a lua o decizie corecta. Omul e lipsit de calitatile necesare functiei de primar. E doar un soldatel de-a lui Falca, lipsit de personalitate. Un yes-man care nu iese nici acum din cuvantul lui “el lider maximo”, cel care de 20 de ani face si desface lucrurile prin Arad.
  Pur si simplu resemnati-va.

  • Jivan Laurentiu says:

   gradistean
   Domnul,consilier local municipal din partea USR, a crescut pe strada Voievod Moga, cartier Gradiste, Municipiul Arad, cunoaste bine zona.
   Locul unde urmeaza sa construiasca locuiente a existat, Somet SA, firma ce a apartinut de ICIM Arad SA, iar acum este loc viran, in zona denumita de gradisteni, Gradina Postei.
   Puteti verifica cele afirmate mai sus.

 5. Ivona Ivona says:

  Da fix tine el cont,. Da buna initiativa, atat timp cat toata lumea doarme si nu face nimic, cei de la PNl fac bani din parteneriatele cu constructorii de blocuri… Si am vazut ce bine le merge…

 6. Vasile Cadar says:

  e trist ca se construiesc blocuri de 5 etaje intre case.
  Eu in Austria n-am vazut asa ceva.

 7. Andreea Lisa says:

  Slabut primar bibart asta. Lumea se astepta la altceav de la el.

  Cum sa faci blocuri intre case?

  Ar fi frumos sa ia atitudine si sa opreasca ineptiile astea de blocuri.

 8. Pail says:

  Toate orasele se dezvolta prin proiecte imobiliare cu un regim de inaltime cat mai mare, in Arad se pare ca nu se doreste.
  Bibart la mana celor doi: Ciurariu si Sandra Dinulescu. Consiliul local abia asteapta sa “respinga” puz-urile care nu sunt facute la comanda fostului primar.

 9. Marius Pancea says:

  Facla si clica lui e de vina.

  ei fac toate smenurile astea. Nu e de vina bibi.

 10. jonu says:

  In Arad e un haos in domeniul urbanismului.

  Nu stiu cui i-ar placea sai rasara un bloc de 5 etaje langa casa sa.

 11. Eu says:

  Dar niste parcuri noi, si muuuuult mai mult verde cand va fi in Arad? Intreb si eu asa ca tot omu’… Ca “bloace” se tot construiesc in Arad de la Tovarasu Ceasca incoace. Atata-i tot ce stiu alesii nostri?

 12. tacora says:

  Dacă ai relații te doare in cot de ceilalți. Văd cum înghesuie clădiri din gard în gard fără spațiu verde, fără loc de parcare doar pentru profit. Este ilegal dar se vinde și așa.

 13. Gvn says:

  In Arad e haos de cand a ajuns pdl ul iar acum pnl ul la carma acestui oras si judet
  Bihoreni si hunedoreni conduc Aradul in interesul propriu si al partidului.
  Stiati ca city managerii lui Bolojan erau aradeni?
  Sau dus acolo ca la Arad MAFIA POLITICULUI DEJA SABOTEAZA ORASUL.
  Si asta sub ochii aradenilor.
  Singura solutie a ramas spiritul civic pana nu ne inchid iar in casa …. Aradeni trezitiva

 14. Tumi says:

  Bibart , un primar de toata bufnita si trotineta :))

 15. Pe coruptii din pnl ii doare in paula says:

  As intreba coruptii din primarie, cum au obtinut autorizatie cei care construiesc pe Grigore Alexandrescu colt cu Cozia ?

 16. anonim says:

  Asta e primar ? Asta care a lasat parcurile si Faleza in paragina, asta care a dat voie la injumatatirea unui parca sa vina acolo la parcare masinile cocalarilor ce isi umplu matele la terasa dinspre mures, cea cu nume italian

 17. Radu says:

  Acțiunea civică împotriva acestui haos imobiliar în stil mafiot este bine ventă dar nu suficientă, oamenii trebuie să se organizeze și să se asocieze și să acționeze în instanță instituții dar și punctual persoane responsabile: primar, arhitecți șefi și așa mai departe, cu răspunderi financiare concrete.
  Mafia imobiliară cu corupții din primărie și nu numai storc ultimul bănuț al Aradului cu aceste proiecte, sunt probabil vreo 10 dezvoltatori în Arad care dețin și construiesc totul dar ei nu ar putea face acest măcel imobiliar fără autorități.
  Personal nu aș mai aproba niciun bloc în oraș doar în cartiere noi dezvoltate la marginea orașului.

  Lumea trebui să iasă în stradă dar și acțiuni concrete juridice!

 18. Daniel says:

  Adică scrisoare către NIMENI. Grădiștea a devenit o dată cu canalizarea, de diplomatui ce ne reprezintă la UE, cartierul WC public datorită mirosului permanent și raiul șobolanilor. Împotriva insectelor nu se face nimic,,,etc,

 19. Local

  Cifrele pandemiei: 254 de arădeni infectați cu SARS-CoV-2 au decedat în luna noiembrie
  Deși față de luna precedentă cazurile de Covid-19 s-au înjumătățit, numărul deceselor a rămas aproape neschimbat. 4

  Local

  Patinoarul, deschis începând de weekend-ul viitor
  Promisiunea îi aparţine primarului Călin Bibarţ, dar este condiţionată de condiţiile meteorologice. Accesul se poate face fără certificat verde, dar masca de protecţie e obligatorie.

  UT Arad

  UTA știe programul până la finalul anului
  ARAD. După ce am anunțat ziua meciului cu FC Botoșani, au apărut și datele de disputare a celorlalte jocuri din Liga I, până la finalul anului. 1

  Local

  Modernizarea Policlinicii CFR, la final
  Lucrările de recompartimentare şi modernizare a fostei Policlinici CFR au fost finalizate. 5

  Local

  Afacerişti chinezi la Consiliul Judeţean
  6

  Local

  A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Franța și Portugalia, în zona roșie, Spania, în zona galbenă
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat, vineri, lista țărilor și teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. 8

  Local

  Bradul de Crăciun a ajuns în fața Primăriei!
  Iluminatul festiv al bradului de Crăciun va fi pornit, ca în fiecare an, pe data de 5 decembrie, la ora 19.00, când în fața Primăriei este așteptat și Moș Nicolae. 4

  Local

  Peste 4.500 de elevi arădeni fac ore online
  În săptămâna 6-10 decembrie 2021, peste 4.500 de elevi din județul Arad vor urma cursurile online.

  Local

  Liderii studenților din România se decid la Arad
  În acest weekend, studenții din 30 de universități din țară și-au dat întâlnire la Universitatea Aurel Vlaicu, cu scopul de a-și alege viitoarea conducere. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.