aradon.ro Web analytics

Marele jurist al României este din Arad

De Valentin Goran

Marele jurist al României este din Arad

Reactualizat la:
O viață în slujba justiției: arădeanul George Plopu (1857–1940), membru de onoare al Academiei Române, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție – pentru întreaga Transilvanie, dar și profesor onorific la Facultatea de Drept de la Universitatea ,,Ferdinand I” din Cluj.
Scris de Valentin Goran - O viață în slujba justiției: arădeanul George Plopu (1857–1940), membru de onoare al Academiei Române, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție – pentru întreaga Transilvanie, dar și profesor onorific la Facultatea de Drept de la Universitatea ,,Ferdinand I” din Cluj.

Arad. ,,Fiat justitia, pereat mundus” – „Să se facă dreptate de-ar fi să piară lumea”, așa își începe ora de istorie predată în aer liber – profesorul Cristian Stoica, elevilor săi de la Școala Profesională „ASTRA”. În episodul de astăzi, profesorul Stoica îl aduce la lumină pe arădeanul născut la Semlac, George Plopu, care a fost pentru întreaga Transilvanie președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și profesor onorific la Facultatea de Drept de la Universitatea „Ferdinand I” din Cluj.

Începuturile

Născut în comuna Semlac din județul Arad, la 25 septembrie 1857, spune profesorul Cristian Stoica, George Plopu va urma cursurile Academiei de Drept din Oradea în perioada 1877-1881. Analele universității îl consideră unul dintre cei mai de seamă absolvenți ai săi. La 25 aprilie 1885, ajunge doctor în drept al Universității din Budapesta.

O strălucită carieră juridică

„George Plopu a urcat treptele profesiei: la început a fost avocat în Arad (1886-1893), judecător la Tribunalul Gyula (1893-1898), președinte al Judecătoriei din Vișeu (1898-1900), judecător la Curtea de Apel Oradea (1900-1910), judecător la Curia regească din Budapesta – ceea ce corespundea funcției de consilier de Curte de casație la Curtea supremă de justiție a Ungariei. În calitate de membru al celei mai importante secții a Curiei Regești, secția I, prezidată de președintele Curții supreme, George Plopu a primit însărcinarea de a realiza o culegere de decizii pronunțate de Senatul Curiei Regești din Budapesta, care conține enunțuri cu valoare de principiu. Juristul arădean și-a îndeplinit ireproșabil sarcina, redactând și publicând mai multe volume în Monitorul de Jurisprudență”, spune profesorul Cristian Stoica.

Arestat de bolșevici

„La data de 11 aprilie 1919, George Plopu este arestat de autoritățile guvernului bolșevic ajuns la putere în Budapesta. A fost eliberat după cucerirea Budapestei de către armata română și s-a repatriat la 16 august 1919.

Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru întreaga Transilvanie

George Plopu a fost considerat de guvernul român drept cel mai potrivit pentru a colabora la opera de unificare a sistemului judiciar. În locul organizării unei justiții autonome în Transilvania, așa cum se preconizase inițial, s-a luat decizia de înființare în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție din București a unei secții competente pentru a soluționa recursurile provenite de pe întreg teritoriul Transilvaniei. George Plopu a fost numit președinte al acestei secții în data de 7 mai 1920. În această calitate a activat timp de cinci ani, până la pensionarea sa la 8 octombrie 1925. Astfel, George Plopu a fost pentru întreaga Transilvanie președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Este numit profesor onorific la Facultatea de Drept de la Universitatea <Ferdinand I> din Cluj”, explică Stoica.

Tratat de drept: 2358 de pagini

Opera fundamentală a lui George Plopu, mai spune Stoica, intitulată „Părți alese din dreptul privat ungar” însumează 2358 de pagini, fiind considerată de specialiști primul și singurul tratat de drept privat ungar atât în literatura juridică română, cât și în cea maghiară. Asta face ca cea mai de seamă lucrare de drept privat ungar să fie opera unui înalt magistrat român, scrisă în limba română.

Alte lucrări publicate de eminentul jurist arădean au fostꓽ „Drept familial material”, „Drept ereditar”, „Patronat și introspecțiune”, „Chestiunea composesoratului din comuna Brețcu”.

Familia lui George Plopu

„Fiica lui George Plopu, Lucia (1882-1973) a fost căsătorită cu Nicolae Zigre (1882-1962). Ginerele lui George Plopu, dr. Nicolae Zigre, a fost absolvent al Academiei de Drept din Oradea. De-a lungul vieții, acesta a îndeplinit mai multe funcții ajungând ministrul Cultelor și Artelor (în 4 guverneꓽ Miron Cristea, Armand Călinescu, George Argeșeanu și Constantin Argetoianu). Avocatul Zigere a fost și prefectul Bihorului, primarul orașului Oradea, senator, vicepreședintele Senatului, subsecretar de stat în Ministerul de Interne.

O mătușă a lui Nicolae Zigre a fost mama marelui mecena Emanuil Gojdu, iar străbunicul său Nicolae Jiga a fost și el un mare filantrop român (acesta a ajutat mai mulți elevi săraci).

Avocatul Nicolae Zigre își doarme somnul de veci în cimitirul Eternitatea din Arad, alături de soția sa și socrii săi Silvia și George Plopu.

Necesara întoarcere spre trecut

Faptele bune ale marilor oameni ai Aradului trebuie scoase din nou la lumină pentru a fi pildă generației actuale. Este în primul rând datoria noastră a arădenilor să evocăm marile personalități ale locului pentru că, dacă noi nu o facem, cu siguranță probabilitatea ca străinii să îi evoce este foarte mică.

Privirea întoarsă spre ziua de ieri ne aduce înainte un Arad în care au trăit oameni de valoare ai României, care prin contribuția lor au adus lumină acolo unde era întuneric!”, completează Stoica.

Dreptate vrem și noi pentru marii arădeni uitați

De aceea, își încheie ora de istorie profesorul Cristian Stoica, am evocat personalitatea academicianului George Plopu la mormântul acestuia și al familiei sale și pentru aceasta, părintele vicar Teofan Mada, în prezența unui numeros public, a săvârșit slujba parastasului pentru toți cei adormiți din rudele marelui jurist român: „Cu toții vom fi la un moment dat istorie!”.

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Si atunci de ce nu militati ca strazile, parcurile, Aradulu in sa poarte numele unor astfel de personalitati si taceti malc daca se pun busturi, statui si placi comemorative si dau numele unor cataratori si antrenori de batausi strazilor si parcurilor din oras ?

 2. Ferenc says:

  Da, stimati ziaristi aradeni. Este o stire frumoasa, nu ca brambureala cu Balcea si cu diploma pentru acel domn care a fost in pelerinaj. Uite, un profesor de istorie, caruia ii putem multumi ca, promoveaza valori aradene adevarate.
  Fiat justitia pereat mundus.

 3. Alex says:

  Si ce treaba are Teofan Mada cu asta?
  Ce cauta acest personaj acolo?
  Ar fi bine sa se retraga din functia in care este pana nu apar noi stiri deapre el si atunci face biserica aradea de rusine!
  Pr. Iustin Popovici merita sa ocupe locul de Vicar administrativ, este un om smerit, cult, cu statura pt aceasta functie.

 4. Local

  PNL Arad îşi anunţă obiectivele pentru alegerile din acest an
  Gheorghe Falcă a declarat că, în jurul datei de 8 martie, vor fi anunţate obiectivele PNL Arad pentru alegerile locale şi cele parlamentare.

  Local

  Un SMURD pentru Nădlac
  ARAD. În şedinţa Consiliului Judeţean Arad, a fost adoptată o hotărâre prin care o ambulanţă SMURD de tip B va ajunge în oraşul Nădlac, urmând să deservească zona de vest a judeţului.

  Local

  Un tânăr căutat de DIICOT Arad a spus că are simptome de coronavirus și a fost dus la spital
  Un tânăr de 25 de ani, din Suceava, la care polițiștii au făcut percheziții, vineri, 28 februarie, în baza unui mandat emis de DIICOT Arad, le-a spus oamenilor legii că s-a întors recent din Italia și are simptome de coronavirus. Acesta a fost dus la spital. 1

  Local

  Banii înapoi pe un proiect european
  Consiliul Judeţean Arad va plăti o corecţie financiară de peste 50.000 de euro pentru un proiect european.

  Local

  „Big brother” a iscat tensiuni în CLM
  Cele 15 milioane de euro, la cât a fost evaluat sistemul de supraveghere video a oraşului, i-au nemulţumit pe unii dintre aleşii locali. 7

  Local

  Falcă, în comisia care negociază urmările Brexitului
  Europarlamentarul arădean va face parte din comisia Parlamentului European care va negocia interesele cetăţenilor europeni din Anglia. 4

  Local

  Vizită inopinată a secretarului de stat pe tăierile ilegale de arbori
  Două zone, în care erau indicate nereguli, au făcut obiectul vizitei secretarului de stat de la Ministerul Mediului și a autorităților locale. 3

  Local

  Apel lansat către studenții arădeni
  Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad salută inițiativa europarlamentarului Gheorghe Falcă de a implica tineri studenți în activitatea cabinetului europarlamentar.

  România

  Femeie din Timișoara cu coronavirus! Sunt trei cazuri în România!
  Testele au confirmat! O femeie de 38 de ani din Timișoara are coronavirus. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.