aradon.ro Web analyticsMesaj scump pentru parcare

ARAD. Primăria Arad a scos la transparenţă un proiect de hotărâre care vizează plata parcării prin mesaj de pe telefonul mobil.
Scris de Alin Gherasim - ARAD. Primăria Arad a scos la transparenţă un proiect de hotărâre care vizează plata parcării prin mesaj de pe telefonul mobil.

Plata parcării în municipiul Arad poate fi o adevărată provocare. Dacă nu ai în buzunar monede de 50 de bani, există o mare posibilitate să nu poţi plăti. Iar de aici până la o amendă de 100-200 de lei este doar un pas. Pentru a uşura achitarea tarifelor de parcare pentru arădeni, Primăria municipiului a scos joi la transparenţă, după ani de propuneri şi dezbateri, un proiect de hotărâre care vizează introducerea unui nou sistem de plată, respectiv prin SMS, adică printr-un mesaj scris de pe telefonul mobil. În acest sens, se doreşte modificarea hotărârii Consiliului Local Municipal (CLM) care reglementează parcarea din Arad, urmând să se adauge şi noua metodă de achitare a staţionării.

„În cazul alegerii acestei modalităţi de plată, clientul trimite la un număr scurt indicat de panourile de parcare cu plată un SMS conţinând numărul de înmatriculare al maşinii. În câteva secunde clientul primeşte imediat confirmarea operaţiei pe SMS: «Aţi plătit parcarea pentru maşina AR 01 …, azi: ziua/luna/an în municipiul Arad până la ora minute/secunde»”, se arată în proiectul de hotărâre.

Tot în acest act normativ se face vorbire şi despre tarifele folosite pentru plata parcării prin SMS. Potrivit proiectului de hotărâre, arădenii vor plăti 0,51 euro + TVA pentru o oră în zona A, şi 0,38 de euro pentru o oră în zona B. Surpriza vine în momentul în care facem calculele şi observăm că plata parcării prin SMS va fi mult mai costisitoare decât la aparatele de parcare.

0,51 de euro, la care adăugăm TVA, înseamnă în lei, la un curs de 4,5 lei pe euro, cât se practică acum, nici mai mult nici mai puţin decât 2,85 de lei. Asta, în condiţiile în care la parcometre, o oră costă doar doi lei. Din suma totală, 2,3 lei intră în vistieria primăriei, în timp ce TVA se va îndrepta către compania de telefonie mobilă care va susţine sistemul de parcare prin SMS.

Reuşite şi abandonate

Sistemele de plată a parcării prin SMS au devenit deja funcţionale în mai multe oraşe din ţară. Ca atare, în Timişoara, în Oradea şi în Satu Mare aceste sisteme au intrat deja „în pâine”, fiind folosite încă de anul trecut. În fiecare dintre cele trei oraşe tarifele sunt identice: 0,5 euro plus TVA. Toate aceste oraşe au făcut un contract cu o firmă de telefonie mobilă care susţine sistemul.

Dacă ne raportăm la preţuri, există posibilitatea ca aceeaşi companie să intre şi pe piaţa arădeană de taxare a parcărilor.

În schimb, un alt oraş mare din România, Clujul, a demarat toate procedurile pentru implementarea unui asemenea sistem, dar a renunţat ulterior să îl pună în aplicare. Iar motivul a fost unul simplu: parcare mai scumpă, care ar putea alunga posibilii clienţi, oamenii preferând să folosească tot sistemele vechi cu aparatele care eliberează tichete.

„Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor a decis să nu introducă varianta sistemului de plată prin SMS între modalităţile puse la dispoziţia clujenilor pentru plata parcărilor. Acest sistem implică costuri suplimentare, care ar avea drept consecinţă fie creşterea preţului parcării, fie direcţionarea unui procent din încasările bugetului local către companiile de telefonie mobilă. Vrem să folosim banul public cât mai eficient pentru crearea de parkinguri şi de noi locuri de parcare”, susţin reprezentanţii primăriei din Cluj.

Dacă ne orientăm după valoarea plăţii prin SMS, se poate observa că administraţia locală din Arad a preluat ideea cea mai puţin costisitoare: creşterea preţului la parcare direct la client. Rămâne de văzut cum va prinde acest nou sistem la locuitorii oraşului nostru.

O idee veche

Ideea introducerii unui sistem de plată a parcării prin SMS este una mai veche şi a fost lansată pentru prima oară în Arad de către reprezentanţii Mişcării Arădeane. La momentul dezbaterii publice, Primăria a susţinut că lucrează la un astfel de proiect. Primarul Gheorghe Falcă a preluat ideea, a cosmetizat-o, i-a dat alte caracteristici. Proiectul de hotărâre supus acum transparenţei decizionale este prezentat ca iniţiativa primarului.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 2

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze.

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  Local

  12 premii I la Concursul Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob"
  ARAD. Facultatea de Ştiinţe Exacte a Universităţii "Aurel Vlaicu” din Arad a premiat câștigătorii celei de a XII-a ediții a Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob". La festivitate au participat din partea ISJ Arad, prof. Popa Alexandru, inspector școlar pentru matematică, cadre didactice ale Facultății de Științe Exacte, conducerea UAV.

  Local

  96 de câini salvați de Poliția Animalelor, la Gurba
  Câinii erau ținuți într-o casă, dar și în curtea locuinței, Poliția Animalelor fiind sesizată cu privire la situația de la Gurba. Cea care a „adunat” cei 96 de câini în imobil și în curtea acestuia locuiește în municipiu, potrivit informațiilor pe care le deținem, însă a venit de îndată la fața locului. Nu este pentru prima dată când femeia procedează în acest mod: adună câini în curțile unor imobile sau în imobile, crezând că îi poate îngriji. Și nu este pentru prima dată când Poliția Animalelor intervine în ceea ce o privește.

  Local

  A fost reziliat contractul pentru deşeurile din Zona 5
  Decizia s-a luat luni, prin vot, de Adunarea Generală a Asociaților a „ADI Deșeuri”.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.