aradon.ro Web analyticsMica Unire pentru Țara cea Mare!

Mica Unire pentru Țara cea Mare!

Moment solemn la bustul lui Cuza, pentru a marca importanța zilei de 24 ianuarie.
Moment solemn la bustul lui Cuza, pentru a marca importanța zilei de 24 ianuarie.

 

Arad. Vineri, 21 ianuarie, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție a avut loc un moment solemn pentru a marca și în acest an actul istoric de la 24 ianuarie 1859.

Festivitatea a început cu intonarea imnului național ,,Deșteaptă-te, române!, după care s-au rostit câteva cuvinte despre importanța zilei de 24 ianuarie și despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. A fost depusă o frumoasă jerbă de flori la bustul domnitorului, iar la final întreaga asistență a ascultat ,,Hora Unirii”

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul de Poliție al Județului Arad.

Date istorice

Românii au avut o zi astrală: 24 ianuarie 1859. Până la această dată românii erau dezbinați în vechile provincii istorice. Unirea de la 1600, realizată de Mihai Viteazu, a fost de scurtă durată și înfăptuită pe câmpul de bătaie. De această dată, la 1859, diplomația românilor a fost cea care a învins dorința celor care își doreau ca românii să nu fie uniți. La data de 5 ianuarie, Adunarea Electivă a Moldovei. întrunită la Iași, îl votează în unanimitate pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei.

După alegerea ca domnitor, Mihail Kogălniceanu a rostit o impresionantă cuvântare: ,,Prin înălțarea ta pe tronul lui Ștefan cel Mare, s-a înălțat însăși naționalitatea română. Alegându-te pe tine domn, am voit să arătăm lumii ceea ce toată țara dorește: la legi noi om nou(…) Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca domn, fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu aceia pentru care mai toți domnii trecuți au fost nepăsători sau răi(…) Nu uita că dacă cincizeci de deputați te-au ales domn, însă ai să domnești peste două milioane de oameni!”

La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești îl alege domnitor tot pe Alexandru Ioan Cuza. După alegerea ca domnitor, Alexandru Ioan Cuza a început înfăptuirea unui amplu program de reforme în plan intern. Reformele vizau unificarea instituțională a noului stat. Pe plan extern, domnitorul a făcut demersuri pentru recunoașterea unirii.

7 ani de progres

De numele lui Alexandru Ioan Cuza este legat, mai ales un amplu program de reforme, care vor sta la temelia unui nou stat modern, un stat care din vremea domniei lui Cuza va purta numele de România. Acest program prevedea, printre altele: un singur Parlament, nu două, un singur Guvern, nu două, o singură țară unită, nu dezbinată, și un singur nume spre veșnicie: România.

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza au fost fondate primele universități din țară, la Iași (1860) și București (1864). Învățământul primar devenea obligatoriu, beneficiind de gratuitate. Este înființată și Școala Națională de Arte Frumoase și o primă Școală de Medicină Veterinară.

Elena Cuza, soția domnitorului, înființează ”Azilul de fete”, care îi va purta numele. Este elaborată o nouă lege electorală și sunt secularizate averile mănăstirești.

Cuza împroprietărește aproape 500 de mii de familii de țărani. De aceea, la înmormântarea lui vor participa peste 30 de mii de țărani.

Domnitorul va înființa și Casa de Economii și Consemnațiuni, aceasta fiind și astăzi, după mai mult de 150 de ani de la înființare, cea mai longevivă instituție de credit din întreaga istorie bancară românească.

Din punct de vedere legislativ, sunt elaborate și vor intra în vigoare mai multe legi fundamentale pentru dezvoltarea viitoare a statului: Codurile civil și penal, Legea contabilității și Codurile de procedură penală și civilă. Sunt înființate instanțe judecătorești, de la judecătoriile de plasă până la Curtea de Casație.

Armata Națională a României va lua ființă în mod oficial tot în timpul anilor de domnie ai lui Cuza. Poșta și-a deschis sedii în întreaga țară, iar Arhivele Naționale își vor centraliza activitatea la București. Tot atunci, apar primele comisii de statistică și evidență a populației. Este construită prima cale ferată din țară care va lega capitala de orașul Giurgiu.

Actul istoric din 24 ianuarie 1859 reflectă inteligența diplomatică a unei clase politice școlite la mari universități ale Europei, clasă politică promotoare a ideilor de unitate și progres încă din anul revoluționar 1848.

Prof. Stoica Cristian

Școala Profesională ,, ASTRA”

8 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mocofan-club says:

  Înțeleg din discursul cadrului că până la data de 24 Ianuarie 1859, românii erau tare, tare dezbinați între ei, dar după această dată istorică, surprize, surprize, ne revenirăm brusc din letargie și ne unirăm tăt atât dă brusc, într-atât încât, amu nici de-a dreacu nu ne mai putem dezbina unu pă altu!

 2. Oleg says:

  Felicitari pentru Romania.
  Condoleante pentru Moldova…. Asa au aflat si ei ce-i balcanismul.

 3. aradean 1 says:

  Ce avem noi aradenii cu unirea sirmelor. mamaligarilor si a mincatorilor de paz si mate ??? Sa treaca napoi la ei peste Carpati si sa nu mai faca crime, sa fure si sa ne imputa Aradul

  • anonim says:

   Eu spun ca tu nu ai nimic in comun nici cu logica , dar atunci cu mica unire ? clar ! tu esti cu stea in frunte , exact cum era si magaru lu bunicu …. vezi ti ma de treaba ta ca puti a cal si fum !

  • vasile says:

   Vorbești în numele arădenilor fără să te fi împuternicit cineva Keep calm !

 4. T says:

  Bucurativa…pina nu vin rusi..(seful mare e tulburat rau) flamind dupa anexarii….

 5. CrisP says:

  Ma rog ca Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si poporul Roman. Ma rog ca Dumnezeu sa aduca o trezire spirituala in poporul Roman, ca Romanii sa se pocaiasca de pacatele si prostia in care traiesc si sa se intoarca la Cel care le poate da fericire, pace si viata eterna, la Domnul si Mantuirorul nostru Isus Mesia! Amin!
  Nu incepeti sa ma injurati ca sunt sectar sau alte nonsensuri de-astea. Mai bine puneti mana pe Biblie, cititi-o cu atentie si cereti lumina si capacitate spirituala de-a intelege ce scrie in ea. E cuvantul etern al Lui Dumnezeu, care nu va muri niciodata. Fiti destepti, frati Romani sau de orice natie sunteti. Domnul Isus va iubeste pe toti!

 6. România

  Explozie într-un bloc de garsoniere din Lugoj. 40 de oameni au fost evacuaţi
  O tânără de 23 de ani a ajuns, vineri seară, cu arsuri la spital, iar 40 de oameni au ieşit singuri dintr-un bloc din Lugoj, judeţul Timiş, după ce s-a produs o explozie.

  Mapamond

  Trei mercenari străini capturați de forțele pro-ruse în luptele din Donbass ,ar putea fi condamnaţi la pedeapsa cu moartea
  Procurorului general al autoproclamatei Republici Populare Doneţk susţine că prizonierii pot primi pedeapsa maximă.

  România

  Noi reguli pentru RCA: constatarea amiabilă se va putea face și electronic
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect care modifică Norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

  Local

  Temperaturile scad cu 10 grade în acest weekend
  După câteva zile de vară în toată regula, vremea se va răci în Arad, mercurul din termometre coborând până la 9 grade pe timpul nopţii.

  ARADON Sport local

  Dansatorii de la Royal Steps Arad au luat bronzul, terminând după două perechi din Spania. 
  LYON. Andreea și Patrik Haizăr, de la Royal Steps Arad, au urcat pe podium la Lyon Wdsf Open, obținând medalia de bronz. Arădenii au strâns 264 de puncte. Pe primele două trepte ale podiumului au urcat perechi spaniole, David Lopez Fernandez și Jesica Garcia Perez având 330 de puncte, iar Ruben Viciana Lopez și Eva Moya au avut 297 de puncte. 

  România

  În urma necropsiei, autoritățile din Bihor au stabilit că tânărul găsit mort pe Centura Oradea s-a autoînjunghiat în inimă
  În urma anchetei și a necropsiei, autoritățile au stabilit că tânărul găsit decedat lângă Centura Oradea s-a sinucis.

  Local

  Pleacă Daniela Pădurean-Andreica de la CMC?
  Primăria organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de director al Centrului Municipal de Cultură Arad! 2

  Mapamond

  OMS: "Variola maimuţei poate fi controlată dacă acţionăm acum"
  Nu este nevoie de vaccinare în masă în prezent, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este nevoie de mai multe date privind stocurile de vaccinuri. Aproximativ 300 de cazuri raportate în afara Africii până acum. 4

  Local

  Șase case din municipiul Arad, sparte de un hoț din județul Dolj. Prejudiciul total, 16.600 de lei
  Șase locuințe din municipiul Arad au fost sparte în cursul lunii mai. Hoțul a furat ceasuri, bani, bijuterii și telefoane mobile, prejudiciul total ridicându-se la aproximativ 16.600 de lei. Polițiștii au stabilit că după comiterea furturilor, făptașul a fugit. Acesta a fost găsit ascunzându-se la domiciliul unei rude din județul Olt. Hoțul, un bărbat de 33 de ani, din județul Dolj, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru furt calificat. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.