ARAD. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat, luni, ultimul studiu cu privire la răspândirea infectărilor cu noile tulpini ale SARS-CoV2, urmare a secvențierilor efectuate în laborator. Din totalul de 849 secvențieri finalizate până la data de 14 martie 2021 inclusiv, 385 au fost confirmate: 381 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 45,3%.
Din punct de vedere al distribuției pe județe, infectările cu tulpina britanică au fost confirmate în: București – 186, Timiș – 53, Suceava – 22, Covasna – 18, Cluj – 14, Ilfov și Dâmbovița – câte 8, Constanța – 7, Neamț – 6, Bihor, Botoșani și Galați – câte 5, Caraș-Severin, Vâlcea – câte 4, Mureș și Vaslui – câte 3 cazuri, câte 2 cazuri au fost confirmate la Argeș, Dolj, Gorj și Prahova și câte un caz la Brăila, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Teleorman și Vrancea. În total, 26 de județe au trimis probe spre secvențiere, iar pentru o parte dintre ele rezultatele au confirmat prezența tulpinei britanice.
Potrivit raportului INSP, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă.
Secvențierea în viziunea Arad
Chiar dacă în județele limitrofe s-au confirmat zeci de cazuri de infectare cu noua tulpină SARS-CoV 2 B 1.1.7 – județul Timiș are nu mai puțin de 53 de confirmări, în urma secvențierii, iar Bihorul 5 – Aradul nu se regăsește pe lista INSP. Pentru că pare puțin probabil ca noile tulpini ale virusului să ne fi ocolit, am solicitat Spitalului Clinic Județean de Urgență detalii cu privire la numărul probelor trimise spre secvențiere la Institutul Cantacuzino, în urma ridicării suspiciunii de către medicii curanți, în cazul pacienților spitalizați.
Potrivit Biroului de presă al SCJU, în luna februarie, cadrele medicale au ridicat o singură suspiciune de infectare cu tulpina britanică, în data de 24. Probele au fost trimise spre analiză la laboratoarele Institutului Cantacuzino, însă rezultatul a fost negativ.
Nu schimbă tratamentul
În cadrul conferinței de presă care a avut loc marți, medicul pneumolog Dana Olar a declarat că în ultimele câteva zile s-au trimis totuși probe, fără a putea să precizeze exact câte – în jur de patru. În condițiile în care Timișul a trimis, în total, peste 100 de probe. Unul dintre motivele pentru care Aradul nu a cerut secvențiere a fost lipsa unui contract încheiat cu Institutul Cantacuzino:
„S-a încheiat recent un contract cu institutul, prin urmare se vor mai trimite probe în zilele care urmează. Însă este mai puțin relevant dacă avem sau nu cazuri pe noile tulpini, pentru că tratamentul pacienților este același”, a declarat Dana Olar.
Dr. Erika Repolski Șimon a intervenit și ea pe subiect, precizând că se poate observa din creșterea cazurilor că tulpina britanică a ajuns la Arad, dar că, până la urmă, confirmările oficiale sunt mai puțin importante:
„Ne dăm seama din numărul mare de cazuri, dar și din agresivitatea noilor forme care se manifestă și în rândul populației tinere că avem și noi astfel de tulpini. Dar atâta timp cât protocolul de tratament este același pentru toate tipurile de tulpini, secvențierea este mai puțin importantă.”
Când se solicită secvențierea
Referitor la criteriile recomandate pentru selecția cazurilor, potrivit INSP, secvențierea se poate cere la: cazurile cu eșec la detecția, prin RT-PCR, a țintei genice S în cadrul pre-screening-ului; cazuri confirmate cu istoric de călătorie în UK, Africa de Sud, Brazilia sau care au avut contact direct cu persoane revenite din aceste țări în perioada de 2-14 zile anterioară debutului sau în perioada de 14 zile anterioară confirmării (pentru asimptomatici); cazuri confirmate provenind din zone în care este detectată creșterea rapidă a numărului de cazuri; contacți direcți simptomatici/asimptomatici ai cazurilor confirmate cu una din noile variante; contacți direcți (maximum 5) din focare în care a fost detectat un caz cu o nouă variantă; cazuri reinfectate (la minimum 90 de zile de la vindecarea primei infecții); cazuri simptomatice vaccinate complet, cu 2 doze, la care au trecut minimum 10 zile de la doza a doua.
În situația în care se identifică pacienți care se încadrează în criteriile enumerate mai sus, medicul ridică suspiciunea, consemnează în FOCG al pacientului apoi se recoltează proba (exudat nazal și faringean) respectând tehnica de recoltare pentru SARS-CoV-2.
Trimite articolul
XFace de cap? Vom vedea…
Da,are un bmw cu volan pe dreapta si numere de uk…
Sau intors ,,Specialistii” acasa din UK,era de asteptat si importul de covid.