aradon.ro Web analyticsNoi măsuri pentru valul 5: Masca FFP2 sau chirurgicală devine obligatorie în toate spațiile închise și deschise! Revin și restricțiile în funcție de incidență (lista completă a măsurilor)

De Sorina Ambrus
Reactualizat la:

Noi măsuri pentru valul 5: Masca FFP2 sau chirurgicală devine obligatorie în toate spațiile închise și deschise! Revin și restricțiile în funcție de incidență (lista completă a măsurilor)

Reactualizat la:
Starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile, cu începere din 8 ianuarie. 
Scris de Sorina Ambrus - Starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile, cu începere din 8 ianuarie. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune Guvernului prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile, cu începere din data de 8 ianuarie. Tot în hotărârea CNSU sunt introduse noi măsuri necesar să fie aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Mască FFP2

Una dintre măsuri este purtarea obligatorie a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Sunt exceptați de la această măsură următoarele categorii de persoane: a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; b) persoanele care sunt singure în birou; c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Reguli noi în funcție de incidență

Astfel, desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, va putea fi realizată doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. De asemenea, dacă incidența este mai mare de 1 la mia de locuitori participarea la competițiile va fi posibilă la 30 la sută din capacitate. Participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Aceleași reguli sunt impuse și în cazul cinematografelor, sălilor de spectacole, teatrelor, sălilor de fitness, jocuri de noroc etc. În cazul evenimentelor publice sau private, este stipulat în hotărâre și numărul de persoane care pot participa.

HORECA, până la 3 la mie

În cazul HORECA, accesul va fi permis până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă incidența depășește 3 la mie, funcționarea va fi permisă până la 30% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00. În continuare, vor avea acces persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test rapid.

 

47 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Radu says:

  Titlu e fake news, chiar dacă în articol scrieți ”măștii de protecție doar tip medical sau FFP2”, ați făcut titlul ca o știre falsă.

 2. RealtimePeCeRe says:

  Ce mai e si cu jurnalismul asta de pripas! In titlu scrie ca masca FFP2 devine obligatorie in spatii deschise, iar in textul articolului se suceste si completeaza ca si “masca de protectie doar de tip medical” devine obligatorie..

  Deci hotarati-va stimata doamna jurnalist ,care devin obligatorii, doar FFP2 sau si cealalta de tip medical? Ca sa stie tot romanul, fiti mai clara,mai concisa!

 3. Viking says:

  Oare de cat timp mai este nevoie ca tot poporul sa si dea seama de imbogatirea unora ( putini la numar ) si saracirea altora ( f multi la numar ), ca totul este politic? Doi ani nu au fost suficienti?

 4. Garbages says:

  sa va bata dumnezo, si sa va arda focu si inima si sufletu vostru toti din guvern care fac asa ceva, nu mai rezistam luavar dracu sa va ia

 5. Mocofan-club says:

  Măsuri peste măsuri, directive peste directive, carantină peste carantină, restricții peste restricții, izolare peste izolare, îngrădiri peste îngrădiri, toate urmărind un singur scop și-anume crearea haos-ul total, global.

 6. Anonim says:

  Pentru cretinii ce mai cred in pandemie nici o restrictie nu e prea mult….

 7. Cosmin says:

  DECI SUNT BUNE SAU RELE ACESTE MASURI LUATE ACUM? CA TARE MI-E CA FIIND PSD+PNL LA PUTERE SI NU DOAR PNL ACUM O DATI INVERS CA AR FI BUNE….ROMANASILOR!

  • Mocofan-club says:

   Cosmine, sunt hiper-ultra & demențial de exagerate. Parcă aș asista iarăși la întrecerile socialiste de pe vremea Odiosului.

 8. Chris. says:

  MUE RAFILA! MUE CIOLACU! pentru restrictiile voastre! HUOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. carla m says:

  Se propune…fiecare din măsurile complet inutile dar menite să continue psihoza COVID incep cu această formulare; pentru că jigodiile știu că absolut toate sunt ilegale și nu se bazează pe nimic concret. Atunci când continui sa faci același lucru și să aștepți alt rezultat, se numește că ești ori extrem de prost ori rău intenționat. Pentru oricine capabil să judece cu propria minte, cred că e evident care din cele două sunt valabile. Scursurile de politruci simt că începe să se clatine castelul de nisip, altfel ar fi adoptat de mult ticăloșia cu certificatul. Românii și est europenii,
  Trecuti prin comunism, miros duhoarea și minciuna constant propagată pe toate canalele și se țin tare. Va veni și ziua în care veți răspunde, ticăloșilor. Nu mai e mult. E cântecul vostru de lebădă, criminali nenorociți. Încetați să vă mai supuneți acestor ticăloșii, prin fiecare gest de rezistenta, sfârșitul lor e tot mai aproape. Secta covid sa se încoloneze la următorul booster și la măști ffp2, idioții utili și înverșunați ai acestui război împotriva omului și a libertății.

 10. anonim says:

  Stai sa caut sa pot da copy-paste😂😂😂, genialule original!
  Vai de viața ta bântuită de conspirații!

 11. Marcel says:

  In sfarsit a ajuns mizeria de FFP si la noi. Un lucru este clar, pe cur iti intra mai mult aer curat in corp ca prin mizeria de masca FFP. Cu siguranta este si foarte sanatos purtatul pe termen lung..

 12. Aradean says:

  Am avut (și avem și în prezent) reguli și legi de prevenție Covid dar nu sunt respectate! Chiar crede guvernul că noile reguli vor fi respectate?

 13. Scapa cine poate says:

  Covidopatii pupincuristi ai sistemului sau retardatii cu mentalitate de sluga o ardeau pana acum ca masurile sunt bune si se bazeaza pe stiinta si e dovada educatiei si responsabilitatii, numai prostii(dacii liberi) nu vor sa le respecte. Nasolia e ca s-a demonstrat stiintific ca toate masurile antsociale + mastile dauneaza grav sanatatii si fac mai mult rau decat bine dar asta vad ca nu conteaza nicipentrupolitruci nici pentru slugile lor, asa numitii “idioti utili” https://brownstone.org/articles/more-than-400-studies-on-the-failure-of-compulsory-covid-interventions/

  • anonim says:

   ,, măștile dăunează grav sănătății”😂
   Ai și dovezi in afara de aberațiile pe
   care le tot te afișezi pe aici? Valoare 0, licentiatule😂

   • Cat de cretin poti fi??? says:

    Dovezile sunt in link troll analfabet, tu poti sa porti 3 masti si in timp ce dormi nu te opreste nimeni debilache, intreaba-i pe dr Vasi sau pe Jurma

    • anonim says:

     Ma refeream la dovezi serioase nu la aberatii sau nu pricepi propoziții cu mai mult de 2 cuvinte, licențiatule😂?

     • Cat de cretin poti fi??? says:

      🤯 Pt tine studiile stiintifice din tabel sunt aberatii troll dement? sau nu ai ajuns pana acolo ca ai obosit incercand sa silabisesti titul? Prostia ta e incomensurabila

    • anonim says:

     Studii științifice zici? Ce să-ți povestesc! In ce ești licențiat?😂

   • Robert says:

    Tampitule, nu ar trebui sa ai nevoie de nici o dovada sa realizezi ca nu respiri normal printr-o masca. Daca nici macar atat nu gandesti si ceri studii si pentru asta, inseamma ca nu ai ai creier deloc!
    Singurul conspirationst esti tu si idiotii utili ca si tine.

   • Cat de cretin poti fi??? says:

    Dar ce studii sunt alea bai fosila puerila? sau asta https://www.mdpi.com/1660-4601/18/8/4344/htm, pt iobagi si politruci nu conteaza, scurt citat din concluzie pt cei care inteleg nu pentru covidofobi retardati ca tine: “Theoretically, the mask-induced effects of the drop in blood gas oxygen and increase in carbon dioxide extend to the cellular level with induction of the transcription factor HIF (hypoxia-induced factor) and increased inflammatory and cancer-promoting effects [160] and can, thus, also have a negative influence on pre-existing clinical pictures…. The described mask-related changes in respiratory physiology can have an adverse effect on the wearer’s blood gases sub-clinically and in some cases also clinically manifest and, therefore, have a negative effect on the basis of all aerobic life, external and internal respiration, with an influence on a wide variety of organ systems and metabolic processes with physical, psychological and social consequences for the individual human being”

    • anonim says:

     De unde scoți aberațiile astea? Licențiat în pseudoștiință,aia ești😂
     Mai ai ,,dovezi”?😂😂😂

 14. Unul says:

  Masuri foarte bune pentru sănătatea noastră. Mulțumim domniei sale domnului Arafat pentru aceste masuri. Ar trebui sa se vinda doar acele măști autorizate de o instituție a statului de încredere pentru a elimina pe cei ce nu le poarta legal. Amenzile ar trebui sa fie pe măsură pentru a se evita îmbolnăvirea publica.

  • Alt aradean says:

   Esti doar ironic sau esti debil mintal ca nu-mi dau seama? ar fi dureros ca cineva sa fie chiar in halul asta de prost

 15. anonim says:

  Lege facuta de idioti pentru idiotii care inca mai se cutremura cand aud cuvantul , covrig … DECI !!! exista exceptii ….. persoanele care sunt singure în birou; c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; ….. totul se raporteaza la acei 3 m care trebuie sa fie intre cel care nu poarta masca si ceilalti participanti la un oarecare eveniment ….. DAR !!! daca esti singur pe strada si in jurul tau e absolut pustie , trebuie sa porti masca ( asta dupa capul idiotiilor care au dat legea asta absurda ) …. sau esti in parc si nu e picior de om mai aproape de 5 m , trebuie sa porti masca !!!! …. ma ,esti idiot ???!!!! Sau !!! …. in cazul participarii la un eveniment cultural , sportiv etc. participantii care au trecut prin boala trebuie sa se incadreze in acele nenorocite de 15- 180 de zile , insa cei vaccinati ajunge sa aibe schema completa de vaccinare ( care drecu o fii aia ???? trei vaccinuri , 4 sau 5 ? ) indiferent la ce perioada se afla dupa ce a primit al doilea vaccin !!! ……aloooo !!! pai acum nu mai se spune nimic de dozele 3 , 4 sau 5 ? deci se considera etapa de vaccinare incheiata dupa cele doua vaccinuri ? pai nu tot ei urlau ca mai trebuie si doza 3 ca eficacitatea vaccinurilor sa fie sigura ? sic ! 😂 cum ajung idiotii sa se contrazica singuri

 16. BELARUS says:

  DUTE DRAQULUI CU RESTRICTI MARSI DRACULUI DE PEDOFILU DE RAFILA

 17. BELARUS says:

  SA LASI DRACULUI DE RESTRICTI

 18. BELARUS says:

  ASA E DA E FAKE NEWS CU RESTRICTI

 19. UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.