aradon.ro Web analyticsNu ai destulă vechime pentru pensie? Cât te costă să o cumperi?

De Diana Duțu

Nu ai destulă vechime pentru pensie? Cât te costă să o cumperi?

CJP Arad ne oferă câteva informaţii privind plata retroactivă a contribuţiei de asigurări sociale în vederea înscrierii la pensie.
Scris de Diana Duțu - CJP Arad ne oferă câteva informaţii privind plata retroactivă a contribuţiei de asigurări sociale în vederea înscrierii la pensie.

ARAD. E valabilă doar pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă şi poate acoperi cel mult 6 ani. Vorbim de plata retroactivă a contribuţiei de asigurări sociale de stat, aşa cum aceasta e prevăzută în OUG 163/2020.

Anul trecut Casa Judeţeană de Pensii Arad a încheiat 61 de astfel de contracte de asigurare, media perioadei asigurate fiind de 2 ani și 3 luni (au fost şi contracte pe o lună şi pe 6 ani).

Pentru perioadele fără cotizaţii

„În conformitate cu prevederile OUG nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari, pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă din sistemul public, pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare” – detaliază Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Arad.

Contractul de asigurare poate fi încheiat pentru perioade în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

575 de lei, contribuţia pentru o lună

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale, prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

„Potrivit art 1, alin. (1), din Hotărârea de Guvern, nr. 4/2021, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 13 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit la suma de 2.300 lei lunar. Ţinând cont de prevederile legale mai sus menţionate, anunţăm persoanele care doresc să încheie contract de asigurare socială în baza OUG nr. 163/2020, că începând cu data de 13 ianuarie 2021, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este de 2.300 lei, iar cuantumul lunar al contribuţiei este de 575 lei. Contractele încheiate înaintea datei de 13 ianuarie 2021 rămân nemodificate” – precizează Mihaela Vasil.

Detalii

Informaţii suplimentare se pot obţine Casa Judeţeană de Pensii Arad, strada Voluntarilor nr.2A, camera 9.

Titular sau înlocuitor

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

17 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. sanda says:

  …….Vasil nu are habar de nimic despre tot ce inseamna institutia aceea !!! cateva lucruri generale in rest te paseaza la cei vechi de acolo si care stiu meserie !!! ……dar ajunsa politic era de asteptat sa fie pusa deseori intr-o postura jenanta de a nu avea raspunsuri pertinente referitor la pensii in general ( calcul , conditii etc ) jenant asta e cuvantul care o defineste cel mai bine !!! ………

 2. Anonim says:

  Pai cum sa platim 575 lei pe luna pe 6 ani anteriori cand acum 6 ani nu a fost contributia CAS de 575 lei pe luna ci mult mai putin. De ce nu se calculeaza pe 6 ani anteriori incepand cu contributia care s-ar fi platit acum 6 ani si sa se modifice pe masura ce aceasta contributie s-a schimbat pe parcurul a 6 ani? De ce cei care vor sa isi cumpere vechime sa fie discriminati si sa plateasca mai mul decat cei care le-a curs vechimea in mod normal?????? Asta e alta tepa nationala data contribuabilului.

 3. Mocofan-club says:

  …40 lei: 40 %!

 4. Lucian says:

  575×72(contributii lunare)=41400 ron
  Nu ar fi mai bine sa pastrez acesti bani in contul meu timp de 10 ani pana voi ajunge la varsta de pensionare ?
  Pana sa fac acest calcul eram hotarat sa cumpar cei 6 ani de vechime care îi permite legea.
  Suma este descurajanta pt. foarte mulţi.

  • Infractorul says:

   Cu atat mai mult cu cat aceste sume SE VOLATILIZEAZA fara a fi folosite conform destinatiei declarate initial…., nu mai spun de minima sigurata ca fondul de pensii va putea sustine ineptiile cu pensiile speciale…etc.
   Cine imi garateaza mie ca peste 15 ani va mai exista pensia cel putin asa cum e acum…?

  • asdfghj says:

   41400 ron, fii atent si la devalorizare/inflatie.
   maibine ii investesti si poate incasezi ceva dividende

 5. Infractorul says:

  Aste e o reclama…?
  Daca fondul nu mai are bani…sa ia de la pensiile speciale…!
  Poate se mai termina cu chiulul la birou si iesit la pensie la 50 ani…ca e surmenat organu…!

 6. #cugetdecinumairezist says:

  Toata povestea asta cu fondul de pensii e o risipa de bani pt “casele de pensii” si o multime de directori/angajati bugetari bine platiti. Ar trebui desfiintate total, banii de CIAS sa intre direct in buget si statul sa plateasca din buget pensiile ca are obligatia constitutionala de a asigura fiecarui cetatean un nivel de viata decent(aici ma refer la contribuabili). De parca i-ar mai pasa cuiva de Constitutie in tara asta unde insusi Presedintele o calca in picioare

 7. Maria says:

  Toate bune si frumoase; insă ce te faci dacă ai muncit toată viața,ai mai muncit și cu convenții și nu mai dai de capătul arhivelor,companii care parcă i-a inghițit pământul ,ai mai lucrat și prin Israel, Uk etc. și unii nu-ți trimite vechimea in totalitate,alți îți trimite nu știu ce intrbări pri poștă ,nu cea electronică că atunci nu s-au pierde dar așa s-au pierdut pe drum și nu mai ajung la tine să le răspunzi rămâi cu gaură de ani de zile poate zeci ca in cazul meu,atunci când ai lucrat in grupa 1 trebuie să alergi iarăși tu după grupe și să le dai tu murăin gură că ei nu știu cutare profesie in ce grupă se incadrează,eu cred că totul este foarte invechit in ce privește sitemul pensiilor si ineficient,nu dai de capătul arhivelor ,sau mutat dintr-un colț al țării in alt colț ,nu există niciunde o informare ,totul este foarte primitiv.
  In alte țări se aplică online si automat in câteva zile și primești răspunsul dacă te incadrezi sau nu,nu trebuie să umbli tu să cauți și tot să nu găsești,este o birocrație de nedescris,un haos total,nu știu de ce la noi in RO nu se poate ,am lucrat cu mai multe convenții,una fiind ca PFAla firma de asigurări Commercial Union care a falimentat și s-a transformat in Aviva,Aviva a dispărut și ea fără urmă de unde să iau anii de vechime?! ani perduți că dee,după revolție asta e la modă convențiile ca să nu-și asume răspunderea nimeni si uite așa din 36 de ani munciți nu imi ajunge nici să ies la pensie cu …15 ani din motivele arătate mai sus. Acum ca să ies la pensie trebuie să mai platesc 6850 . Este drept și normal?!

 8. SATTAN 666 says:

  cine ar vrea sa cumpere ceva in Rumunica?
  nici macar dracul!

 9. SATTAN 666 says:

  nu am. cine ar vrea sa aiba vechime?
  cine ar vrea sa fie in varsta?
  cine ar vrea sa fie in varsta?

 10. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.