Primăria anunță cetățenii orașului că în intervalul 14-23 mai 2025 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.
Se va aplica al doilea tratament chimic terestru/spatial împotriva țânțarilor adulți și al treilea tratament chimic antilarvar (delarvizare sau larvicidare) și împotriva căpușelor. În cazul în care condițiile meteorologice vor fi favorabile, tratamentele vor fi aplicate începând din seara zilei de vineri, 16 mai 2025. Dacă se vor înregistra condiţii meteorologice nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi.
Tratamentul terestru antilarvar (delarvizare) presupune distrugerea şi prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor (în special ţânţari) și se va desfășura pe timp de zi, începând cu ora 4:30 până la finalizare. Acest tratament se va aplica prin pulverizare în sistem (U)LV/atomizare manuală/cu echipamente specifice, pe zonele/fâșiile de pe malurile Râului Mureș, de la malul lacurilor (Pădurice – Lac), a bălților temporare și/sau permanente, a canalelor deschise (Mureșel, Ier, Țiganca), parcuri și zone de agrement cu vegetație, terenuri virane și în general toate zonele umede cu vegetație de pe raza Municipiului Arad.
Tratamentul terestru (spațial) împotriva țânțarilor adulți, se va desfășura numai pe timp de noapte, în interval orar 21:30- 4:30, în zonele cu vegetație: spațiile deschise din domeniul public și privat al municipiului (parcuri, spații verzi, maluri de lac și alte asemenea, prin termonebulizare) și spațiile deschise ale persoanelor fizice și juridice, de pe toate aliniamentele stradale, adiacent acestor spații.
În același interval de timp, tratamentele de dezinsecție din această etapă vor include și un tratament împotriva căpușelor (vectori de boli bacteriene, virale sau parazitare), tratament ce se va aplica în zonele verzi cu vegetație densă din parcuri, spații publice și de agrement, dar și locații reclamate ca fiind posibile focare aflate pe domeniul public și privat al municipalității.
Cu ce?
Produsele folosite sunt: Deltatim Plus (pentru tratamentul împotriva căpușelor), VectoBac WG (pentru tratamentul antilarvar) și Cymina® Ultra (pentru tratamentul împotriva țânțarilor adulți). Acestea nu prezintă niciun pericol pentru populație, animale domestice/sălbatice și nici pentru mediu, ambele substanțe fiind avizate de Ministerul Sănătăţii.