aradon.ro Web analyticsParteneriat academic în domeniul medical

De Daniel Scridon

Parteneriat academic în domeniul medical

O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în vizită la Universitatea Semmelweis din Budapesta.
Scris de Daniel Scridon - O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în vizită la Universitatea Semmelweis din Budapesta.

ARAD. Atentă la nevoile societății locale, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi-a propus să extindă colaborările internaţionale, pe diferite paliere, cu parteneri academici de înaltă ţinută. În ton cu acest deziderat, o delegaţie a UVVG Arad, condusă de doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, a efectuat, zilele trecute, o vizită la prestigioasa Universitate Semmelweis din Budapesta, în vederea întăririi vechilor relații de colaborare. Cele două universități au început colaborarea în anul 2008, când s-a semnat primul acord de parteneriat în domeniul medical, fiind extins, ulterior, prin acorduri de mobilitate Erasmus și participări reciproce la conferințe, Școli de primăvară, Școli de toamnă, workshop-uri și conferințe studențești.

La întâlnirea avută cu domnul profesor dr. Béla Merkely, rectorul Universității Semmelweis din Budapesta, pe baza convențiilor încheiate în anii anteriori, s-a decis o nouă serie de colaborări internaționale între cele două Universități. Personalitate marcantă, doctor în medicină, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. Merkely este unul dintre cei mai recunoscuți și respectați chirurgi cardiologi pe plan internațional – Membru al Societății Europene de Cardiologie – personalitate remarcabilă care, prin profesionalismul, competența științifică, prestigiul şi credibilitatea de care se bucură, reprezintă un model incontestabil în comunitatea academică, în lumea medicală şi în fața generațiilor de studenți. Trebuie să subliniem că, pe lângă contribuţia sa deosebită la dezvoltarea cardiologiei la nivel internațional, ca rector al Universității Semmelweis are un impact deosebit asupra actului academic în învățământul universitar biomedical prin reforma curriculară inițiată de dânsul.

Domnul rector Béla Merkely și-a amintit cu drag vizita efectuată la Arad înaintea pandemiei, când s-au fixat, împreună cu președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, câteva direcții de colaborare: continuarea workshopurilor și conferințelor pe teme de interes comun (cardiologie, oncologie, hematologie, pediatrie etc), stagii de specialitate pentru tineri specialiști în diverse domenii medicale. În ceea ce privește cercetarea științifică, sunt vizate colaborări în cercetarea clinică pe teme de interes comun, respectiv participarea în proiecte internaționale, prin Institutul de Științe ale Vieții „Aurel Ardelean” din cadrul UVVG şi Universitatea Semmelweis din Budapesta. De asemenea, se doreşte organizarea de doctorate în co-tutelă, atât pe domeniul Medicină, cât şi pe cel de Biologie, dar şi conferințe și workshop-uri ale Școlilor Doctorale de Medicină din cadrul celor două universități partenere.

„Considerăm o reuşită vizita efectuată la Universitatea Semmelweis din Budapesta, acordurile de colaborare şi direcţiile vizate urmărind creșterea calității actului medical și a serviciilor medicale oferite prin educația continuă a cadrelor medicale din municipiu și județ. Ne dorim extinderea acestei colaborări internaționale la nivelul județului Arad, prin implicarea Consiliului Județean, pentru a implementa cele convenite de comun acord şi a pune în valoare expertiza partenerului academic” – ne-a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vasile says:

  Mai trece multa apa pe Mures pana cand vom avea si noi asistenta medicala in spitalele noastre precum o au cetatenii din Ungaria sa fie clar
  Nu am auzit de cetateni unguri sa vina in Romania sa se trateze de diverse boli dar de romani care se trateaza la clinicile din Gyula Debrecen si mai ales Szeged am auzit multe cazuri. si preturile sunt mai mult decat rezonabile.
  Asa ca………….

 2. Dan says:

  am avut ocazia acum 3 ani sa vad cum e tratat un bolnav (fie el si român) intr-un spital din Szeged ! Mai avem de invățat câte ceva Nu mă refer neapărat la actele medicale ……….ci in mod special la conditiile de cazare alimentatie mod de a se comporta cu bolnavii sau cu apartinatorii din partea intregului personal sanitar de la medici la femeile de serviciu etc etc etc Bravo lor !

 3. UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.