aradon.ro Web analyticsPaşca va reforma ONG-urile din ţară

De Alin Gherasim

Paşca va reforma ONG-urile din ţară

Mihai Paşca, arădeanul care este secretar de stat în Ministerul Justiţiei, va coordona reforma din sectorul ONG.
Scris de Alin Gherasim - Mihai Paşca, arădeanul care este secretar de stat în Ministerul Justiţiei, va coordona reforma din sectorul ONG.

Ministerul Justiției va reforma cadrul legal privind sectorul ONG, procesul fiind coordonat de secretarul de stat Mihai Pașca.

În sprijinul întregii societăți civile, Ministerul Justiției propune reformarea Registrului Asociațiilor și Fundațiilor, precum și a procedurilor de înregistrare/modificare a actelor lor constitutive.

Sub coordonarea secretarului de stat Mihai Pașca a fost demarată realizarea unei evaluări a OG 26/2020 și, împreună cu asociațiile și fundațiile interesate, să identifice și să analizeze problemele care încă grevează activitatea ONG-urilor, în urma cărora vor fi stabilite soluțiile de intervenție prin politici publice. Ministerul Justiției va invita în perioada următoare, în proces de consultare publică, toate organizațiile neguvernamentale interesate.

Potrivit secretarului de stat Mihai Pașca, „obiectivele acestui proces sunt înregistrarea și modificarea mult mai rapidă a actelor constitutive ala ONG-urilor, accesul mult mai simplu și rapid la informațiile privind aceste organizații, degrevarea instanțelor de judecată de aceste activități și trecerea lor într-un sistem digitalizat care deja și-a dovedit eficiența”.

„Aceste măsuri vor fi luate cu menținerea tuturor garanțiilor privind neafectarea activității ONG-urilor ca urmare a simplificării și eficientizării acestor proceduri. Pe tot parcursul acestui proces consultarea cu cei din societatea civilă va fi una susținută, cât timp cei ce activează în acestă zonă vor fi principalii beneficiari ai măsurilor pe care dorim să le adoptăm”, a mai spus secretarul de stat de la Justiţie.

O posibilă soluție avută în vedere este transferul Registrului Asociațiilor și Fundațiilor de la Ministerul Justiției, respectiv grefele instanțelor de judecată, la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Aceasta ar însemna integrarea registrului în sistemul IT de la ONRC, eventual și cu adoptarea procedurilor ce se folosesc în cazul societăților comerciale.

19 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Helmut says:

  Nu reformezi nimic cu ești doar sifonul lui falcă. Mai bine ai face ceva pentru tine analfabetul dracu!!

 2. Patrascu says:

  A batut bunul Dumnezeu justitia României , poame, panarame și mortaciuni in putrefactie plătiți din banii prostilor.

 3. Pwlanul says:

  Pocait de cacao!Reformezi o pwla beata de la cwru lu meta!

 4. Florin says:

  Reformeaza toate ong-urile care nu sunt pro PNL

 5. Robert says:

  Vedem ca postacii PSD și Usr sunt la munca. Nu va mai baga nimeni în seama băieți. Felicitări pt Mihai Pașca pt ca se tine de treaba de când a mers acolo și departe de intrigile politice de 2 lei.

  • jack says:

   eu tin cu udmr si o spun raspicat pasca e un diletant o marioneta scarboasa

   • dorian says:

    Prin comparatie cu Bognar? :)))) Sau? Sincer prietene scrie USR pe tine … poate esti chiar Curcănelul ăla de se tot străduie să fie remarcat în ultima vreme. Penibilul care umblă cu microfonul pe stradă după oameni. Rău a ajuns USR în Arad daca asemenea specimene sunt baza la ei. Stana ăla mai există?

 6. Revelo says:

  Articol politic plătit – prezintă triumfalist nimic sau chiar un regres.
  În alte sisteme treaba merge așa:
  1. cei ce se asociază prezintă la prefectură un proces-verbal al unei ședințe de constituire și un statut.
  2. Prefectura înreagistrează documentele de mai sus. NU are dreptul să respingă înființarea ONG-ului. Dacă constată sunt elemente contrare legiii vor iniția un proces în instanță în care vor solicita desființarea respectivului ONG.
  3. Prefectura publică pe site toate ONG-urile înființate astfel încât oricine, oricând, gratuit și rapid să aibă acces la aceste informații.
  Procedura asta este simplă, corectă (garantează dreptul la liberă asociere)) este transparentă și asigură și legalitatea cu sarcina dovedirtii ilegalității în sarcina statului.
  Procedura pune pe primul plan voința de asociere. Instanțele nu mai sunt chemate se aprobe înfințarea unui ONG. Niciun ONG nu mai trebuie să parcurgă proceduri birocratice stufoase pentru înființare și jedcătyorii sunt degrevați de înființarea ONG-urilor.
  Nu este treaba unui judecător să ”aprobe” înființarea unui ONG. Dreptul de asociere este un drept expres prevăzut de constituție și nu unul pe care ți-l oferă un judecător. Nu este treaba instanțelor să aprobe dreptul oamenilor să se asocieze.
  Procedura este net superioară din toate punctele de vedere mai puțin din cel al intereselor unor state comunistoide de a controla un sector care poate să-i creeze probleme.

  • Anca says:

   Regres spre ce? Azi la registrul comerțului nu mai este implicat judecătorul. Doar registratorii de acolo. Nu ar trebui reformat nimic pt ong? Sau nu e bine ca vine de la Pnl inițiativa. Ca probabil dacă era ceva usr, #rezist sau alte abureli era bine ca se dorește o schimbare. Eu sincer as fi mulțumită dacă s-ar reduce timpul de înregistrare a mofificzrilor de la săptămâni sau luni la câteva zile. De cârcotași lumea e plina.

   • Revelo says:

    Este cat se poate de evident ca registrul comertului ar trebui sa se ocupe de comercianti nu si de formele asociative nonprofit.
    Faptul ca la registrul comertului nu mai sunt implicati judecatori nu inseamna ca directorul RC este o solutie mai buna.
    Ai dat-o pe politica … probabil esti un membru de partid fidelizat (eufemism).
    Carcotas este unul care baga de vina fara sa propuna o solutie. Daca ai vrut sa intervi la comentariul meu puteai sa critici modelul expus de minev – care este unul simplu, nebirocratic, care degreveaza instantelor, care asigura un maxim de rapiditate la infiintare si care nu cauta sa inlocuiasca birocratia RAF cu cea de la ONRC.

  • adevarul says:

   Nu prea intelegi mare lucru din „nașterea” unei persoane juridice, judecatorul nu permite asocierea ci doar o constată… Pune-te pe studiu si incearca să ințelegi mecanismele unui stat de drept.

   • Robert says:

    Pana la momentul în care se emite actul de către instanta, asocierea aia nu are nici o valoare. La ce habarnist ești, sigur ești de la USR. Ca aia sunt plini de importanta și stiinta pana se ajunge la concret unde se demonstrează ca sunt varza.

   • Revelo says:

    ai dreptate. distinctia intre infiintare, nastere, constituire, inregistrare, constatare este foarte importanta.
    Daca instanta nu constata mai avem ONG-ul respectiv? Nu. Pe cale de consecinta constatarea instantei este un act echivalent infiintarii. Infiintarea nu se mai realizeaza prin acordul de asociere ci prin manifestarea judecatorului care macar era jurist si independent (ca propunerea este de transferare a competentei judecatorului catre directorul Registrului Comertului).
    Dar ai dreptate, este un progres.

 7. Alex says:

  Se mișcă băiatul ăsta. Bravo lui. De urmărit. Ca de geanine, bulbuci, barbeși și alți submediocri nearticulati eram sătui din partea PNL. Încă doi din ăștia și redevine pnl frecventa îl.

 8. You again says:

  cand va dona terenul de la polivalenta Directiei Judetene de Sport si Tineret, atunci voi mai ridica un ochi pentru acest individ. Pana atunci, orice ar face el pe lumea asta, este de prisos. A furat un bun public pe care il va exploata, deci este un om fara caracter in opinia mea…. Punct!

  • Samariteanul says:

   Cum adică a furat? Parca l-a cumpărat la licitatie și au fost ceva sute de mii de euro plătite. Nu ca țin cu el dar parca prea aruncam cu vorbele. În plus înainte era al unei firme private. Deci sa nu mai batem câmpii. Și apropo, nu vrei sa donezi și tu mai întâi niște sute de mii cuiva și după aia sa bați din gura

 9. calimero says:

  adevarat . vorba bancului, dar cu cateva mici modificari: ORC este de pe langa Tribunalul Arad, deci ramane la fel . doi constituirea unei societati civile( asociere in participatiune) nu este necesara a fi facuta prin instanta sau in alta institutie , problema este doar cine reprezinta societatea civila si unde o declari ca sa stie si altii. intre asociati exista inscrisul si pentru terti este imputernicirea notariala. cel mai simplu este intocmirea actelor la notar si inregistrarea acestora daca se doreste pentru publicitate intr-un registru notarial, dar asociatia are dreptul la protectia datelor personale , deci nu se recomanda inregistrarea ei. daca face si activitate comerciala atunci trebuie sa o inregistrezi la anaf pentru cif. sunt zeci de alte entitati cu sau fara personalitate juridica care se formeaza chiar mai simplu( arhitectii, medicii, avocatii, notarii, expertii,reprezentante, contabilii, .. etc… si doar pentru activitatea comerciala se duc la ANAF. meserie te halesc !!!!! aceasta este o consultare a societatii civile.

 10. ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 1

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 4

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 10

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 34

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 12

  Local

  Cele mai multe focare noi de pestă porcină, în Arad
  Județul Arad conduce în topul județelor în care s-au înregistrat focare noi de pestă porcină africană (PPA), în perioada 16-22 septembrie. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.