Darren Balasiu, Carla Secianschi, Oana Masichevici și Ana-Maria Cojocareanu au inițiat un proiect extrem de necesar tinerilor: suportul psihologic acordat tinerilor cu scopul de a combate depresia și de a diminua rata sinuciderilor în rândul adolescenților. Tinerii arădeni sunt elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad și au pornit în demersul lor având susținerea Consiliului Județean al Elevilor Arad și ONG-ului Leo Maris Arad.
Evaluarea psihologică
„Proeictul se axează pe introducerea în școli a unei evaluări psihologice anuale a elevilor, care va consta într-o discuție de 15 minute cu un specialist. Dorim integrarea acestei inițiative în școli pentru a le arăta elevilor că există persoane cărora li se pot confesa și nu trebuie sătreacă singuri prin toate perioadele adolescenței cu frustrările aferente”, transmis tinerii arădeni.
Aceștia și-au propus ca prin proiectul lor să organizeze și o campanie pentru promovarea importanței sănătății mentale „astfel încât să facem cunoscută problema la nivel național și să încercăm să reducem rata suicidului în rândul românilor și în special în rândul tinerilor”.
Scrisoare către Inspectorat
Tinerii s-au adresat și Inspectoratului Școlar Județean, subliniind importanța demersului lor pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerei generații.
„În lumina celor întâmplate în ultima perioadă, organizația non-guvernamentală Leo Maris Arad și Consiliul Județean al Elevilor Arad, structura de reprezentare a beneficiarilor primari ai actului educațional la nivel județean, dorește să aducă în atenția publică câteva teme de maxim interes pentru desfășurarea actului instructiv-educativ în parametri normali, printre care sănătatea mentală și consilierea psihologică. În acest sens, venim cu o serie de propuneri în vederea elaborării unui plan strategic la nivel județean și chiar național pentru prevenirea depresiei și suicidului în rândul tinerilor.
Suntem de părere că ignoranța și nepăsarea privind lipsa alcătuirii unui plan strategic în legătură cu prevenirea sinuciderii trebuie să ia sfârșit. Sănătatea mentală reprezintă un subiect tabu în societatea românească și astfel se neglijează problemele puternice cu care se confruntă tinerii”, punctează cei patru tineri.
Depresia, boala secolului
Tinerii amintesc de „boala secolului XXI”, depresia „care a ridicat frecvența cazurilor de suicid în România la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani cu peste 50% față de media europeană, conform unui studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (2013)”. De ce este nevoie de sprijin? „Majoritatea cazurilor de depresie în rândul tinerilor sunt provocate de lipsa de sprijin. Astfel, considerăm că sprijinul psihologic acordat elevilor în unitățile de învățământ trebuie să crească considerabil. Prima noastră propunere este să integrăm în școli o evaluare anuală a elevilor de către un psiholog, un principiu des întâlnit în țări precum Canada și Marea Britanie, pentru a evalua starea mentală a elevilor. Din moment ce elevii sunt evaluați fizic în fiecare semestru de un cadru medical, este imperios ca acestora să le fie oferit un sprijin mult mai profund și pragmatic. Prin această examinare, elevii vor conștientiza importanța discutării dezamăgirilor și problemelor cu un specialist. De asemenea, discuția cu un specialist nu trebuie privită cu teamă și prejudecată, deoarece psihologul are la bază cele mai bune intenții și, sub secretul profesional, acestuia nu îi este permis să divulge informațiile oferite de către pacient. Ar trebui ca elevii să beneficieze cu adevărat de sprijin psihologic și nu doar pe hârtie, să eliminăm prejudecățile pe care le avem ca societate despre persoanele care simt nevoia de consiliere”, arată tinerii elevi în scrisoarea adresată IȘJ.
În cele din urmă, demersul tinerilor arădeni deschide subiectul depresiei și anxietăţii din perioada adolescentină și aduce o nouă perspectivă în dezvoltarea viitoarei generații.
Sinucidere în timp de pandemie
În urmă cu 10 zile un elev din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Moise Nicoară” a decis să își pună capăt zilelor. Sinuciderea lui a venit ca un șoc pentru toți cunoscuții și colegii lui. Implicit, acest incident nefericit a readus în prim-plan nevoia de consiliere psihologică a tinerilor.
Trimite articolul
XTrăiți , lăsați online ul , găsiți va un hobby ! Lăsați curiozitatea despre ce face celălalt .. trăiți va viața voastră ! Lăsați barurile și gândurile de prin baruri sau cluburi sau cum le o mai zice . Din păcate in ziua de azi parca mai mult depărtează tehnologia oamenii decât sa i adune .. trist ..
-
Felicitari, bine spus.
-
“Traiti, lasati online-ul, gasiti-va un hobby! Lasati curiozitatea despre ce face celalalt, traiti-va viata voastra!”
Asta poate fi mesajul secolului!-
E redundant. Corect: Traiti-va viata (fara voastra, pentru ca se subintelege din -va). E asa cum multi romani cu 2 clase spun: Cobor jos. Incorect. Cobor si atat. Nu poti cobori in sus. Plm de natie
-
Ultima fraza va contrazice tot comentariul!As accepta mai usor pe cel care foloseste un pleonasm decat o persoana care foloseste un limbaj vulgar in scris, intr-un mesaj prin care critica tocmai modalitatea de exprimare a unui seaman.Noi, romanii acestia care vedem “paiul din ochii vecinului dar nu vedem barna din ochi nostri”!Sanatosi sa fim !
-
Derek “traiti-va viata voastra!” – e mai subtila… dar ti-o traduc: multi aleg sa traiasca si sa infaptuiasca visul altora!
-
-
-
Dar puneti-i LA MUNCA in vacante, sa-ti faca banii lor! De ce “Decreteii” au putut sa munceasca si puturosii astia nu??? De la lene li se trage depresia ! Puneti-i la lucru sa vedeti ce frumos si armonios se dezvolta ! Nu le mai cautati atata intre ifose si fitze !
Niste parinti retardati au crescut o generatie de trantori !-
Sunt o eleva care a lucrat toata vara si care de doi ani muncesc continuu si totusi, sufar de depresie, nu are nici o legatura depresia cu munca.Exista atat de multi adulti care suferă de depresie si totusi lucreaza.
-
O initiativa exceptionala, este nevie de tot sprijinul institutiilor abilitate si a societatii. Bravo copii!!
Felicitari pentru initiativa, copii!Va doresc succes si putere de a razbate in ceea ce v-ati propus.Sper sa aveti parte de sprijin la toate usile la care veti bate pentru acest proiect.Multa bafta!
Ce bătaie merita milenialii, îs tot mai cretini puradeii în ziua de azi, covrig ul nu este boala secolului ci schizofrenia cretinule
Cred ca mai intai trebuie facut un examen psihologic, PE BUNE, profesorilor, pentru ca, mai ales acum in perioada pandemiei au cerinte de OXFORD, insa, nu din materia pe care o predau ei . Acest lucru este CRIMINAL pentru multi dintre elevi. Dupa care pute-ti face si elevilor. DASCALII AU CEA MAI MARE INFLUENTA ASUPRA COPIILOR, APOI URMEAZA PARINTII !!!
-
“Dupa care pute-ti face si elevilor.” Mda… Tu câte clase ai, Costi? Nu prea ți-a plăcut școala, nu?