aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Patru adolescenți arădeni, în luptă cu „boala secolului”: depresia

Patru adolescenți arădeni, în luptă cu „boala secolului”: depresia

De Andreea Pintea
la 13 May 2020 11:12 Reactualizat la: 13 May 2020 11:31
13 Comentarii

Patru adolescenți arădeni, în luptă cu „boala secolului”: depresia

13 May 2020 11:12 Reactualizat la: 13 May 2020 11:31
Sunt elevi în clasa a XII-a, în Arad, și au deschis o cutie a Pandorei: depresia la adolescenți și nevoia de a insista pe sănătatea mentală a tinerilor.
Scris de Andreea Pintea - Sunt elevi în clasa a XII-a, în Arad, și au deschis o cutie a Pandorei: depresia la adolescenți și nevoia de a insista pe sănătatea mentală a tinerilor.

Trimite articolul

X

Darren Balasiu, Carla Secianschi, Oana Masichevici și Ana-Maria Cojocareanu au inițiat un proiect extrem de necesar tinerilor: suportul psihologic acordat tinerilor cu scopul de a combate depresia și de a diminua rata sinuciderilor în rândul adolescenților. Tinerii arădeni sunt elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad și au pornit în demersul lor având susținerea Consiliului Județean al Elevilor Arad și ONG-ului Leo Maris Arad.

Evaluarea psihologică

„Proeictul se axează pe introducerea în școli a unei evaluări psihologice anuale a elevilor, care va consta într-o discuție de 15 minute cu un specialist. Dorim integrarea acestei inițiative în școli pentru a le arăta elevilor că există persoane cărora li se pot confesa și nu trebuie sătreacă singuri prin toate perioadele adolescenței cu frustrările aferente”, transmis tinerii arădeni.

Aceștia și-au propus ca prin proiectul lor să organizeze și o campanie pentru promovarea importanței sănătății mentale „astfel încât să facem cunoscută problema la nivel național și să încercăm să reducem rata suicidului în rândul românilor și în special în rândul tinerilor”.

Scrisoare către Inspectorat

Tinerii s-au adresat și Inspectoratului Școlar Județean, subliniind importanța demersului lor pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerei generații.

„În lumina celor întâmplate în ultima perioadă, organizația non-guvernamentală Leo Maris Arad și Consiliul Județean al Elevilor Arad, structura de reprezentare a beneficiarilor primari ai actului educațional la nivel județean, dorește să aducă în atenția publică câteva teme de maxim interes pentru desfășurarea actului instructiv-educativ în parametri normali, printre care sănătatea mentală și consilierea psihologică. În acest sens, venim cu o serie de propuneri în vederea elaborării unui plan strategic la nivel județean și chiar național pentru prevenirea depresiei și suicidului în rândul tinerilor.

Suntem de părere că ignoranța și nepăsarea privind lipsa alcătuirii unui plan strategic în legătură cu prevenirea sinuciderii trebuie să ia sfârșit. Sănătatea mentală reprezintă un subiect tabu în societatea românească și astfel se neglijează problemele puternice cu care se confruntă tinerii”, punctează cei patru tineri.

Depresia, boala secolului

Tinerii amintesc de „boala secolului XXI”, depresia „care a ridicat frecvența cazurilor de suicid în România la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani cu peste 50% față de media europeană, conform unui studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (2013)”. De ce este nevoie de sprijin? „Majoritatea cazurilor de depresie în rândul tinerilor sunt provocate de lipsa de sprijin. Astfel, considerăm că sprijinul psihologic acordat elevilor în unitățile de învățământ trebuie să crească considerabil. Prima noastră propunere este să integrăm în școli o evaluare anuală a elevilor de către un psiholog, un principiu des întâlnit în țări precum Canada și Marea Britanie, pentru a evalua starea mentală a elevilor. Din moment ce elevii sunt evaluați fizic în fiecare semestru de un cadru medical, este imperios ca acestora să le fie oferit un sprijin mult mai profund și pragmatic. Prin această examinare, elevii vor conștientiza importanța discutării dezamăgirilor și problemelor cu un specialist. De asemenea, discuția cu un specialist nu trebuie privită cu teamă și prejudecată, deoarece psihologul are la bază cele mai bune intenții și, sub secretul profesional, acestuia nu îi este permis să divulge informațiile oferite de către pacient. Ar trebui ca elevii să beneficieze cu adevărat de sprijin psihologic și nu doar pe hârtie, să eliminăm prejudecățile pe care le avem ca societate despre persoanele care simt nevoia de consiliere”, arată tinerii elevi în scrisoarea adresată IȘJ.

În cele din urmă, demersul tinerilor arădeni deschide subiectul depresiei și anxietăţii din perioada adolescentină și aduce o nouă perspectivă în dezvoltarea viitoarei generații.

Sinucidere în timp de pandemie

În urmă cu 10 zile un elev din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Moise Nicoară” a decis să își pună capăt zilelor. Sinuciderea lui a venit ca un șoc pentru toți cunoscuții și colegii lui. Implicit, acest incident nefericit a readus în prim-plan nevoia de consiliere psihologică a tinerilor.

Trimite articolul

X
Taguri:
Arad ,
boala ,
depresia ,
elevi ,
secolului
13 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Ion says:
    May 13, 2020 at 11:24 am

    Trăiți , lăsați online ul , găsiți va un hobby ! Lăsați curiozitatea despre ce face celălalt .. trăiți va viața voastră ! Lăsați barurile și gândurile de prin baruri sau cluburi sau cum le o mai zice . Din păcate in ziua de azi parca mai mult depărtează tehnologia oamenii decât sa i adune .. trist ..

    Reply
    • Ionut says:
      May 13, 2020 at 11:32 am

      Felicitari, bine spus.

      Reply
    • AnonimUnic says:
      May 13, 2020 at 11:54 am

      “Traiti, lasati online-ul, gasiti-va un hobby! Lasati curiozitatea despre ce face celalalt, traiti-va viata voastra!”
      Asta poate fi mesajul secolului!

      Reply
      • Derek says:
        May 13, 2020 at 1:02 pm

        E redundant. Corect: Traiti-va viata (fara voastra, pentru ca se subintelege din -va). E asa cum multi romani cu 2 clase spun: Cobor jos. Incorect. Cobor si atat. Nu poti cobori in sus. Plm de natie

        Reply
        • Emi says:
          May 13, 2020 at 2:46 pm

          Ultima fraza va contrazice tot comentariul!As accepta mai usor pe cel care foloseste un pleonasm decat o persoana care foloseste un limbaj vulgar in scris, intr-un mesaj prin care critica tocmai modalitatea de exprimare a unui seaman.Noi, romanii acestia care vedem “paiul din ochii vecinului dar nu vedem barna din ochi nostri”!Sanatosi sa fim !

          Reply
        • AnonimUnic says:
          May 13, 2020 at 3:02 pm

          Derek “traiti-va viata voastra!” – e mai subtila… dar ti-o traduc: multi aleg sa traiasca si sa infaptuiasca visul altora!

          Reply
    • YoteMa says:
      May 13, 2020 at 9:57 pm

      Dar puneti-i LA MUNCA in vacante, sa-ti faca banii lor! De ce “Decreteii” au putut sa munceasca si puturosii astia nu??? De la lene li se trage depresia ! Puneti-i la lucru sa vedeti ce frumos si armonios se dezvolta ! Nu le mai cautati atata intre ifose si fitze !
      Niste parinti retardati au crescut o generatie de trantori !

      Reply
      • Itdoesntmatter says:
        May 14, 2020 at 3:20 pm

        Sunt o eleva care a lucrat toata vara si care de doi ani muncesc continuu si totusi, sufar de depresie, nu are nici o legatura depresia cu munca.Exista atat de multi adulti care suferă de depresie si totusi lucreaza.

        Reply
  2. anonim says:
    May 13, 2020 at 12:12 pm

    O initiativa exceptionala, este nevie de tot sprijinul institutiilor abilitate si a societatii. Bravo copii!!

    Reply
  3. Emi says:
    May 13, 2020 at 2:58 pm

    Felicitari pentru initiativa, copii!Va doresc succes si putere de a razbate in ceea ce v-ati propus.Sper sa aveti parte de sprijin la toate usile la care veti bate pentru acest proiect.Multa bafta!

    Reply
  4. Talibanu says:
    May 13, 2020 at 3:39 pm

    Ce bătaie merita milenialii, îs tot mai cretini puradeii în ziua de azi, covrig ul nu este boala secolului ci schizofrenia cretinule

    Reply
  5. Costi says:
    May 14, 2020 at 10:51 am

    Cred ca mai intai trebuie facut un examen psihologic, PE BUNE, profesorilor, pentru ca, mai ales acum in perioada pandemiei au cerinte de OXFORD, insa, nu din materia pe care o predau ei . Acest lucru este CRIMINAL pentru multi dintre elevi. Dupa care pute-ti face si elevilor. DASCALII AU CEA MAI MARE INFLUENTA ASUPRA COPIILOR, APOI URMEAZA PARINTII !!!

    Reply
    • Mokofanu says:
      May 14, 2020 at 11:23 am

      “Dupa care pute-ti face si elevilor.” Mda… Tu câte clase ai, Costi? Nu prea ți-a plăcut școala, nu?

      Reply
  6. Cele mai citite știri

    1
    Inginer arădean, angajat la Mercedes: „Maşinile, făcute să ţină între 7 şi 12 ani”
    2
    UTA, decizie capitală: Pleacă de la Oradea!
    3
    UPDATE. Accident grav pe drumul dintre Lipova și Ususău. A fost solicitat elicopterul SMURD. Un bărbat a decedat
    4
    Când şi în ce condiţii ne putem pensiona?
    5
    Ciolacu: Limitele actuale de cash vor fi menţinute la persoanele fizice și la cele juridice. Excepţii sunt la plafonul de casă şi avansul spre decontare
    6
    Limitarea plăților în numerar afectează asociațiile de poprietari
    7
    E oficial: AFI Arad se deschide pe 1 noiembrie
    8
    FOTO | AFI Arad și-a deschis porțile! Sute de arădeni au venit să prindă primele oferte
    9
    Poliţistă din Arad, prinsă beată la serviciu
    10
    Accident mortal pe DN 7, între Lipova şi Păuliş. Un buldoexcavator a căzut pe o maşină

    România

    Informare meteo de precipitaţii pentru toată ţara, începând de miercuri după-amiaza
    Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de precipitaţii pentru toată ţara, care va intra în vigoare miercuri după-amiaza.

    Local

    Brazi de poveste la Complexul Muzeal Arad
    A doua ediție a proiectului caritabil „Brazi de poveste la muzeu” ia startul vineri, 8 decembrie, de la ora 11.

    Local

    Weekendul educației prin artă, la Arad
    De joi până duminică, la Arad se va desfășura o serie de evenimente dedicate educației prin artă.

    Local

    Epidemie de rujeolă la nivel național! Patru cazuri suspecte la Arad
    Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni.

    România

    Sărbătorile de iarnă aduc vânzări online cu 28% mai mari decât media lunară anuală
    Luna decembrie, perioadă a Sărbătorilor de iarnă, aduce magazinelor online vânzări cu 28% mai mari decât media lunară anuală, potrivit unui studiu realizat de o platformă SaaS bazată pe Inteligenţă Artificială (AI).

    Local

    FOTO. Anexă mistuită de flăcări, la Vladimirescu
    Incendiul a izbucnit în cursul nopții și a afectat și acoperișul casei pe o suprafață de cinci metri pătrați.

    Local

    INTERVIU JA cu deputatul USR Arad, Adrian Wiener: „Cheltuielile sunt scăpate de sub control”
    Despre temele momentului și cum se anunță finalul anului, cu deputatul USR Arad, Adrian Wiener. 1

    Local

    POLITIC. „Scumpul și plictisitorul Târg de Crăciun de la Arad”
    Consilierul local, USR Arad, Dorian Curcanu, consideră că Târgul de Crăciun din Arad este „o plictiseală creată pe bani mulți”. 3

    Mapamond

    Fără Trump, „nu sunt sigur că m-aş prezenta” în alegeri în 2024, afirmă Biden
    2
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.