aradon.ro Web analyticsPentru a combate traficul de țigări, 250 de camere speciale de supraveghere vor fi instalate pe frontiera României

De Sorina Ambruş

Pentru a combate traficul de țigări, 250 de camere speciale de supraveghere vor fi instalate pe frontiera României

Conform Poliției de Frontieră, în iunie 2021 nivelul contrabandei cu țigări a depășit 10% din total consum, nivel care nu a mai fost atins de 18 luni.
Scris de Sorina Ambruş - Conform Poliției de Frontieră, în iunie 2021 nivelul contrabandei cu țigări a depășit 10% din total consum, nivel care nu a mai fost atins de 18 luni.

250 de camere speciale de supraveghere vor fi instalate pe frontiera României, într-un efort de combatere a traficului ilicit transfrontalier, a anunțat conducerea Poliției de Fontieră, în cursul acestei săptămâni. Proiectul Poliției de Frontieră Române, realizat cu sprijinul BAT, va acoperi segmente importante din granița României, supuse încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de țigări. Contrabanda a fost inclusă ca o amenințare la adresa securității naționale în cadrul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

România are peste 2.000 km de frontiera externa a Uniunii Europene, porțiuni importante fiind în zone muntoase și împădurite în care supravegherea graniţei este dificilă.

”În contextul în care țigările sunt de trei ori mai scumpe în România decât în statele vecine non-UE, este de înțeles de ce rețelele de contrabandă fac profituri uriașe. Sperăm ca această investiție în siguranța frotierelor României să contribuie la reducerea unui fenomen care ne afectează pe toți: consumatori, companii corecte, stat. Ne bucurăm că avem ocazia de a fi alături profesioniștilor din Poliția de Frontieră Română, mai ales cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Române”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice BAT România.

Deși conform stopcontrabanda.ro, în prima jumătate a lui 2021 autoritățile au capturat circa 66 de milioane de țigări de contrabandă, cu peste 15% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, piața neagră este în creștere. Astfel, în iunie 2021 nivelul contrabandei a sărit din nou de pragul de 10% din total consum, nivel care nu mai fusese atins de 18 luni, din ianuarie 2020. Cele 250 de camere mobile de supraveghere cu senzor de mișcare de tipul camerelor de vânătoare vor ușura eforturile Poliției de Frontieră, atât pe timp de zi cât și noaptea.

„Am condus activitatile de prevenire si combatere a infractionalitatii transfrontaliere la frontiera de nord a tarii timp de mai multi ani, asa ca stiu foarte bine atat reusitele, cat si dificultatile cu care se confrunta colegii mei. Supravegherea frontierei Romaniei este o provocare continua. Formele de relief greu accesibile, munti si vai impadurite, gol alpin sau creste muntoase, reprezinta o provocare chiar si pentru tehnicile moderne de supraveghere a frontierei pe care le avem implementate deja: senzori de miscare, aparatura cu termoviziune, drone, ochelari de vedere pe timp de noapte etc. Sprijinul dat de BAT, care ne ajuta sa implementam un nou sistem bazat pe camere video mobile, pentru a preveni si combate contrabanda, este binevenit si speram sa eficientizeze si mai mult activitatea colegilor mei, care supraveghează o frontieră atat de activă din punct de vedere operativ”, a declarat Liviu Bute, inspectorul general al Politiei de Frontieră.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă British American Tobacco care are scopul de a sprijini eforturile autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Despre contrabanda cu ţigări în România
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei
De la inceputul anului 2021, Politia de Frontiera a confiscat 1.442.000 pachete de tigari de contrabanda si 57,5 tone de tutun. In primele 6 luni ale lui 2021, au fost destructurate 4 grupări organizate de contrabandă și au fost cercetate peste 300 persoane pentru contrabandă și fraude vamale. Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zozo says:

  Reduceți dracu accizele la tutun și nu va mai bateți capul cu traficul de țigări.

  • Mocofan-club says:

   Munți de tutun aruncați la gropile comune, au fost depistați,de unde,romulanii le adună și le vând pe internet.

 2. Tamerlan says:

  Hă hă hă
  Păi țigările trec direct prin punctele de frontieră cu ajutorul autorităților care-și iau partea leului.
  Doar așa la presiunea UE mai arestează cate o rețea.
  Și bineînțeles că aceste camere se detectează exact la momentul oportun.

 3. Nicu says:

  Mda… ca aia care chiar fac contrabanda nu vor afla cand si pe unde sa treaca. Asta este pentru cei mici. Distruge “concurenta” si raman doar cine trebuie.

 4. Eu says:

  Asta e Europa totul este mai SCUMP în UE

 5. Eu says:

  Mai bine sa ieșim și noi afara ROExit

  • anonim says:

   pai poti sa iesi tu in Rusia de exemplu , nu te tine nimeni aici cu forta

   • Cetatean roman says:

    mai anonimu, lu, peste prajit/9,20/
    Lasa-ma cu teoria cu Rusia !
    Păi dupa cum ne dicteaza sefii de pe la Bruxelles ( vezi LGBT in scoli si gradinite, cresterea si sacrificarea porcilor la sate etc)nici nu e de mirare sa vedem si un roexit. Pana acum dupa Brexit avem sesizari despre unii care cam vorbesc despre asa ceva ( Ungaria Slovenia Slovacia Polonia etc…… care s-au cam saturat de ”stapânire ” si vor sa revina la traditiile popoarelor lor. Uite Ungaria a anuntat ca renunta la banii ce urma sa ii primeasca de la UE conform PNNR daca trebuie dar nu vor face jocul Bruxelles-ului legat de LGBT…. Asta da coloana vertebrala………la un primministru !
    Dar noi de fapt suntem invatati sa nu prea cracnim si sa avem stapani (am avut otomani hitleristi, sovietici etc etc ….) asa ca….. ori cine urmeaza suntem obisnuiti………se pare…Tu taci , fugi si linge clantele pe la vreo ambasada din Bucuresti care vine mereu sa ne dea ”indicății pretioase” in toate domeniile!

  • Ție... says:

   drum…. și cale bătută spre Rusia , Cuba… să nu zic Koreea de Nord .
   Trasmite-i salutari gradului de la Phenian 😁

 6. horea says:

  ia reduceti dracului accizele, sa se ieftineasa tigarile la jumatate si…surpriza, a-ti desfintat contrabanda!

 7. Mafia says:

  Cu cat cresc accizele, cu atat mai mare e contrabanda.

 8. Ala says:

  Creste si dreptul de smecher

 9. anonim says:

  Cu aceasta fericita ocazie vor opri oare si traficul de migranti clandestini ? Vor descoperi si anihila si capii retelelor de contrabanda si de trafic de nigranti ?
  Oare in oras de ce nu se instaleaza camere de supraveghere sa se termine cu cersetoria, hotiile din buzunare si posete,, din magazine …
  Mai ieri la Podgoria, la cativa pasi de masina ce sta langa farmacie si in care vegetau niste ,,locali,, o baba imprastia pe pietrisul dintre statiile de tramvai o punga mare cu coji de paine ,,pentru porumbei,, Localii…orbi-surzi-muti- inerti..
  Pai nu ati scris voi ca se amendeaza hranirea pasaratului salbatic ? Azi am mers de-a lungul Bulevardului de la Piata Avram Iancu , in Vlaicu si putoarea de gainat si paene murdare de care e plin asfaltul , iti muta nasul.
  Administratorul Aradului sa faca bine sa mai coboare in strada si sa ia la pas orasul Sa simta putoarea gunoaieleor de pe trotuare , de pe dig, de pe bulevarde. Sa vada ca au fost curatati si sapati doar trandafirii din dreptul parcului pana la Procuratura. ca deh a fost spectacol acolo, si daca vine vreun sef ? De la str Nicolae Grigorescu pana la maranata trandafirii sunt sufocati de uscaturi si balarii ca dupa aceea mai nu mai sunt .
  Acelasi lucru se observa si pe Strand. Unde, ceea ce erau odata rondouri cu crini si irisi sunt inecate de buruieni, si puieti de pomi crescuti aiurea din semintele de anul trecut.
  Halal administyrare, vai de administratia voastra sub care totul moare, se ofileste e inecat de gainat si buruiana.!

 10. Domitian says:

  Va spun eu o metoda mult mai ieftina si mai eficienta : le dai cartusu in ceafa . Dupa primii 3 executati traficul se va reduce cu 99,99%

 11. Luck says:

  Trebuie sa iesim sin UE caci probabil toate sunt mai ieftine. Ajuta si UE un 5% din populatie adica slugile lor , restul nu o duc bine.

 12. Galatus says:

  Pe aratura trec sub 10%din țigările de contrabanda. 90%trec în automarfare și garnituri de trenuri marfa. La fel era și la embargo, trecea citiva pedestri ziua cu citeva canistre cu benzina, iar noaptea trecea zeci de vagoane cu carburant. 😁Camere😂praf în ochi

 13. Dudu says:

  Astea sunt tampiti acest flagel este de ani de zile piata fortuna langa politia vlaicu si cu acordul lor sa vandut tigari la greu fara sa faca ceva de ani de zile.
  Acum veniti voi cu camerele de supraveghere pe frontiera voi sunteti nebuni la cap.
  Spalare pe creier pentru fraieri ce citesc si chiar cred asta.
  Sunteti penibili idiotilor.

 14. dna says:

  simplu..cine mai cara tigari pedeapsa capitala , sa vad atunci cine mai cara tigari . nu va fi nimik … Romania doar numele inseamna “La FURAT”
  Se fura TOP orice!

 15. Balciu says:

  pui camere si ele trec legal cu disimularea marfii declara pufuleti si au tigari..se castiga bani usor asa ceva face sri cu trutulescu din 1991.in romania sri e cea mai corupta

 16. Grecu says:

  Singura modalitate de a stopa traficul e da eliminati accizele. Apoi daca vreti sa reduceri traficul, puneti pedepse rapide gen: 1 an de puscarie pe loc cand esti prins in piatu mic cu 2-3 pchete. Traficantii cu 30 de ani, etc… la pedepse de cacao si cu vicii de procedura care te albesc dupa ce esti prins in flagrant, nu stopati nimic.

 17. Anonim says:

  Camerele nu sunt pentru traficanti, sunt pentru UE sa vada ca romanu ia masuri, nu se joaca.Asa a fost tot timpul, ne acoperim incompetenta cu praf in ochi.

 18. Exp says:

  Poate să pună și 50 de milioane de camere, când vameși sunt mână în mână cu traficanții de țigări.

 19. Matragunaru says:

  Ce vrajeala de 2 bani,pai de ce fel de camere aveti nevoie coruptii dracului cand aia vand tigari de 100 de ani la cativa metri de sectia de politie de la Fortuna.Cand treci pe acolo in afara de vrei tigari si Pecica,Pecica altceva nu mai auzi.

 20. Stefan says:

  Daca a mers cu EADS 1 instrumentat de LC Koveshy de ce n-ar merge si EADS 2 dupa metoda lui Besse: Aici sunt banii Dvs!.Cu 9 oameni la protest nu se face primavera!

 21. anonim says:

  In oras cate veti instala ? Ca e acuta nevoie . Peste tot , in special in pietele agroalimentare si pe langa centrele comerciale .

 22. roman says:

  reduceti accizele si scapati de traficul de tigari sa fie clar.
  Daca preturile vor fi cat de cat ”normale” nu cred ca se va mai face trafic cu tigari!.
  Deci umblati la cauza nu numai la efect domnilor guvernanti

 23. Local

  Hotărâre...nehotărâtă, la Lipova. Au schimbat nomenclatorul stradal, apoi au renunțat la modificări
  „S-a schimbat modificarea” la Lipova, unde Primăria Orașului a decis să aprobe nomenclatorul stradal, pe care câteva zile mai târziu...l-a anulat.

  ARADON Sport local

  Fără tabel nu se (mai) poate juca în fotbalul judeţean!
  ARAD. Reguli mai stricte şi în fotbalul judeţean. Pe fondul creșterii exponențiale a gradului de contaminare a populației cu virusul SARS-COV 2 și din dorinţa de a creşte şansele de desfășurare a campionatelor în curs, AJF Arad solicită afiliaţilor aplicarea corectă a protocolului medical aflat în vigoare.

  ARADON Sport local

  Se naşte o nouă generaţie de înotători
  Prof. Sebastian Lucaci şi colegii lui de la CSŞ Gloria Arad şlefuiesc viitorii campioni.

  Local

  Măsuri preventive pentru elevii bătăuși: trei reținuți, iar al patrulea a fost internat la Psihiatrie
  Doi dintre agresori au fost reținuți pentru 24 de ore, un alt elev care a participat la bătaie, în vârstă de 13 ani, a fost internat la Secția Neuropsihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad, iar cel care a filmat scena violentă a fost, de asemenea, reținut. 1

  Local

  „Pediatrie în pandemie” - o carte, o viziune, un om
  Revăzută și adăugită cea de a doua ediție a cărții „Pediatrie în pandemie” scrisă de dr. Simona Dumitra a fost lansată.

  Local

  Opt ani de închisoare pentru uciderea mamei
  Arădeanul de 53 de ani care şi-a ucis mama în primăvara acestui an a fost condamnat la opt ani de închisoare. 5

  Local

  O nouă stare de urgenţă pe gunoiul din Arad?
  Localităţile în care operează Consult Soc Centrum vor să rezilieze contractul cu firma de salubritate.

  Local

  Arad: Prima fabrică de maşini din România cade sub ochii autorităţilor
  Compania care deţine imobilul de pe Calea Aurel Vlaicu a promis că îl va dona municipalităţii, dar între timp o parte dintre acţionari s-au schimbat, iar o decizie nu a fost luată. 12

  Local

  Gestionarea valului patru al pandemiei la Arad – dată exemplu de ministrul sănătății
  Directorul DSP solicită sprijinul spitalelor private pentru a face față (și) pe termen mediu numărului tot mai ridicat de internări. 6

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.