aradon.ro Web analytics

Planul de Recuperare European

De Andreea Pintea

Planul de Recuperare European

Reactualizat la:
Comisia Europeană va prezenta planul de recuperare european, un plan ce prevede miliarde de euro pe mai multre direcții de investiții.
Scris de Andreea Pintea - Comisia Europeană va prezenta planul de recuperare european, un plan ce prevede miliarde de euro pe mai multre direcții de investiții.

ARAD. Vlad Botoș, europarlamentar Alianța USR PLUS, a prezentat principalele prevederi incluse în Planul de Recuperare European.

„Comisia Europeană va prezenta în cadrul plenarei Parlamentului European Planul de Recuperare European. Bugetul acestui pachet de recuperare economică se va ridica la 1.000 de miliarde de euro. Pactul ecologic va fi principalul actor al acestui ambițios Plan de Recuperare.

Primul punct al planului este Renovarea Clădirilor. Comisia lansează un instrument generos de 91 de miliarde de Euro, care combinat cu alte surse de finanțare poate ajunge la 350 de miliarde de Euro. Prioritate, în realizarea acestui obiectiv, vor avea renovarea instituțiilor publice precum spitalele, școlile, locuințele sociale precum și locuințe ale familiilor cu venituri mici. De asemenea, Comisia dorește să revizuiască anumite norme pentru a oferi autorităților publice un cadru care să sprijine renovarea de calitate a clădirilor”, explică Botoș.

În continuare, Planul are în vedere energiile regenerabile și hidrogenul care au ca scop decarbonizare economiei Europei. Astfel Comisia va dezvolta o schemă de 25 de miliarde pentru proiecte regenerabile de 15 GW. De asemenea se va acorda un sprijin de 10 miliarde de Euro prin Banca Europeană de Investiții sistemelor naționale energetice dar și dublarea finanțării tehnologiilor care au în vedere hidrogenul, buget care în prezent se ridică la 650 de miliarde de Euro. În acest context Comisia dorește și dublarea finanțării cercetării și inovării în acest domeniu dar și înființarea unui fond de creditare de 10 miliarde de Euro prin Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea infrastructurii de hidrogen. Al treilea punct se referă la mobilitate curată care prevede reducerea emisiilor prin achiziția la nivel de UE de autovehicule ecologice în valoare de 20 de miliarde de Euro, investiții în trenuri fără emisii de 40-60 de miliarde de Euro, precum și un plan ambițios în infrastructura de reîncărcare a mașinilor electrice, care prevede montarea a 2 milioane de stații de încărcare electrică.

În sectorul feroviar va fi asigurat un pachet consistent de 40 de miliarde de euro care se va concentra în special în investiții în infrastructură, atât pentru transportul de pasageri cât și pentru cel de mărfuri.

„Planul amintește de asemenea de finanțări în infrastructuri verzi precum cele de ciclism, care vor fi finanțate prin programe regionale ale UE. Nu a fost uitat nici sectorul agricol și economia circulară care vor beneficia de fonduri pentru digitalizare. România are ocazia să se dezvolte inteligent și verde trebuie doar să ne mobilizăm pentru a beneficia de finanțările care ne vor fi puse la dispoziție. România are nevoie de fonduri pentru a se dezvolta și noi am fost aleși să contribuim la aceasta”, subliniază, în încheiere, Botoș.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. coman sava says:

  Uite cine s-a găsit să salveze Romania, Europa și dece nu omenirea…..

 2. România

  Al doilea val de relaxare în România, de la 1 iunie
  Preşedintele Klaus Iohannis va avea joi, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovc Orban. 1

  România

  Creşele şi grădiniţele s-ar putea redeschide pe 15 iunie
  Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii lucrează la un pachet de măsuri care vor fi luate pentru redeschiderea creşelor şi grădiniţelor. Astfel, cei de la INSP au făcut câteva recomandări.

  Local

  Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă
  ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate. 1

  Local

  Căsătorii în pandemie? Doar 52 de cupluri și-au unit destinele
  Starea de urgență s-a resimțit și în formarea de noi familii, cu acte în regulă. Doar puțin peste 50 de căsătorii au fost oficiate timp de două luni.

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020?

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările. 1

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou
  1

  Local

  Aradul, un oraș cu...nevoi publice!
  Aradul, cu nevoile și...neamul. Nicio toaletă publică pe centru orașului, nici măcar o toaletă ecologică de la Podgoria până la teatru. 9

  ARADON opinii

  DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (II)

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.