aradon.ro Web analyticsPoștașii, uitați în mizerie și nepăsare

Poștașii, uitați în mizerie și nepăsare

<p>FOTO: Cristian Cotuna</p>
Condițiile de lucru - greu de imaginat - din Poșta Română au făcut ca poștașii să își strige durerea sub forma unui protest.
Scris de C.C. - Condițiile de lucru - greu de imaginat - din Poșta Română au făcut ca poștașii să își strige durerea sub forma unui protest.

Poștașii din toată țara au oprit, spontan, astăzi, lucrul și nu au mai ieșit pe teren, spre disperarea pensionarilor. Agenții Poștei Române sunt nemulțumiți de faptul că nu le-au fost mărite salariile, deși au cerut doar 100 de lei, dar și de faptul că lucrează în condiții mizere. Pe lângă faptul că cerința lor nu a fost avizată de conducere, de departe cea mai mare problemă o constituie mizeria și frigul în care angajații sunt obligați să presteze orele de muncă. „Dăm cu apă, să spălăm, că nici femeie de serviciu nu avem, asta este, trebuie să facem curățenie altfel ne mănâncă rîia aici. Dacă ar veni Sanepidul, ne-ar închide imediat. Altfel nu îi interesează pe șefii noștri, numai salariul îi interesează!”, se destăinuie unul dintre angajații Poștei Române din Arad.

Condiții de lucru, greu de suportat

Un alt poștaș arădean ne spune despre condițiile de lucru inumane. „Este jalnic în ce condiții lucrăm. Ne-au pus placaj la picioare, dar și așa ne e rece. Sunt șobolani mari în pivniță și gongi, iar dimineața sunt urme de șobolani pe mese. Nu ne cumpără nici măcar un neon, îl ducem noi de acasă, uitați, dacă puteți să vedeți la lumina asta. Când bate vântul zici că ești afară, geamurile sunt bătute în cuie, este inadmisibil aşa ceva”, se plânge poștașul. Dar plângerile poștașilor nu se termină aici. Iată ce ne dezvăluie un al treilea poștaș supărat: „Asta este toaleta în 2016, la Poșta Română! Uitați, aici, pe acolo merg șobolanii, uitați, aici, cu furtunul, nu avem femeie de serviciu, dăm drumul la apă și spălăm urina, suntem 70 de poștași și avem o cabină. Alta este închisă de vreo 18 ani și nu o deschide nimeni. Avem șobolani și mizerie, nu vor să ne dea nici măcar 100 de lei! Și Ceușescu ne dădea 100 de lei, aștia nici atât nu vor să ne dea la salariu. Nu se poate! Unele oficii sunt precum un grajd de animale, noi nu putem așa, astea sunt condiții de lucru? Nu putem să muncim aici, iarna murim de frig, iar vara de cald. Spațiul este foarte mic pentru 80 de persoane. Acum tragem un semnal de alarmă. Am oprit lucrul!”.

Au rămas fără pensii

De cealaltă parte, atât corespondența, dar mai ales pensiile nu mai ajung la oameni. Astfel, cei care au vrut să își ridice pensiile sau care au avut treabă la Poștă au aflat, consternați, că la ghișeu nu se mai lucrează. „Am vrut să îmi ridic cupoanele de pensie, că nu am fost acasă și mi-au spus că nu pot, că e protest!”, a declarat unul dintre primii pensionari care au aflat vestea. Un alt pensionar, aflat în aceiași situație spune că „așa ceva nu se poate, eu am nevoie de bani. Ce se întâmplă cu noi?”.

Dar iată ce spune conducerea

„În momentul de față se poartă negocieri. De fapt angajații sunt în protest, prezenți la serviciu, dar nu au ieșit factorii poștali cu pensiile și cu trimiterile în teritoriu. Oficiile poștale sunt deschise, dar nu pot servi publicul. Durata, nu pot să o precizez, e în funcție de negocieri. Ne cerem scuze față de public”, a declarat Dan Țoldan, directorul Poștei Române, Filiala Arad. „Ceea ce facem noi astăzi, aici, este un protest spontan datorită eșuării negocierii salariilor, pe care noi le-am cerut încă din luna mai. Ne-au tot amânat, am încercat să le aducem la cunoștință șefilor noștri din companie despre condițiile insalubre și spațiile în care muncim, care nu au mai fost igienizate de ani de zile. Lucrăm cu tehnica veche de 15 ani de zile, clienții sunt nemulțumiți, colegii își cumpără rechizite, indigo din banii proprii”, a declarat Liliana Ghiță, secretara Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Filiala Arad.

Grevă generală

În cazul în care revendicările protestatarilor nu își vor găsi urgent rezolvare, poștașii sunt deciși să intre în grevă generală.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Se întâmplă la Florenţa, Italia, unde directorul unei şcoli le-a scris profesorilor şi părinţilor. Directorul a constatat lovituri şi pumni între copii pentru a imita Squid Game, serialul coreean de pe de la Netflix. 8

  Mapamond

  Prima ţară din Europa care legalizează cultivarea şi consumul de cannabis
  Luxemburgul va deveni prima ţară din Europa care va legaliza cultivarea şi consumul de cannabis, anunţă CNN, care citează un comunicat al autorităţilor din ducat. 3

  ARADON opinii

  Sfaturile lui Reli. Binefacerile toamnei, balsam pentru suflete
  Dacă ar fi să definim în câteva cuvinte binefacerile lunii octombrie, ne-am rezuma la trei: belșug, blândețe, lumină.

  Local

  Și-a tăiat tatăl vitreg cu un cuțit în zona gâtului
  Un tânăr de 30 de ani și-a tăiat tatăl vitreg, în zona gâtului, cu un cuțit. Incidentul a avut loc duminică după masă în casa în care locuia familia, în cartierul Grădiște. Totul, se pare – potrivit informațiilor pe care le deținem - în urma unui conflict spontan izbucnit între cei doi. 9

  Local

  COVID în ultimele 24 de ore: 6 decese și 402 arădeni internați
  ARAD. În această dimineață, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, cuprinzând date furnizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, la nivelul județului Arad au fost raportate 270 de noi infectări cu coronavirus, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 34.214 cazuri. 17

  ARADON Sport local

  Crișul și Pecica, performerele etapei
  Ultima rundă a turului în C8 a adus șapte puncte pentru echipele din județul nostru. 2

  ARADON Sport local

  Fotbal – Liga 4, etapa 10

  Local

  Cum se intră de mâine la Finanțe? Certificatul verde se cere la intrare!
  Începând cu 25 octombrie accesul în sediile Fiscului se va face în conformitate cu noile restricții impuse prin HG 1090/2021. 23

  Local

  Consultare pe benzinăria senatorului Pistru
  Investiţia va fi amplasată pe DN69, la al doilea sens giratoriu de la ieşire din Arad spre Timişoara. 22

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.