aradon.ro Web analytics


Prefectul, acuzat de abuz de funcţie în lupta sa personală cu un jurnalist

De M.B.

Prefectul, acuzat de abuz de funcţie în lupta sa personală cu un jurnalist

Reactualizat la:
Reprezentantul Guvernului în Arad a cerut Poliţiei date personale despre jurnalistul Lucian Valeriu, însă poliţiştii au refuzat să le ofere fără acordul celui vizat.
Scris de M.B. - Reprezentantul Guvernului în Arad a cerut Poliţiei date personale despre jurnalistul Lucian Valeriu, însă poliţiştii au refuzat să le ofere fără acordul celui vizat.

Numeroase critici îl vizează pe prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, în aceste zile, după ce s-a aflat că a transmis o solicitare cel puţin neobişnuită către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad. Stoian a cerut instituţiei date cu privire la acreditarea jurnalistului Lucian Valeriu pe lângă IPJ, în contextul în care este cunoscut că prefectul l-a dat în judecată pe ziarist pentru un articol mai vechi şi a pierdut procesul la prima instanţă de judecată.

Acuzaţiile jurnalistului

Într-un articol pe care l-a scris după demersul prefectului pe lângă IPJ, Lucian Valeriu arată că reprezentantul Guvernului “vrea să târască în tentativa sa de șantaj organele statului”.

Ziaristul a declarat, pentru Jurnal Arădean şi Aradon.ro, că îl va acționa în judecată pe prefect, “împreună cu alte trei persoane publice, faţă de care a comis infracțiunile de abuz de putere și șantaj”.

“Prefectul numit temporar Gheorghe Stoian nu este la primul comportament abuziv – prevăzut şi pedepsit de Codul Penal – de acest fel; încă din primele zile ale numirii sale pe funcție, i-a amenințat, șantajat și insultat în repetate rânduri pe colegii, subordonații și funcționarii din instituțiile statului”, a adăugat Lucian Valeriu.

IPJ nu s-a conformat

Totuşi, IPJ nu s-a conformat cererii şi nu a transmis prefectului informaţiile solicitate. Considerând că este vorba de date cu caracter personal, Poliţia i-a solicitat lui Lucian Valeriu acordul pentru a transmite mai departe astfel de informaţii Prefecturii. “Vă rugăm să ne comunicaţi acordul sau dezacordul dumneavoastră cu privire la transmiterea documentelor de acreditare pe lângă instituţia noastră, în care sunt cuprinse datele dvs. cu caracter personal, precum şi ale societăţii comerciale, solicitate de către Instituţia Prefectului Judeţului Arad unităţii noastre în vederea întocmirii unui răspuns documentat către această instituţie” – se arată în documentul transmis de IPJ către jurnalist şi publicat de către acesta din urmă pe portalul de ştiri Critic Arad.

IPJ a explicat, pentru Jurnal Arădean şi Aradon.ro, de ce nu a dat curs cererii prefectului: “În urma unei solicitări primite de la Instituția Prefectului, am cerut acordul persoanei vizate în vederea transmiterii documentelor de acreditate la IPJ Arad către solicitant. Întrucât solicitarea are ca obiect transmiterea datelor cu caracter personal, conform Regulamentului UE 679/2016 și a Legii 544/2001, acordul persoanei trebuie să fie exprimat în scris”.

Nelămuririle prefectului

De ce ar avea nevoie prefectul de astfel de date de la Poliţie? De ce le-a solicitat în numele instituţiei pe care o conduce? Sunt întrebări pe care le-am adresat lui Gheorghe Stoian, care susţine că demersul său a fost unul legal, conform Art. 262 din Codul Administrativ şi că nu are legătură cu lupta pe care o are în justiţie cu Lucian Valeriu. El susţine că a vrut să demonstreze că Lucian Valeriu este acreditat pe lângă IPJ cu un alt nume. Numele unei persoane “care nu există”. Asta pentru că jurnalistul se numeşte Marşieu Lucian Valeriu, iar prefectul suspecta că în documentele de acreditare a trecut doar cele două prenume, nu şi numele de familie. Totuşi, trebuie să menţionăm că cererea de acreditare către o instituţie este însoţită întotdeauna de copia cărţii de identitate şi, în unele cazuri, şi a legitimaţiei de serviciu.

“Am constatat că este acreditat la IPJ un anume jurnalist Lucian Valeriu, ori persoana respectivă nu există (…) Am vrut să văd dacă s-a acreditat cu acte în regulă (…) La Art. 262 (Codul Administrativ – n.r.) scrie că pentru îndeplinirea atribuţiilor ce-i revin, prefectul poate solicita instituţiilor publice, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale şi autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul respectiv sau din municipiul Bucureşti, după caz, documentaţii, date şi informaţii, iar aceştia sunt obligaţi să le furnizeze cu celeritate şi în mod gratuit. Nu înseamnă că dacă eu am un proces cu o persoană, nu îmi pot îndeplini atribuţiile de serviciu pe care le am”, se justifică Gheorghe Stoian.

“În afara procesului personal”

Prefectul mai are nelămuriri cu privire la modul în care s-a acreditat Lucian Valeriu ca jurnalist, despre care spune că nu este angajat la vreo publicaţie: “Domnul respectiv nici nu are calitate la acest Critic Arad, nu este reprezentantul firmei, societăţii, este doar asociat cu 50%, administrator este o doamnă, şi nici nu are calitatea de angajat”.

Cu toate că demersul prefectului poate fi extrem de ușor interpretat ca o tentativă de intimidare a jurnalistului, care de altfel este unul foarte cunoscut în Arad, Stoian insistă că acţiunea sa nu are legătură cu procesul din plan personal: “E în afara procesului personal cu jurnalistul. Nu eram prefect la vremea respectivă (când s-a scris articolul care îl viza pe Gheorghe Stoian – n.r.), eram administratorul public al judeţului”.

Prefectul mai afirmă că avea deja datele personale ale lui Lucian Valeriu şi că prin cererea adresată IPJ voia doar să verifice dacă au existat nereguli în acreditarea unei persoane pe lângă o instituţie a statului. “Eu am toate datele personale (ale jurnalistului – n.r.), pentru că în dosarul pe care îl am eu cu această persoană (în instanţă – n.r.) este depusă inclusiv copie după cartea de identitate. Nu îmi trebuiau alte date personale”, a spus Stoian.

Îi cer demisia

După tot scandalul, au apărut multe voci care cer demisia prefectului. Atât jurnalişti, cât şi persoane publice sau simpli arădeni. Pe reţelele de socializare există un val de critici la adresa reprezentantului Guvernului în judeţul Arad. Chiar și așa, prefectul consideră că nu e cazul: “Demisia este act unilateral, nu trebuie să mi-o solicite nimeni, trebuie să mi-o dau eu”.

32 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Arădeanul says:

  Dacă nu încetați cu articolele astea o sa va certe Falca pe toți!!!

 2. Pitagora de la Intim says:

  Daca nu te potolesti stoiane vei lua muie de la multi aradeni care te cunisc de cint sugeai pe trestie pentru spaga. Ciocul mic altfel mai tragi si pe handicaoati aceia doi dupa tine. Hai sictir si disoari stoiane.

 3. Andrei says:

  2 papagali. Dar parca totusi in aces caz Lucian nu a gresit cu nimic. Si ghetzoiu asta face valuri sa se sperie celalalt. Parca jurnalistul asta a suparat ceva politisti in trecut de ia-au facut picioarele sarmale… ce credea cretinul de la judet? Ca il sperie cu o cerere? Cum zicea celalat: va bate falca pe amandoi!

 4. Aradeanu' says:

  Cand am vazut fotografia am cautat imediat sa vad unde-i servieta.

 5. Gerula says:

  Stoian nu a inteles nici azi ca au trecut mai bine de treizeci de ani de cand am scapt de comunism,ca nu am scapat si de comunisti,asta e clar,el fiind cel mai bun exemplu….,poate ne va povesti totusi intr-o buna zi, cum isi omora timpul in 21-27 decembrie 89′ !

 6. #cugetdecinumairezist says:

  Pai asta nu e ”ciuma rosie” dupa comportament? Sau faptul ca s-a “vopsit” in galben il exonereaza cu toate ca metodele sunt pur staliniste. Asa reprezentant a pus “Guvernul LUI” in teritoriu ?

  • ludovik orban says:

   Ciuma roție e PNL-ul, că după 89 toți din cabinetul de partid pcr au intrat in pnl și nu doar simpli membrii ci cu funcții de conducere… ți baună tot ei că un partid socia democrat e comunist. Oare în ce partid sunt foștii activiști pcr ???????

 7. ludovik orban says:

  Ciuma roție e PNL-ul, că după 89 toți din cabinetul de partid pcr au intrat in pnl și nu doar simpli membrii ci cu funcții de conducere… ți baună tot ei că un partid socia democrat e comunist. Oare în ce partid sunt foștii activiști pcr ???????

  • Ascendis says:

   Un comunist infect cu apucături ca acum 30 de ani. Jenant ce nulitate a ajuns prefectul Aradului, mai rău ca înainte de ’89. Dar e vina voastră că îi tot votați pe inapții ăștia

   • anonim says:

    pardon, ascendis, ăsta are apucaturile activistilor cu carnet rosu din 1947-1960 ! nu degeaba a migrat de la PSD sau cum i-o mai fi spus pe-atunci, la altii unde sa mai traga nitel profit

 8. Stoenesti says:

  Daca spui ca majoritatea labaralilor sunt comuniști ca si pezdisti, se supără dar acesta-i adevărul.

 9. Daniel says:

  ALOOO DNA, de ce nu vä autosesizati, ecest elemrnt care a coordonat justitia si Aradul pe vremea ilustrului primar care a ruinat ARADUL. E toatä ziua ABUZ IN SERVICIU !!!!

 10. Legenda urbana says:

  Lucian Valeriu e vocea realității din Arad ,asta pe lângă talentul demn de un oraș mai important .Un curaj cu care se naște unul la un milion.

 11. Alin says:

  Acesta este un abuz in serviciu. Nuneste atributia prefectului despre modul in care se acrediteaza cineva la o institutie. Ce ma sperie este fraza de final … demisia este un act ukilaterql, nu trebuie sa mi-o ceara cineva ci trebuie sa mi-o dau. Va dati seama cum gandeste acest om???? Este un comunist! Adio vot PNL, pe al meu l-ati pierdut.

 12. Ion says:

  Ce așteptări poți avea de la un mediocru gardian public , transformat în polițist local , ajuns prefect datorită pupincurismului politic , că de profesionalism nici nu se pune problema. S-a demonstrat în nenumărate rânduri că atunci când un incompetent , să nu spun prost , ajunge într-o funcție de conducere , s-a dus naibii tot iar dacă prostul e și orgolios/răzbunător , cu apucături dictatoriale de genul ” cine nu-i de acord cu mine , e dușmanul meu ” , praf și pulbere se alege din fărâma de lucru bun care a existat până atunci…

 13. Tweety says:

  Demisia e un act unilateral, mazilirea ba! Asta se va inramlla inainte de alegerile locale…

 14. Catalin says:

  Asta e abuz de autoritate in toata legea. Parchetul ar trebui sa se autosesizeze.

 15. Vasiile says:

  Cine-i sefu’ lu’ bou asta ? Sa-l dea afara ! Ce dracu cauta asta pe post de prefect ?

  • Un aradean get-beget says:

   Clar seful boului,E MAI BOU CA EL!
   ASTIA-S OAMENII PNL-ULUI?
   ASTA-I PARTIDUL CARE DUCE ARADUL PE CELE MAI INALTE CULMI ALE DEZVOLTARII?

  • #cugetdecinumairezist says:

   Seful direct al prefectului este Prim Ministrul(menestrel) ca el numeste prefectii dar daca analizezi bine acest P.M. e o plasmodie mimetica a presedintelui obsedat de imobile. Se pare ca Prezidentul nu mai e anticomunist

 16. Marius says:

  Nu poti jignii un om in felul cum a facuto asa zisul Mare jurnalist. Si saracia de sceneta cu datele personale e jenanta rau. Ce crezi ma ca faceau cu datele lui ?? Isi lua credita la banca?? Hai sa fim seriosi. Publicitate ieftina pentru prosti

 17. Cita says:

  Mda Lucian valeriu asta e un om
  Care se invarte printre interlopi din Arad … se lauda Serghei la 5 Colțuri ca da bani și șterge comentariile despre el Și nu numai e plin de oameni care zice ca Valeriu primește bani

 18. Maria says:

  Este cunoscută nesimțirea lui când e vorba de jurnaliști ! Nu o dataă s-a intâmplat ca jurnaliști să fie obligați să retragă in totalitate articole care il prezentau pe el dar comentariile cititorilor nu îi erau pe plac așa cum s-a intâmplat chear in prima lui zi de debut ca si prefect sau să se ștergă comentarii intrgi ale cititorilor care nu îi erau favorabile,dragii nostri jurnalisti,nu vă fie frică de unul ca el este adevărat că comite multe abuzuri in fucție dar noi cititorii voștri vă suntem alături și vă susținem și nu vă lăsați folosiți de acest pupincurist a lui falcă,care acum asteaptă el să fie…..curtat. Face tot felul de afaceri cu țiganii de pe Marului de unde scoate profituri frumoase,de asta nu-i dă nimeni de capăt incetării fumului din această zonă pentru că de anii de zile are și sisținerea lui,cauzându-ne boli serioase mai ales celor din zonele apropiate. Să-i fie rușine.

 19. Ferenc says:

  Acest – as fi spus nulitate, dar gasesc ca, este o expresie indulgenta la adresa lui Stoian – militian ignorant, un mascarici avid dupa putere, nu are altceva in craniu decat un gol immense. Pacat, pt PNL, pt aradeni ca Orban l-a promovat. Pierdere de imagine cauzata de echipa lui Falca.

 20. NICU says:

  Culmea, judetul Arad este cel mai vestic al tarii si inca este bantuit de stafiile comunismului!pana cand oare? pana cand?nu inteleg de ce nu il schimba pe prefect , este un prefect mediocru si culmea intruchipeaza totalitarismul comunist in toata splendoarea lui!

 21. anonim says:

  TREBUIE SA FIE CERUTA PRINTR-O PETITIE LA GUVERN INLATURAREA DIN FUNCTIE A PREFECTULUI STOIAN,,NU SA ISI DEA EL DEMISA .
  IN FOND ABUZURILE LUI STOIAN AU ANTECEDENTE INCA DE CAND ERA LA INSPECTIA IN CONSTRUCTII, LA P.L. , IN MASINATIILE FACUTE PT A PRINDE FUNCTIA DE PREFECT EL SI PT INSTALARE NEVESTEI INTR-O FUNCTE PROFITABILA.
  UN INDIVID DETESTABIL SI PROST CRESCUT

 22. doru says:

  Institutia prefectului nu-i pentru oricine,domnul asta nici de paznic la strand nu-i bau,dar prefect,ar trebui demis.

 23. Nik says:

  Comunistule meri acasa…jegule….

 24. Cami says:

  Și borțosu de ce n-o cerut toate acreditările jurnaliștilor din Arad dacă îl mânca în cur și vroia el să facă ordine la capitolul acreditări în timp ce țara arde de gestionarea pandemiei și a altor probleme serioase? E abuz și punct… un elefant cu creier de furnică și un comunist grețos…

 25. Mapamond

  Britanicii bogaţi îşi cumpără cetăţenia în alte state pentru a evita efectele Brexit
  Numărul antreprenorilor britanici care doresc să „cumpere” cetăţenia din ţările care oferă acces fără viză în Uniunea Europeană a crescut brusc.

  România

  Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, desemnat Spitalul Anului în România
  Cel mai mare spital din Timișoara a primit titlul de Spitalul Anului în România. Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu” a câștigat cea mai mare competiție dedicată unităților sanitare, iar o echipă de la Spitalul Municipal a fost desemnată „echipa medicală a anului”.

  Local

  Mijloace fixe de 1,5 milioane de lei, casate de CET Hidrocarburi
  Decizia privind scoaterea din funcţiune şi valorificarea prin procedura de casare aparţine Adunării Generale a Acţionarilor companiei. 1

  ARADON Sport local

  Crişul a făcut spectacol cu Becicherecu Mic
  Elevii lui Adrian Abrudean au câştigat clar, cu 8-2, victorie dedicată managerului general Dani Cherecheși.

  România

  Guvernul a prelungit până la sfârșitul anului unele măsuri ce țin de situația epidemiologică. Vezi care sunt acestea
  Guvernul a aprobat o OUG ce prevede prelungirea până la sfârșitul anului a unor măsuri care vizează sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu un impact în limitarea răspândirii COVID-19. 2

  Local

  Maghiarii cu dublă cetățenie care votează în România nu vor intra în carantină la revenirea în Ungaria
  Maghiarii cu dublă cetăţenie, română şi ungară, care locuiesc în Ungaria, dar vor vota la alegerile locale din România nu vor fi obligaţi să intre în carantină la întoarcere, a anunţat vineri Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul de externe de la Budapesta, citat de MTI. 9

  Local

  Port popular de nuntă din zona Aradului, pe mărcile poştale Romfilatelia
  Costumul de nuntă, care datează de la începutul secolului XX, ilustrează marca poștală cu valoarea nominală de 5 lei. 1

  Local

  Arădeni la un pas de prăbuşire, la întoarcerea din Antalya
  Avionul în care se aflau ar fi trebuit să ajungă la Timişoara, însă din cauza unor probleme tehnice a aterizat forţat la Bucureşti. UPDATE. Compania aeriană invocă siguranţa pasagerilor 15

  Local

  Un miliard de euro din fonduri europene, pentru regiunea de vest
  Alocarea inițială a fost depășită cu aproape 400 de milioane de euro 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.