aradon.ro Web analyticsPreotul Gabriel Mariș: „Dumnezeu ne întărește pe noi preoții în misiunea noastră aici”

De Andreea Pintea

Preotul Gabriel Mariș: „Dumnezeu ne întărește pe noi preoții în misiunea noastră aici”

Ce înseamnă ritualul botezului pentru un preot? Preotul arădean Gabriel Mariș explică pregătirea sufletească și „tehnică” care trebuie făcută înainte de botez.
Scris de Andreea Pintea - Ce înseamnă ritualul botezului pentru un preot? Preotul arădean Gabriel Mariș explică pregătirea sufletească și „tehnică” care trebuie făcută înainte de botez.

ARAD. Botezarea copilului prin întreaga scufundare în apă a revenit în atenția publicului după ce un copil a murit la Suceava. Pe lângă declarațiile și comentariile apărute în mediul online, a fost inițiată chiar și o petiție pentru schimbarea acestui ritual al Bisericii Ortodoxe. Cum se pregătește și trăiește un preot acele momente, a explicat Gabriel Mariș – preot în Parohia Aradul Nou.

Botezul se face prin imersie totală, așa cum am învățat în facultate pe bebelușul-păpușă din cabinetul de practică liturgică. Trebuie respectate anumite reguli. Dacă se blochează căile respiratorii maxim 3 secunde, nu se poate întâmpla nimic. Am botezat în cei peste 18 ani sute de copii. Poate au fost vreo 10 pe care nu i-am scufundat. Și asta pentru că au fost prea măricei, sau prea bolnăviori, nu pentru grija firească a părinților insistenți (95% din părinți mă întreabă dacă nu se poate să nu le bag copilașul sub apă). Pentru că Dumnezeu ne întărește pe noi preoții în misiunea noastră aici. Nu altcineva”, a punctat preotul arădean.

În continuare, Gabriel Mariș a împărtășit o parte din „discuția” (rugăciunea) pe care o poartă cu Dumnezeu înainte de afundarea copilului în apă.

„Îndurate şi Milostive Dumnezeule, Cel ce cercetezi inimile şi rărunchii şi cele ascunse ale oamenilor singur le ştii, căci nu este lucru ascuns înaintea Ta, ci toate sunt goale şi descoperite înaintea ochilor Tăi; Care ştii şi cele ce sunt despre mine, să nu Te scârbeşti de mine, nici să-Ţi întorci faţa Ta de la mine, ci treci greşealele mele în ceasul acesta, Cel care treci cu vederea păcatele oamenilor când se pocăiesc. Şi-mi spală necurăţia trupului şi întinăciunea sufletului şi pe mine întreg cu totul mă sfinţeşte, cu puterea Ta cea nevăzută şi cu dreapta cea duhovnicească; ca nu cumva, propovăduind eu altora slobozirea şi făgăduind-o cu deplină încredinţare în iubirea Ta de oameni cea negrăită, să nu mă arăt eu însumi netrebnic rob al păcatului; nu, Stăpâne, Cel ce singur eşti bun şi iubitor de oameni, să nu mă întorc umilit şi înfruntat, ci-mi trimite mie putere de sus şi mă întăreşte spre slujba acestei Taine mari şi cereşti. Şi fă să ia chip Hristosul Tău în acesta ce se va naşte din nou prin a mea nevrednicie şi-l zideşte pe dânsul pe temelia Apostolilor şi a proorocilor Tăi; şi să nu-l surpi, ci sădeşte-l pe dânsul sădire a adevărului în sfânta Ta sobornicească şi apostolească Biserică şi să nu-l smulgi, ca, sporind el în dreapta credinţă, să se slăvească şi printr-însul preasfânt numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Ce mai pot spune? Nimic. Să cred doar! Dumnezeu botează prin nevrednicul și păcătosul de mine”, a transmis preotul arădean.

28 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. EU 2020 says:

  MAI UN PIC SI VINE BOR CU IDEIA CA PARINTI LA BOTEZUL COPILULUI TREBUIE SA ASIGURE COPILUL CU ECHIPAMENT DE SCAFANDRU.

  • Bor says:

   Cam așa vreau să facă, să arunce vina pe alții sau,mai știi,vinovat este copilul că a plâns.

  • A says:

   Popii astia criminali poate pricep candva ca botezul are caracter simbolic. Prin urmare, nu-i cazul sa ne aruncam in apa, ca si asa e o apa intr-un vas nu apa Nilului. Nu traim nici in vremuri biblice, deci poate invatam ca apa pe frunte si o rugaciune spusa din inima are aceeasi valoare ca si imersia totala. Dar pt batutii in cap e greu sa priceapa asta.

 2. Radu L. says:

  Botezul in apa este marturia unui cuget curat al celui care se boteaza si nu mantuie,( Mantuirea este prin harul lui Dumnezeu si prin credinta in jertfa lui Isus Christos pe cruce la Golgota). Prin urmare trebuie sa existe o marturie publica. Un bebelus nu poate sa faca aceasta lucrare. Sufundarea in apa se face la o varsta cand persoana respectiva poate deosebi binele de rau. Deci trebuie sa fie constienta. Ioan Botezatorul cand boteza, cu apa, in apa Iordanului i-a chemat pe cei maturi ca sa-si marturiseasca pacatele si a zis ca Cel ce va veni dupa el, adica, Domnul Isus, va boteza cu Duhul Sfant si cu Foc. Acesta este adevaratul botez si trebuie urmat de fapte, de o nastere din nou. Trebuie sa existe o schimbare radicala in viata omului care s-a hotarat sa-L urmeze pe Isus. Domnul Isus doar binecuvanta copiii isi punea maiinele peste ei si se ruga pentru ei. Nu-i considera inca responsabili pentru faptele lor. Chiar insusi Manuitorul nostru cand a fost botezat a avut in jur de 30 de ani. Ceea ce fac preotii cu noi nascutii este un ritual. Nu are nicio legatura cu botezul adevarat sau cu mantuirea. Ei incearca sa substituie lucrarea Domnului cu a lor. Mantuirea este personala si se obtine, dupa cum am mentionat anterior, prin har, prin credinta si nu vine de la oameni ci este darul lui Dumnezeu. In consecinta, omul care vrea sa fie mantuit trebuie sa ia singur aceasta decizie si sa declare deschis, verbal ca doreste lucrul acesta,este obligatoriu sa-si marturiseasca pacatele constient fiind ca numai Isus il poate ierta si spala de orice nelegiuire si atunci poate fi botezat.

 3. ARISTOTEL says:

  DACĂ IISUS AR FI FOST SPÂNZURAT V-AȚI MAI FI RUGAT LA CRUCE? CREDINCIOȘI DE LUT

 4. Radu L. says:

  Imi cer scuze pentru greselile ortografice facute la cuvintele scufundare, Mantuitor si noii nascuti. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

 5. Catalin says:

  Obiceiuri sataniste, oculte, practicate de biserica romana! Vrem sa-i vedem în pușcărie pe cei care practica asemenea ritualuri cu copii noștri!
  Nenorociților!

 6. Mocofan-club says:

  Copilul e de vină că s-a născut

 7. CuCu says:

  Unde scrie in Biblie ca botezul se face la cererea parintilor ? Ia cititi ce inseamna Botez .

  • Aero says:

   Corect. In Biblie scrie ca cine crede si se va boteza va fi mantuit, asa ca nu cred ca bebelasu si-a marturisit credinta. Doar ca poporul roman a fost crestinat cu forta de mici copii, fiind introdusi in apa botezului, clar, la o varsta foarte frageda pt ca ei nu stiu ce se intapla de fapt.

 8. Bevvvem says:

  hai sa fim seriosi , mai crezi in 2021 in zei ,fantome, spirite ??? Biserica e facuta sa tina oamenii prosti in line ,e o mafie antica… Trebuie sa fi moral si onest din spirit civic nu ca te bate “dumnezo” !

 9. Dascal Silviu says:

  SA NU UCIZI ! – Porunca VI
  Restul e cancan …

 10. Catalin says:

  Dacă ești om bun Dumnezeu te iubește și are grija de tine……religia este o prostie iar biserica o prostie și mai mare.
  Puteți sa va rugați LA DUMNEZEU și fără sa dați bani la popa…… Sa își ia volvo sau Audi….

 11. Unu says:

  De ce nu interziceți religia?!?! Oricum este ceva depășit pentru 2021……cine draq mai crede în biserica?!? :))
  Dacă ești om sănătos la cap te rogi la. DUMNEZEU oricând și oriunde și El te va auzi……..

 12. vdcd says:

  Au reusit romanii sa transforme botezul in waterboarding

 13. ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 2

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze.

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  Local

  12 premii I la Concursul Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob"
  ARAD. Facultatea de Ştiinţe Exacte a Universităţii "Aurel Vlaicu” din Arad a premiat câștigătorii celei de a XII-a ediții a Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob". La festivitate au participat din partea ISJ Arad, prof. Popa Alexandru, inspector școlar pentru matematică, cadre didactice ale Facultății de Științe Exacte, conducerea UAV.

  Local

  96 de câini salvați de Poliția Animalelor, la Gurba
  Câinii erau ținuți într-o casă, dar și în curtea locuinței, Poliția Animalelor fiind sesizată cu privire la situația de la Gurba. Cea care a „adunat” cei 96 de câini în imobil și în curtea acestuia locuiește în municipiu, potrivit informațiilor pe care le deținem, însă a venit de îndată la fața locului. Nu este pentru prima dată când femeia procedează în acest mod: adună câini în curțile unor imobile sau în imobile, crezând că îi poate îngriji. Și nu este pentru prima dată când Poliția Animalelor intervine în ceea ce o privește.

  Local

  A fost reziliat contractul pentru deşeurile din Zona 5
  Decizia s-a luat luni, prin vot, de Adunarea Generală a Asociaților a „ADI Deșeuri”.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad luptă pentru cununa cu lauri la U15
  CRAIOVA. De câteva minute, delegația celor de la Atletico Arad a ajuns la Craiova, acolo unde marți și miercuri are lor turneul final al Ligii Elitelor U15. Antrenorii Adrian Petruț și Viorel Erdei au la dispoziție un lot de 22 de jucători, iar în această după-amiază vor efectua un antrenament de dezmorțire.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.