aradon.ro Web analyticsPrimăria vrea schimbare la Filarmonică

De Diana Dutu

Primăria vrea schimbare la Filarmonică

Nu, nu e vorba de managerul instituţiei, cum s-ar aştepta multă lume, ci de reprezentantul CLM în Consiliul de Administraţie al Filarmonicii. Iar CLM pare a fi confundat cu PNL, în situaţia de faţă.
Scris de Diana Dutu - Nu, nu e vorba de managerul instituţiei, cum s-ar aştepta multă lume, ci de reprezentantul CLM în Consiliul de Administraţie al Filarmonicii. Iar CLM pare a fi confundat cu PNL, în situaţia de faţă.

ARAD. Majoritatea PNL-PSD din Consiliul Local Municipal – conturată la începutul acestei luni, odată cu alegerea viceprimarului Ilie Cheşa – va fi probată în şedinţa extraordinară a CLM programată marţi, 23 noiembrie. Noua majoritate va trebui să-şi dovedească eficienţa într-o chestiune sensibilă şi controversată legată de Filarmonica Arad.

Unul din proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei se referă la „desemnarea unui reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Arad în Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad”. În fapt, proiectul – iniţiativa primarului – propune revocarea mandatului lui Codrin Vlad (USR PLUS) din calitatea de reprezentant al CLM în Consiliul Administrativ al Filarmonicii şi… nici mai mult, nici mai puţin decât desemnarea Antoanelei Naaji (PNL) ca reprezentant al CLM în Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad. Propunerea de faţă vine la mai puţin de două luni de când Consiliul Local Municipal a hotărât să o revoce pe Antoanela Naaji din Consiliul Administrativ al Filarmonicii şi să îl desemneze în locul ei pe Codrin Vlad. Schimbarea decisă la finalul lunii septembrie a fost posibilă graţie majorităţii formate la acea vreme din USR PLUS, PMP şi… PSD.

De atunci şi până acum, pare că PSD a ieşit din relaţia pe care o construise împreună cu USR PLUS şi a intrat într-o „poveste de iubire” cu PNL. Acum, PSD e pus în situaţia de a-şi dovedi fidelitatea faţă de noul partener. Trebuie să-l trădeze pe Codrin Vlad şi să demonstreze că e devotat cauzei liberale. O evidentă demonstraţie de forţă orchestrată de PNL, menită să-i umilească pe cei de la USR PLUS, să le arate că nu mai contează în CLM. Va avea succes acest demers?

Candidat unic?!?

Ceea ce ne-a atras atenţia la proiectul de hotărâre de acum este faptul că el impune, prin articolul 2, desemnarea Antoanelei Naaji ca reprezentant al Consiliului Local al Municipiului în Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad. Ca şi cum ar fi vorba de reprezentantul PNL (nu al CLM) în Consiliul Administrativ al Filarmonicii! Dacă USR PLUS ar vrea să propună un (alt) candidat în acest Consiliu? Dacă PMP sau UDMR şi-ar dori să facă o altă propunere pentru reprezentarea CLM în Consiliul Administrativ al Filarmonicii? Nu (mai) au acest drept grupurile politice din Consiliul Local Municipal?

Pare că nu dacă ne luăm după documentele ce însoţesc proiectul de hotărâre. În Referatul de aprobare asumat de primarul Călin Bibarţ se arată: „Având în vedere (…) calitatea de consilier local în funcție a doamnei Naaji Antoanela Luciana, membră a Consiliului Local al Municipiului Arad, în mandatul 2020-2024, fapt care îi permite să își exercite mandatul de reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Arad în Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad; faptul că, doamna consilier cunoaște îndeaproape toate problemele cu care se confruntă acesată instituție, având câțiva ani de experiență în caliatea sa de membru în consiliul administrativ; consider oportună (…) aprobarea desemnarii doamnei consilier Naaji Antoanela Luciana ca reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Arad în Consiliul Administrativ al Filarmonicii Arad.”

În plus, în Raportul de specialitate al Centrului Municipal de Cultură se arată că „doamna consilier local Naaji Antoanela Luciana și-a îndeplinit întotdeanuna cu seriozitate, profesionalism și responsabilitate atribuțiile ce-i revin în această calitate (reprezentant al CLM în Cosiliul Administrativ al Filarmonicii Arad-n.r.)”.

Remember

Surprinderea noastră s-a conturat prin raportare la ceea ce s-a întâmplat la şedinţa CLM din septembrie. La votarea proiectului de hotărâre de acum două luni – care, cu excepţia numelor, e similar celui de faţă – secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, explica: „Proiectul nu se supune la vot deschis. Este vot secret. Proiectul de hotărâre conţine două articole: primul – «se revocă mandatul doamnei Naaji Antoanela»la care trebuie să se răspundă prin «da»sau «nu»şi al doilea – «se desemnează doamna/ domnul…»pentru care trebuie să formulaţi propuneri de candidaţi.”

USR PLUS l-a propus atunci pe Codrin Vlad, iar PNL a făcut şi el o propunere: Florin Ilioni. S-au editat buletinele de vot secret, s-a votat, s-au numărat voturile şi s-a stabilit: revocarea mandatului Antoanelei Naaji (cu 12 voturi „pentru”) şi desemnarea lui Codrin Vlad (tot cu 12 voturi „pentru”); Florin Ilioni a obţinut 8 voturi „pentru”. Menţionăm că fuseseră distribuite 22 de buletine de vot, în sală fiind prezenţi 8 aleşi PNL (a lipsit Andrei Korodi), 7 consilieri USR PLUS, 3 de la PSD, 2 de la PMP şi 2 de la UDMR.

Cine va da, marţi, majoritatea?

Pentru ca proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 23 noiembrie, să fie aprobat, e nevoie de 12 voturi „pentru”. Matematic, e simplu: 9PNL+3PSD=12. Dar (mai ales) dacă va fi vot secret, lucrurile se pot complica. Cele 3 voturi ale PSD nu pot fi tratate ca certitudine (cu excepţia lui Ilie Cheşa, desigur). Pentru a nu avea emoţii, PNL trebuie să-şi mai caute un aliat. E foarte puţin probabil ca acesta să fie PMP, ştiut fiind că Cristian Galea e un contestatar vehement al actualului management de la Filarmonică şi susţinător al lui Codrin Vlad în Consiliul de Administraţie. Şi atunci PNL nu mai are decât o opţiune: UDMR. Chiar dacă, de-a lungul timpului, Levente Bognar a exprimat opinii critice la adresa managementului Filarmonicii, e un politician suficient de versat încât să nu ştie că orice vot poate fi negociat şi poate aduce beneficii.

Codrin Vlad: „Probabil am deranjat prea mult”

Ce are de spus Codrin Vlad despre intenţia noii coaliţii din CLM de a-l înlătura din Consiliul Administrativ al Filarmonicii? Care crede el că sunt motivele ascunse ale unei astfel de măsuri?

Întotdeauna am considerat Filarmonica drept un etalon de cultură și eleganță. Încă din primul Consiliu de Administrație am început să găsesc rezolvări la problemele Filarmonicii. Am solicitat întocmirea unei proceduri de desfășurare a spectacolelor în pandemie bazată pe legislație, nu pe exagerările și scuzele managerului, am propus o metodă de transfer de comun acord al unor instrumentiști de la un departament la altul, deficitar, și o nouă metodă de reorganizare a sălii de spectacole pentru a putea toți instrumentiștii să participe la concert. Propunerile mele au fost acceptate cu unanimitate de ceilalți membri ai Consiliului de Administrație. (…) Probabil am deranjat prea mult, prea repede, probabil am fost prea implicat, comparativ cu predecesorii mei, de care probabil nici nu ați auzit. Sau probabil sunt polițe de plătit, indiferent de răul pe care îl pot provoca arădenilor și Aradului. Sau, cel mai probabil, pentru a ne întregi statutul de comună, Filarmonica din Arad trebuie desființată, pentru că, știm bine, comunele nu au Filarmonici iar eu nu voi susține niciodată așa ceva” – a trasnmis alesul USR PLUS Codrin Vlad, (încă) membru al Consiliului Administrativ al Filarmonicii.

3 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dracula says:

  Peneleilor veți lua o MARE țeapă atât națională cât și locală datorită curvușagului cu pesede !
  NU ați învățat absolut NIMIC din lecția PNȚCD! Acolo veți ajunge și voi,lângă țărăniști,iar psdul și ciorile de la Haur vor face legea în țară ani buni cât de curând!
  ADIO, EUROPA, ADIO EU SI SCHENGEN !
  BUN GĂSIT rusia ,belarus și “democrația originală”!

 2. Gerula says:

  Da…,era singurul consilier municipal care prin ceea ce a incerat sa faca ,a dat un dram de speranta angajatilor din Filarmonica si un fior pe sira spinarii managerului obedient lui Bibart ….!

 3. Y says:

  Vine inapoi ,,clanul Vacean-ilor”..

 4. Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 2

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze.

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  Local

  12 premii I la Concursul Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob"
  ARAD. Facultatea de Ştiinţe Exacte a Universităţii "Aurel Vlaicu” din Arad a premiat câștigătorii celei de a XII-a ediții a Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob". La festivitate au participat din partea ISJ Arad, prof. Popa Alexandru, inspector școlar pentru matematică, cadre didactice ale Facultății de Științe Exacte, conducerea UAV.

  Local

  96 de câini salvați de Poliția Animalelor, la Gurba
  Câinii erau ținuți într-o casă, dar și în curtea locuinței, Poliția Animalelor fiind sesizată cu privire la situația de la Gurba. Cea care a „adunat” cei 96 de câini în imobil și în curtea acestuia locuiește în municipiu, potrivit informațiilor pe care le deținem, însă a venit de îndată la fața locului. Nu este pentru prima dată când femeia procedează în acest mod: adună câini în curțile unor imobile sau în imobile, crezând că îi poate îngriji. Și nu este pentru prima dată când Poliția Animalelor intervine în ceea ce o privește.

  Local

  A fost reziliat contractul pentru deşeurile din Zona 5
  Decizia s-a luat luni, prin vot, de Adunarea Generală a Asociaților a „ADI Deșeuri”.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.