aradon.ro Web analyticsProiect universitar european

Interviu JA: Conf. univ. dr. Marius Grec, decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul UVVG.
Scris de JA-V.F. - Interviu JA: Conf. univ. dr. Marius Grec, decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul UVVG.

Masteratul internaţional realizat cu prestigiosul „Grup de la Coimbra” a fost un succes deplin”

D-le decan, aţi fost coordonatorul din partea Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a masteratului internaţional „Dezvoltarea locală şi restructurarea industrială” desfăşurat săptâmâna trecută, timp de două săptămâni la Padova şi Arad. Ce amănunte ne puteţi da despre programul care a avut loc în judeţul nostru, cu precădere la Castelul de la Macea, proprietate a UVVG?

Grec: Putem spune că acest proiect universitar dezvoltat între Universitatea din Padova şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad în cadrul unui parteneriat pe care l-am avut cu prestigiosul “Grup de la Coimbra” s-a încheiat şi a fost un succes deplin, o organizare perfectă, aşa cum au remarcat toţi cei care au participat, atât masteranzii cât şi profesorii, de la unele dintre cele mai importante universităţi europene: Padova, Bologna, Siena, Salamanca, Granada, Groningen, Poitiers, Louvain, membre ale acestui grup. Pot să spun că reuşita se datorează colaborării perfecte care a existat între departamentele universităţii noastre. Din punct de vedere organizatoric eu am fost responsabil, dar vreau să remarc aici foarte buna mobilizare a Departamentului administrativ din cadrul UVVG, care a asigurat logistica pe timpul desfăşurării manifestării şi nu pot să nu subliniez implicarea celor care sunt responsabili de întreţinerea şi buna desfăşurare a tuturor programelor şi proiectelor noastre de la castelul de la Macea, a colegilor de la Facultatea de Informatică, care au realizat şi au pus în funcţiune logistica informatică, pentru că deşi ne-am desfăşurat activitatea într-un castel din secolul al XVIII-lea, condiţiile s-au situat la nivelul secolului XXI. O primă urmare a acestei reuşite este invitaţia pe care am primit-o, pe când încă actualul proiect era în desfăşurare, din partea profesoarei Cristina Brasili de la Universitatea din Bologna, de a participa anul viitor la un proiect asemănător realizat tot de universităţi membre ale “Grupului de la Coimbra”, în parteneriat cu Universitatea “Szent Istvan” din Ungaria, la care şi noi vom fi parteneri; tema este legată de raportul rural-urban în dezvoltarea unei agriculturi moderne în Europa. Sigur, răspunsul meu a fost pozitiv, proiectul care se va derula anul viitor într-un tandem Ungaria – România va fi coordonat de profesorul Roberto Fanfani de la Universitatea din Bologna, Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Economie Agricolă şi Alimentară (AIEA2). Iată că, încetul cu încetul, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” intră, prin asemenea programe, prin asemenea proiecte, în marea familie a Universităţilor de renume din Europa, având în vedere că Universitatea din Bologna a fost înfiinţată în secolul al XI-lea, fiind una dintre cele mai vechi universităţi, alături de cele din Padova, Siena, Salamanca … universităţi care au fost reprezentate aici. Vreau să precizez că programul variat care s-a desfăşurat la Macea, la Arad, la Moneasa, la Timişoara, a contribuit din plin la această impresie cu care au plecat studenţii şi profesorii participanţi. S-au legat prietenii care, cu siguranţă, vor dăinui peste ani şi s-au realizat legături ştiinţifice, în afara legăturilor de prietenie, între profesorii participanţi.

Unul dintre profesori marcanţi care a participat a fost şi academicianul Răzvan Theodorescu care a şi susţinut o conferinţă cu o temă incitantă: “Cele două europe”.

Grec: Într-adevăr, academicianul Răzvan Theodorescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii noastre, a susţinut o conferinţă despre cele două Europe – Europa de Vest şi Europa de Est – puse faţă în faţă. A fost o veritabilă lecţie de geopolitică, urmărită cu foarte mare interes nu numai de masteranzi ci şi de profesori. Trebuie să recunoaştem, în România foarte mulţi vorbesc despre geopolitică, poate unii se şi declară specialişti în acest domeniu, dar nu reuşesc îndeajuns de bine să pătrundă în amănuntele acestei discipline. Academicianul Răzvan Theodorescu a impresionat auditoriul prin calitatea expunerii pe care a făcut-o, prin faptul că a reuşit să explice, pe de o parte şi didactic, dar în acelaşi timp şi ştiinţific, ce înseamnă Europa de Vest, ce înseamnă Europa de Est, unde se află de fapt la ora actuală Uniunea Europeană şi tema care a fost pusă cu precădere în discuţie a fost cea legată de viitorul Uniunii Europene. Întrebările “au curs”, mai cu seamă din partea profesorilor, care erau iniţiaţi mult mai bine decât masteranzii, dar şi din partea acestora. Discuţia care a urmat a fost una extrem de interesantă, a fost una extrem de productivă, pentru că atunci când se pun laoaltă idei venite din zone culturale diferite, din zone de pregătire diferite, automat rezultatul nu poate fi decât pozitiv. Vreau să remarc faptul că toţi cei care au venit în România şi la Arad, iniţial au venit cu un oarecare scepticism, având în vedere că nu cunoşteau sau cunoşteau mai puţin ţara noastră, mentalitatea profesorilor şi a masteranzilor români. Însă, în foarte scurt timp şi-au dat seama că au de-a face cu un învăţământ cu adevărat european, şi nu o spun eu, ci au spus-o ei pe tot parcursul proiectului şi mai cu seamă la final când – am tras linie – să spunem aşa, şi ne-am dat seama că, într-adevăr, facem parte din marea familie europeană şi putem spune cu mândrie că, iată, suntem integraţi în asemenea proiecte cu cele mai prestigioase universităţi din Europa.

La acest proiect a participat, prin masteranzi şi profesori şi Universitatea de Vest din Timişoara…

Grec: Da, prin natura temei dezbătute, care se referea la dezvoltarea regională şi la implicarea pe care delocalizarea industrială o are în Europa, prin faptul că s-au pus faţă în faţă două regiuni de dezvoltare – regiunea Veneto din Italia şi regiunea V Vest din România – era normal ca din România să participe cele două universităţi reprezentative, din cele mai importante oraşe, “pilonii de dezvoltare” dacă vreţi din această regiune, e vorba de Arad şi Timişoara. De altfel, d-na conferenţiar Florentina Muţiu, care a reprezentat Universitatea de Vest din Timişoara este o colaboratoare mai veche atât a Universităţii din Padova cât şi a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, având în vedere foarte buna colaborare pe care am avut-o într-un alt proiect finalizat în 2010, este vorba de proiectul IN.T.E.S.A., un proiect de perfecţionare a masteranzilor în politici publice europene, ca funcţionari publici europeni. Noi ne dorim ca această colaborare să continue pentru că, în fond, noi nu trebuie să uităm un fapt: mediul universitar trebuie să fie vârful de lance al dezvoltării sociale şi economice din societate.

Ce concluzii putem trage la încheierea acestei manifestări?

Grec: Eu cred că toţi participanţii de aici – masteranzi şi profesori – au alcătuit o mare familie, iar legăturile de prietenie care s-au făcut vor fi, cu siguranţă, trainice. Astfel de întâlniri, pe viitor, vor demonstra dorinţa şi necesitatea de a lucra în comun, în contextul acestei mari familii care este Europa. La final imi permit să reproduc mesajul pe care l-am primit de la profesorul Pierpaolo Faggi, de la Universitatea din Padova, coordonatorul întregului proiect, personalitate a vieţii ştiinţifice europene şi unul dintre iniţiatorii Proiectului europen ERASMUS MUNDUS: “Your organisation has been perfect and the location was charming. I m sure we all we ll keep a vivid and warm memory of the days we spent in Macea Castle. I hope we ll have other opportunities of collaboration. Multumesc mult! Pierpaolo” (Organizaţia dvs. a fost perfectă, iar locaţia a fost fermecătoare. Sunt sigur că noi toţi vom păstra o amintire vie şi caldă a zilelor petrecute la Castelul Macea. Sper că vom avea alte oportunităţi de colaborare. Multumesc mult! Pierpaolo”).

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 3

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 5

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.