aradon.ro Web analyticsPS Emilian Crișanul: „Să iubim lumina și să nu trăim în întuneric”

PS Emilian Crișanul: „Să iubim lumina și să nu trăim în întuneric”

Fără credicionşi în biserică, slujba de Înviere din Categrale Veche a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, care a vorbit despre iubire, lumină și puterea credinței.
Fără credicionşi în biserică, slujba de Înviere din Categrale Veche a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, care a vorbit despre iubire, lumină și puterea credinței.

La Catedrala Veche din Cetatea Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba Învierii urmată de Sfânta Liturghie. Nu singuri, ci împreună cu toți credincioșii care în această seară au deschis ușile caselor și ale inimilor pentru a primi Lumina și vestea mult așteptată: Hristos a Înviat!

Iată mesajul Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru credincioșii din cuprinsul Eparhiei Aradului și pentru toți românii aflați în încercare, dar în duh de bucurie și nădejde în Înviere:

Învierea Domnului – nădejdea și viața noastră

În această noapte luminată de Învierea Domnului Iisus Hristos, suntem în biserică sau acasă, cu lumini în mâini și în suflet, împărtășindu-ne cu toții din lumina Învierii lui Hristos.

Hristos Domnul ne spune: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11,25). Astfel suntem chemați să mărturisim credința în Mântuitorul Iisus Hristos, moartea și învierea Lui pentru a ne bucura de viața și învierea noastră.

Astăzi ca și ieri, credința noastră în Învierea lui Hristos este curajul de a evada în lumină. Să iubim lumina și să nu trăim în întuneric.

Învierea lui Hristos este sărbătoarea lumii creștine. Această sărbătoare se mai numește Paște, cuvânt care tradus din ebraică înseamnă trecere. Astfel Hristos – Paștile cele Noi, ne ajută să trecem de la păcat la sfințenie, de la moarte la viața veșnică.

Un Om a îndrăznit să înfrunte moartea și chiar să învie; Acesta este Fiul lui Dumnezeu, Om adevărat și Dumnezeu adevărat.

Dumnezeu nu a murit, ci a coborât în iad și i-a înviat pe cei drepți. De aceea, mărturisim că prin Învierea Domnului „toate s-au umplut de lumină; cerul și pământul și cele de sub pământ”.

Hristos Cel înviat din morți face să rodească viața din moarte, de aceea zice: „Eu am venit ca oamenii viață să aibă, din belșug să aibă”.

Așadar, dreptmăritori creștini, chiar dacă anul acesta sunteți acasă în timpul Slujbei Învierii, să nu rămânem în întunericul lumii, al păcatului, al egoismului, al răutății, ci să devenim icoane ale învierii noastre împreună cu Hristos, în duhul dragostei, luminii, înțelegerii, sănătății și al comuniunii sfinte.

Acum să fim lumina lumii, după cum ne îndeamnă Hristos Domnul.

Acum cu lumânările în mâini să cântăm „Hristos a Înviat”, indiferent unde ne aflăm: acasă, în biserici, în comunitate, în țară sau în străinătate.

Chiar dacă țara și lumea este cuprinsă de boală (epidemia de Covid – 19), să fim lumina lumii, cultivând darurile cu care Dumnezeu ne-a împodobit viața; să fim plini de har și luminoși pentru familie, pentru Biserică, școală, comunitate și pentru țara în care locuim și muncim.

Și în aceste condiții de existență, să avem capacitatea de a primi iubirea și lumina Învierii Domnului Hristos: „Ziua Învierii, să ne luminăm popoare! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos – Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântare de biruință”.

Dragi arădeni și români: Bucurați-vă în lumina Învierii Domnului și aduceți această bucurie și lumină în casele și familiile dumneavoastră, dar și acolo unde este singurătate și bătrânețe, boală și suferință, întristare și așteptare.

Să ne rugăm cu toții, ca Hristos Cel Înviat, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre, să aducă sănătate celor bolnavi, har și putere cadrelor medicale, și la cei care îi îngrijesc pe cei bolnavi și îi protejează, dar și celor sănătoși.

Mama noastră, Sfânta Biserică, prin clerul și credincioșii ei, se implică profund în slujirea bolnavilor, a personalului medical, a persoanelor din diferite instituții, care participă la implementarea măsurilor de protecție a românilor.

De aceea, lumina, viața și speranța aduse de Învierea Domnului, să ne cuprindă ca într-o familie plină de dragoste, credință și har dumnezeiesc, zicând fiecare și toți împreună cu Hristos: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac” (Ioan 11, 25-26). Hristos a Înviat!

SURSA: Arhiepiscopia Aradului

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. aradean says:

  dar domnii popi de ce nu poarta masca, de ce nu respecta distanta de 2 m intre ei ? ha?

 2. Manu says:

  Chiar avem nevoie de biserica și de popi pentru a ne ruga la Dumnezeu??????
  Cred ca pot sa ma rog la. DUMNEZEU fără intermediari și fără sa dau bani pentru asta.
  Important este sa ai un suflet bun și sa faci fapte bune sa ajuți oamenii care au nevoie și Dumnezeu te va primi cu bratele deschise chiar și fără sa mergi la. Biserica.

 3. Kata says:

  Mafia în fusta……

 4. pierdere says:

  ce pierdere pentru biserica
  pastele se incheia de obicei cu un mareZ.

 5. Crestin says:

  ,,Acum sa fim lumină lumii dupa cum ne îndeamnă Domnul Isus Hristos ” corect !! ,dar începe tu ca enoriașii sa vina la lumina care este însuși ISUS HRISTOS si nu mai duceți lumea la pierzare ,asa cum spune biblia ; nici noi nu intrați si nici pe alti nu – i lăsați să intre ,,

 6. Porta says:

  Si noi vrem “lumina”.
  Ne dorim ca societatea sa iasa din “bezna” mintii, indusa de credinta.
  Vrem progres, nu regres..!!

 7. UT Arad

  Laszlo Balint: „Sunt trei puncte extrem de importante”

  Mapamond

  Aeroportul din Amsterdam, păzit de o patrulă de porci
  O patrulă de porci a fost recrutată de unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa pentru a ține gâștele departe de terenurile agricole dintre piste, relatează BBC.

  UT Arad

  UTA, victorie după o secetă de patru etape
  Roger a marcat unicul gol al meciului, după o fază în care Negru a vrut să degajeze. Mingea s-a dus peste portarul Mogoșanu. 4

  ARADON Sport local

  Dragomir și Coman, pe patru la „naționalele” de cros
  Trei atleți legitimați la CSU Arad au luat startul la Campionatele Naționale de cros

  Local

  MA(R)FA de la Muzeul de Artă Arad
  Ediția cu numărul 8 a Media Art Festival, vernisată vineri la muzeu, te invită până pe 1 noiembrie să suprapui lumile. Pe verde. 1

  Local

  Restricții prelungite cu încă 14 zile, în municipiu și la Vladimirescu
  Alte două orașe și opt comune au parte de măsuri noi, în conformitate cu noua hotărâre a CJSU. 17

  Local

  Covid Arad: 11 decese și 274 de cazuri noi
  În municipiu, incidența de infectare cu noul coronavirus se apropie de 12 cazuri la mia de locuitori. 21

  Local

  Note între 4.40 și 9, la examenul pentru directori, în Arad. Peste 60 de respinși
  192 de candidați s-au înscris la examen, 191 fiind admiși la proba scrisă. Doi dintre candidați au fost amânați, fiind izolați din cauza Covid-19. Aceștia vor susține proba scrisă pe 28 octombrie. 2

  ARADON Sport local

  Campioană mondială de sambo!
  5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.