În ultimele zile, odată cu reînnoirea contractelor pentru serviciile de colectare a deşeurilor, arădenii au putut observa că pe pubele le sunt lipite nişte benzi albe, despre care agenţii operatorului de salubritate spun că vor ajuta la identificarea mai uşoară a contractelor.
Managerul Retim Ecologic Service SA – o societate a cărei acţionari sunt Consiliul Local Timişoara şi concernul RER (fiecare cu 50% din acţiuni), Dan Pascu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că se implementează un sistem inteligent care va conduce o gestionare mai bună a întregii activităţi.
Conform lui Pascu, în premieră în judeţul Arad şi în judeţele în care societatea operează, pe pubelele pentru deşeuri menajere sunt aplicate benzi speciale care transmit informaţii prin radio-frecvenţă. Aceste date vor fi citite exclusiv cu echipamente instalate pe autospecialele de ridicare a deşeurilor.
„În momentul în care o pubelă este descărcată în maşină, datele sunt transmise automat unui dispozitiv. În acel fel, ştim exact cine este titularul de contract, dacă serviciile sunt plătite, ştim de la cine şi când s-au colectat deşeurile. Ne pregătim în acest fel în vederea implementării sistemului ‘plăteşte pentru cât arunci’, care este prevăzut în legislaţie încă din 2018, an după care au apărut mai multe modificări în reglementări. Toate aceste informaţii colectate de la fiecare pubelă vor conduce la o gestiune mult mai bună a sistemului, pentru că vom putea face inclusiv estimări privind cantităţile de deşeuri colectate, din moment ce vom şti cu ce frecvenţă un client scoate pubela la stradă”, a declarat Dan Pascu.
Referitor la descoperirea persoanelor care debarasează deşeurile fără a avea contract de servicii, reprezentantul operatorului de salubritate a spus că împotriva acestora vor putea fi luate măsuri de către autorităţile locale, care pot aplica amenzi.
În judeţul Arad, Retim a câştigat licitaţia pentru ridicarea deşeurilor menajere în „Zona 1”, care include municipiul, oraşele Curtici, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana şi comunele Covăsânţ, Dorobanţi, Fântânele, Felnac, Frumuşeni, Iratoşu, Livada, Macea, Peregu Mare, Secusigiu, Semlac, Şagu, Şeitin, Şiria, Şofronea, Vinga, Vladimirescu, Zădăreni şi Zimandu Nou.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCand pubela e mai inteligenta decat operatorul
Ciudat ca desi doctorii de la RETIM implementeaza un sistem inteligent care sa le spuna cine nu le plateste nu au reusit inca sa implementeze un sistem care sa cantareasca gunoiul efectiv colectat si sa taxeze conform cantitatii ridicate si nu la “comun”. Asta desi normele europene prevad in mod expres taxare pe cantitatea ridicata … Mister misterios …
-
Absolut corect..sa platim dupa cantitatea de gunoi nu pe persoana…daca tot e AI..retim..
Ok…Intr-un fel e corect.Ce facem cu deseurile de mai mari dimensiuni,de ex.piese de mobilier,saltele? Asta ne poate raspunde administratia locala sau dam in continuare spaga la gunoieri sa le ridice ca pana acum??
Si cu angajatii maronii care ne distrug pubelele si descarca doar ce au ei chef si cu spaga cum ramane?Cum ramane cu materialul bio-degradabil(crengi,frunze)care daca au chef le descarca daca nu nu,(depozitate corect in pubela maro!
Încetul cu încetul devenim o societate militarizată și ni se va impune sistemul de credit social ca și în China.
-
Unii de aici cred cu tarie ca in China este democratie si libertate deplina…
-
Pentru tine consumatorule de h’aer, unde este ” democratie si libertate deplina…”, astea de la ghilimele fiind copi-peist din ce ai scris tu.
-
Trebuie sa-i intrebam pe cei de la RETIM cum va preiau pe cei ca voi, in ce tip de tomberon…
-
-
Faza cu “platesti cat arunci” e normal, asa se face si in Europa de vest dar problemul in Romania este ca daca deseurile nu sunt colectate atunci exista un risc mare unde desurile pot fi ars sau depozitate ilegal in camp… lipsa de educare si sanctiunii poate fi problematic in acest caz..
și cu hârtia cum rămâne? Pentru aia s-au distribuit saci fără nici un cod pe ei, saci de cea mai proastă calitate, care se rup după primul carton. Saci pe care trebuie să îi ții în casă 2 săptămâni, când hârtia este cel mai voluminos deșeu din câte se adună. Pentru PETuri vin o dată pe săptămână, când acum trebuie duse PETurile înapoi la magazin pentru a-ți recupera garanția, pubela galbenă va fi mai tot timpul goală și e cea mai mare pubelă din cele 3. Dar pentru hârtie nu primim pubele. Iar dacă le cumpărăm pe banii noștri suntem amenințați că nu se vor mai ridica pentru că nu au cod, păi nici sacii nu au cod. Cu ce drept nu îmi ridică mie gunoiul corect selectat când eu îi plătesc pentru acest serviciu. Și noile contracte când le vom primi? Pentru că am fost nevoiți să semnăm pe tabletă acum o lună de zile, dar nu am primit încă nimic înapoi.
-
Eu nu am primit pina acuma nici contractul initial ,cu toate ca l am cerut de vreo 5 ori.
Ii doare la banana.
Dar sa vada cind reziliez contractul cu ei….-
Maxim pasă cuiva de rezilierea ta :))))))
-
Deci dacă ți se va fura pubela marcată, nu ți se va mai ridica gunoiul chiar dacă ai plătit contractul. Și pubelele se vor fura pentru că devine rentabil să le furi.
Sa vezi cum fur sistemul de radio frecventa de pe pubela vecinului si il pun pe pubela mea….gata….abonamant platit …..hahhahaha
In primul rand cred ca e ilegal asa ceva nu ai dreptul fara sai ai acordul proproetarului sa ii monitorizezi prezenta fie prin ridicarea gunoiului cred ca vor plati daune mari e un abuz!
-
doare prostia?
In Olanda…de 15ani cel puțin,exista scaner in palma cleștelui care prinde pubelele
Acum sa vezi gunoaiw abandonate pe la Ceala, prin parcari, pe spatui verzi !! Si furturi de pubele cum a zis cine a aici…
Teebuie gasiita alta metoda !!
Sper ca se va tine cont și de cazurile în care un tomberon nu e plin la ridicare sau chiar nu e scos într-o săptămână.
Abia asept sa le raporteze pe ale mele ca nu sunt livrate dupa 2 ani de contract. Irelevant de faptul ca este mentinata livrarea.
Problema 2.
Sunt pubele la comun in curti si blocuri care nimeni nu poate identifica cine arunca si ce. Unele pe contract la comun.
Cum mai exact rezolvati problema ?
Ajungem sa ne certam pe gunoi?
Si cum ajungem in asa situatia in care un serviciu de baza devine asa de complicat?
Sunt ferm convins ca nimeni din administratie nu este apt de conducere. Doar se uita de unde pot scoate bani irelevant de complicatii.