aradon.ro Web analyticsPun deoparte banii pentru Zona Liberă

De Alin Gherasim

Pun deoparte banii pentru Zona Liberă

Consiliul Judeţean va aloca bani pentru investiţiile realizate de Zona Liberă pe terenul pe care îl vrea înapoi.
Scris de Alin Gherasim - Consiliul Judeţean va aloca bani pentru investiţiile realizate de Zona Liberă pe terenul pe care îl vrea înapoi.

ARAD. Telenovela terenului din Zona Liberă Curtici-Arad, pe care Consiliul Judeţean l-ar vrea înapoi, este departe de a se fi încheiat. Acum se face un nou pas pentru scoaterea respectivului teren din administrarea Zonei şi trecerea lui în administrarea CJA. Scopul? Transferarea terenului către o companie sârbească ce ar vrea să construiască la Arad o fabrică de avioane uşoare. Totul, în urma unei licitaţii pentru acel teren, după cum spun reprezentanţii Consiliului Judeţean. Doar că, până la aceste demersuri, mai este cale lungă. Şi asta pentru că terenul trebuie scos din administrarea Zonei Libere în baza unei Hotărâri de Guvern. Iar pentru ca acea hotărâre să poată fi emisă, CJA trebuie să se angajeze că va plăti toate investiţiile făcute de Zona Liberă pe terenul respectiv.

294 de mii de lei din buget

Drept urmare, a fost întocmit un proiect de hotărâre prin care instituţia judeţeană se angajează să plătească peste 290.000 de lei pentru îmbunătăţirile pe care cei de la Zonă le-au adus terenului respectiv. Printre aceste lucrări, se vorbeşte despre împrejmuirea terenului, despre instalaţia de canalizare de acolo sau despre iluminatul porţiunii respective. „Prin raportul de evaluare întocmit de S.C. Value Management Consult S.R.L., înaintat către Consiliul Județean Arad, s-a determinat contravaloarea bunurilor/investițiilor ce urmează a intra în patrimoniul Județului Arad, odată cu adoptarea hotărârii de guvern inițiată de Consiliul Județean Arad pentru modificarea H.G. nr.449/1999 privind înfiinţarea Zonei Libere Curtici Arad şi a Regiei Autonome <Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad>, stabilindu-se o valoare a acestora în cuantum de 294.431 lei, ce urmează a fi achitată din bugetul local”, se arată în documentele CJA.

Bunăvoinţă asigurată

Consiliul Judeţean a început de doi ani de zile demersurile pentru mutarea respectivului teren din administrarea Zonei Libere în administrarea proprie. Doar că s-a lovit de refuzul fostei conduceri a Regiei şi a fostului Consiliu de Administraţie de la Zona Liberă Curtici-Arad. Deși greu de crezut mai pentru toți, între timp, şefii de la CJA au reuşit să scape de directorul care părea numit pe viață la Zona Liberă, Cristina Bibarț, și să numească atât directorul dorit, în persoana chestorului de poliţie pensionar Ioan Dascălu, cât şi Consiliul de Administraţie, care este condus de unul dintre directorii din cadrul Consiliului Judeţean, respectiv de Andrei Ando. Drept urmare, noua conducere a Zonei Libere a decis că CJA poate să îşi ia terenul înapoi. „Prin hotărârea nr. 160 din 11.02.2022 Consiliul de Administrație al Regiei Autonome <Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad> și-a exprimat acordul trecerii în domeniul public al județului Arad a bunurilor aflate în patrimoniul regiei, fiind însuşită lista bunurilor și valoarea stabilită prin raportul de evaluare astfel cum au fost propuse de către Consiliul Județean Arad, sub condiția publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii de guvern privind restrângerea Zonei Libere Curtici-Arad”, se mai arată în documentele CJA.

Acum, cu toate semnăturile la dispoziţie, ar trebui să fie o chestiune de timp până când Guvernul va emite o hotărâre prin care va „micşora” Zona Liberă. Cu toate acestea, cu un Guvern prietenos, condus de doi ani de zile de colegii din PNL, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, nu a reuşit să promoveze hotărârea care să scoată terenul respectiv din administrarea Zonei Libere. Războiul de aici e aproape stins însă acum, așa că rămâne de văzut dacă lucrările vor merge în direcția dorită de CJA.

Nume greu

În toată această ecuaţie a terenului de la aeroport, pe care Consiliul Judeţean Arad vrea să îl dea fabricii de avioane uşoare, apare un nume greu. Teoretic, terenul ar trebui să ajungă la firma sârbească Aero East Europe, care îşi desfăşoară activitatea în oraşele Kraljevo şi Belgrad, din ţara vecină. Administratorul filialei din România a firmei respective este nimeni altul decât Gheorghe Seculici, fost vice-premier al României, fost preşedinte al PNL Arad, personajul despre care se spune că i-ar fi „ridicat” pe mulţi oameni aflaţi în linia întâi în Arad, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere administrativ. „Piaţa zvonurilor” spune că Seculici pune presiune, de câţiva ani de zile, pentru ca terenul lipit de Aeroportul Arad să fie închiriat firmei sârbeşti, promiţând investiţii de 20 de milioane de euro. Acum a fost făcut un nou pas pentru ca dorinţa lui să se îndeplinească.

Rămâne de văzut dacă Guvernul va emite hotărârea fără de care nu se poate face dezlipirea terenului. Asta, în condiţiile în care, de doi ani de zile, politicienii din Arad nu au reuşit să înduplece Executivul să adopte o asemenea hotărâre.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj.

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 6

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 2

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  Local

  Ziua Drapelului Național al României, marcată la Arad
  Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. 4

  Local

  Femeie de 71 de ani, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce traversa strada pe roșu
  4

  România

  România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
  România, Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria vor să amâne cu cinci ani un plan al Uniunii Europene de interzicere efectivă a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu 2035, potrivit unui document consultat de Reuters. 9

  Mapamond

  Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte
  Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Ultimele luni au însemnat un efort financiar considerabil pentru statele occidentale care susţin înarmarea Ucrainei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.