aradon.ro Web analyticsRamona Lile, retrogradată academic: "Am apelat la justiție"

De Eugen Rogojan

Ramona Lile, retrogradată academic: "Am apelat la justiție"

Reactualizat la:
Ca urmare a acuzațiilor de plagiat masiv, Ministrul Educației a semnat un ordin prin care Ramona Lile este retrogradată academic, trecând de la gradul academic de profesor universitar la cel de conferențiar universitar.
Scris de Eugen Rogojan - Ca urmare a acuzațiilor de plagiat masiv, Ministrul Educației a semnat un ordin prin care Ramona Lile este retrogradată academic, trecând de la gradul academic de profesor universitar la cel de conferențiar universitar.

Am solicitat o poziție oficială din partea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad pe marginea acestui subiect.

„Este regretabil că s-a ajuns în această situație, cu atât mai mult cu cât consider că nu au fost respectate rigorile și procedurile legale. Am apelat, pentru a-mi susține punctul de vedere și nevinovăția, la singura cale legală într-un stat de drept: justiția .Am luat această decizie nu pentru a-mi reabilita imaginea, ci din respect pentru universitate si comunitatea academică. În ceea ce mă privește, susțin că mi se face o mare nedreptate”, a transmis Ramona Lile, rectorul Universității “Aurel Vlaicu”.

La mijlocul lunii martie, Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a fost acuzată de „plagiat masiv de blocuri de texte”. Raportul final al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) nota faptul că „Este vorba despre unul dintre cele mai grave cazuri de plagiat din cercetarea academică românească de după 1989”. Membrii comisiei au analizat șapte texte, iar în șase dintre acestea au constatat „plagieri masive, constituite din blocuri de texte preluate, majoritar, fără modificări ulterioare și fără citarea de rigoare”.

În martie, CNECSDTI a decis retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate, cu mențiunea explicită în versiunea online a revistelor de specialitate că lucrarea respectivă a fost înlăturată sau corectată ca urmare a deciziei CNECSDTI; Retrogradarea de la gradul de profesor universitar la cel de conferențiar; Suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare sau a uneia de conducere, îndrumare și de control, ori ca membru al unei comisii de concurs.

Textele care au făcut obiectul analizei de acum au fost publicate în perioada 2008-2014. Rectorul UAV, Ramona Lile, a fost sancționat în anul 2012 cu avertisment scris şi retragerea unor lucrări, fiind acuzat atunci tot de plagiat.

59 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  • IONICA M says:

   ZAU ASA!! FEMEIA ASTA A FACUT PT ARAD MAI MULTE DECAT AI SA FACI D-TA IN 9 VIETI!

   • Extradordinar, ce sa-ti povestesc. Cam ce a facut ma rog ? Blaturi sa-si treacu studentii din vorbe !? Lile te creze bazata, dar vine vremea cand vei fi ceea ce esti. Adica o mare nulitate.

   • raspuns Ionica M says:

    de acord dar dacă dai niste detalii

    • anonim says:

     a fim seriosi, domnule Ionica M ! Ce spuneti dv acolo ? Ca daca doamna Lile a facut nu stiu ce pt oras, ăsta e motiv sa-i fie trecut cu vederea furtul intelectual, adica plagiatul ? Inseamna ca si studentii acelei institutii deduc automat ca e permis sa fii necinstit daca plantezi niste panselute si zambesti frumos cui trebuie .

   • Garneata says:

    Poti sa ne dai numele vreunei publicatii stiintifice internationale in care tov. Lile sa fi public vreun articol legat de vreun rezultat al unei cercetari, inovari sau descoperiri in domeniul in care presteaza ? Sau macar sa fi colaborat cu vreo somitate recunoscuta pe plan international, ai auzit ?
    Daca nu are nimic din toate astea, atunci este doar o plagiatoare.

    • Vaxpopulii says:

     Are articole publicate în colaborare în reviste internationale puternice, problema este legată de contribuția reală a dansei la acele studii…

     • vasile says:

      Care-s acele reviste internationale puternice ? Poti da un nume?

     • Vaxpopulii says:

      Vasile, caută CV-ul pe google

     • Acacademia Româna says:

      Vaxpulipuli, pe cine încerci sa pacalesti?
      CV lui Lile n-are absolut nici o relevanta intr-un mediu ,,academic” tolerant cu plagiatorii, da un nume de publicatie de renume in care i-au fost publicate articole(nu platite pt. a fi publicate, ca e si asta posibil), macar un nume, poți?

     • Papagala says:

      Pentru Acacademia: Lile Ramona a publicat in cateva reviste ISI cotate bine, dar intrebarea, pusa si de Vax, este cat are Lile Ramona contributia stiintifica personala si cat este contributia financiara (cumpararea de articole). Intelegi acum la ce se refera discutia?

     • Vaxpopulii says:

      In CV-ul ei găsești articolele și revistele, dar întreabă-te dacă sunt scrise de ea cu adevărat. Asta este întrebarea

   • Ion says:

    Așa se spunea și de Lizica.

  • Cristi M. Popescu says:

   Din respect pentru universitate, mai întâi demisionezi din funcția de rector, pentru a nu pune în pericol instituția, a nu-i distruge și mai mult imaginea și a nu o antagoniza cu Ministerul, și apoi, ca persoana fizica,te poți judeca dacă te simți nedreptățit.Asa procedează un om de onoare și caruia ii pasă de universitate. În acest moment UAV este și ea implicată în scandalul acesta care nu are legătură cu ea și nu e altceva decât problema personala a doamnei Lile. Dumneaei este acuzata de fapte reprobabile comise în calitate de profesor nu de rector. Instituția nu trebuie implicată pentru ca va avea de suferit enorm si pe nedrept.

 1. Haha says:

  Are dreptate, 99%au plagiat, de ce doar pe ea? Vezi că-ți polițiști sunt doctori și habar nu au ce conține lucrarea lor. Nu se vor verifica niciodată! Judecătorii se pricepi mai bine ca și o comisie de specialiști? Chiar ar fi culmea! Are și femeia asta tupeu ori se bazează pe relatii!!????

 2. cititor says:

  Nu fac referire persona din cazul de față , vorbesc la general
  Realitatea e ca sunt f f multi tineri , prof univ. in Romania pe la diverse facultati
  //30-35 ani // Oare dupa ce criterii se avanseaza in functii didactice ?Termina unii faculta la varsta de 22-23 de ani si la 30-35 de ani ii vezi dom, profesor dom, conferentiar etc
  Inainte de 89 ajungea prof. univ. un om dupa varsta de 50-55 de ani si dupa o experienta vasta , nu in jurul varstei de 30-40 de ani………… .

  • Tuluz-Lotrec says:

   Exista si oameni destepti care au pregatirea necesara (didactica, pedagogica si stiintifica) pentru a fi profesori sau conferentiari, precum si multi altii care nu au ce cauta deloc in invatamant.

  • Alt cititor says:

   Așa e in occident…avansarea didactica se face mult mai repede, la varste tinere, dar, acolo fac numai cerecetare fără a mai avea si alte locuri de muncă. In Romania se pastreaza mentalitățile invechite, cand doar crocodilii batrani pot ajunge profesori.

   • Gabi pt ”alt cititor” says:

    Omul de care te iei are dreptate .
    Cum naiba poate să ajungă un tânăr absolvent de facultate in scurt timp de la absolvire , profesor universitar ? Când să fi trecut de la preparator la asistent la conferentiar si apoi la titlul de profesor?
    Au mers unii pe repede înainte probabil cu derogări de tot felul. Discutam cu un prof univ medic din Austria despre pandemie si printre altele si despre avansarile in centrele universitare de la noi si era si el mirat de asemenea avansări rapide ce se fac la noi. Despre doctorate nu mai spun nimic că nu are rost Destul să vezi ce apare in mass-media si te lămuresti .
    PS după cum zici tu de exemplu profesorii: doctor Rafila , Cercel sau prof dr. Sarafoleanu mare specialist ORL -spitalul Sf Maria -toti ajunsi profesori după o prestigioasă activitate in medicină , sunt crocodili bătrâni pt că au o anumită vârstă ? Sigur or fi pe undeva si exceptii in cercetare dar nu e o regulă.

 3. Tuluz-Lotrec says:

  Doar n-o sa renunte la privilegiile obtinute prin functia de profesor (si rector). Totul porneste de la Revista 22 si ancheta lor, merita citite articolele in cauza, iti deschid ochii!

  • IONICA M says:

   sau poate d-l prof Popovici , aradean si el are un interes sau i s-a sugerat sa …daca ar fi cinstite afirmatiile ce noroc ca exista un om dispus sa afirme si sa demaste cu tarie neregulile sistemului!ce bine ca putine sunt de indreptat la UVT,si acolo nu are subiecte. sau doar pt ca e o universitate concurenta? ma intreb de ce doar R. Lile il deranjeaza…

   • anonim says:

    a fim seriosi, domnule Ionica M ! Ce spuneti dv acolo ? Ca daca doamna Lile a facut nu stiu ce pt oras, ăsta e motiv sa-i fie trecut cu vederea furtul intelectual, adica plagiatul ? Inseamna ca si studentii acelei institutii deduc automat ca e permis sa fii necinstit daca plantezi niste panselute si zambesti frumos cui trebuie .

 4. Alina says:

  O impostoare cocoțată pe o funcție bazată pe relații! Vai de capul nostru cu asa rectori! O hoața dovedita, cu mult tupeu!😥

 5. Observator says:

  Soțul ei este avocat, o va apăra până în pânzele albe.

 6. cu titluri după 1989 says:

  9o % din membrii sus puși în conducerile din cadrul Ministerului Educației și Cercetării sunt niște UZURPATORI DE TITLURI ȘTIINȚIFICE. Lumea cu curul se râde dacă vine vorba de așazise facultăți din România.
  Vedeți clasamentul : Edupedu Clasamentul internațional al universitățilot Times Higher Education 2o2o

  • yo says:

   Esti critic la adresa a 90% din MEC, dar faci greseli ortografice de clasa gimnaziala: Sus-pus, țipi scriind cu majuscule, așa-zise, iar in final cireasa de pe tort: Lumea “se” rade. Rad cu curul scolarii de tine.

   Ia-te de mana cu Ramona Lile si duceti-va invartindu-va. Nu o sa va simtim lipsa 😉

   • altu cu titlu says:

    Stim. “yo” dacă numai greşelile ortografice ai remarcat, înseamnă câ eşti la fel un ” profesor universitar”

    • Yo says:

     Am vrut sa ii spun că, ptr că să te iei de cineva cu studii superioare, mai întâi învață să scrii corect.

     Dacă aluzia din comentariul anterior nu ai înțeles o, poate măcar pe șleau înțelegi.

     Dacă nici de data asta nu pricepi, las o baltă, continuă să spargi semințe și să râzi de Profi universitari. Atât poți și nu are sens sa continuăm discuția.

 7. yo says:

  In 2012 au salvat-o pilele din PSD pe a carui liste a candidat la consiliu municipal. Nu era ceva deosebit, Ponta fiind seful plagiatorilor.
  Sper ca de data asta sa plateasca, inclusiv retroactiv

 8. petre says:

  Ca urmare a ”plagiatului masiv” dna doctor ar trebui sa dispara pentru multi ani din peisajul academic!!! Si cu ea ,toti cei care au” pus botul” la promovarea dansei…. Dna va ramane doctor!!!!.. Vivat licheaua!!!!!””Pune-ti masca bivole”!!!!
  REFORME POATE FACE DOAR O NATIE VERTEBRATA!!!!

 9. alegator says:

  INSEAMNA CA UN CONFERENTIAR UNIVERSITAR POATE PLAGIA MASIV !!!!

 10. Bibi says:

  Retrogradata conferentiar?? Data afara din invatamant pe viata! Ce tara vesela, Romania!

 11. Adrian says:

  Este atât de dureros, ridicolul a ajuns la cote incomensurabile!Ma întreb care este reacția Universității, oare colegii o consolează și ii vb de conspirație împotriva dânsei sau o pun acolo unde ii este locul pe care îl merita!Ma îndoiesc ca exista moralitate sau atitudine corecta!

  • Tuluz-Lotrec says:

   Tu crezi ca intr-o institutie romaneasca un angajat obisnuit, fara pile, poate vorbi in front in fata sefului fara sa aiba mari probleme? In multe institutii de la noi sistemul este asemanator cu cel securist (unii sefi chiar au fost sau inca sunt securisti). Mai gandeste-te cati ani le-a luat celor de la Revista 22 sa faca investigatiile si cat de greu a reusit CNECSDTI sa ia deciziile in cauza (care totusi nu sunt definitive)… Aradul are nevoie de universitati, dar acestea trebuie curatate rapid de impostori!

 12. Aliocs says:

  Nu imi spune-ti ca si UAV sau cealaltă fabrică de diplome, UVVG, sunt universități? Într-o lume normală astea 2 asa zise Universități, nici macar nu apăreau în peisaj, daramite sa mai si functioneze. De asta orașul acesta e un zero barat! Nu exista nimic pentru a clarifica oameni, si oportunități pentru oameni calificați… suntem la nivelul Devei!

 13. Catalin says:

  Asa rector, asa universitate.

 14. NICU says:

  Faptul ca a beneficiat de foloase necuvenite , cum ramane?…In plus e vorba de fals, cum ramane?… Cine se ocupa de recuperarea prejudiciilor ?

 15. BOLESLAW says:

  Ha ha ha ha…..peste jumatate din asa zisii prof.universitari, au obtinut doctoratul plagiind……ce facem cu ei?!

 16. aradean says:

  Nesimtirea e MAREEEEE !!!!Tupeul si lipsa de obraz la acest nivel, cand tu ar trebui ca dascal sa dai un exemplu de urmat, nu are seaman.Inutil sa spunem cei care mai avem o urma de bun simt:RUSINEEEEE!!!!!Se stia in tot Aradul ce “poama buna” este cucoana, nu degeaba a reusit sa o dea la o parte pe cea de “neinlocuit”, numit LIZUCAAAAA!

 17. doru says:

  O ratata care a infectat mediul academic aradean,locul ei e la matura!

 18. Ioan Jupanu says:

  Acesta este rezultatul acelor zeci de mii de pseudoabsolventi cu diplome si masterate obtinute atat la Univ A.Vlaicu, cat si la Goldis, marea majoritate majoritate studenti fara viata studenteasca, studenti la zi care sunt angajati cu norma intreaga la societati comerciale, studenti pe care ii intereseaza doar hartia, adica diploma ,cumparata atat cu taxele platite la facultate, cat si cu multi bani si servicii platiti, casi atentii catre corpul profesoral.In ziua de azi absolventii de Arad, fara frecventa la cursuri, seminarii, laboratoare, etc. sunt mai apreciati decat absolventii de Institute universitare din Timisoara,Cluj, Bucuresti, etc.De ce ? Raspuns -pentru ca majoritatea sefilor din institutiile publice, bugetare, etc sunt toti absolventi de Arad la varste intre 40 si 50 de ani.ANALFABETI INSTITUTIONALI !

 19. ALEXANDRU says:

  Reabilitarea IMAGINII PROPRII??? Cei MULȚI ŞI…ADEVĂRATI o cunosc! INTERES PENTRU UNIVERSITATE ŞI COMUNITATEA ACADEMICĂ!??? Poate pentru ceace ai reuşit să realizezi:,,COMUNIUNE DE INERESE INDIVIDUALE ŞI DE GRUP”! Când afirmai că 90 % din UVA procedează la fel ai spus ADEVĂRUL despre,,COMUNITATEA ACADEMICĂ”??? Ce ne facem ADEVĂRATI DASCĂLI,SENIORI, STUDENȚI(FOŞTI ŞI ACTUALI)? Ruşinea este fără limite. O TOLERĂM IN CONTINUARE SAU LUĂM ATITUDINEA CORECTĂ??? Minciuna are picioare scurte. Mă mândresc cu ativitatea de dascăl universitar(peste patru decenii)DAR CONDAMN ATITUDINEA ŞI ACTIVITATEA ACESTEI INDIVIDE!

  • ciorna says:

   Mai alexandrule, la ce varsta te a dat maica ta la scoala? daca iesi la 65 de ani la pensie, ca nu ai stat mai mult ca nu tia aprobat doamna rector si de aia tot comentezi tu pe aici, si ai peste 45 de ani de dascalie cum spui tu toata viata ai predat economie politica comunista. De aia nu ai avut timp sa fii profesor universitar veritabil pentru ca tu ai fost doar dascal. Dascal de economie politica comunista si dupe revolutie ai schimbat cuvantul comunism in capitalism .Ne dai niste lincuri unde ai publicat si tu ceva?

   • IAC. says:

    Din respect nu o să VĂ…tutiesc!Nu o să cobor LA Nivelul …dv.! Mama,Dumnezeu să o odihnească ÎN linişte şi pace, ma dat la şcoală la timp fiindumi un adevărat mentor în viață.Asprimea condițiilor vieții NU M-AU DĂRÂMAT! Am crescut orfan alături/împreună cu cele şapte dragi surori! Am urmat şcoală profesională adevărată,lyceum seral(Moise Nicoară),am lucrat la Srungul Arad(inclusiv in timpul vacanțelor studențeşti de vară)!Am studiat la Fac.de ştiințe economice din Timişoara,in anul 1972 ca şef de promoție.Fără a ,,VĂ…plictisi/încrâncena/pune pe…gânduri,VĂ pot oferi şi alte date/informaţii. *Am fost primul doctor in economie din rândul asolvenților FSA Timişoara cu o teză in domeniul CERCETÁRII ŞTIINȚIFICE(Bucureşti 1982).*Am fost VISITING PROFFESOR timp de 4ani la UNIVERSITATEA DIN PADOVA(ITALIA). Am fost decan şi prodecan mai multe legislaturi. In privința Economiei politice cercetați geneza termenului grcesc (OIKOS,NOMOS,POLIS)! O găsiți şi in manualele mele! Despre comunism vedeț ce inseană o orâduire socială!P.S.Ar fi bine ca atunci când dăm REPLICI SÄ folosim, prioritar,MANSARDA ŞI COLOANA,mai puțin…FIEREA!!! Am,totuşi,o recomdare:in loc de pseudonimul de ciorna folosiți…CIORNĂ pentru nu fi acuzat de…plagiat şi susținător al…,,mârşavilor plagiatori ” Fără…stimă.

    • ghita falca says:

     cu tot respectul pentru cv-ul dumneavoastra, daca ati ajuns sa comentati pe aradon ….. poate sa va fie cv-ul pe 3 coli A3 … tot degeaba

    • Ioanea says:

     Măi nene,după cum compui un text, dar mai ales după cum scrii în limba română, apăi ai rămas la stadiul ăla de școală ….la seral!
     PS: nu pot să mă adresez cu “VĂ” unuia care mutilează limba română, dar se dă “prof univ”!!!!! Vai de capul tău, agramatule!

  • Gicu says:

   mai alexandru scrie aici cateva lincuri unde gasim lucrari de cercetare scrise de tine. am vazut ca tea luat si pe tine coautor la o lucrare doamna rector. Dar tu prim autor, ai vreo lucrare ? Scrie aici lincurile sa vedem si noi. apoi se vede ca nu ai avut fata de profesor universitar dar potrivit pentru scoala profesionala

 20. Onoare says:

  Pe lângă faptul ca a plagiat, cică își cauta dreptatea în justiție. La cum sunt cei din justiție sunt sigur ca își va face “dreptate”.
  Femeia crede sincer ca nu a greșit cu nimic. În fond cuvintele se găsesc toate în dicționar. Care este problema de fapt? Ordinea lor în propoziții? Inteligenta dânsei transcende scrierile adevăraților intelectuali.

  Este hilar ca plagiatoarea nu a plecat de rușine în Tenerife sau pe unde pleacă acum tot cei care au supt de la bugetul de stat.

 21. petre says:

  Nici n-are mult de mers SOTUL pana la ”panzele albe”’….

 22. fdasdad says:

  hoti si spagari la UAV. Universitate care primea bani de la stat pentru cercetare si cand am facut un program PLC cu o firma au venit sa imi ceara programul si schema electrica deoarece primeau de la stat 30000 de lei. Am refuzat, programul am fost obligat de director sa il dau insa am schimbat o litera in executabil astfel incat sa nu functioneze, nu am declarat intrarirle si iesirile si am legat schema electrica in scurtcircuit astfel incat sa dea rateu daca o copiaza. Gunoaie de oameni cu universitate cu tot, spagari, hoti si mincinosi

 23. poseidon says:

  Ce ironie! niște mitici de București i-au retras un titlu.Trebuie să ne uităm cine sunt aceștia și după aia să comentăm.Până atunci mucles.

 24. Toma says:

  De Pensionarii militari reangajati la universitate care incaseaza atat pensie de la stat cat si salariu nu spune nimeni

  • NICU says:

   Daca ceea ce spui tu e adevarat si cred ca e adevarat pentru ca nu iese fum fara foc, sunt gunoaie de oameni , scarbe si nehaliti … iau painea unui tanar , asa ceva e inadmisibil, trebuie sa se termine cu acesti paraziti, ce cauta foste cadre militare la UAV??? vor sa militarizeze UAV-ul???dar pana cand atata nesimtire ?pana cand?

 25. Local

  Bolt România vine cu precizări în cazul șoferului lăsat fără plăcuțe de înmatriculare de către polițiștii din Arad
  Bolt România vine cu câteva precizări după ce unui șofer care folosea aplicația de ride-sharing i-au fost reținute plăcuțele de înmatriculare pe motiv că nu ar fi deținut toate autorizațiile conform legii. Compania spune că deține un sediu și autorizație de funcționare și pentru Arad.

  Local

  UVVG, parteneriat cu universitatea din Chişinău!

  România

  Criminalul de la Gara de Nord a fugit din România și este dat în urmărire internațională
  Afganul care a ucis un migrant și l-a rănit pe altul a fugit din România și este dat în urmărire internațională. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, în Parlament, acolo unde a fost chemat pentru a da explicații despre situația migranților din țară.

  România

  Viorica Dăncilă, consultant la BNR. Va câștiga 16.000 de lei pe lună
  Viorica Dăncilă, fost premier al României și fostă candidată la alegerile prezidențiale din 2019, a fost numită în funcția de consultant de strategie al guvernatorului Băncii Naționale Române, Mugur Isărescu. 1

  Local

  20.553 de fermieri au depus cererile unice
  APIA Arad a încheiat campania de preluare a cererilor unice pe suprafață, în total peste 20 de mii de fermieri fiind înregistrați.

  Local

  Autospecială de stingere pentru pompierii arădeni, printr-un proiect european
  În cadrul aceluiași proiect, ISU Arad va mai primi trei autospeciale SMURD și un autocar de transport persoane. 1

  Advertorial

  Comunicat de presă
  Anunț finalizare proiect “Dezvoltarea firmei SC LEXUS PUBLICITATE SRL prin achiziția de noi echipamente”

  Local

  60 de persoane s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie
  În ultimele 24 de ore, au fost administrate 1602 doze de vaccin, în centrele din municipiu și județ.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ Adela Alexa, nutriţionist, dietetician: Recomandări dietetice în anemie

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.