aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

De Adriana Barbu
la 29 December 2022 12:32 Reactualizat la: 31 December 2022 00:30
42 Comentarii

Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

29 December 2022 12:32 Reactualizat la: 31 December 2022 00:30
Acesta nu e un reportaj de citit. E unul de plâns. Un reportaj de un subiectivism dus la extrem. Un reportaj despre indiferență și stângăcie. Nepăsare și neputință. Unul care trebuia de mult scris, dar n-a fost scris tocmai de frica subiectivismului. Un reportaj scris de mai bine de două luni, dar pe care nu l-am publicat decât acum, pentru că doare din toate încheieturile lui. Un reportaj despre un palat care nu mai e, de la început de septembrie, palatul pe care îl ştim. Pentru că farmacia, piesa sa de rezistență, a dispărut. Nu-i un reportaj despre Aradul frumos, ci despre Aradul urât. Dar mai ales despre neputință. Despre neputința de a salva un palat. Palatul Földes Kelemen. Un palat gratificat de autoritățile locale la Gala Imobilelor Istorice.
Scris de Adriana Barbu - Acesta nu e un reportaj de citit. E unul de plâns. Un reportaj de un subiectivism dus la extrem. Un reportaj despre indiferență și stângăcie. Nepăsare și neputință. Unul care trebuia de mult scris, dar n-a fost scris tocmai de frica subiectivismului. Un reportaj scris de mai bine de două luni, dar pe care nu l-am publicat decât acum, pentru că doare din toate încheieturile lui. Un reportaj despre un palat care nu mai e, de la început de septembrie, palatul pe care îl ştim. Pentru că farmacia, piesa sa de rezistență, a dispărut. Nu-i un reportaj despre Aradul frumos, ci despre Aradul urât. Dar mai ales despre neputință. Despre neputința de a salva un palat. Palatul Földes Kelemen. Un palat gratificat de autoritățile locale la Gala Imobilelor Istorice.

Trimite articolul

X

De câteva săptămâni (reportajul a fost scris în septembrie – reamintim), de când schelele au „căzut” de pe încă un sfert din fațada imobilului, zeci de arădeni și turiști au început să-i facă iar poze. A început să apară iarăși în fotografii pe facebook, să curgă poveștile despre Aradul frumos pe pagina politicienilor, povești asociate cu fațada renovată a palatului. Și, în timp ce pozele îi făceau dreptate, sufletul său era ambalat frumos și urcat cu grijă într-un microbuz, ca să ia drumul Germaniei. Palatul Földes Kelemen nu mai are farmacie! Mobilierul a plecat în Germania, iar farmacia s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată (sau să se deschidă într-un alt format, mai modern), în casa farmacistului Földes.

Strigătul de ajutor nu l-a auzit nimeni. Nu l-am ascultat nici eu. În timp ce scoteam din buzunarele și așa goale, zeci de mii de lei, ca să acopăr partea mea de tribut plătit fațadei Palatului Földes Kelemen, la parter, superbul mobilier Art Noveau își trăia ultimele lui clipe în Arad, după mai bine de 100 de ani, mulți petrecuți în uitare. Duminică după-masa (prima duminică din septembrie), parcă la umbra weekendului, opera de artă din farmacia care marca clădirea a fost urcată, bucată cu bucată, într-un microbuz. Am trecut așa cum trec de obicei, mereu grăbită pe lângă ea. Doar când am ajuns sus mi-am dat seama că nu mai respir, că imaginea aceea surprinsă cu colțul ochiului e adevărată, că e posibil ca aceea să fie realitatea, oricât de cruntă ar părea. Am coborât din nou și, într-o engleză aproximativă, aproape urlată de turbare, i-am întrebat pe bărbații care goleau farmacia ce fac cu mobilierul, unde îl duc și dacă știu că el face parte din istoria locală. Îl duc în Germania, îl restaurează și… acolo probabil va rămâne (mi-au spus cu greu, unii ferindu-se de mine, unii negând destinaţia finală, de parcă ştiau că acolo se petrece o tragedie locală).

 

Durerea şi resemnarea

„N-ați făcut nimic pentru noi până acum! N-ați scris un cuvânt! Am spus de atâtea ori în ședință că voi vinde! Cum credeți că am reușit să acopăr 25% din valoarea lucrărilor de renovare? Din ce? Din buzunarul meu! Nu mai pot!”, mi-a spus, ieșind de după superba mobilă, dată deja jos de pe pereți, proprietara farmaciei.

Acestea au fost puținele cuvinte disperate pe care mi le-a adresat vecina de imobil, completate de faptul că încă nu a decis exact care va fi viitorul farmaciei, viitor dictat de normele impuse acum în domeniu, în care farmacia veche nu s-ar mai fi încadrat defel, și de durere.

N-am scris nici de mobilierul farmaciei, de mult timp, deși anul trecut îi făcusem poze (cele care ilustrează acum articolul) pentru un material, dar am decis să aștept să se finalizeze renovarea fațadei exterioare. Aveam de gând atunci să scriu despre reabilitare, arhitecţi şi restauratori lăudaţi care au abandonat clădirea, despre cum aceasta ar putea intra lejer, după chinurile (re)facerii, în orice circuit turistic european, cum ai putea include în circuit vizitarea farmaciei, chiar dacă e în proprietate privată, chiar dacă singurii care s-au chinuit au fost actualii proprietari. I-am rugat și pe colegii de la concurență să nu scrie încă despre clădire, până nu va fi gata lucrarea, ca să nu riscăm să plece iar firmele și să rămânem iarăşi cu schelele pe ea, sau chiar și fără schele, dar sigur fără încă un avans în buzunare.

Și, în tot acest timp, în care eu încercam să ascund clădirea de ochii lumii (deși n-ai cum, e prea frumoasă), înăuntru istoria îşi trăia ultimele sale clipe locale. Acum pe geamurile farmaciei scrie pentru toți cei care au ochi să vadă: „De vânzare. De închiriere”.

Strigătele de ajutor

Dar au fost câteva strigăte de ajutor venite din palat. Asociaţia de proprietari s-a adresat Primăriei Arad de câteva ori, ultima dată cu rugămintea de a-şi plăti propria sa datorie faţă de palat. Pentru că Primăria Arad deţine aici un apartament şi, în calitate de proprietar, trebuie să plătească cota sa parte din renovare. N-a plătit-o decât luni, 12 decembrie (!), înaintea Galei Imobilelor Istorice, deşi valoarea lucrării a fost achitată de asociaţia proprietarilor cu luni înainte, pentru că altfel nimeni nu mai lucra. Partea Primăriei Arad a fost suportată de ceilalţi proprietari, deci în mare şi de farmacie, care deţine cea mai mare cotă parte din imobil.

Asociaţia a cerut Primăriei să-şi onoreze obligaţiile ce-i revin faţă de asociaţie – 15.024 de lei, per total:

„Primăria Municipiului Arad deţine în imobil o suprafaţă (…), revenindu-i până la această dată o valoare de plată de 13.051 lei. Suma încasată (de la CARP) a fost de 3.579,77 lei, rămânând o sumă neplătită de 9.471 lei, sumă care a fost acoperită din încasările celorlalţi proprietari. Până la finalizarea lucrării contractate, Primăriei Arad îi revine obligaţia de a plăti suma totală de 15.024 lei, conform graficului stabilit de către Asociaţia de proprietari (lunar, în cote egale, până la data de 15.09.2022). În concluzie vă solicităm: *Plata urgentă a sumelor datorate de către Primăria Arad în valoare de 15.024 lei către Asociaţia de Proprietari Ştefan Cicio Pop nr.16”.

Primăria, doar la final

Cererea a fost adresată la început de martie 2022, iar Primăria a dat în grabă un răspuns clar:

„În cazul executării unor lucrări de reparaţii, primăria restituie Asociaţiilor de proprietari, la finalizarea lucrării, suma aferentă cotei părţi ce îi revine ca şi proprietar minoritar”.

Scurt pe doi: să pună alţii bani pentru Primărie, că ea dă sumele datorate doar la final.

Ba mai mult, în răspuns se şi indica în 9 puncte ce trebuie să facă asociația pentru a primi banii pe care i-a plătit în numele primăriei: să facă o adresă privind solicitarea cotei părți, să depună contractul de servicii/lucrări cu firma care execută proiectul, să depună devizul de lucrări – oferta, factura totală a serviciilor/lucrărilor executate și dovada plății acesteia, să prezinte dovada oricărei plăți efectuate de asociația de proprietari în vederea executării lucrărilor de reparație – avize, taxe pentru obținerea Autorizației de construcție (dacă este cazul) etc., să depună procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, să indice contul asociației, cont în care ar urma să se vireze banii, numele și numărul de telefon al persoanei de contact și factura referitoare la cota parte.

Mai apoi, după ce toate acestea vor fi depuse, Primăria va lua în considerare să-și plătească partea sa de obligație. Și așa a făcut… în decembrie. Până acum, treaba proprietarilor dacă au decis să pună din buzunarul lor în numele Primăriei! Instituția putea maximum să se laude cu renovările făcute de proprietari pe pagina sa de socializare și cu succesul inițiativei sale de a suprataxa proprietarii care au clădiri degradate. Și au făcut-o într-o luni, în decembrie, în cadrul unei gale organizate, desigur, pe bani mulți.

Chinurile (re)facerii, bătaia de joc a firmelor

În adresa trimisă de Asociația de Proprietari de pe Ștefan Cicio Pop, semnatarii povestesc chinurile prin care au trecut în căutarea unei firme serioase care să execute lucrarea grea a reabilitării monumentului istoric. Le-au reamintit celor din Primărie că firmele au venit și au plecat de aici, că sunt greu de găsit firme care să reabiliteze astfel de clădiri, societăţi care să nu abandoneze lucrarea în prima lună. Le-au reamintit și de strigătul lor de ajutor din 2017, atunci când – abandonată de o firmă arădeană – aceeași asociație a cerut ajutor Primăriei, în sensul prezentării unei liste cu firme atestate să execute lucrări la clădiri monument istoric, dar informațiile primite au fost ridicole: o parte din firmele indicate de instituție erau în insolvență! Au precizat în scrisoare numărul firmelor cu care s-au purtat negocieri pentru reabilitare, firme din Arad, Timișoara, Cluj Napoca, s-au indicat cele trei firme cu care s-au semnat contracte, pe rând, și care au abandonat lucrarea (dar au încasat avansuri), firma cu care se lucrea, atunci, înmartie, la fațada exterioară și care promitea că va finaliza lucrarea. Asociația a pomenit atunci și faptul că „pentru finalizarea reabilitării imobilului mai este necesar a încheia un contract pentru refacerea fațadelor interioare și a calcanelor, oferta de preț primită ridicându-se și ea la aproximativ 60.000 de euro” (contract care a fost încheiat între timp și lucrarea demarată).

După această prezentare a unei lupte aproape imposibil de câştigat cu firmele, decise mereu să-i jupoaie pe comanditari, prezentare pe care aş fi putut-o completa cu detalii şocante (dar pe cine mai interesează trecutul greu al unui imobil reabilitat?!), asociaţia a solicitat Primăriei Arad şi acordarea, din fondurile instituţiei, a unui ajutor financiar asociaţiei, în vederea finalizării reabilitării imobilului-monument istoric. Au indicat în cerere şi costurile care vor urma: peste 200.000 lei – lucrările contractate deja şi alte aproape 310.000 lei – lucrări viitoare. Au amintit în solicitare şi exemplul altor judeţe care sprijină asociaţiile de proprietari cu clădiri istorice, dar și Legea 422/2021, care vorbeşte de monumentele istorice şi le aminteşte tuturor că acestea „fac parte integrată din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege”.

Nu sunt însă chiar atât de protejate încât Primăria să-şi plătească propriile obligaţii la momentul la care acestea trebuie plătite sau măcar să catadicsească să dea un răspuns serios solicitării. În răspunsul primit, amintit mai sus, se arată doar că Primăria va plăti la final partea de reabilitare care îi revine, dacă asociaţia face cei 9 paşi. Şi a plătit, după ce asociaţia a făcut o serie de paşi, în 12 decembrie 2022.

Un strigăt de ajutor ignorat

În timp ce asociaţia îşi încheia adresa cu precizarea că „din toate aceste considerente solicitarea noastră este justificată în a ne acorda sprijinul financiar necesar pentru a finaliza cu succes reabilitarea clădirii care va fi un reper important din patrimoniul cultural naţional”, Primăria îşi încheia răspunsul uitând de solicitare și precizând doar că „în cazul în care lucrările executate implică obținerea unei autorizații de construire, solicitarea pentru plata cotei părți va fi adresată Serviciului Investiții din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Arad”.

Reperul l-au sesizat, însă, trecătorii, care își fac poze cu imobilul de când acesta are tot mai puține schele pe fațadă. Nu-și vor mai putea face poze probabil niciodată, însă, cu mobilierul, vechi de un deceniu, al farmaciei, „ținuta de nuntă” a clădirii de pe Eminescu colț cu Cicio Pop. Și poate, pentru că posibil să nu mai fie nicio farmacie acolo, nu vor ști nici că aici, din 1900, de când s-a ridicat clădirea, la parter, a fost o farmacie. Una de excepție, care crea produse farmaceutice pe care le vindea la Viena și mai departe la Paris și până în America.

Despre palat vom ști cu toții, desigur, ce vedem acum şi ce vom mai găsi pe internet. Dar nu vom mai putea privi Palatul Földes Kelemen așa cum era el până când nu a fost îngropat de neputință, disperare, nepăsare, snobism, ororile comunismului și ale generațiilor următoare de proprietari și decidenți.

Palatul Földes Kelemen

Iată descrierea de pe Arad CityGuide a clădirii monument istoric: „Palatul farmacistului Földes Kelemen de pe strada Ştefan Cicio Pop nr.16, opera arhitectului Milan Tabacovici, a adăpostit şi o farmacie al cărei mobilier, parţial păstrat, este o continuare spre interior a frumosului decor exterior dominat de turnul de colţ şi medalioanele cu patronii medicinei şi farmaciei: Hipocrate, Higiena şi Aesculap. Palatul farmacistului arădean Földes Kelemen ale cărui medicamente și cosmetice erau cunoscute nu doar în Europa, ci și în îndepărtata Americă, uimește și astăzi trecătorii prin frumusețea-i distinctă. Pentru a ține pasul cu moda timpului, Földes Kelemen îl angajează pe Tabakovics Emil în vederea proiectării unei case P+2 în stil secession, cât și a reclamei preparatelor sale cosmetice.

Proiectul viitoarei case, precum și reclama produselor fiind pe placul comanditarului, acesta hotărăște demolarea vechii case a lui Földes P+1 și construirea unui nou edificiu ce va fi finalizat în anul 1900. (…) Amplasat la intersecția actualei străzi Ștefan Cicio Pop cu strada Mihai Eminescu, edificiul, cap de perspectivă al unei importante artere comerciale, este vizibil de la distanță, atrăgând atenția chiar și celui mai grăbit trecător. De mari dimensiuni, cu o decorație floralo-vegetalo-simbolistă și un turn ce se termină cu un viguros boboc de floare, edificiul atrăgea atenția prin noutatea ornamenticii sale. El deschide un nou capitol în arhitectura arădeană și anume cea a artei 1900, perioada florală.

Tabakovics a proiectat nu numai edificiul amintit, ci și mobilierul farmaciei și al laboratoarelor, pavimentul, decorația interioară, etichetele utilizate pe recipiente, cât și reclama farmaciei, fiind astfel un veritabil om-orchestră al începutului de secol. (…)”.

UPDATE

Dintr-o regretabilă eroare, în versiunea inițială a reportajului, chiar în titlu, clădirea monument istoric – Palatul farmacistului Földes Kelemen a apărut prezentată sub numele “Palatul Kelemen”, în pofida faptului că Kelemen este prenumele celebrului farmacist iar Földes numele. Ne cerem scuze tuturor cititorilor noștri pentru „familiaritatea” folosită, aceasta fiind doar o greșeală aparținând autorului materialului, scăpată și la editare.

 

 

 

 

Trimite articolul

X
Taguri:
clădire monument istoric ,
Palatul Kelemen ,
reabilitare; renovare
42 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Angi F says:
    December 29, 2022 at 1:58 pm

    Actualii proprietari ai farmaciei sunt urmași ai familiei Foldi ?

    Reply
  2. nu plangeti,nu plangeti says:
    December 29, 2022 at 2:02 pm

    Comunitatea aradeana nu are de ce sa planga pe acest subiect,doar poate constata ca dusmanul cel mai feroce al comunitatii este chiar administratia locala,si asta nu de acum ci de ce putin 20 ani.Asa ca,vivat comuna Arad !

    Reply
    • nu plângem, nu plăngem says:
      December 29, 2022 at 4:46 pm

      Comună?.. poate gintă ai vrut să spui

      Reply
    • PALCU SIMION TEODOR says:
      December 29, 2022 at 5:10 pm

      cu ticalosi si nenorociti in toata administratia locala Arad,de la primar la ultimul consilier municipal,prosti,incompetenti si hoti gainari ajunsi pe functii prea mari pt caracterul lor infect,asta-i rezultatul.

      Reply
      • stefan51 says:
        December 29, 2022 at 7:10 pm

        presupun ca esti unul din aia la care le pute votul si stai acasa

        Reply
        • Anonim says:
          December 29, 2022 at 11:24 pm

          Si cu cine ai vrea sa voteze? Hai spune unul cinstit daca te tine bracinarii.

          Reply
          • vioh says:
            December 31, 2022 at 7:58 pm

            Pentru toti cei care nu mai cred in vot. Sa cerem sa se treaca la votul uninominal si nu cel pe lista care permite perpetuarea a tot felul de grupari de interese. Aradul este un exemplu.

          • Anonim says:
            January 1, 2023 at 7:36 pm

            La ce coruptie e in ro votul uninominal nu va avea nici o eficienta si nu va schimba nimic in bine.

        • jack says:
          December 30, 2022 at 7:16 am

          Stefan 51 mai ternina cu votul tot placa asta pt prosti spune aici cu cine e de votat sa vedem cate prune ai in straita?unu la mana orice ai vota aparatul mfiot politic iti va anula votul prin frauda doi la mana nu exista nimic votabil nu ai ce vota ai inteles sau iti fac desen?

          Reply
  3. Anonim says:
    December 29, 2022 at 4:40 pm

    Să vă fie rușine pt. cenzură.

    Reply
  4. Oananan says:
    December 29, 2022 at 6:03 pm

    Ar fi fost util să apară mai repede acest articol.
    Acum chiar nu mai are nicio rost.
    Poate daca apărea mai repede se sesiza cineva.

    Reply
  5. jack says:
    December 29, 2022 at 6:20 pm

    Neinteresant avem brad de plastic de 1 suta mii euro

    Reply
  6. Maria says:
    December 29, 2022 at 6:22 pm

    Şi eu am un spaţiu pe strada Meţianu, şi de 2 ani, plătesc impozit 500%, fiindcă aşa a stabilit Primăria. Am dat bani pentru certificatul de urbanism, pentru proiect, dar aici s-a oprit totul, fiindcă locatarii, pensionari NEspeciali, spun că nu au din ce plăti şi da, şi în acea clădire are Primăria un apartament, dar tot ce s-a renovat. în timp, la clădire, au plătit ceilalţi locatari. Şi uite aşa, Primăria stoarce bani de pe noi şi noi…avem aceleaşi sentimente, exprimate de autorea articolului.

    Reply
  7. Violeta says:
    December 29, 2022 at 6:26 pm

    …….inca un exemplu ( al catelea oare ??? ) de primar si administratie ineficienta , adormita si noi votam aiurea tot felul de neaveniti . Bibi e cel mai slab primar ever si desigur trebuie aruncat din primarie la momentul votului !! el are doar interese personale , pus pe capatuiala si razboi cu PNL-ul care defapt la propus de primar . vina o are si Falca ca incompetenti sustinuti de ei ajung in pozitii care distrug orasul , istoria lui si finalmente si viatza noastra !!!

    Reply
  8. Zorilă Eugenia says:
    December 29, 2022 at 6:54 pm

    Este păcat ca o astfel de bijuterie a orașului se pierde. Din păcate în România nu s au găsit niciodată bani pentru prezervarea clădirilor istorice sau a unor astfel de marturii ale trecutului .Nici restaurarea fațadelor clădirilor din acest oraș nu ar trebui sa cadă exclusiv în grija proprietarilor, pt ca în Arad sunt nenumărate clădiri vechi cu fațade baroce, care necesită sume uriașe pentru restaurare, în vădit dezacord cu veniturile minuscule ale majorității cetățenilor. Primăria ar fi fost normal sa elaboreze proiecte de reabilitare și reziliență cum se zice acum , și sa cofinanțeze aceste lucrări.
    Între nepăsare și dezinteres se pierd valori inestimabile !

    Reply
  9. Joseph Porta says:
    December 29, 2022 at 7:02 pm

    Doamne ….de ce nu da i timpul inapoi?

    Reply
    • Nazistul gramatical says:
      December 30, 2022 at 9:30 am

      Eu dau
      Tu dai
      El da
      Ea da
      Noi dam
      Voi dati
      Ei dau
      Ele dau

      Reply
      • Joseph Porta says:
        December 30, 2022 at 7:11 pm

        Serios? Asta te racaie pe tine? Nu mintea te va omora.

        Reply
      • Bilbao says:
        December 31, 2022 at 11:02 am

        Postarea ta este extraordinar de esentiala in legatura cu articolul, dom‘ profesor.

        Reply
  10. Adrian says:
    December 29, 2022 at 7:38 pm

    Vad numai critici si injuraturi la adresa Primariei, atunci de ce dracu mai votati cu “penele”?Din cauza unora care au votat cu altceva numai cu creierul nu, avem cel mai slab, incompetent si invizibil primar.

    Reply
    • miha says:
      December 30, 2022 at 10:21 am

      Asta este peste tot in Romania, nu doar in Arad. Cu cine sa votezi? Pleaca unul flamand si vine altul si mai flamand.

      Reply
  11. Strada Vasile Milea oroarea multor oameni.C says:
    December 29, 2022 at 8:04 pm

    Clar sunt mulți care au nevoie in prima instanța de izolație la parchet.
    Si eu tot așa 500. % pentru iobagi săraci care te miri ca in România de abia acum a apărut reziliență si ceva sume in care omul din bruma scoasă de la banca se mai duce la munca cu ziua.
    Apropo faceți de numai Creșteți prețurile si dați bonurile acelea de la fisc pentru materiale de a construire si ajutoare de mâncare europene de la social sigur mănăstirea Gai nu ar fi doar un exemplu probabil trist pentru câte ajutoare sau dus un a ajutorarea săraci.
    Mi-am pus întrebarea?
    Acu Iara spital pentru cancer in loc sa fie pentru cei care se angajează sa refacă si sa țină oameni care lucreaza pentru aceste famili sau case in care e nevoie de conditi minime despre ce naiba de exemple mai vreți.
    Ciudat numai Europa???

    Reply
  12. Realistu says:
    December 29, 2022 at 8:06 pm

    O mare înșiruire de cuvinte lacrimogene care nu transmit absolut nimic concret…
    Foarte bine că au dus mobilierul undeva unde sa fie redat la adevărata lui valoare. Plus că e proprietatea doamnei și are dreptul să facă ce vrea cu el.
    Nu înțeleg ce atâta drama. In afara de câțiva oameni, nimeni nu îl bagă în seamă când intră în farmacia aia.

    Reply
  13. XY din Arad says:
    December 29, 2022 at 8:25 pm

    Stimată ADRIANA BARBU ! Ați atins un subiect nobil, pentru care meritați respect și mulțumiri. Rog continuați .Din păcate , teme aveți nenumărate. Cu mulțumiri.

    Reply
    • YZ din Aradul Nou says:
      December 30, 2022 at 8:25 am

      Păcat că articolul a fost făcut mult prea tărziu…

      Reply
  14. Barabule says:
    December 29, 2022 at 8:50 pm

    Numele corect al palatului ar fi Földes. Kelemen era numele mic, cel de botez.

    Reply
    • Adriana Barbu says:
      December 31, 2022 at 12:38 am

      Multumim de sesizare. Ne cerem scuze pentru greseala

      Reply
  15. Neecoo says:
    December 29, 2022 at 8:58 pm

    Aceste palate au fost contruite de familii care au fost prospere inaintea anexarii. Multumim dulce Rromanie.

    Reply
  16. Boxtroll says:
    December 29, 2022 at 10:10 pm

    Nu e cladirea voastra rumunicilor. Nu e istoria voastra.
    E o cladire facuta de maghiari. Rumunii nu au nimic de a face cu Aradul.

    Reply
    • Ardeleanu says:
      December 29, 2022 at 11:29 pm

      Total gresit. Aradul a fost si este un oras multietnic. Pentru aradenii de toate etniile este istoria orasului lor. Punctul de vedere al NEaradenilor nu ne intereseaza. Punct.

      Reply
    • Gică Din Contra says:
      December 30, 2022 at 8:07 am

      De la distanță,NA UN PUMN ÎN BOT!
      L-AI SIMȚIT?

      Reply
      • Boxtroll says:
        December 30, 2022 at 7:21 pm

        Asa faci si cu familia ta? Daca puradeul tau nu e de accord cu tine primeste un pumn in bot?
        Mai mult ca sigur.si traseista de nevasta are acelasi tratament.

        Reply
  17. Horace says:
    December 29, 2022 at 10:48 pm

    Nu mai este Aradul frumos. Si nici nu va mai fi odata..Nu mai sunt oamenii aia care au fost odata.Aradul a fost parasit… ori au murit ori au fugit din Arad.

    Reply
  18. Corina says:
    December 29, 2022 at 11:32 pm

    Suntem EXTREM de nemulțumiți de tot ce inseamnă aparatul Primăriei și, în general, de tot ceea ce ține de instituțiile statului. Angajații (incepând cu primarul și cu președintele CJ) sunt foarte slab pregătiți, aroganți, indolenți, uneori de-a dreptul nesimțiți când răspund la comentarii), ca să nu mai vorbim la “viteza” cu care își fac treaba, INDIFERENT ce solicitări ai ca și cetățean.
    Nu știu cu ce au greșit arădenii să aibă-n frunte asemenea oameni de un dezinteres cumplit, dar probabil e adevărată zicala “fiecare popor are conducătorul pe care-l merită”.
    Sper să fim mult mai atenți la viitoarele alegeri.

    Reply
  19. Prostia ucide says:
    December 30, 2022 at 5:29 am

    Asa va trebe aradeni votaci ,trageti ponoasele , va duceti la vot, votati cu fundu ,iar uni nici nu merg ca nu le pasa ,
    Suportati consecințele votului prost pentru niste incapabili gen bordurica falconetti și copilașu lui pe care cine îl bagă în seamă că nici prestanta nu are.
    Rămânem un sătuc multi ani de acum înainte.

    Reply
  20. dana says:
    December 30, 2022 at 1:12 pm

    mi se pare mizerabil cum cenzurati comentariile critice la adresa materialului sau autorului. critice nu injurioase. spune multe despre nivelul submediocru la care va zbateti. ce faceti voi nu se numeste jurnalism. tot a doua zi cate un material plangacios fără nimic incisiv, concluzii concrete… Nici o ancheta cat de cat… doar materiale platite de politicieni si prostioare luate de pe net

    Reply
    • Anonimescu says:
      December 31, 2022 at 2:06 pm

      Corect. Am trimis două comentarii critice, atat la adresa autoarei cât și a administrației locale. Lipsește o anchetă jurnalistică imparțială legată de chestiunea imobilelor vechi in care primăria deține locuințe. In toate articolele despre imobilele vechi și ,,neintretinute”, este scris doar din punctul de vedere al administrației și al interesului politic. Lipsește cu desăvârșire si opinia deținătorilor de locuințe in cladirile vechi, și care, sunt confundați/asimilați intenționat cu cei care au revendicat imobile confiscate de comuniști.

      Reply
  21. veridict says:
    December 30, 2022 at 7:44 pm

    Numele de familie în ”tinerețe” : F0LDES PATIKA

    Reply
  22. El Duce says:
    December 31, 2022 at 11:37 am

    Asa cum se spune chiar din titlul articolului, cladirea este un PALAT !!
    Sa locuiesti in PALAT si sa te lamentezi ce scump este sa-l intertii suna a ipocrizie cel putin. Cine te obliga sa ramai in palat? Ai vrea sa sustina cei care locuiesc la bloc, prin taxele platite de ei , viata ta in palat??
    Vinde cuiva care poate si hai sa-ti vezi de viata fara sa te plangi ca societatea e rea si nu vrea sa-ti sustina viata ta in PALAT.

    Reply
    • Bilbao says:
      December 31, 2022 at 4:04 pm

      Cine sa folosit timp de 45 de ani de imobil si a incasat chirie prin nationalizare?

      Reply
  23. El scumpo de-l casa goală says:
    December 31, 2022 at 4:29 pm

    El duce sigur ști Acu faci dezastru pe Vasile Milea 6

    Reply
  24. Urmează un dezastru in multe din aceste clădiri care pur si simplu molozul trebue dus de către Consiliul loca says:
    December 31, 2022 at 4:33 pm

    Cel puțin doua din apartamente sunt investițiile unui italian care se ocupa de asemenea dezastre sociale ale României .???

    Reply
  25. Cele mai citite știri

    1
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    2
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    3
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    4
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    5
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    6
    Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare
    7
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    8
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poliția, precizări despre accidentul mortal de la Ineu

    ARADON Sport local

    „Galben-albastrele” încep lupta din semifinale la Constanța
    FCC Baschet UAV Arad începe duminică, pe terenul lui CSM CSU Cosntanța, duelul pentru calificarea în ultimul act al LNBF.

    Local

    VIDEO
    Foc la o cuvă de vopsea
    1

    Local

    Râuri din 12 bazine hidrografice sub atenţionare de inundaţii până luni, la ora 12:00
    Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 12 bazine hidrografice, valabilă până luni la amiază.

    UT Arad

    UTA, victorie mare cu Universitatea Cluj
    Întreaga suflarea utistă respiră! Elevii lui Laszlo Balint au cucerit trei puncte extrem de importante. 4

    Local

    VIDEO
    Şi-a incendiat maşina, din greşeală, în Vladimirescu
    4

    Mapamond

    Poliţia din New York, în alertă maximă o săptămână, după istorica punere sub acuzare a lui Trump
    Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa instanţei a fostului preşedinte american Donald Trump, acuzat în dosarul unor plăţi neregulamentare făcute unei vedete porno, relatează AFP. 7

    Local

    POLITIC. Geanina Pistru, prim-vicepreședinte OFL la nivel național
    6

    Local

    Arădeni arestaţi pentru un furt comis în Bihor
    Trei arădeni sunt principalii suspecţi ai unui furt comis în comuna Tămaşda, din judeţul Bihor.

    România

    CFR retrage temporar din circulație toate locomotivele electrice similare cu cea implicată în accidentul de la Galați
    Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a transmis într-un comunicat de presă că, având în vedere măsurile de siguranţă feroviară comunicate de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), se retrag cu dată imediată locomotivele electrice dotate cu echipamente tehnice similare cu cele ale locomotivei implicate în accidentul feroviar care a avut loc la Galați.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.