aradon.ro Web analytics


S-au ieftinit spitalele din Arad

S-au ieftinit spitalele din Arad

Reactualizat la:
În urma actualizării documentaţiilor, Secţia de Oncologie şi Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş vor costa mai puţin.
Scris de Alin Gherasim - În urma actualizării documentaţiilor, Secţia de Oncologie şi Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş vor costa mai puţin.

ARAD. Consiliul Judeţean Arad a reuşit să prindă fonduri pentru construcţia a două unităţi medicale. Una dintre ele va fi înfiinţată pe strada Vicenţiu Babeş, în fostul sediu al Paşapoartelor, aici urmând să fie amenajată o secţie de Oncologie şi Medicină Legală. Cea de a doua unitate medicală va fi construită din temelii în Căpâlnaş, urmând să aibă destinaţia de Spital de Psihiatrie. Aceste investiţii foarte importante pentru judeţul nostru au fost posibile cu ajutorul Guvernului care, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, va aloca fondurile necesare pentru realizarea celor două unităţi. Numai că CJA trebuie, acum, să „umble” puţin la valorile celor două spitale. Şi asta deoarece, în urma actualizării documentaţiilor, preţurile ambelor spitale au scăzut.

Mai ieftine
Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Arad, care va fi amenajată în clădirea de pe strada Vicenţiu Babeş, nr. 11 – 13, va fi mai ieftină cu aproximativ 800.000 de lei. În primă fază, contractul de finanţare semnat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Arad făcea referire la o valoare totală a investiţiei de 12,9 milioane de lei. După organizarea licitaţiei de proiectare şi execuţie a lucrării, a fost întocmit un nou deviz de lucrări. Iar, potrivit noilor calcule, suma necesară pentru lucrările de la viitoarea secţie de Oncologie este de 12,1 milioane de lei. Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 11,7 milioane de lei, vor veni de la Guvern, în timp ce Consiliul Judeţean va aloca o cofinanţare de 450.000 de lei.
Dacă vorbim despre cealaltă investiţie, respectiv despre Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş, valoarea iniţială a proiectului, valoare pentru care s-a şi semnat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării şi CJA, era de 26,7 milioane de lei. La fel ca şi în cazul Oncologiei, după ce s-a semnat proiectarea şi execuţia lucrării, a fost realizat un nou deviz al lucrărilor. Iar aici valoarea a scăzut destul de mult, până la 22,9 milioane de lei. Din totalul sumei, Ministerul Dezvoltării va aloca aproximativ 22 de milioane de lei, restul de 900.000 de lei reprezentând cofinanţarea Consiliului Judeţean.

Şi termenele
În ultimele documente ale CJA, referitoare la cele două investiţii mai sus menţionate, se face vorbire şi despre termenele de finalizare ale proiectelor. Secţia de Oncologie ar urma să fie gata în doi ani de zile. „Având în vedere complexitatea investiţiei propuse, raportat la suprafaţa desfăşurată a clădirii, dar şi localizarea amplasamentului, se preconizează o durată de implementare de 24 luni. Construcţia propusă pentru modernizare are regim de înălţime Demisol + Parter + Etaj, în prezent este clădire neutilizată şi se doreşte transformarea acesteia în spital (secţie Oncologie) cu 50 de locuri de găzduire a pacienţilor”, se arată în documentele CJA. De cealaltă parte, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş va avea o „durată de execuţie a lucrărilor de 24 luni. Construcţia propusă are un regim de înălţime Demisol parţial + Parter + Etaj şi are destinaţia spital cu 75 de locuri de găzduire a pacienţilor cu probleme psihiatrice”, după cum spun cei de la CJA.

Semne de întrebare
Pe hârtie, totul arată bine. Şi noi sperăm să fie aşa. Numai că cei doi constructori care au câştigat licitaţiile nu au un renume tocmai bun. SC Eldiclau SRL, o firmă din Craiova, a avut lucrări de modernizare a DN 76, un drum plin de întârzieri, iar acum a câştigat amenajarea Secţiei de Oncologie. De cealaltă parte, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş va fi construit de Tehnodomus, o firmă care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Pasarela peste Mureş, pasajul de la CET şi Stadionul UTA sunt câteva dintre lucrările din portofoliul firmei arădene, lucrări care au depăşit termene peste termene până să fie finalizate. Mai grav, stadionul nu este gata nici acum, chiar dacă au fost depăşite nenumărate termene de finalizare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Apel disperat al medicilor din ATI către orădeni: „Parcă suntem două lumi, la zece metri distanță”
  Personalul medical din secția ATI de la Spitalul Curteanu cere înțelegerea orădenilor de pe stradă, invocând faptul că pandemia este un „zid până la cer, care îi desparte de tot şi de toate". 3

  Local

  Nădlacul, reticent la Panfora
  Promisiunile celor de la Panfora, care au insistat că nu caută gaze de şist, nu au fost „înghiţite” de nădlăcani. 1

  Local

  Despre „Aradul verde”, cu ministrul Mediului
  Reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene s-au aşezat la aceeaşi masă cu ministrul Mircea Fechet şi şi-au prezentat proiectele. 4

  ARADON Sport local

  AMEFA a cedat la două goluri cu Crișul
  AMEFA Arad a început cu o înfrângere turneul trei al Superligii de polo, 4-6 cu Crișul Oradea.

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” merg la turneu cu aviz de la DSP
  FCC Baschet Arad a avut nevoie de acordul DSP pentru a se deplasa la turneul de la Satu Mare.

  Oameni

  Diego Maradona a încetat din viaţă în urma unui stop cardiac
  Maradona a suferit stop cardio-respirator. Presa din Argentina scrie că fostul campion mondial a murit. Pe 30 octombrie, Maradona a împlinit 60 de ani. 1

  Local

  Soarta culturii pusă în cârca managerilor de la Filarmonică și Teatru
  Consiliile de Administrație și managerii Filarmonicii și Teatrului, puși să găsească soluțiile pentru ca în Arad să nu moară cultura. 2

  Local

  Covid Arad: 190 de cazuri noi din aproape 1000 de teste, în ultimele 24 de ore
  Gradul de infectare este în scădere, doar la Șiștarovăț incidența cazurilor se menține peste 10 cazuri la mia de locuitori.

  Local

  Acțiuni împotriva răspândirii noului coronavirus
  Polițiștii arădeni, împreună cu jandarmii și polițiștii locali, au desfăşurat - marți, 24 noiembrie - acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun. Scopul vizat de aceste acţiuni îl constituie prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.