aradon.ro Web analytics

S-au ieftinit spitalele din Arad

S-au ieftinit spitalele din Arad

Reactualizat la:
În urma actualizării documentaţiilor, Secţia de Oncologie şi Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş vor costa mai puţin.
Scris de Alin Gherasim - În urma actualizării documentaţiilor, Secţia de Oncologie şi Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş vor costa mai puţin.

ARAD. Consiliul Judeţean Arad a reuşit să prindă fonduri pentru construcţia a două unităţi medicale. Una dintre ele va fi înfiinţată pe strada Vicenţiu Babeş, în fostul sediu al Paşapoartelor, aici urmând să fie amenajată o secţie de Oncologie şi Medicină Legală. Cea de a doua unitate medicală va fi construită din temelii în Căpâlnaş, urmând să aibă destinaţia de Spital de Psihiatrie. Aceste investiţii foarte importante pentru judeţul nostru au fost posibile cu ajutorul Guvernului care, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, va aloca fondurile necesare pentru realizarea celor două unităţi. Numai că CJA trebuie, acum, să „umble” puţin la valorile celor două spitale. Şi asta deoarece, în urma actualizării documentaţiilor, preţurile ambelor spitale au scăzut.

Mai ieftine
Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Arad, care va fi amenajată în clădirea de pe strada Vicenţiu Babeş, nr. 11 – 13, va fi mai ieftină cu aproximativ 800.000 de lei. În primă fază, contractul de finanţare semnat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Arad făcea referire la o valoare totală a investiţiei de 12,9 milioane de lei. După organizarea licitaţiei de proiectare şi execuţie a lucrării, a fost întocmit un nou deviz de lucrări. Iar, potrivit noilor calcule, suma necesară pentru lucrările de la viitoarea secţie de Oncologie este de 12,1 milioane de lei. Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 11,7 milioane de lei, vor veni de la Guvern, în timp ce Consiliul Judeţean va aloca o cofinanţare de 450.000 de lei.
Dacă vorbim despre cealaltă investiţie, respectiv despre Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş, valoarea iniţială a proiectului, valoare pentru care s-a şi semnat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării şi CJA, era de 26,7 milioane de lei. La fel ca şi în cazul Oncologiei, după ce s-a semnat proiectarea şi execuţia lucrării, a fost realizat un nou deviz al lucrărilor. Iar aici valoarea a scăzut destul de mult, până la 22,9 milioane de lei. Din totalul sumei, Ministerul Dezvoltării va aloca aproximativ 22 de milioane de lei, restul de 900.000 de lei reprezentând cofinanţarea Consiliului Judeţean.

Şi termenele
În ultimele documente ale CJA, referitoare la cele două investiţii mai sus menţionate, se face vorbire şi despre termenele de finalizare ale proiectelor. Secţia de Oncologie ar urma să fie gata în doi ani de zile. „Având în vedere complexitatea investiţiei propuse, raportat la suprafaţa desfăşurată a clădirii, dar şi localizarea amplasamentului, se preconizează o durată de implementare de 24 luni. Construcţia propusă pentru modernizare are regim de înălţime Demisol + Parter + Etaj, în prezent este clădire neutilizată şi se doreşte transformarea acesteia în spital (secţie Oncologie) cu 50 de locuri de găzduire a pacienţilor”, se arată în documentele CJA. De cealaltă parte, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş va avea o „durată de execuţie a lucrărilor de 24 luni. Construcţia propusă are un regim de înălţime Demisol parţial + Parter + Etaj şi are destinaţia spital cu 75 de locuri de găzduire a pacienţilor cu probleme psihiatrice”, după cum spun cei de la CJA.

Semne de întrebare
Pe hârtie, totul arată bine. Şi noi sperăm să fie aşa. Numai că cei doi constructori care au câştigat licitaţiile nu au un renume tocmai bun. SC Eldiclau SRL, o firmă din Craiova, a avut lucrări de modernizare a DN 76, un drum plin de întârzieri, iar acum a câştigat amenajarea Secţiei de Oncologie. De cealaltă parte, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş va fi construit de Tehnodomus, o firmă care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Pasarela peste Mureş, pasajul de la CET şi Stadionul UTA sunt câteva dintre lucrările din portofoliul firmei arădene, lucrări care au depăşit termene peste termene până să fie finalizate. Mai grav, stadionul nu este gata nici acum, chiar dacă au fost depăşite nenumărate termene de finalizare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Programare pentru a merge la terase. Ce reguli trebuie respectate de la 1 iunie la terase
  De luni, românii vor putea merge din nou la terase. Noile reguli, publicate în Monitorul Oficial, spun că limita este de 4 persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii care locuiesc împreună. Clienţii teraselor nu au voie să transfere meniurile ori solniţa cu sare. Angajaţii trebuie să asigure dezinfectarea acestora după fiecare utilizare.

  Local

  Ignoraţi şi batjocoriţi pe banii lor!
  Compania de Transport Public Arad, cu acordul Primăriei, sfidează doleanţele arădenilor, impunând un program de circulaţie al tramvaielor şi autobuzelor care poate fi încadrat, fără probleme, la articolul 352 Cod Penal: zădărnicirea combaterii bolilor! 10

  Mapamond

  VIDEO LIVE: SpaceX in colaborare cu NASA se pregătesc de o nouă lansare a navei Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională, la ora 22
  SpaceX şi NASA incearcă o a doua tentaivă de lansare a navei Crew Dragon. Miercuri, lansarea misiunii Demo-2 a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Urmăriți aici transmisiunea LIVE.

  Local

  Curtea de Apel Timișoara a amânat apelul lui Mârza pentru sfârșitul lunii iunie
  2

  Local

  Doar 41 de persoane au mai rămas în centrele de carantină din județul Arad
  1.349 de persoane au încheiat astăzi perioada de carantină de 14 zile, în județul Arad. Astfel, în centrele din carantină din județul nostru au mai rămas doar 41 de persoane. 2

  ARADON Sport local

  Performanțe ale sportului arădean în luna mai (II)
  Sportul arădean este momentan blocat din cauza pandemiei de coronavirus. Vă propunem continuarea materialului despre o parte din performanțele sportului arădean din luna mai, cele realizate în perioada 2006-2020, după ce săptămâna trecută am făcut o incursiune în perioada 1990-2005.

  Local

  Inspectoratul Școlar a împărțit măști școlilor 
  De la sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad au fost distribuite măști de protecție tuturor unităților de învățământ în care se organizează, începând din 2 iunie, pregătire în vederea examenelor de bacalaureat și evaluare națională. 1

  Local

  Un singur nou caz de infectare cu SARS-CoV-2 la Arad
  Un singur caz de infectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat la Arad de la ultima informare a Grupului de Comunicare Strategică, de vineri.

  Local

  Faleza Mureşului din Alfa, curăţată de voluntari
  Câţiva tineri s-au mobilizat după ce au găsit sute de sticle din plastic, doze de bere, ambalaje şi alte gunoaie abandonate de-a lungul malului. 13

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.