aradon.ro Web analytics„Școala arădeană – prietena refugiaților”

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:

„Școala arădeană – prietena refugiaților”

Reactualizat la:
Acesta este titlul proiectului educațional desfășurat de CJRAE și șase unități de învățământ din județ.
Scris de Eugen Rogojan - Acesta este titlul proiectului educațional desfășurat de CJRAE și șase unități de învățământ din județ.

Într-un moment istoric atât de complex și dificil, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, prin intermediul proiectului educațional „Școala arădeană – prietenul refugiaților” – proiect pentru educație civică și interculturală, combaterea discriminării, excluziunii în școală, integrarea elevilor refugiați în școală și comunitate – sprijină unitățile de învățământ din municipiul și județul Arad, considerate gazde pentru copiii refugiați, oferindu-le resurse pentru asigurarea unei educații incluzive, prin oferirea de sprijin psihosocial elevilor refugiați și familiilor lor, în vederea stimulării participării active a acestora la viața școlară și socială.

Astfel, 6 unități de învățământ – Școala Gimnazială „Sabin Manuilă” Sâmbăteni, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Arad, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Arad și Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” Arad – și-au arătat deschiderea spre implementarea activităților proiectului inițiat și coordonat de CJRAE Arad.

„Pentru elevii refugiați, confuzi emoțional, școala reprezintă un loc privilegiat care le oferă siguranță și în care învață despre alte culturi, fiind un mediu în care se poate construi o comunitate, un spațiu de apartenență, în care să se găsească soluții, să răspundă la întrebări, să susțină dezvoltarea aptitudinilor și formarea competențelor elevului refugiat, puse deja la încercare de conviețuirea «forțată» în locația gazdă”, subliniază prof. dr. Ovidiu Florin Toderici, directorul CJRAE Arad.

Directorul prof. Petru Stana şi directorul adjunct prof. Simona Muscă, din cadrul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Arad, parteneră în cadrul acestui proiect, au făcut tot posibilul astfel încât copiii din Ucraina să fie primiţi cu căldură de o comunitate școlară prietenoasă, în care există loc pentru istoria și perspectiva fiecăruia, pentru dialog și cunoașterea reciprocă. Mai mult decât atât, elevii din clasa a III-a A, împreună cu noii lor prieteni din Ucraina, primiți cu bucurie în colectivul clasei, au realizat în cadrul activităților artistico-plastice „Împreună de Paște” obiecte decorative pentru acasă, folosind „tehnica șervețelului”. Astfel, în așteptarea Iepurașului, ei au decupat și lipit modele pascale pe suporturi din carton, fiind îndrumaţi de prof. logoped Corina Don şi prof.înv. primar Antoneta Ghinea.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, instituție care finanțează CJRAE, a declarat despre proiect că „Umanismul și solidaritatea trebuie să primeze în orice moment; cu atât mai mult acum, în aceste momente grele pentru poporul ucrainean, pentru copiii dezrădăcinați de părinții lor, de țara lor. Acești micuți nevinovați, refugiați la Arad din motive independente de voința lor, merită să fie ținuți departe de ororile războiului. Le doresc ca Aradul să le ofere cât mai mult din căldura căminului părintesc și, concomitent, acces la educație și un sprijin psihologic și social pentru a putea trece peste aceste traume pricinuite de război. Și, pentru că ne aflăm în Săptămâna Mare, împreună le putem oferi un Paște Fericit și liniștit”.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  ARADON Sport local

  ACB Ineu promovează în Liga 3, câștigând și returul
  Elevii lui Cristian Sculici au câștigat la scor și returul și au promovat cu 11-2 la general.

  Mapamond

  Premierul francez Borne susţine consfinţirea dreptului la avort în Constituţie
  Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat sâmbătă că susţine un proiect de lege parlamentar pentru a adăuga dreptul la avort în Constituţia ţării.

  Mapamond

  Beijingul redeschide şcolile iar Shanghaiul declară victoria asupra Covid
  Beijingul a anunţat sâmbătă că va permite şcolilor primare şi secundare să reia cursurile cu prezenţă fizică, iar şeful partidului din Shanghai a declarat victoria asupra COVID-19, după ce oraşul a raportat zero cazuri noi pentru prima dată în ultimele două luni, informează Reuters.

  Mapamond

  Mâna dreaptă a lui Putin aruncă mărul otrăvit spre România
  Aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii Românii Mari”, susţine vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev într-un interviu pentru agenţia rusă TASS. 4

  Local

  Avertizare Nowcasting: Cod Portocaliu pentru mai multe localități din județ
  1

  Local

  Polițiștii locali fac razii în zonele rău famate ale municipiului
  Au fost evacute 12 persoane care ocupau ilegal două imobile părăsite. Proprietarii clădirilor abandonate vor avea și ei de-a face cu polițiștii locali, dacă nu iau măsuri. 4

  Local

  Lecția de istorie. Crucea familiei Desseanu a fost adusă la lumină și sfințită
  Crucea funerară a fost reabilitată de pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și sfințită de părintele Petru Ursulescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Arad-Pasaj. 4

  Mapamond

  Detalii despre atacul armat din Norvegia: Este investigat ca un posibil atac terorist. A fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană
  Atacul armat din capitala norvegiană, Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite 14 persoane, este investigat ca un posibil atac terorist, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană. 4

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.