aradon.ro Web analyticsScuarul de la Podul Decebal, între dorinţă şi neputinţă

De Diana Duțu
Reactualizat la:

Scuarul de la Podul Decebal, între dorinţă şi neputinţă

Nu s-ar putea spune că zona arată prea bine în prezent/Foto: D.D.
Reactualizat la:
Sau poate că nu a fost niciodată dorinţa reală de a-l amenaja, iar neputinţa administraţiei e doar o constantă favorizantă stagnării.
Scris de Diana Duțu - Sau poate că nu a fost niciodată dorinţa reală de a-l amenaja, iar neputinţa administraţiei e doar o constantă favorizantă stagnării.

ARAD. Aflam întâmplător, în luna septembrie a anului trecut, că se pregăteşte amenajarea scuarului de la coborârea de pe Podul Decebal pe dig, spre Hotel Parc. Reprezentanţii Consiliului Judeţean ne vorbeau foarte frumos, la vremea aceea, despre parteneriatul pe care instituţia îl are cu Primăria, cu mediul de afaceri și societatea civilă, pentru amenajarea acelui spaţiu (şi a altora). Ne-am şi speriat de rapiditatea cu care dă roade parteneriatul invocat când am văzut, la scurt timp după aceste declaraţii, că s-a montat o balustradă şi s-a pus nişte pământ pe bucata dintre scări şi pod. Din păcate, la asta s-a redus intervenţia în zonă. De fapt, am putea adăuga şi buruienile care au crescut şi s-au înmulţit neîncetat, de atunci până acum, pe panta nou formată…

Deşi părea că prezintă interes pentru administraţie, deşi părea că s-a găsit soluţia pentru a înfrumuseţa acel spaţiu, amenajarea scuarului de la coborârea de pe Podul Decebal a murit fără vreme.

Ce-i drept, abandonul s-a suprapus cu retragerea vicepreşedintelui CJ din acea perioadă, Sergiu Bîlcea, din cursa pentru Primăria Arad. După alegerile locale din toamna trecută, am întrebat la CJ de soarta intervenţiei de la piciorul Podului Decebal şi am fost direcţionaţi, graţios, spre Primărie pentru că „acel spaţiu aparţine Municipiului Arad”. La fel cum aparţinea şi înainte, desigur, dar… se schimbase contextul politico-administrativ.

Am întrebat şi la Primărie despre proiectul de amenajare, dar nimeni nu a părut că doreşte cu adevărat să pună în practică ideea de a schimba faţa scuarului de la coborârea de pe Podul Decebal.

Subiectul a fost readus în atenţie publică, săptămâna trecută, de primarul Călin Bibarţ. S-a întâmplat în cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezenţi şi virtualii parteneri din societatea civilă şi mediul de afaceri.

Vorbe, planuri, promisiuni

„Avem câteva puncte… pete frumoase de culoare pe care vrem să le aducem la suprafaţă. Probabil în viitor, probabil în anul care urmează… e chiar sub Podul Decebal un loc care poate să-şi recapete culoarea, dar vom vorbi la momentul respectiv despre el… Acesta este în faza de proiect acum şi, dacă se doresc sugestii, rugămintea este ca în perioada următoare să le avem pentru că noi ne dorim, ca Primărie, ca pe partea de sezon rece să finalizăm documentaţiile necesare astfel încât la primăvară să putem emite autorizaţie de construire” – a spus Călin Bibarţ.

Am întrebat de ce a fost abondonată amenajarea acelui scuar.

„Nu s-a abandonat” – ne-a tăiat-o imediat primarul.

„S-a întrerupt, atunci. De ce s-a întrerupt şi a fost aleasă o altă zonă pentru a fi amenajată?” – am insistat noi.

„Nu s-a întrerupt. S-a pus în siguranţă acolo” – a insistat şi primarul.

Şi a continuat:

„Avem şi acel proiect în vedere, nu e deloc abandonat. Dar acolo se mai întâmplă ceva şi nu am vrut să ne grăbim. Mi-aduc aminte că am anunţat şi este deja adjudecată din punct de vedere al documentaţiei proiectarea cu execuţia, se lucrează la proiectarea terenului de sport de acolo, din faţă de la <Slavici>, care merge până în dig. Şi n-am vrea să suprapunem două şantiere şi să ne creăm unii altora probleme. Se va face şi acolo, dar nu vrem să devoalăm acum sub ce titulatură ne-am gândit acolo şi pentru ce. Deci nu e uitat.”

Popasul dependenţilor

Nu e uitat”, dar arată ca şi cum ar fi uitat. Arată ca şi cum ar fi abandonat. Buruienile au crescut peste tot, betoanele murdare sunt acoperite de graffiti, nişte jardiniere (ce par din alt film) încurcă accesul la scări… Doar boschetarii par mulţumiţi că au un loc în care se pot aşeza să inhaleze în tihnă dintr-o pungă de aurolac. Sau să savureze alte dependenţe vinovate.

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. clapon says:

  Deloc dorinta si multa neputinta si incompetenta acest primar al Aradului,de care eu personal nu am auzit nimic de cind e in functie.Sincer este un incapabil asa cum au fost si alti aradeni.Se pare ca trebuie sa vina din alte locuri(gen Falca),sa ne dezvolte orasul.
  Din anii 90,toti primarii de atunci nu au facut decit sa obtina spatii comerciale pentru a face magazine SH si acordarea de terenuri pentru tot felul de biserici.Daca asta consideram noi ca este dezvoltare….inseamna ca suntem un oras de inapoiati care doresc numai….hai sa vedem!! Mancare,somn si ….atit.
  Nu stiu de existenta unui proiect inceput de acest primar( actual,inutil depasit de vremuri si de tot.Cred ca daca stam la”povesti”cu el constatam ca va avea o problema si in exprimare….,dar pe cine vom vota??

 2. Aradean says:

  Mafia Falconeti doar la furturi, defrisari se cunosc

  • Speram says:

   In anul 2016, am primit aprobarea sa intretinem acel spatiu pe perioada unui an (termen limitat pentru ca urma sa se reabiliteze podul).
   Am curatat zona, am plantat flori, am pus insemne, am denumit, pentru noi, zona aceea, Octogon. Vroiam sa realizam un ceas solar. Vroiam sa fie si un loc de popas, de intalnire. Am realizat si un poster cu regretatul Zsolt Torok, escaladand peretele octogonului, in ideea ca poate, in acel loc, s-ar putea amenaja o astfel de zona…
   Dupa nici doua zile, florile au disparut, insemnele au fost sparte…
   Totul a fost facut de voluntari, curatenia, investitia, e-adevarat nu mare dar din suflet si cu drag pentru Arad.
   Unii au apreciat, unii nu au observat, altii au distrus…
   Speram sa se amenajeze spatiul, de ce nu, pe un proiect cultural cu fonduri nerambursabile de vreo asociatie din Arad!

 3. Alexandra says:

  ….cel mai slab primar pe care l-a avut vreodata Aradul plus city managerul lui care desigur pe langa prost si foarte ingamfat ca asa merg astea la pachet !!!! sa treaca cat mai repede anii ce au mai ramas pana la noi alegeri si praful se va asterne pe ……realizarile lor !!!!!

 4. Speram says:

  In anul 2016, am primit aprobarea sa intretinem acel spatiu pe perioada unui an (termen limitat pentru ca urma sa se reabiliteze podul).
  Am curatat zona, am plantat flori, am pus insemne, am denumit, pentru noi, zona aceea, Octogon. Vroiam sa realizam un ceas solar. Vroiam sa fie si un loc de popas, de intalnire. Am realizat si un poster cu regretatul Zsolt Torok, escaladand peretele octogonului, in ideea ca poate, in acel loc, s-ar putea amenaja o astfel de zona…
  Dupa nici doua zile, florile au disparut, insemnele au fost sparte…
  Totul a fost facut de voluntari, curatenia, investitia, e-adevarat nu mare dar din suflet si cu drag pentru Arad.
  Unii au apreciat, unii nu au observat, altii au distrus…
  Speram sa se amenajeze spatiul, de ce nu, pe un proiect cultural cu fonduri nerambursabile de vreo asociatie din Arad!

 5. Totusi says:

  In anul 2016, am primit aprobarea sa intretinem acel spatiu pe perioada unui an  (termen limitat pentru ca urma sa se reabiliteze podul). Am curatat zona, am plantat flori, am pus insemne, am denumit, pentru noi, zona aceea, Octogon. Vroiam sa realizam un ceas solar. Vroiam sa fie si un loc de popas, de intalnire. Am realizat si un poster cu regretatul Zsolt Torok, escaladand peretele octogonului, in ideea ca poate, in acel loc, s-ar putea amenaja o astfel de zona…Dupa nici doua zile, florile au disparut, insemnele au fost sparte…Totul a fost facut de voluntari, curatenia, investitia, e-adevarat nu mare dar din suflet si cu drag pentru Arad. Unii au apreciat, unii nu au observat, altii au distrus…Speram sa se amenajeze spatiul, de ce nu, pe un proiect cultural cu fonduri nerambursabile de vreo asociatie din Arad!

 6. helmut says:

  2004-2020 mafia falkonetii isi spune cuvantul. Distrugerea Aradului si imbogatirea personala prin interpusi ca cionca, bibi, analfabetul glad varga, prostul de faur, actorasul ratat si nu in ultimul rand imparatul alias faraonul de la brad basistul prin definitie fara scrupule, botoxat pana in maduva oaselor!!

 7. xx@xx.xx says:

  La fel gindesc si eu in scuarul meu din fundul curtii cind sint constipat “intre dorinta si neputinta”

 8. anonim says:

  care este cauza pentru care nu sunt prinsi amendati usturator si pusi sa-si curete mazgalelile cei ce murdaresc zidurile in tot orasul ? de ce avem politie locala, sa se dea toata ziua doar pe centru cu masinile ?!? Ce atributii are de fapt pol. locala in ce priveste oprirea golanilor , ordinea, linistea si viata in decenta in oras ?

 9. Local

  O lună de... distanţă în relaţia arădenilor cu Primăria
  ARAD. În perioada 25 octombrie - 24 noiembrie, accesul contribuabililor în incinta Primăriei Municipiului Arad, precum și în sediile structurilor subordonate este permis doar pe baza certificatului verde care atestă vaccinarea, trecerea prin Covid sau rezultatul negativ al unei testări recente, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1013 din 22 octombrie 2021. 1

  Local

  Îndemn la folosirea mijloacelor online de comunicare și a celor electronice de plată
  Recomandarea vine în contextul accesului restricţionat la sediul Direcţiei Venituri, determinat de pericolul infectării cu coronavirus.

  Local

  Vot pentru plafonarea curentului şi gazelor
  Deputaţii arădeni Sergiu Bîlcea şi Glad Varga anunţă că au votat pentru plafonarea și compensarea prețului curentului și gazelor.

  Local

  Europarlamentarul Vlad Botoș cere anchetă europeană privind știrile false
  Scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false cu privire la pandemia de COVID-19. 10

  Local

  Se licitează primul Fast Park! Vezi care este prețul de pornire pentru un loc de parcare
  Recons anunță preluarea cererilor pentru cele 112 locuri de parcare disponibile în Fast Park 3 din Micălaca. 3

  Local

  Acces doar cu certificat verde în Compania de Apă
  Şi accesul în Compania de Apă Arad va fi interzis celor care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut oficial prin boală. 6

  România

  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată 
  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată de Parlament. 1

  România

  Certificatul verde respins la limită, în  Senat
  Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru. 15

  UT Arad

  Cu Mioveniul se joacă sâmbătă, 6 noiembrie
  ARAD. A fost definitivat programul rundei cu numărul 15 din Liga 1 la fotbal, ultima a turului sezonului 2021-2022, una în care UTA joacă sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 17,30, la Mioveni.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.