aradon.ro Web analytics

Se schimbă stâlpii de iluminat de pe malul Mureşului

De Diana Dutu

Se schimbă stâlpii de iluminat de pe malul Mureşului

Reactualizat la:
În cadrul unui proiect al municipalităţii arădene, în valoare de aproximativ un milion de lei.
Scris de Diana Dutu - În cadrul unui proiect al municipalităţii arădene, în valoare de aproximativ un milion de lei.

ARAD. Se lucrează intens pe malul Mureşului, în zona centrală. Se scot vechii stâlpi de iluminat, se sapă şanţuri, se introduc cabluri subterane şi se pregăteşte terenul pentru montarea unor stâlpi noi. Lucrările au început de la Podul Decebal şi continuă, de-a lungul digului, spre Parcul „Aventura Voinicilor”. Totul se întâmplă în cadrul proiectului municipalității de Extindere a sistemului de iluminat public cu LED în Municipiul Arad.

În prezent, pe acest tronson există un sistem de iluminat învechit și neperformant. Propunerea pentru un sistem nou, de iluminat public modern este orientată către un mediu luminos de înaltă calitate și eficient energetic” – transmit reprezentanţii Primăriei Arad.

Detaliile investiţiei

Extinderea sistemului de iluminat public pe Coronamentul Digului Mureș între Podul Decebal și Parcul Copiilor Aventura Voinicilor presupune următoarele lucrări: pregătirea traseului unde se vor monta cablurile, pichetarea stâlpilor nou proiectați, dezafectarea stâlpilor existenți şi, în final, montarea a 173 de noi stâlpi de iluminat. E vorba de 133 de stâlpi de metal de 3,5 metri înălțime pe care se vor monta aparatele de iluminat de tip pietonal AVIS-02- LED şi de 40 de stâlpi de metal de 4 metri înălțime pe care se vor monta aparate de iluminat de tip rezidențial FIREFLY-01-LED. Potrivit Primăriei, puterea instalată totală este de 9.571 Kw. Valoarea investiţiei se ridică la 931.872,47 de lei (fără TVA).

27 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cetatean says:

  wow!
  Stie cineva cand au fost ”plantati ” acesti stalpi? Sau trebuie cumva schimbati pt.ca au ”imbatranit”?Oare nu se gandeste cineva sa schimbe si digul si sa faca unul nou nouț , ca are si el cativa ani …! Intreb si eu asa ca tot omu, ……nu de altceva..

  • Victor says:

   In urmă cu aproximativ 5-6 ani si mulți cetățeni de pe str Mărului sau legat abuziv,cum sunt: Vasie Vasilache,el de la ultima casă,case de la capătul pistei de lângă pădure, țigani de la fer vechi ,anul trecut s-a legat fostul polițist Costea Ioan când s-a indreptat drumul ,tot ilegal sunt curios ce se va intâmpla acum cu ei,vor fi depistați si pedepsți sau legea îi va ocoli ca de obicei.Victor

   • anonim says:

    Victor, uiti ca in arad tiganii au mai multe drepturi si exonerare de raspundere pt fapte penale decatin orasele vecine . Ca de aia s-au ingramadit aici, stiu ca au protectie de la varful prefecturii si de la organe, dupa cum trambiteaza ei peste tot.

    • Victor says:

     Așa este țiganii si interlopii sunt deasupra legii,fostul polițist si inainte milițian Costea am vazut când fără pic de jenă că firă din avutul obstesc ziua in amiaza mare a săpat șanțul pentru curentul subteran furat de la iluminatul stradal si a mai primit um tambur intreg de cablu pentru curent de grosimea brațului meu si un altul cam pe jumătate,tot la fel si cu canalizarea la un moment dat toate utilajele cu lucrători cu tot erau in curtea lui la lucru,si tevile tot de la ei,desigur că nu cred că fără știrea șefilor lor,si plătiți atît muncitorii cât si materialele din banii obștei,a nostri stâlpi si iluminatul nocturn din curtea lui au venit tot gratis,un om de rând nu iși permite să lase aprin be uri care numai in oraș mai poți vedea,din cauza consumului enorm,eu de exemplu aprin becurile in curte doar un minut,două dacă e nevoie…dar cine nu-l plătește….

   • Aradean says:

    Nu vor dărâma in veci cotețele alea de pe mărului sau cabanele alea pe mal facute ilegal

   • Anonim says:

    De ce vorbesti daca nu stii Victor,pe strada Marului nu este curent de ani buni.dar ce sa vezi atat politistul cat si Vasile au curent Electric,au un contract cu firma de electricitate si platesc lunar ça toata lumea asa ça retrage-ti comentariile daca nu esti informat…

    • Victor says:

     Anonimule,ai dreptate parțial: 1. Vasile a avut curent prima dată din cel stradal subteran de când sa introdus iluminatul stradal si avea curent numai noaptea când se aprindeau luminile ,iluminatul stradal in urmă cu vreo 6 ani,dar iluminatul stradal pe Mărului a fucționt 2….lun după care a fost distrus la fiecare stâlp in parte comutatori cu excepția Celor de la Vasile,nu mai spun de către cine si de ce că vad că esti in temă. 2
     Curentul pe care il vezi tu că este de la electrica este de fațadă esti habarnist si nu stii că anul trecu si milițianul și-a băgat curent tot subteran pe la capătu dinspre Păsulă pe unde este poarte de tablă a lui,pot să iți prezint la cerere filmulețe ,utilaje,persoane care au lucrat la el si cum atunci când i-a dat 2 tamburi de cablu gros spentru subteran,unul inceput cam jumătate folosit ,altul intreg asta așa cum am zis,anul trecut când s-a indreptat drumul de aces auto iar cel de la enel de fapt nu electrica ezte pe stâlpul de lângă intrarea la el unde de fapt est si a lui Vasile si a celuilat vecin a l lor care este mereu spart…așa cum am zis de praf in ochii. 3. Da si Vasile sa legat ai dreptate in urmă cu 3-4 ani atunci când a fost lovit sluga lui Păsulă de cal că Vasile l-a speriat calul accelerând bobul de l-a băgat in comă pe băiat,si care până la sosire polițiilor și a salvărilor Vasile a sters-o urgent acasă lăsândul pe Păsulă să se “descurce ” oficialitățile care desigur caz ul s-a mușamalizat accidentul a fost trecu sub tăcere,numai filmulețele și pzele de atunci ce mai vorbesc,iți trimit și ție dacă vrei ,nu sunt singurul care a filmat si a fotografiat evenimentul,dar eu nu sunt zgârcit si dau și altora dacă sunt interesați,iar cât despre legalitatea actelor nu mai este cazul să vorbim ,nici a celor după casa lui Vasile care desigur stii cum au fost obținute si ce scanda a avut cu femeia a cărui acte le-a obținut cea de la ultima casă pe stănga desi de la ea până la el ezte exact 1 km totusî a obținut CF aparținând casei ei, cum? Stii tu mai bine,noroc că femeia nu are decât 1250mp iar Vasile avea atunci 3500…!!! Mp stii nu? A schimbat cf si acum are in voie destul peste 5500mp,că are Statul de unde ,e darnic ,nu? Așa că dacă actele pe casa sun masluite,nu mă face să spun aici cu ajutorul cui de la primărie si cum, cît de legal este legat si curentul trifazic la care el singur și-a săpat șantul de un km lungime de la ultimul stâlp pâna acasa la el cît de legal este eu nu zic,dar …bine că totuși plăteste așa cum bine zici. Dacă mai ai intrebări iți stau la dispoziție cu lămuriri. Mulțumit?!

    • Victor says:

     Sunt bine informat,sau nu? Mai vrei și alte informații?.

     • Anonim says:

      Victor din câte văd aberezi grav,nu stiu de unde ai tu atâtea informatii false ,filmulete si dovezi,esti doar una din persoanele geloase care ar vrea sa cumpere teren pe strada Marului dar ce sa vezi nu se mai vinde, intradevar sunt putine persoane pe strada Marului care detin acte pe teren, dar persoanele mentionate de tine au acte te asigur,cunosc persoanele despre care vorbesti tu si nu pot decat sa iti spun ça te inseli. Am vrut si eu sa cumpar teren in zona accea dar nu se mai vinde,asta nu inseamna ça toti stau ilegal, intradevar tiganii nu au acte pe ei nu ii mentionezi ça stau ilegal si ça fura curent?pe ei ii apreciezi probabil…prea multe vorbe si acuzatii pt un subiect care nu isi are rostul ….

    • Victor says:

     1.Dacă informațiile mele sunt false ,vino tu sî argumentează cu dovezi,combate-mă că nu mă supăr dar mă supăr când sunt acuzat de…facke news,deci te rog argumentează cu dovezi,cu atât mai mult cu cât zici că îi cunosti pe cei in cauză.
     2.nu sunt interesat nici pe departe de achiziționarea unui teren pe str. Mărului ,si apoi Statul nu vinde terenuri decât dacă poate este constrânș in judecată așa ca in cazul lui Vasile,el a “cumpărat ” cu 5000 euro (de fapt cu 7500 urmând ca 2500 să-i dea vânzatoarei după ce ălîi face actele ,cum actele nu i le-a făcut ,că nu avea cum doar in instanță așa cum a făcut Vasile,nici restul banilor nu i-a mai dat nici o dată)locul fără acte așa ca a țiganilor vânzătoarea având in mână actul fals al propietății cu nr 13 cu nr .cf 5042 al femei in cauză despre care am amintit,si cu ajutorul unui fucționar corupt al primăriei,un jurist mai exact s-a intabulat in acest Cf cu 1227 mp mai exact eu am dat prima dată o cifră rotundă de 1250 mp pt. Că in cadastru acel act figurează 1249 mp mp pentru că penultimul propietar s-a extins cu aproximativ 22mp acest lucru a reieșit la ultima măsurătoare cadastrală din 2000,celălalte amănunte le cunosti .
     3.De țiganii care locuiesc abuziv in zonă ,pe domeniu public nu prea am amint pentru că sunt considerați de mâna a doua si dacă nu era pandemia anulnacesta in Aprilie era preconizată stramutarea lor,si apoi sunt folosiți de către ” șmakeri” pentru a le face diferite treburi murdare,aici iarăsi nu vreau să intru prea mult in amănunte,că tu le știi,si sunt răsplatiți din plin cu sârmă din cauciucuri arse noaptea,cu puținul fer provenit din arderi de resturi de la fer vechii provenit din dezmembratul mașinilor etc.Si apoi ei sunt apărați si de diferite organizații caritabile si de conducerea orașului,si de fosta conducere a orașului.
     4. As pute să îi descriu pe fiecare in parte cu nr de cf cu tot,care cum au “acte legale” si cum le-a obținut și care pe cine are in cadrul primăriei,cu excepția lui Costea fostul milițian care nu are acte de nici un fel,dar are susținere din toate părțile desi cu toții cunosc cum a intrat el in posesia acelui loc,pe cine a șantajat si cum,si că l-a constrâns pe fostul propietar să il vândă cu 200 de euro,acum 19 ani,adică in 2001…si cum a intrat abuziv ocupând o parte din propietatea vecinului lui cel care are grădina plină de bălării si pe care propietarul o deține cu acte.

     • Victor says:

      Am insă o singură nelămurire,poate mă lumunezi tu intrucât zici că îi cunosti și tu pe toți ; Vasile după ce și-a introdus curentul trifazic legal cum susții tu,s-a debranșat de la curentul stradal subteran,pentru că el nu a avut absolut deloc curent acolo până ce s-a introdus stradalul pe lângă pista dar care nu mergea doar noaptea de la inserare până dimineață când se putea vedea lumină si la el in casă si in curte,ori vom afla poate acest răspuns când se va face inlocuirea stâpilor,desi nu are a face una cu alta.

      Mulțumesc Diana pentru articol,este minunat,si am aflat mule lucruri noi din dezbatrile me marginea lui.

  • Cosmin says:

   A trecut ceva vreme… Mult inainte sa faca pistele de biciclete daca nu ma insel.

 2. anonim says:

  Mda … asa-zisa pista pentru biciclete in dreptul a ceea ce era Hotel Parc e ocupata de resturile jnepilor smulsi de santieristi si lasati de izbeliste pe panta digului si pe alee. De parca nu ajunge ca exact in acea zona circulatia se facea si inainte cu greu . Acolo, odata cu pictarea asfaltului cu albastru, ar fi trebuit sa fie montat un parapet spre malul povarnit al Muresului. În cazul in care vreunul s-ar dezechilibra si ar cadea parapetul sa-l opreasca: altfel ghinionistul se rostogoleste direct in apa plina de vartejuri in acel loc. dar cui ii pasa ? Important e ca se raporteaza ca sunt piste . Cum sunt si cat de periculoase sunt, e altceva.

 3. cesca says:

  in care era se termina cu săpăturile in mun Arad? pe unde mergi in centru parc se demolează…daca. se. asfalteaza strazi in arad si se aranjeaza de ce digi apa canal arterm. nu schimba tevile sau ingropa cablurile?

 4. f.b. says:

  Au fost schimbati de nu stiu cite ori!
  Cei de pe centru au acusi 100 de ani, de pe vremea bunicului lui Falca.

 5. mircea says:

  Stalpii ca stalpii dar cu pomii ce aveti ,?

 6. Muncainzadarsibaniaruncați says:

  Alți bani ,altă distracție, si apoi iarăsi se va găsi un “falcă” care să-aprobe pe comisarul gnm Sîrbu Dorin sau pe un alt comisar Szekely Attila de la acelasi gnm sau acum mai nou pe fosta sefă a poliției locale Viorica Graur actuala sefă a gnm-ului care va cere din nou disyrugerea iluminatului pistei de biciclisti de pe malul Mureșului ca si pe Mărului care a fucționat doar …2 luni! apoi din cauza multor reclamații că de cum se insera se inserează fenomenul continuă si in prezent fumul vizibil la lumina iluminatului stradal,soluția ….a fost distrugerea iluminatului pentru inceput la sugestia lui Sârbu ,iar mai apoi continuînd cu ceilalți pe rând cu acordul lui Falcă si culmea nimeni nu ne-a obligat să purtăm botnițe ca acum,lăsîndu-ne să ne imbolnăvim si să murim unii dintre noi,fără diagnostic de covid,sau de intoxicații sau diferite boli provocate de fum….

 7. Mokofanu says:

  Se tot lucreaza în Aradul ăsta, dar tot ca o comună arată din păcate.

 8. Cosmin says:

  In sfarsit! Malul ala ar fi atat de frumos seara daca ar fi luminat corect.

  • Charlie says:

   Au fost timpuri cand malul a fost iluminat bine dar intotdeauna sau gasit destui idioti care au simtit necesitatea de a distruge. Banuiesc ca nici aceste lampi noi nu v-or avea alta soarta

   • f.b. says:

    In statii de tramvai au pus nu demult niste cutii postale din plastic ‘sugestii si reclamatii’. Sa nu-ti vina sa le distrugi cind vezi atita prostie?!.
    Asa si cu acei stilpi.

 9. Nicu says:

  Eu zic ca prioritatiile aradului ar trebui sa fie boschetarii, cersetorii si haitele de caini comunitari… nu niste stalpi de iluminat si alte panselute si borduri.

 10. anonim says:

  Cred ca mai necesar era ca mai-nainte sa fie reconsolidat si eventual inaltat un pic digul pt ca din 1973 s-a tasat binisor si e plin de galeriile rozatoarelor si la fel de necesar ar fi sa fie dragata albia Muresului .

 11. COVACI BOU ROSU says:

  DAR PUNETI SI SENZORI PENTRU CA NU SE CIRCULA TOATA NOAPTEA CA SA MAI SCADA DIN INTENSITATE DA DOMNU INGINER.VA MULTUMIM E O TREABA BUNA

 12. eduart rupi says:

  sa tot scapam de tigani dar apar acelasi probleme cu tigani in care supravietuirea este o umilinta prezenta incontestabila a saraciei care demonteaza orice viziune legata de supravietuirea celor care lucra in arad si ce diferenta murim cu zileeeeeee.

 13. REEF says:

  Ar fi Bine si Necesar si camere de filmat…

  • Victor says:

   Stai pe pace că au fost …si tot la sugestia aceluiasi vestit comisar Sîrbu Dorin de la GNM au fost date jos,pentru că îi incriminau
   Se vedea fumul de cauciucuri noaptea si ziua cineva a amintit in sesizări catre GNM ca drept dovadă a arderilor se pot folosi i.aginile camerelor,in secunda 2 au fost date jos…! așa ca să nu mai fie dovezi.

 14. Local

  Trafic restricționat pe autostrada A1 Deva-Nădlac
  Traficul pe autostrada A1 Deva-Nădlac va fi restricționat, joi, 28 mai, până la ora 19:00.

  Advertorial

  Suntem in plina pandemie cu COVID-19. Este cunoscut faptul ca majoritatea celor care au pierdut lupta cu coronavirus au avut ca principala comorbiditate obezitatea
  ADVERTORIAL. Obezitatea reprezinta o afectiune medicala in care excesul de grasime din organism determina afectarea starii de sanatate.

  România

  Al doilea val de relaxare în România, de la 1 iunie
  Preşedintele Klaus Iohannis va avea joi, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovc Orban. 2

  România

  Creşele şi grădiniţele s-ar putea redeschide pe 15 iunie
  Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii lucrează la un pachet de măsuri care vor fi luate pentru redeschiderea creşelor şi grădiniţelor. Astfel, cei de la INSP au făcut câteva recomandări.

  Local

  Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă
  ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate. 2

  Local

  Căsătorii în pandemie? Doar 52 de cupluri și-au unit destinele
  Starea de urgență s-a resimțit și în formarea de noi familii, cu acte în regulă. Doar puțin peste 50 de căsătorii au fost oficiate timp de două luni.

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020? 1

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările. 1

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.