aradon.ro Web analytics

Selecția oficială fARAD, completată de evenimente online

De Eugen Rogojan

Selecția oficială fARAD, completată de evenimente online

Selecția oficială a documentarelor fARAD 8 va fi completată de o discuție live cu Adina Pintilie, Radu Muntean și Mircea Cantor, un nou „Salon Insula 42”. Laboratorul fARAD continuă și el, cu cea de-a 6-a ediție și se va desfășura online.
Scris de Eugen Rogojan - Selecția oficială a documentarelor fARAD 8 va fi completată de o discuție live cu Adina Pintilie, Radu Muntean și Mircea Cantor, un nou „Salon Insula 42”. Laboratorul fARAD continuă și el, cu cea de-a 6-a ediție și se va desfășura online.

Festivalul de film documentar fARAD își recâștigă profilul internațional la această ediție, prezentând între 2 și 5 septembrie, o selecție eclectică de filme arondate unei teme cum nu se poate mai fierbinte: Libertatea. Cum alegem să fim liberi, ce (mai) înțelegem prin asta, cum ne definim libertatea într-o lume din ce în ce mai plină de constrângeri de tot felul.

„Concentrându-se pe explorarea noțiunii de libertate, selecția din acest an include șapte documentare ce surprind eforturile oamenilor de a se elibera de forțele represive care le afectează existența – fie că încearcă să se elibereze de politicile de stat tiranice sau să evadeze de sub opresiunea tradiționalistă, să se exprime pe ei înșiși în moduri diferite sau să aleagă traiul retras în sălbăticie pentru a găsi liniștea interioară, inspirația sau vindecarea de traume individuale, căutarea libertății și importanța alegerii personale, indiferent de prețul plătit, sunt ceea ce ne ajută să mergem mai departe și să ne păstrăm umanitatea.”, afirmă Dimitris Kerkinos, directorul artistic fARAD 8.

Cele șapte titluri ale selecției vor putea fi vizionate în aer liber, în Grădina de Vară, și la Sala mică de la Cinema Arta din Arad:

Swamp City, r: Ovidiu Zimcea & Bogdan Pușlenghea, România, 2021, 105, TIFF;

Granița morții, r: Cătălin Apostol, România, 2021, 103’, TIFF;

Soldatul, r: Nikolaj Møller, Danemarca, 2021, 58’, CPH:DOX;

Săritura, r: Giedrė Žickytė, Lituania-Letonia-Franța-SUA, 2020, 90’, Ji.hlava, Doc NYC;

Invizibil, r: Marianna Kakaounaki, Grecia, 2021, 82’, CPH:DOX;

Les Enfants Terribles, r: Ahmet Necdet Çupur, Franța-Turcia-Germania, 2021, 93’, Visions du Réel – Special Jury Prize, DocsBarcelona;

Marele Nord, r: Dario Acocella, Italia, 2020, 80’, Thessaloniki Documentary Festival.

Proiecțiile vor fi însoțite de sesiuni Q&A cu invitații speciali fARAD 8, regizorii Marianna Kakaounaki (Grecia), Nikolaj Møller (Danemarca), Bogdan Pușlenghea și Ovidiu Zimcea (România).

Evenimentele offline fARAD 8 vor fi completate de o discuție live, sub forma unui nou „Salon Insula 42” – „Am I really free?”, programat sâmbătă, 4 septembrie, ora 16:00. Invitații întâlnirii vor fi regizorii Radu Muntean și Adina Pintilie, cu o intervenție a lui Mircea Cantor.

Laboratorul fARAD, ajuns la cea de-a 6-a ediție, reprezintă un punct fierbinte de întâlnire al tinerilor cineaști cu profesioniști din industria cinematografică. Păstrând formatul de anul trecut, laboratorul va avea loc în format online, vineri, 3 septembrie, unde vor fi prezentate și analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare:

Arma supremă, cu participarea regizorului Dragoș Turea și a producătorului Marian Crișan;

Love Lines, cu participarea regizoarei Isabela von Tent și a producătoarei Irina Malcea;

Viitor luminos, cu participarea regizoarei Andra Popescu și a producătoarei Monica Lăzurean Gorgan.

Sesiunile de feedback creativ vor fi susținute de Dana Bunescu (monteur, sound designer), Laurențiu Damian (regizor) și de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Șuteu (președinte) și Mihai Chirilov (consultant artistic).

Despre experiența participării la două sesiuni, în 2016 și în 2017, regizoarea Andra Tarara spune:

„fARAD Lab a fost pentru mine unul dintre contextele alea câteva, cele mai importante, din a căror energie îmi mai iau resursele și astăzi. Într-un fel, de-acolo a început totul pentru mine. Pe lângă niște piste de pornire pentru construcția a ceea ce a devenit mai târziu O moarte în familia mea, poate și mai important, am primit validare, încredere, susținere. fARAD Lab a durat pentru mine patru zile concentrate în 2016, încă vreo opt în 2017, și încă vreo patru ani de-atunci încoace.”

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la adresa rsvp@farad.ro sau la numărul de telefon 0734-662-635 și este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-producător: Unicat. Co-fondatori: Mona Nicoară și Eugen Lumezianu. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Vrea tren gratuit până în Odessa
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă susţine extinderea programului Discover EU pe relaţia Iaşi-Chişinău-Odessa. 6

  Local

  O scrisoare spre fericirea copiilor din centrele de plasament din Arad!
  Două tinere și-au propus să transforme în daruri cererile din scrisorile adresate lui Moș Cărciun de către 40 de copii din centrele de plasament din Arad.

  Local

  FALCĂ: „Europa are în față cea mai mare provocare: redresarea între o criză sanitară și cea energetică”
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă detaliază, într-un interviu, direcțiile care vor fi susținute prin bugetul Uniunii Europene și în ce vor consta planurile de reziliență și redresare. 12

  Local

  „Priveghi” pentru stațiunea Moneasa
  Perla Munților Apuseni, stațiunea balneoclimaterică Moneasa, pare să-și trăiască de ani întregi, în lipsa oricărei oferte, ultimele zile de viață.   12

  Mapamond

  Slovenia supendă temporar vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
  Tânăra de 20 de ani a decedat din cauza unei complicaţii rare. Slovenia vrea să oprească permanent vaccinarea cu Johnson & Johnson şi AstraZeneca. 13

  Mapamond

  Germania a înregistrat miercuri cel mai mare număr zilnic de decese cauzate de COVID-19 din ultimele 9 luni
  Germania a raportat miercuri cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus de la jumătatea lunii februarie, în timp ce spitalele au avertizat că ţara ar putea avea 6.000 de persoane la terapie intensivă până la Crăciun, peste vârful înregistrat iarna trecută, anunţă Reuters. 30

  ARADON Sport local

  Bronz pe tatami la Cupa Spartan din Serbia
  SUBOTICA. Ultima competiţie a anului la care au luat startul judoka de la CS Municipal Arad (sensei Dorin Drimbe) a fost Cupa Spartan, competiţie cu caracter internaţional rezervată categoriilor U11,13 şi 15.

  România

  Bancnota de 20 de lei a intrat în circulație de astăzi
  Bancnota de 20 lei a intrat oficial în circulaţie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Noua bancnotă intră în circulaţie de astăzi prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului. 8

  Local

  Covid Arad: 64 de cazuri, în 24 de ore
  Datele Direcției de Sănătate Publică Arad arată că în 24 de ore, de marți până miercuri, au fost înregistrate în județ 64 de cazuri noi de Covid-19.  33

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.