aradon.ro Web analyticsSimpozion „Stigma în comunitate şi conştientizarea bolilor psihiatrice”, în organizarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

Simpozion „Stigma în comunitate şi conştientizarea bolilor psihiatrice”, în organizarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada 22-23 aprilie 2016, simpozionul „Stigma în comunitate şi conştientizarea bolilor psihiatrice”, unde invitat special a fost prof. univ. dr. Ahmed Hankir din Anglia.
Scris de Butaru - Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada 22-23 aprilie 2016, simpozionul „Stigma în comunitate şi conştientizarea bolilor psihiatrice”, unde invitat special a fost prof. univ. dr. Ahmed Hankir din Anglia.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care a transmis salutul d-nei prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinşifică, cadre didactice, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.

Prof. univ. dr. Delia Podea, cadru didactic la Facultatea de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, medic primar psihiatru, a precizat că simpozionul „Stigma în comunitate şi conştientizarea bolilor psihiatrice” s-a referit la una dintre principalele teme ale psihiatriei comunitare, care se ocupă de reabilitarea psiho-socială şi de asigurarea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări mentale. „Stigma este o problemă nu numai a societăţii româneşti, dar este şi o problemă mondială. Fie că vorbim despre ţări extrem de civilizate ca Anglia sau Japonia, sau ţări în curs de dezvoltare, precum Etiopia sau Marocul, constatăm că problemele sunt aceleaşi. Oamenii diagnosticaţi cu tulburări mentale nu au încă aceleaşi drepturi ca şi cei care nu au nici un fel de afecţiune. Este necesar să încercăm să luptăm împotriva stigmei, iar aceasta nu se poate realiza fără un sprijin ştiinţific, legislativ, al autorităţilor locale, dar mai ales fără implicarea societăţii civile, care este reprezentată de ONG-uri. Doar împreună vom reuşi să combatem stigma care împiedică, de fapt, o bună integrare a pacienţilor. Poate că stigma apare de foarte multe ori dintr-o neînţelegere, dintr-o necunoaştere a tulburărilor psihice şi rolul nostru, prin Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, este să împiedicăm această neînţelegere, prin dezvoltarea cunoştinţelor necesare pentru a înţelege şi a combate stigma”.

În ceea ce priveşte judeţul Arad, prof. univ. dr. Delia Podea, cadru didactic la Facultatea de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, medic primar psihiatru, a declarat că „principala problemă o constituie absenţa unor structuri specializate în asistenţa comunitară, pentru că, între spital şi familie nu avem nişte unităţi specializate care să ne sprijine. Am avea nevoie de centre de zi pentru pacienţii noştri, de locuinţe protejate şi în felul acesta, poate, am reuşi să-i integrăm în societate”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad,asubliniat că: „Tema expunerii din Aula mare a Universităţii – «Stigma în comunitate şi conştientizarea bolilor psihiatrice» suscită un mare interes prin faptul că este una pe care o întâlnim mai rar, dar la nivel global există peste 600 de milioane de oameni afectați de boli mentale. Se pune, în mod acut, problema recuperării acestora, de aceea medicina trebuie să folosească diferite mijloace pentru a se reuși acest lucru, iar mai apoi trebuie realizată integrarea lor în societate. Recuperarea acestor bolnavi este şi trebuie să fie o prioritate, chiar şi din punct de vedere economic, deoarece avem nevoie de oameni sănătoşi, care deşi au suferit de o boală, într-un anumit moment al vieţii lor, prin tratament ei trebuie recuperaţi. Profesorul Ahmed Hankir, din Anglia este un mare specialist în psihiatrie, care a prezentat această temă de interes naţional şi internaţional, iar Universitatea noastră s-a angajat, prin organizarea acestui simpozion, să deschidă un nou drum la graniţa dintre psihiatrie şi medicină”.

Daniel Albu

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  Mapamond

  JPMorgan avertizează: Preţul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril
  Preţul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică" de 380 de dolari pe baril dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg. În acest moment preţul pe baril este de 112 dolari. 2

  Mapamond

  Cursuri pentru elevi şi profesori în caz de raid aerian, în vederea redeschiderii şcolilor

  România

  România, performanţă la Balcaniada de Matematică pentru juniori
  Lotul olimpic de juniori al României a obţinut, la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori/JBMO (Sarajevo, 26 iunie – 3 iulie), patru medalii de aur (dintre care două cu punctaj maxim), două medalii de argint şi locul Ipe naţiuni cu 224 de puncte (din 240 posibile).

  România

  Maşina lui Mihai Leu, accident la Raliul Târgu Mureş
  Maşina condusă de pilotul Mihai Leu a intrat în gardul de siguranţă în timpul Raliului de la Târgu Mureş, care se desfăşoară, sâmbătă, în zona centrală a oraşului, rănind doi copii de 6 şi 8 ani, aflaţi în zona spectatorilor.

  România

  Accident mortal pe DN1 E60 între Oradea și Cluj-Napoca. O tânără de 21 de ani a murit, alte 3 persoane rănite
  Accidentul a avut loc sâmbătă, 2 iulie, în jurul orei 7 dimineața, în care au fost implicate 2 mașini. 1

  Local

  Polițiștii din Lipova, în sprijinul copiilor nevoiași

  ARADON Sport local

  Comportare bună sub panou
  Valbon Arad a participat și la Festivalul Național de MiniBaschet, după ce a jucat la BabyBaschet.

  ARADON Sport local

  FCC UAV Arad joacă în CN 3x3 Outdoor
  Nouă echipe sunt înscrise la categoria open feminin la turneul din acest final de săptămână.

  UT Arad

  FC Argeş – UTA se joacă sâmbăta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.