aradon.ro Web analytics
Soarta garajelor de la Ineu a fost “pecetluită” de instanță

De Sorina Ambruș

Soarta garajelor de la Ineu a fost “pecetluită” de instanță

Foto: FAN
Construcțiile din albia Crișului Alb vor fi demolate pentru a face loc pistelor de biciclete și pasarelei peste râu, finanțate din bani europeni.
Scris de Sorina Ambruș - Construcțiile din albia Crișului Alb vor fi demolate pentru a face loc pistelor de biciclete și pasarelei peste râu, finanțate din bani europeni.

ARAD. Construcțiile ilegale din albia râului Crișul Alb au fost obiect de dispută vreme de mai bine de doi ani, între Primăria orașului Ineu și proprietarii respectivelor garaje. În jur de 300 de astfel de construcții au fost ridicate de-a lungul timpului în zona albiei majore, chiar dacă legea interzice acest lucru. Acestea au fost tolerate de-a lungul timpului, de mai toate administrațile locale. În anul 2018, însă, cei de la Administrația Bazinală de Apă Crișuri (ABA) au demarat o lucrare de igienizare a albiei Crișului Alb, care s-a suprapus peste câștigarea de către administrația locală a finanțării pe proiectul Reducerea emisiilor de carbon, care prevedea inclusiv un pod peste Criș, dar și amenjarea unor piste de biciclete.

În urma celor constatate de cei de la ABA, am avut o întâlnire cu proprietarii construcțiilor și am stabilit un termen de demolare a acestora. A fost puțin din scurt, dar în jur de 200 au înțeles și au procedat la eliberarea terenului. Ceilalalți ne-au acționat în instanță, au fost formulate inclusiv plângeri penale împotriva mea, dar care s-au finalizat cu neînceperea urmăririi. Ulterior ne-am adresat instanței, care a confirmat faptul că speța se poate rezolva pe cale administrativă, nefiind necesară implicarea tribunalului”, a explicat Călin Abrudan, primarul orașului Ineu.

Ce spune instanța

În urma procesului în care s-a tranșat situația garajelor construite în albia Crișului Alb, instanța a respins demersul Primăriei Orașului Ineu, motivând clar că nu este nevoie de o hotărâre judecătorească în acest sens, pentru că legea spune astfel:

“instanța reține că art. 33, alin. 1 din Legea 50/1991 permite autorităților locale ale Orașului Ineu să solicite demolarea construcțiilor situate pe orice teren situat în circumscripția Orașului Ineu, indiferent de titularul dreptului de proprietate, astfel că excepția calității procesuale active este neîntemeiată, urmând a fi respinsă cu acestă motivare.”

“Drept urmare, garajele (n.n. în jur de 100) din zona noului pod care este în execuție peste Crișul Alb vor fi demolate pentru ca proiectul european aflat în desfășurare să nu sufere întârzieri, iar celelalte garaje urmează a fi demolate pe parcursul anului. Primăria Orașului Ineu s-a adresat instanței tocmai pentru a arăta/a demonstra cetățenilor că se respectă legea și că nu există căi alternative prin care se pot păstra construcțiile ilegale”, a mai adăugat primarul Ineului.

Proiect de 5 milioane de euro

Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon” aduce la Ineu undeva la cinci milioane de euro din bani europeni care vor fi cheltuiți pentru amenjarea unei piste de biciclete de 12,8 kilometri lungime, ce va lega partea de nord cu cea de sud orașului (pleacă din Colonie și ajunge la hanul Moara cu Noroc). De asemenea, pista de biciclete va trece peste pasarela peste Criș care se va construi tot din finanțarea europeană câștigată prin acest proiect. Pasarela va fi doar pietonală, dar în caz de urgențe ea este destul de încăpătoare pentru a permite accesul mașinilor de intervenție (pompieri, ambulanțe).

Următorul pas va fi achiziționarea bicicletelor, dar și a autobuzului electric care va deservi zona. Vor fi amenajate stații moderne pentru autobuz, dar și un park and ride, unde vizitatorii își vor putea lăsa mașinile și vor putea închiria biciclete.

Lucrări demarate

Primele lucrări au demarat la începutul lunii mai, când s-a „inaugurat” șantierul pentru construirea drumului și a pistelor de biciclete. De asemenea, o parte a terenului din zona albiei Crișului Alb a fost igienizată și pentru începerea lucrărilor la pasarelă. Termenul de finalizare a investițiilor este anul 2023.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  77 de ofertanți pe 29 de parcele scose la licitație de Primăria Ineu
  Suprafețele de teren se află pe fosta locație a unității militare din oraș și au suprafețe cuprinse între 449 și 600 de metri pătrați.

  Local

  Covid Arad: 696 cazuri, din peste 3 mii de teste
  3.185 de teste au fost realizate în județul Arad, de marți până miercuri. Dintre acestea, 2.626 au fost teste rapide, iar 559 au fost teste RT-PCR. 2

  Local

  Șoferiță din Arad aflată sub influența amfetaminei, implicată într-un accident
  Un eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme a avut loc marți seara, pe o stradă din municipiul Arad. Incidentul s-a soldat exclusiv cu pagube materiale, potrivit IPJ Arad. Șoferii implicați în eveniment au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative. Nu același lucru l-a indicat și aparatul Drugtest. În urma testării, rezultatul a fost pozitiv pentru cannabis și amfetamină în cazul unuia dintre cei doi conducători auto, o tânără de 24 de ani, din Arad. 1

  Local

  Plecat de acasă, un bărbat din Chișineu-Criș este căutat de polițiști
  Ștefan Tolnai, în vârstă de 65 de ani, din orașul Chișineu-Criș, a plecat de acasă în seara de 25 ianuarie și nu s-a mai întors. Polițiștii îl caută.

  România

  34.255 de cazuri din peste 100 de mii de teste, în 24 de ore
  România a „doborât” recordul stabilit marți, în ceea ce privește numărul de cazuri noi de Covid-19 înregistrate. 7

  Local

  Premiaţi în „Luna Culturii la UVVG”
  Virgil Jireghie şi Televiziunea Arad au primit premiile „Ioan Slavici”, respectiv, „Mihai Eminescu”. 1

  ARADON Sport local

  Coman și Vidrea au început cu victorii sezonul indoor
  BUCUREȘTI. Nicolae Marian Coman și Răzvan-Gabriel Vidrea au câștigat probele de alergare de 1500 și 800 de metri la Cupa RMA București. Competiția care a deschis sezonul indoor s-a disputat în Sala „Ioan Soter” din cadrul CSNB „Lia Manoliu”.

  Local

  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș, membru în Renew Europe Group „Mă îngrozesc cât de mult s-a putut degrada orașul nostru”
  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș despre Arad, prezentul care lasă de dorit și viitorul care ar putea fi altfel. 6

  România

  Vasile Dâncu despre activarea rezerviştilor: „Nu suntem într-o asemenea situaţie”
  Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri că nu s-a discutat despre activarea rezerviştilor. Declaraţiile au fost făcute înainte de şedinta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care se va discuta despre criza din Ucraina. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.