aradon.ro Web analyticsSperă să digitalizeze Teatrul „Ioan Slavici”

Speră să digitalizeze Teatrul „Ioan Slavici”

Pentru că banii europeni au fost scoşi din „buzunare”, Primăria a făcut publică fişa cadru de prezentare a proiectului de reabilitare a teatrului.
Scris de Adriana Barbu - Pentru că banii europeni au fost scoşi din „buzunare”, Primăria a făcut publică fişa cadru de prezentare a proiectului de reabilitare a teatrului.

Primăria Arad a făcut publică la finele săptămânii trecute fişa cadru de prezentare a proiectului „Restaurare şi reabilitare exterioară la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad”.  Motivul este cât de poate de simplu: s-a deschis apelul de proiecte în cadrul Programului Operațional Regional 2014–2020, pentru Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de Investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Ca atare, Municipiul Arad a decis să informeze opinia publică cu privire la intenția de a implementa proiectul „Restaurare și reabilitare exterioară la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad”, clădire situată pe Bulevardul Revoluției, nr.103 pe bani europeni dacă se poate. Este vorba de unul dintre monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural arădean, clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” fiind, conform Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național nr. 2361/2010, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice la poziția 240 cu codul AR–II–m–B–0056. Imobilul datează din perioada anilor 1871–1874, dar a suferit și modificări ulterioare, categoria de importanță a clădirii fiind una de tip  B (conform HG. 766/1997), iar clasa de importanță una de tip II (conform N.P. 100/2006).

Planuri de reabilitare

Conform ghidului general și ghidului specific de accesare a fondurilor, s-a stabilit că în cadrul acestei investiții se vor finanța restaurarea, protecția, conservarea și valorificarea durabilă a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, patrimoniu cultural național și local. Şi, ca atare, pornind de la această oportunitate, administrația locală a propus înscrierea clădirii  teatrului  în competiția pentru obținerea finanțării pentru execuția lucrărilor.

Ce lucrări se vor executa la clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”? Lucrări de reabilitare a șarpantei și învelitorii care este din țiglă și tablă, lucrări de restaurare/ reabilitare/ refinisare a fațadelor inclusiv tâmplăria exterioară, lucrări de reabilitare a instalațiilor electrice de iluminat arhitectural. În plus, vor fi luate în calcul în cadrul modenrizării dacă aceasta va fi acceptată pe bani europeni: dotările pentru persoanele cu dizabilități, se vor achiziţiona două infochioscuri și se va digitaliza clădirea.

Datele clădirii şi avizele

Teatrul se întinde pe o suprafaţă construită de 2.941,35 mp, construcţia datează, aşa cum am mai precizat, din anii 1871–1874, fiind reconstruită în 1883 și 1958. Pentru lucrările de reabilitare și restaurare exterioară a fost obținut Certificatul de Urbanism nr.1705/ 11.08.2016 emis de Primăria Municipiului Arad, avizul „Favorabil” al Ministerului Culturii  a fost obținut pentru reabilitarea întregii clădiri, iar pentru proiectul propus avizul este în curs de emitere.

Atenţie, cade!

Până când vom şti cu exactitate dacă fondurile europene vor fi dirijate către teatru, sau, cu alte cuvinte, dacă proiectul primăriei legat de acest monument istoric va fi unul câştigător, clădirea teatrului a fost împrejmuită cu panglici alb-roşii iar accesul pe trotuarul de lângă a fost interzis pentru că părţi din clădire cad pe asfalt. Şi totul se întâmplă în timp ce la teatru se joacă (acum a debutat chiar şi celebrul Festival de Teatru Clasic) iar cununiile civile îi aşteaptă pe viitorii soţi cu familiile tot la teatru.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Bătaie între fete, după ore: Zeci de colegi le-au încurajat și nu au încercat să le oprească
  Întâmplare șocantă la Buzău! Două eleve s-au luat la bătaie sub privirile a zeci de colegi, care în loc să le despartă le-au încurajat. 1

  România

  Transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat
  Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

  România

  Un pompier și-a pierdut viața într-un incendiu de vegetație. A fost lovit de autospeciala de pompieri
  Un pompier și-a pierdut viața în timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu de vegetație, pe A1. 1

  România

  Polițiștii au descins la Primăria Timișoara
  Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș se află la această oră la sediul Primăriei Timișoara. UPDATE. Poliția cercetează concursuri de angajare aranjate.

  Local

  Dublă lansare a antologiei „Neterminatele iubiri”, la Arad și Șiria
  Una dintre povestirile incluse în acest volum este semnată de arădeanca Eugenia Crainic.

  Local

  MediCamp 2022, pledoarie pentru voluntariat
  Acţiunea Ligii Studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad s-a bucurat de un real succes.

  Local

  Vestul, prima regiune cu Program Regional aprobat
  Guvernul a avizat Programul Operațional Regional propus de către Regiunea Vest.

  România

  Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii despre persoanele care plătesc ramburs la livrare
  Miercuri, 18 mai, Guvernul a adoptat proiectul de OUG prin care firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii privind persoanele care plătesc ramburs la livrare pentru produsele comandate online. 1

  Local

  Accident pe Arad - Timișoara, cu trei victime încarcerate
  Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism pe DN69. Două ambulanţe, un SMURD şi descarcerarea sunt la faţa locului. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.