aradon.ro Web analytics

Spitalul Judeţean Arad şi companii farmaceutice împotriva medicului psihiatru Delia Podea

Spitalul Judeţean Arad şi companii farmaceutice împotriva medicului psihiatru Delia Podea

<p>Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, parte civilă în procesul Deliei Podea aflat pe rolul Tribunalului Arad Foto: JA</p>
Spitalul Judeţean Arad şi mai multe companii farmaceutice s-au constituit parte civilă în procesul medicului psihiatru Delia Podea.
Scris de Ioana Costas - Spitalul Judeţean Arad şi mai multe companii farmaceutice s-au constituit parte civilă în procesul medicului psihiatru Delia Podea.

Medicul psihiatru Delia Podea, devenită cunoscută după ce, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta ar fi efectuat studii clinice – „cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației” – pe pacienţii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Arad şi trimisă în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni, va trebui să facă faţă unui proces destul de dificil la Tribunalul Arad. Potrivit site-ului Tribunalului Arad, săptămâna trecută, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Institutul de Recherche Pierre Fabre, Pierre Fabre Medicament şi Otsuka Pharmaceutica Development & Comercialization INC. s-au constituit părţi civile în dosarul în care medicul psihiatru a fost trimis în judecată pentru comiterea a şapte infracţiuni: abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

„Pacienta” inculpat

Alături de medicul psihiatru, procurorii au mai trimis în judecată şi o „pacientă” de-a acesteia – Haiduc Claudia – care va fi judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale).
Ce a făcut „pacienta”? Procurorii susţin că aceasta „a determinat-o şi a ajutat-o pe inculpata Podea Delia-Marina ca, în calitatea de medic specialist psihiatru, să procedeze în data de 27 mai 2016 la diagnosticarea sa fictivă cu <<tulburare de anxietate>> și ulterior la internarea sa în mod fictiv, în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, pentru perioada 27 mai – 1 iunie 2016, ajutând-o astfel la eliberarea, prin consemnarea în fals, a foii de observație, unde la externare s-a menționat diagnosticul de episod depresiv anxios reactiv și a unor documente medicale precum referatul medical, consimțământul informat, fișa de circuit a pacientului și biletul de trimitere, documente medicale eliberate în fals de inculpata Podea Delia, pentru a fi depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală, cu o solicitare de prelungire a concediului medical peste 90 de zile”.

Falsul din acte şi experimentele

Timp de peste cinci ani, mai exact în perioada decembrie 2010-aprilie 2016, medicul psihiatru ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a le diagnostica fictiv pentru a le elibera în fals documente medicale necesare pentru obţinerea unor pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate, iar în perioada 2014 – mai 2016, cu ocazia derulării a 10 studii clinice, în care era investigator principal, medicul psihiatru, fără consimţământul informat al subiecţilor susţin procurorii, „a consemnat în documentele medicale întocmite, personal sau prin intermediul subinvestigatorilor, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic şi simptomatologie, starea de sănătate a pacienţilor, prezenţa la vizitele de studiu, tratamentul de urmat şi efectele acestuia, cauzând un prejudiciu fiecărei persoane juridice implicate, precum şi pacienţilor”.

Sechestru

22 de tablouri, o sculptură (bunuri în valoare de aproximativ 91.400 de euro), un teren intravilan în comuna Vladimirescu, județul Arad (în suprafaţă de 603 mp), un imobil situat în municipiul Arad (compus din teren şi casă de locuit), un teren intravilan situat în comuna Livada, județul Arad (în suprafaţă de 600 mp), precum și 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD şi 645 GBP, sume ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare – au fost puse sub sechestru de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de 71.306 lei, 111.635 euro și 140.468 USD, sume aflate în conturi bancare. Potrivit procurorilor, măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând Deliei Podea a fost luată pentru a se recupera prejudiciul cauzat ca urmare a comiterii infracţiunilor.

Tot în arest la domiciliu

Săptămâna trecută, Tribunalul Arad a luat măsura menţinerii arestului la domiciliu în ceea ce o priveşte pe Delia Podea. „Menţine măsura arestului la domiciliu faţă de inculpată, Podea Delia Marina, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 18 august 2016, până la data de 16 septembrie 2016, inclusiv, se arată în soluţia instanţei. Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă, împotriva ei putându-se formula contestaţie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa UVVG
  Înalta distincţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a fost acordată de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României.

  Local

  22 de cetăţeni străini opriți din drumul ilegal către Spațiul Schengen
  Poliţiştii de frontieră arădeni  au depistat 22 de cetăţeni din Pakistan și Afganistan care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în automarfare sau pe jos.

  Local

  Coroane depuse de Ziua Națională
  Pentru al doilea an, Aradul este lipsit de parada militară din centrul orașului, cu ocazia Zilei Naționale a României fiind organizată doar o ceremonie de depunere de coroane la Crucea Martirilor Unirii, din Parcul Eminescu.

  Local

  Ziua Națională, marcată cu „Simfonia spaniolă”
  ARAD. Filarmonica Arad dedică Zilei Naționale a României un concert în care va fi interpretată „Simfonia spaniolă”. 1

  România

  O nouă firmă de asigurări iese de pe piața de RCA
  Uniqa Asigurări, parte a grupului austriac Uniqa, a primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a ieşi de pe piaţa RCA, după ce City Insurance a intrat pe drumul falimentului, iar segmentul RCA a intrat într-o perioadă agitată, cu majorări de tarife. 2

  Local

  Creşă pentru 40 de copii, în Micălaca
  Va fi construită de Compania Naţională de Investiţii, în incinta Grădiniţei PP7 de pe Calea Radnei.

  România

  Tineri arădeni, în maieu prin Parâng
  Doi tineri din Arad au reușit să îi uimească pe salvamontiștii din Parâng, după ce au ales să plece pe munte în maieu. 9

  Mapamond

  Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile 
  Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron. Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.  14

  Local

  Pistru: „Certificatul nu va îngrădi dreptul cetățenilor la muncă” 
  Senatorul PSD, Eusebiu Pistru susține că certificatul COVID „va fi fundamental diferit de forma discutată până în prezent!”  3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.