aradon.ro Web analyticsStrăinii se bat pe terenurile arădenilor: au cumpărat 9.000 de hectare într-un an!

Străinii se bat pe terenurile arădenilor: au cumpărat 9.000 de hectare într-un an!

Numărul tranzacțiilor cu terenuri arabile a explodat, în ultimul an, iar majoritatea cumpărătorilor sunt străini, care au ajuns să controleze 15 la sută din suprafețele județului.
Scris de M.B. - Numărul tranzacțiilor cu terenuri arabile a explodat, în ultimul an, iar majoritatea cumpărătorilor sunt străini, care au ajuns să controleze 15 la sută din suprafețele județului.

Potrivit Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, de la apariția Legii 17/2014, care dă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România, aproximativ 17.000 de dosare au fost prelucrate. În 70 la sută dintre cazuri, cumpărătorii sunt străini. Astfel, dacă în perioada aprilie 2014 – aprilie 2015 au fost înregistrate 5.000 de tranzacții, anul trecut numărul acestora a fost dublu. Și mai spectaculos este că de la apariția Legii 17 și până în aprilie 2015, străinii cumpăraseră 1.200 de hectare, însă în ultimele 12 luni au achiziționat peste 9.000 de hectare, ceea ce înseamnă o creștere de șapte ori.

Controlează 15 la sută din județ

În județ există 351.000 de hectare de teren arabil, dar se estimează că peste 30.000 sunt deținute de străini, în special italieni, germani, austrieci și unguri. Cele mai mari suprafețe au fost cumpărate, însă, anterior apariției Legii 17, când firmele din afara țării aveau această posibilitate, dar nu și persoanele fizice. Suprafețele lucrate de străini, nu neapărat deținute, însumează peste 50.000 de hectare, adică 15 la sută din terenul arabil al județului.

Zile cu sute de dosare

Șeful Direcției pentru Agricultură, Ioan Martin, ne-a declarat că volumul de muncă este foarte mare în urma interesului crescut pentru terenuri, iar instituția are doar cinci angajați care se ocupă de aceste tranzacții.

„Sunt zile în care înregistrăm sute de dosare noi, în condițiile în care numărul de tranzacții este în creștere constantă. Este un volum de muncă foarte mare, iar oamenii noștri stau peste program. În 2015 aveam nouă angajați care se ocupau de aceste dosare, la un volum de muncă mai mic, dar între timp angajații de la Fitosanitar s-au separat de noi”, a spus Martin.

Cererea a crescut prețurile

Numărul mare de tranzacții a condus la creștera prețurilor terenurilor în ultimii doi ani, afirmă autoritățile. În județ s-au vândut suprafețe însemnate și cu 10.000 de euro pe hectar, iar prețul mediu înregistrat este de 6.000 de euro. Terenurile scumpe sunt în zone considerate foarte fertile, precum Șimand sau Curtici. Astfel, județul nostru, alături de Timiș, are printre cele mai scumpe terenuri agricole din România.

Drept de preemțiune

Legea 17/2014 – privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan – dă posibilitatea străinilor persoane fizice să cumpere terenuri în România. Totuși, legea impune dreptul de preemțiune, astfel că cetățenii care vor să vândă trebuie să anunțe autoritățile. Înainte ca un străin să cumpere un teren, dreptul de achiziție asupra suprafeței respective îl au coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini, precum şi statul.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.