aradon.ro Web analyticsSusţin excelenţa în cultură!

De Daniel Scridon

Susţin excelenţa în cultură!

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad implicată în acţiuni sub genericul „Luna Culturii la UVVG”.
Scris de Daniel Scridon - Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad implicată în acţiuni sub genericul „Luna Culturii la UVVG”.

ARAD. Pentru al 11-lea an consecutiv, de când în România se sărbătoreşte, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se implică într-o serie de acţiuni culturale de înaltă ţinută, cu scopul de a promova cultura şi arta naţională, grupate sub genericul „Luna culturii la UVVG”. Iar din anul 2016, la implinirea a 150 de ani de la publicarea primei poezii a lui Mihai Eminescu în revista „Familia” de la Oradea, la iniţiativa rectorului fondator, regretatul profesor Aurel Ardelean, s-a decis extinderea intervalului de manifestări culturale de excepție de la Ziua Culturii la Luna Culturii, adică de la ziua lui Eminescu (15 ianuarie), până la ziua în care Vasile Goldiș a trecut spre cele sfinte (10 februarie). Şi tot la iniţiativa prof. Aurel Ardelean, s-au instituit, prin hotărârea Senatului UVVG, Premiile Literare „Mihai Eminescu” și „Ioan Slavici”, pentru a se susţine excelența în cultură. Premiile sunt cu atât mai valoroase cu cât personalitățile care le-au acceptat reprezintă sau au reprezentat vârfuri recunoscute nu numai în plan național, dar și în plan internaţional. Să amintim numele academicianului Eugen Simion – fost președinte al Academiei Române – căruia i s-a decernat Premiul „Mihai Eminescu”, pentru remarcabila reușită de a publica integral opera marelui Om de cultură sau Baruțu T. Arghezi, care a primit Premiul „Ioan Slavici”, pentru întreaga activitate literară personală, dar și cea de punere în valoare a operei ilustrului său tată, Tudor Arghezi.

Şi în acest an, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a pregătit o serie de manifestări prilejuite de „Luna Culturii la UVVG”. Cea dintâi a avut loc pe 14 ianuarie, în parteneriat cu Televiziunea Arad: „Mihai Eminescu – Evocare”, un portret cinematografic pe textele lui Vasile Goldiș. Urmează alte manifestări, dintre care amintim: expoziţia de fotografie artistică: „Mihai Eminescu şi Ioan Slavici – titani ai culturii universale”, autor Virgil Jireghie; Evocare cinematografică pe baza textelor lui Vasile Goldiș și exponatelor Complexului Muzeal Arad – „Unirea Principatelor, preambul al Marii Uniri” (24 ianuarie); Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (27 ianuarie); Portret cinematografic Vasile Goldiș la 88 de ani de la trecerea în eternitate – „Vocația europeană a lui Vasile Goldiș în viziunea lui Aurel Ardelean” (10 februarie); Acordarea Premiilor „Mihai Eminescu” şi „Ioan Slavici” pentru Jurnalism.

Suntem onoraţi să continuăm tradiţia acestor premii, iniţiate de regretatul Preşedinte al UVVG, prof. Aurel Ardelean, care reflectă deschiderea Universităţii noastre către comunitatea arădeană. Ne propunem să aducem în fața opiniei publice naționale și internaționale, aspecte interesante, unele chiar inedite, despre valorile culturii noastre: Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş şi Aurel Ardelean. Vă invităm să ne fiţi alături la Luna Culturii la UVVG” – ne-a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Clăparul de la Depeche Mode, Andrew Fletcher, a murit
  Andrew Fletcher, clăpar şi membru fondator al trupei britanice Depeche Mode, a murit la vârsta de 60 de ani. 1

  România

  A fost prins arădeanul suspectat că și-a ucis iubita. Bărbatul era în zona Gării Velența din Oradea
  Bone Ferenc, în vârstă de 43 de ani, a fost prins joi seara în zona Gării Velența.

  Mapamond

  A murit actorul american Ray Liotta. Avea doar 67 de ani
  Actorul american Raymond Allen „Ray” Liotta a murit la 67 de ani, potrivit unui anunţ publicat de Deadline.

  România

  Românii nu vor mai putea alimenta în Ungaria la prețul plafonat
  Începând de vineri, 27 mai, guvernul maghiar nu mai lasă românii să alimenteze la prețul plafonat. 2

  Mapamond

  Actorul Kevin Spacey a fost pus sub acuzare pentru patru agresiuni sexuale
  Actorul Kevin Spacey, laureat al premiului Oscar, a fost pus sub acuzare, joi, pentru patru agresiuni sexuale împotriva a trei bărbaţi.

  Mapamond

  Întâlnire între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și premierul Finlandei, la Kiev
  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit joi, la Kiev, cu premierul Finlandei, Sanna Marin, cu care a discutat despre necesităţile armatei ucrainene în contextul conflictului militar cu Rusia.

  Mapamond

  Rusia pregătește un echivalent rusesc al Oscarurilor
  Regizorul Mikhalkov, pro-Putin, a anunţat că Rusia îşi creează propriul Oscar eurasiatic. 1

  Local

  Zona Liberă Curtici s-a votat , fără scandal, în CJA
  Voturi fără probleme pe bugetul Zonei Libere Curtici, tarifele aplicate și desemnarea a doi noi membri.

  Local

  Încă 1,49 milioane pentru Spitalul de la Căpâlnaș
  Rectificare bugetară pentru acoperirea costurilor de pe șantierul Spitalului de la Căpâlnaș, dar și pentru drumul Sâmbăteni – Ghioroc.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.