aradon.ro Web analyticsȚinuți în frig de incompetență?

De Adriana Barbu

Ținuți în frig de incompetență?

Primăria Arad, ținta acuzelor și supărărilor arădenilor/Foto: JA
În intervalul celor două ore pe zi în care rubrica „Jurnal arădean vă ascultă” este activă, 18 arădeni ne-au sunat să catalogheze drept inadmisibil gestul Primăriei Arad de a-i lăsa fără căldură în case.
Scris de Adriana Barbu - În intervalul celor două ore pe zi în care rubrica „Jurnal arădean vă ascultă” este activă, 18 arădeni ne-au sunat să catalogheze drept inadmisibil gestul Primăriei Arad de a-i lăsa fără căldură în case.

ARAD. 18 telefoane în două ore au vizat același subiect: lipsa căldurii din casele arădenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire a locuinței și justificarea catalogată drept incompetentă a Primăriei că nu a primit bani de la Guvern pentru CET, deși a cerut. Nici măcar un telefon primit la rubrica noastră dedicată cititorilor – „Jurnal arădean vă ascultă” – nu a văzut alt vinovat pentru faptul că arădenii stau în continuare în frig – decât Primăria Arad, care probabil a crezut, după cum ne-a informat unul dintre cititorii noștri, că nu vine iarna în acest an.

Supărarea arădenilor a fost alimentată de materialul publicat de noi după conferința de presă organizată de primarul Călin Bibarț, în care acesta afirma că nu se poate da drumul la căldură din cauza scumpirii gazului, a faptului că astfel gigacaloria va ajunge de la 400 și ceva de lei la peste o 1.000 (din care municipalitatea va acoperi aceiași 200 de lei) și a faptului că, deși a cerut bani de la Guvern și a avut promisiuni, nu i-a primit la rectificarea de acum. Cu toate că alte municipii au primit sume pentru căldură, iar Primăria Arad se regăsește chiar în nota de fundamentare.

Acuzele arădenilor, ținuți în frig de Primăria Arad, au fost dintre cele mai grave: faptul că această scuză a fost invocată de fiecare dată de oficialii locali, și pe vremea lui Gheorghe Falcă, care acuza mereu sabotajul guvernului PSD la adresa Aradului, cu grafice cu tot, dar că acum guvernul este liberal, deci eschivarea nu se justifică, iar situația e și mai ridicolă în condițiile în care nu e logic, ca administrație, să te bazezi pe un posibil ajutor al altcuiva, ci să reușești să te gospodărești bine și singur.

Un alt arădean ne-a amintit faptul că, în timp ce primarul Aradului doar se plânge că nu a primit bani și că gazul s-a scumpit spectaculos, alte municipii care nu au primit nici ele bani și pentru care gazul a crescut la fel de spectaculos, au dat drumul la căldură, căutând și găsind probabil soluții, fără a-i lăsa până atunci pe cetățeni în frig.

Cu paltonul pe el, un cititor ne-a precizat că nu i se pare normal ca arădenii, mereu buni platnici, să stea în frig pentru jocurile politice liberale locale ale momentului și că nu ar trebui să le pese niciunuia dintre votanți de taberele în care s-au situat unii sau alții dintre primari, în sânul aceluiași partid. Că nu e normal să plătească alegătorii cu frig pentru alegerile, jocurile politice și neputințele primarului Bibarț. Alții și-au strigat doar disperarea și șocul de a se vedea ținuți, pentru prima oară, în frig, de către autorități.
Rectificarea a trecut
Unul dintre arădeni a fost însă și mai vehement acuzând minciuna și amintindu-ne de faptul că, în timp ce primarul se plânge acum că nu a primit bani de la Guvern, în septembrie scriam că Municipalității din Arad i-au fost alocați peste 24 de milioane de la stat, bani care au ajuns la Primărie și au fost împărțiți în CLM.
O informație cât se poate de adevărată, găzduită și în paginile ziarului și siteului nostru www.aradon.ro. Atunci, ce-i drept, viceprimarul (și nu primarul Aradului) anunța la sediul PNL Arad faptul că s-au primit 36 de milioane de lei de la Guvern, cu care se vor acoperi găurile din bugetul local și se vor plăti salariile care rămăseseră descoperite, ca urmare a faptului că reorganizarea Primăriei eșuase, deși bugetul inițial de salarii era dimensionat luând în calcul reducerile de personal care nu au mai avut loc.
Rectificarea bugetară a fost propusă de Primăria Arad și a fost votată de consilierii locali, dar spre CET s-au dus doar 3,5 milioane de lei pentru acoperirea unor pierderi, cu toate că se știa că iarna bate la ușă.
Alte cheltuieli acoperite
Cu siguranță, primarul și staff-ul său nu se așteptau ca frigul să dea buzna atât de rapid în Arad, cum cu siguranță tindem să credem că același personal speră că săptămâna viitoare temperaturile vor crește substanțial, așa cum afirmă meteorologii, și furnizarea căldurii mai poate fi amânată.
Până atunci, cu banii primiți de la Guvern în septembrie, Primăria Arad a acoperit alte nevoi, cheltuielile de personal ale Primăriei, Poliției Locale, cele de la creșe și centre de bătrâni, cheltuielile cu programele pilot din școli, cheltuielile aferente cabinetelor medicale, cele ivite din diferența dintre preț și tarif la transportul în comun, ba chiar 5 milioane de lei au fost alocați pentru iluminat public și 1,5 milioane de lei pentru cheltuielile cu deszăpezirea, însă CET-ul și căldura arădenilor nu s-au dovedit a fi atunci o prioritate.
Nicio prioritate
Căldura din caloriferele arădenilor nu pare a fi nici acum o prioritate și o spunem plecând de la conferința de presă de miercuri în care edilul nu a venit cu soluții concrete, ci a anunțat că vor avea loc negocieri care probabil vor rezolva parțial problema dar nu acum, ci săptămâna viitoarea cel mai devreme – o negociere-compromis între CET-urile noastre falimentare. Nicio grabă însă aici. Până săptămâna viitoare mai puneți un palton, o pătură, mai dați drumul la ochiurile de la gaz, pentru că Primăria nu vrea să vă golească de tot buzunarele.
O sesizare la Guvern?
Am revenit, ca atare, la reprezentanții Primăriei Arad pentru a le reaminti și lor de banii pe care îi primiseră de la Guvern, dar îi redirecționaseră spre alte urgențe. Și am primit același răspuns: se ceruseră bani separat pentru CET, chiar se așteptaseră să primească, poate nu atât, dar o sumă care să-i scoată la liman, dar rectificarea Guvernului n-a vizat și municipiul Arad, cu toate că în nota de fundamentare apare și Primăria Arad.
Nu am fost anunțați nici la conferință, nici după dacă Primăria Arad, trasă pe sfoară acum de Guvern, a grăbit negocierile dintre cele două CET-uri, dacă s-a făcut sesizare, de pildă, la Guvern că ne regăsim în nota de fundamentare, dar nu și printre sumele alocate, că s-a făcut o altă solicitare la Guvern sau că s-au căutat niscaiva bani prin rezervele bugetare pentru ca arădenii să nu stea zilele acestea în frig.
Toate acestea ar fi putut și ar fi trebuit să aibă loc, nu doar pentru că pe noi ne sună arădenii să ne spună că stau în frig, ci pentru că suntem convinși că au sunat și la Primărie. Pentru că și-au scris nemulțumirea chiar și pe pagina de facebook a instituției, acolo unde primarul le-a vorbit despre cum vor fi vopsite în alb și roșu autobuzele noi ce vor ajunge în oraș cândva, iar arădeni i-au răspuns întrebând despre căldura din apartamente.
Ce bani a pus Primăria deoparte pentru CET?
La rectificarea bugetară din septembrie, Primăria a propus iar aleșii locali au votat ca din cele 24,5 milioane de lei primite de la buget, în cadrul capitolului 81.02 „Combustibili și energie”, să se aloce suma de „3.500 mii lei pentru achitarea parțială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif, înregistrate de operatorul economic SC CET Hidrocarburi SA, în perioada ianuarie-decembrie 2020”.
Un sistem mort de mult
Problema căldurii furnizate de CET Hidrocarburi arădenilor, a datoriilor pe care acesta le are față de CET Arad, aflată în reorganizare judiciară și controlată de alții, a gigacaloriei pe care o plătesc arădenii, a subvențiilor pe care le acoperă Primăria Arad, a pierderilor imense de pe rețea, a proceselor tehnologice învechite, a numărului tot mai mic de consumatori rămași în sistem e veche de când lumea. Dă pe afară de obicei în anii neelectorali, când arădenii sunt amenințați că vor rămâne fără căldură și fără apă caldă. Acum chiar au rămas, în pofida faptului că, se știe, sistemul e cu probleme de mult, că trebuie reformat din temelii, că bani sunt cu duiumul pentru energii alternative, că exemple de succes sunt prin vecini, că de fapt de cetățeni ar trebui să-ți pese prima dată. Dar anul acesta nu e an electoral, e an de crize majore, de lupte majore. Iar cele din urmă nu se dau pentru arădeni.
19 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Desteapta-te says:

  Desteapta-Te romane,și dacă poți, muta-te la Batania sau Debretin sau Graz,și mai vii în tara în vizita!

  • Desteptarea says:

   Desteapta-te romane si nu mai vota “democratia” johannista si huserista!!!poti fi fericit si in tara ta,daca nu am avea atatia prosti in tara si in “muncipiu” care sa tot voteze ‘dreapta” ticaloasa !!!

 2. Andreea says:

  Să îi ia dracu, bine că plătim taxe și impozite. Pentru asta suntem buni.

 3. Dd says:

  Măăă, la PSD-iști am văzut destulă incompetență și ticăloșie, dar, parcă, pe ai lor i-au mai favorizat…; ăstia, PNL/PD sunt DE DOUĂ ORI MAI INCOMPETENȚI ȘI TICĂLOȘI și își bat joc chiar și de PROȘTII CARE I-AU RĂSFĂȚAT cu votul lor !

  Foarte bine le faceți…, “dați pe ei cât încape” și numai la Alegeri “aburiti-i”, din nou, cu “o ciungă sau un Boni-Bon” ca sa vă dea “papagalii” votul lor! 👏

 4. anonim says:

  TINUTI IN FRIG DE RISIPA SI VESNICA LACOMIE DE BANI DE LA GUVERN A BUGETARILOR PRIMARIEI SI CONDUCERII SI UNOR ANGAJATI DUBIOSI AI CET

 5. Ana says:

  Este revoltator ce se intampla, asigurarea agentului termic ar trebui sa fie o prioritate pentru municipalitate, dar e evident ca efectiv nu le pasa. Ce sens are sa dai bani spre exemplu la Festvalul de arta medievala, aproape jumatate de milion de lei, cand tu ai cu totull alte prioritati?! Festival ale carui concerte aproape ca nu au avut public. Pentru cine si de ce se organizeaza astfel de evenimente? Aici e problema, e nevoie de o prioritizare. Daca stii ca nu ai bani pt caldura, nu te pui sa dai bani pt festivaluri. Pe lista evenimentelor care urmau sa fie finantate de Primarie mai apar Festuvalul berii, Festivalul florilor, Festivalul vinului. Acesti bani trebuie sa mearga spre urgentele Aradului.

  Un oras administrat prost, cu mult amatorism. Apropo, Oradea cum de a reusit sa dea drumul la termie?

  • petre says:

   ”Ana” ORADEA a reusit deoarece avura noroc de oameni competenti la conducerea institutiilor; noi aradenii avuram parte de nemernici.Par ex: Branc taranistul care astat ascuns un mandat intreg.Popa Dorel un mafiot cu biblia-n dinti a pacalit prostimea.Apoi ciuma portocalie falcista care a dat lovitura de gratie urbei….Azi Falca fara pic de rusine da sfaturi de la P.E. El stie ca populime mancurta iubeste falca!!!!!

 6. Înreb deschis says:

  D.le Primar Călin Bibarț. În locuința /casa dumneavoastră cum încălziți ?

 7. mircea says:

  Asta se intampla din cauza ca ani de zile sa tinut in brate un sistem de incalzire perimat ,si cu costuri subventionate de la buget,in timp ce toti ceilalti cu sisteme proprii plateau costul REAL al caldurii.Daca vreti caldura platiti costul real,ca de aceia avem capitalism.Dar unii vor sa traiasca ca in vest dar da primeasca beneficii ca la comunisti.

  • Florin says:

   @mirea Serios că plăteai costul REAL? Tu nu beneficiai de subvențiile la gaz precum toți ceilalți? Probabil că ai făcut cerere să plătești gazul la prețul REAL în momentul în care ți-ai instalat centrala. Ești prost documentat dar bine infatuat … 🤣🤣

 8. razvan says:

  Cu bradul de Craciun cum a ramas? Natural sau artificial? Asta e mare dilema, nu apa calda si incalzirea.Daca am sti raspunsul, ne-am mai incalzi si noi.
  In 2021, intr-o tara din Uniunea Europeana sa nu ai apa calda si caldura! Si nimeni sa nu raspunda. Asta inseamna sa fii un popor de prosti si hoti.
  Incompetenti peste tot. Iar ne-a prins iarna pe nepregatite. Oare ninge iarna? Sa stim si noi din timp…
  Nu mai e speranta in tara asta. Emigrarea e singura solutie.

 9. un nimeni says:

  Lumina stinsa noaptea la primarie cat timp ingeatza “prostimea” !

  • Cine oare! says:

   O gloata de incompetenți si hoți!
   Nepăsare crasă si indolența!
   Mai votați “dreapta”!
   Ăstia nu au suflet si omenie!
   Oare mai tine mult ?
   O altă Revoluție !!!

 10. Adela says:

  Avem 16 grade in casa!!! Muncim, trebuie sa ne spalam, avem copii mici pe care nu putem sa i tinem in frig!! Cum putem munci sa producem daca ne imbolnavim,platim medicamente, copii nu pot merge la scoala pt ca se inchid scolile din cauza frigului!!oare pensionarii au prioritate cand spun ca nu vor caldura ca inca nu e frig afara, sau noi cei care muncim sa le platim pensiile si salariile bugetarilor , cum sa ne putem creste copii in frigul acesta???de 3 saptamani sunm toti raciti!!

 11. Marian says:

  in fiecare an asteapta bani pentru caldura din cauza ne rentabilitatii … oare cat va mai fi asa?…dece nu inchizi cet-ul daca nu e rentabil si spune populatiei sa isi monteze centrale si gata ?

 12. Mosu says:

  Nici o mirare. Când am văzut în ziar că primarii din Arad și senatorul Cristina sunt în tabăra Orban nu am avut nici o surpriza

 13. Mocofan-club says:

  În Germania, cu cât consumi mai mult curent, cu atâta plătești mai puțin, îți fac reduceri serioase pt. că, zic ei: “ești client vechi și serios”. Am fost în vizită la prieteni în Deutscheland, și toată casa le era luminată. Eu, stingeam lumina unde nu era nevoie, iar ei o aprindeau din nou.

 14. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.