aradon.ro Web analyticsTrei zile și o ipoteză: Crișan și legătura cu traficul de țigări

De Ioana Costaș

Trei zile și o ipoteză: Crișan și legătura cu traficul de țigări

Foto: FAN
Trei date: 24 mai, 29 mai și 13 iulie. Trei evenimente: depistarea unui camion încărcat cu țigări de contrabandă de un milion de euro, un atentat cu bombă și percheziții de amploare. Există vreo legătură între ele?
Scris de Ioana Costaș - Trei date: 24 mai, 29 mai și 13 iulie. Trei evenimente: depistarea unui camion încărcat cu țigări de contrabandă de un milion de euro, un atentat cu bombă și percheziții de amploare. Există vreo legătură între ele?

ARAD. 24 mai 2021, Mândruloc. Un camion este tras pe dreapta de polițiștii rutieri pentru că, potrivit primei ipoteze, circula cu luminile de marșarier aprinse, sau pentru că, potrivit celei de a doua ipoteze, la nivelul IPJ Arad sau a unor polițiști din IPJ Arad exista informația că „prin județul Arad se plimbă un camion plin cu țigări”. Nu știm datorită cărei ipoteze camionul a fost oprit pe raza localității Mândruloc, de polițiștii rutieri. Știm doar că șoferului i-au fost cerut actele pentru autotren, polițiștii s-au întors la mașină pentru verificarea documentelor, iar conducătorul camionului s-a făcut că se îndreaptă spre cabină pentru a aduce actele personale, permis de conducere etc. însă a luat-o la fugă. Surprinzător sau nu, în remorca autotrenului au fost găsite 646 de baxuri de țigări de contrabandă!

29 mai 2021, Arad, Calea Aurel Vlaicu. Un autoturism în care se afla omul de afaceri Ioan Crișan explodează în parcarea magazinului Profi. Știrea a făcut înconjurul țării, iar după ce s-a aflat că o bombă fusese amplasată în mașina victimei, ipotezele nu s-au lăsat așteptate. Prima ar fi fost că victima ar fi anunțat organele de poliție despre transportul de țigări de la Mândruloc și că de acolo i s-ar fi tras „răzbunarea”. A doua ipoteză a fost cea conform căreia în somnii africani – omul de afaceri deținea o crescătorie de somni africani – erau puse droguri, iar în acest mod se făcea trafic și de aici o poveste fără final foarte clar. A treia ipoteză a fost cea cu crescătoria de crocodili, a patra a fost cea cu amanta, a cincea a fost cu fostul ginere și putem continua tot așa cu variantele vehiculate. Cert este că, oficial, organele de anchetă, nu au înaintat nicio ipoteză în ceea ce privește moartea tragică a omului de afaceri nici până în ziua de azi.

13 iulie 2021, Arad. Percheziții de amploare în Arad și alte șase județe, peste 170 de descinderi, aproximativ 900 de oameni ai legii de la diferite structuri MAI angrenați în activități pentru destructurarea unei grupări infracționale din Arad, specializată pe contrabanda cu țigări și spălare de bani, prejudiciul estimat – de autoritățile din Marea Britanie – 10 milioane de lire. Niciunul dintre polițiștii care au participat la percheziții nu a fost din Arad. S-a înțeles de ce s-a întâmplat așa în momentul în care s-a dezvăluit numele persoanei vizate de descinderi: Cosmin Mladin, cel despre care se susține că ar fi capul rețelei din Arad. Chiar și așa, fără participarea arădenilor la percheziții, Mladin ar fi fost informat că vin după el oamenii legii, iar de atunci este de negăsit, împreună cu „numărul doi” din grupare, Daniel Copil, potrivit mass-media. Zeci de persoane au ajuns la audieri în urma perchezițiilor, ori la IPJ Arad, ori la DIICOT – Structura Centrală. 23 dintre ele au fost reținute – printre acestea fiind și oameni de afaceri din Arad, care dețin business-uri în domeniul transportului de marfă – fiind propuse de DIICOT spre arestare preventivă. Tribunalul București a decis ca 11 dintre aceste persoane să fie cercetate sub control judiciar.

Fără declarații

Niciun oficial nu a dat declarații despre situația de la Arad: nici adjunctul IGPR, care se află într-un continuu du-te vino pe ruta Arad-București, și nici chiar șeful Poliției Române, care s-a aflat la Arad în dimineața mega perchezițiilor. Și chiar și așa s-a dat „chix”, cu tot cu prezența inspectorului general la Arad.
Singurul care a avut ceva de spus pe subiect, pe lângă declarația făcută la trei zile după ce mașina lui Ioan Crișan a fost aruncată în aer („România este o țară sigură”), este același ministrul de interne, Lucian Bode. Numai că ministrul nu a intervenit pentru a explica ce se întâmplă în Arad, cu ce avem de-a face, ci pentru a ne preciza că Mladin și Copil nu au scăpat de sub nasul polițișilor pentru că… nu s-au aflat niciun moment în custodia oamenilor legii, așa că nu ne putem exprima astfel. Lucian Bode a mai spus că polițiștii sunt pe urmele celor doi fugari și că dacă (!) se va stabili că a existat o scurgere de informații în ceea ce privește acest dosar, cei responsabili vor răspunde în fața legii, asigurându-ne încă o dată că „suntem pe urmele lor”.

În același timp, în același loc

În documentele DIICOT – Structura Centrală, în ceea ce privește perchezițiile pentru destructurarea grupării de la Arad, publicate de pressalert.ro, se arată o legătură între omul de afaceri Ioan Crișan și șoferul camionului cu țigări oprit la Mândruloc.

„Investigațiile în cazul asasinării lui Ioan Crișan, care avea sediul firmei în comuna Iratoșu, au scos la iveală că telefonul acestuia și cel al șoferului Sebastian Tărșan s-au aflat, în același timp, pe aceleași celule de telefonie mobilă”, se indică în actele DIICOT.

Trebuie menționat că, potrivit DIICOT, țigările de contrabandă au fost mutate în 24 mai, ora 06:30, dintr-un camion în altul, adică în cel care a fost oprit la Mândruloc – transbordarea având loc în incinta unui spațiu de hale deținut de o firmă, pe drumul Arad-Iratoșu. În același spațiu de pe drumul Arad-Iratoșu avea și Ioan Crișan sediul firmei sale. Șoferul camionului și Ioan Crișan se aflau în acea dimineață de 24 mai împreună? Este doar o coincidență? E posibil ca Ioan Crișan să se fi aflat în acea dimineață în incinta firmei sale, fără a avea cunoștință despre ceea ce se întâmplă câteva hale mai încolo. A văzut Crișan ceva ce nu trebuia să vadă? O serie de întrebări stau pe buzele tuturor celor care urmăresc cazul.

Există legătură?

Dar întrebarea la care se gândește probabil toată lumea, pe care însă autoritățile nu au ridicat-o deocamdată, cel puțin nu public, este aceasta: Există o legătură între camionul depistat de polițiști pe raza localității Mândruloc, în 24 mai, încărcat cu peste 600 de baxuri de țigări, atentatul cu bombă în urma căruia Ioan Crișan a fost omorât și perchezițiile din 13 iulie? Una dintre ipotezele vehiculate în Arad (pentru că lucrăm doar cu ipoteze acum) susține că se știa că „vine (control -n.r.) de la București”, că Ioan Crișan ar fi vorbit cu autoritățile despre contrabanda cu țigări din Arad, iar acest lucru s-ar fi aflat și i-a adus moartea. Dacă acest aspect este adevărat, rămâne de aflat cine a fost cel care a dat informația cum că Ioan Crișan ar fi vorbit cu autoritățile. Și cui a dat această informație? Dacă, însă, între cazul Ioan Crișan și contrabanda cu țigări din Arad nu există legătură, atunci ce se mai aude despre ancheta în dosarul asasinării omului de afaceri? Există alte piste? Există suspecți?

Formată în ani de zile

Revenind la rețeaua de trafic de țigări din Arad, aceasta nu s-a format de pe azi pe mâine. S-a format în timp, în ani de zile – sub nasul autorităților – pe rute internaționale. Și totul, pentru că exista și există pe mai departe o piață imensă pentru țigările lor. Un pachet de țigări în Marea Britanie costă 12 lire, cele de contrabandă sunt la jumătate de preț. O asemenea rețea include de la cei care pun la cale transporturile, la șoferi, la cei care preiau țigările după ce ajung la destinație, la cei care le distribuie și la cei care le vând în piețe, în locuri aglomerate în țări precum Marea Britanie, Italia, Germania, Franța. O astfel de rețea vizează afaceri la negru de milioane de euro. Ori cu o astfel de caracatiță nu te joci. Tăcerea autorităților lasă însă loc de foarte multe interpretări și nu numai. Unele dintre aceste ipoteze, cele cât de cât plauzibile, am încercat să le menționăm în acest articol. Altele, tot mai multe, își vor face loc în viitor și vor crește odată cu tăcerea autorităților.

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cucudelabalamuc says:

  poate ne spune cineva, aşa, din proprie iniţiativă, cum a trecut de vamă camionul. cel puţin ăsta, nu celelalte.
  nici un vameş sub control judiciar?
  sau şi camionul ăsta a trecut pe ordonanţă de urgenţă?

  • Jony says:

   Unde sa găsești când sef de vama la Nădlac e Zarzara omul de baza al traficanților.Doar în concedii îl vezi în Dubai în Italia impreuna cu Iovanut

   • Aradean # says:

    Jony tu ești cumva Cosmin care in trecut cind aveai plete te autointitulai,,Banderas”? Ești un gunoi. Sa dai banii care ii împrumutat de la prieteni.

  • Jony says:

   Vad aradon ca de zarzara nu publici sau îți este frica de Iovatut.

 2. Marius says:

  Este clar ca reteaua nu este formata de acum si este de multi ani in picioare . In Arad , Timis , Oradea tot timpul traficul de tigari a fost la nivel de ,,arta,, nu ai avut ce face ?? Ai facut trafic de tigari de la tigani cu cartusul la traficul de categorie grea . Poate fii o legatura intre moartea lui Crisan si traficul de tigari in sensul ca si cel asasinat ( Crisan ) facea trafic cu tigari fiind in concurenta cu gruparea Mladin acestia din urma dandu-se unii pe altii ,,in gat,, ori de cate ori aveau ocazia . Ce imi este mie neclar este faptul ca un om niciodata nu o sa poata face o asemenea chestie ( trafic de tigari ) de unul singur , nu poti . 100% se stie angajatii , complicii lui Crisan sunt curios daca au foat acei oameni audiati . De la iei se pot afla multe .

 3. Aradean says:

  Stau și ma gândesc altceva nu mai aveți ce scrie.Inseamna ca voi nu mai sunteți ziariști.Incalziti aceasi știre de zeci de ori.Impingeti oamenii la ura la cearta la invidie prin lasarea mejelor pe care pe unele le restictionati unde este vorba de apropiații voștri iar pe unele le promovați.Am crezut Aradon ca sunteți un site responsabil dar m-am înșelat sunteți la fel ca orice sait de garsoniera..Nimeni nu spune ca și legea sa nu facă dreptatea dar voi promovați,, nulitatea,,Vad ca cei care trebuie sa aibă condeiul în mana cu inteligenta scrisului cred ca s-ar fi dorit sa fie ,,interlop,, dacă asta promovează.Mai mult vad ca nu aveți subiecte și citați alte siteuri concurente trustului dmv.respectiv siteuri din Tm unde trustul are Tion.Rusine.rusine,rușine Aradon site de Arad.

  • alt aradean says:

   Este un subiect de actualitate in care organele de ordineaza actioneaza ca niste organe genitale masculine daca sunt lasate de capul lor, nu putem sa ii bagam pe toti in aceasi oala bineinteles, dar trebuie sa stie ca publicul este cu ochii pe ei si orice miscare grersita ii poate costa libertatea

 4. Tamerlan says:

  Fiecare își primește partea.
  De peste 10 ani e grupul de tigaristi, dar n-au supărat pe nimeni, Ba din contră au bucurat cu foloase materiale, sexuale, etc pe vardiștii ce trebuiau să-i prindă.
  Cum să-și aresteze propria lor gâscă cu ouăle de aur?

 5. Tica says:

  Unde este Haiduc care pe toți i-a ars sa rămână doar Mladin. O fi fugit împreună cu el și cu Dani Copil.Pregatestete ca vin după tine.

 6. Dan says:

  Nu, nu este nici o legatura intre asasinarea lui Crisan si traficul de tigari !

  Pai cititi si voi sumele din traficul de țigari si veti vedea ca sunt “apa de ploaie” , chiar si pt “sponzorizarile” de la Ministerele Guvernului , pt Contractele “grase” , cu dedicație, de zeci sau sute de mii de euro ; acolo cea mai amărâtă mită începe de la milionul de euro și de aia, nimeni nu ucide pe nimeni, nici chiar pe turnatorii la DNA .

  Pt asemenea “maruntis” si un amăraștean cu UN SINGUR amarât de Ferrari ( cand sunt sute de șmecheri cu colecții intregi de masini de lux: Ferrariuri, Lamborghiniuri sau Rollce-Royce uri), NU CRED CĂ COMANDA CINEVA UN ASASINAT CU EXPLOZIBIL.
  Aici miza trebuie sa fi fost mult mai mare si mai grea/ complexă …!!!

 7. Bilbao says:

  La atatea variante el precis a fost curat ca lacrima 😂😜

 8. Galatus says:

  Cind Dan Sida specula tigari pri Arad actualele mortaciuni erau doar sroturi la rampa. Ani 90-95 una dintre cele mai mari grupări de trafic de țigări din Europa de vest. era dirijata din Arad. În final mizerile actuale care fac contrabanda cu tigari sint doar niște dejecții.

 9. Local

  UPDATE. Groapa de gunoi de la CET, în flăcări 
  Un nou incendiu a izbucnit la groapa de gunoi a Aradului, de lângă CET, la doar câteva zile după ce pompierii au stins un alt incendiu. 2

  ARADON Sport local

  Oriaku a dominat aruncarea suliței la CN U20
  Vannessa Oriaku a câștigat cu peste zece metri avans, iar Andrei Severin a obținut medalia de bronz la masculin.

  Local

  Sute de locuri libere în liceele din Arad
  Sute de locuri au rămas neocupate în liceele din județul Arad, în urma repartizării computerizate. 4

  Local

  Aglomerație și ore de așteptare, la intrarea în țară
  Câteva mii de persoane au intrat, în decurs de 24 de ore, în țară, prin punctele de trecere a frontierei de la Nădlac. 9

  Local

  Cod portocaliu de caniculă, la Arad. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade
  O mare parte dintre județele țării se va afla, duminică, sub incidența unui cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ar putea ajunge la 41 de grade Celsius. 7

  Local

  Două cazuri noi de Covid-19 în județul Arad
  Județul a raportat, de vineri dimineață până duminică dimineață, un număr de două cazuri noi de infecție. 7

  ARADON Sport local

  O nouă carte despre istoria sportului arădean
  165 de foto-documente din colecţia lui Iosif Sârbuţ puse într-o carte coordonată de Ionel Costin.

  Local

  Restricții de circulație pe drumurile naționale, duminică și luni
  Autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone nu vor avea voie să circule pe drumurile naționale, duminică și luni, între orele 12 și 20. 1

  Local

  Secvențe urbane la Sala Clio
  Asociația Foto Club Arad organizează, la Sala Clio, expoziția „Secvențe urbane – Urban Frames”, cu participarea a 50 de artiști din 4 țări.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.