aradon.ro Web analyticsUn cinematograf pentru studenti

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primăria Arad se gândeşte să ofere cinematograful Arta lumii studenţeşti pentru realizarea unei Case de cultură a acestora.
Scris de IM:JURNAL_ARADEAN - Primăria Arad se gândeşte să ofere cinematograful Arta lumii studenţeşti pentru realizarea unei Case de cultură a acestora.

Au fost preluate de Primărie dar cu excepţia unor instrucţii (cum a fost cea a referendumului) şi a unor licitaţii la care numărul participanţilor a fost mai mare, aici uşile stau tot timpul zăvorâte. Degradarea bate la uşă iar fără bani lucrurile nu vor arată mai bine niciodată.

Este vorba de cinematografele pe care Municipalitatea arădeană le-a preluat efectiv de la RADEF cu tot cu protocoale de predare -primire semnate şi votate: cinema Arta şi cinematograful din Grădişte, dar şi cinematografele Arta şi Solidaritatea, unde actele nu au fost duse până la capăt dar au ajuns în ograda Primăriei.

Dacă pentru Grădişte, Studio şi Solidaritate nici fostul proprietar şi nici actualul nu are nici măcar pe hârtie vreo soluţie, pentru cinematograful Arta lucrurile par în sfârşit să se mişte. Sala care în ultimele luni a găzduit câteva licitaţii la locurile de parcare din cartiere şi câteva sesiuni de instrucţie pentru pregătirea diverselor evenimente naţionale, şi-ar putea deschide pe viitor altfel porţile.

Mutare pentru studenţi

Primăria gândeşte de mult o mutarea care să facă din una din sălile de cinematograf pe care le-a primit şi urma să le primească şi pe viitor de la RADEF o casă de cultură a studenţilor.

Visul pare aproape de realizare căci, potrivit informaţiile pe care le deţinem, se pare că executivul lucrează de ceva vreme la un proiect de hotărâre în acest sens. Mai exact, pe viitor, potrivit datelor noastre, cinematograful Arta ar urma să fie transferat pentru administrare Ministerului Educaţiei pentru a pune pe picioare o primă Casă de cultură a studenţilor în municipiu.

O astfel de dorinţă stă de mult pe buzele reprezentanţilor celor două universităţi arădene şi studenţilor ce învaţă aici. Rămâne de văzut doar dacă planurile Primăriei sunt de acest gen, dacă soluţia va fi aplicată ca la carte de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, dacă viaţa studenţească din Arad va fi revigorată, dacă administratorii sălii vor găsi soluţii să o facă să fie unul dintre cele mai interesante locuri din Arad şi, desigur, dacă aleşii municipali vor fi de acord cu toate acestea căci, dacă nu, totul va rămâne la capitolul vise.

Paragină pentru trei clădiri

Cât priveşte cinematograful Grădişte, preluat şi el de primărie în acest an cu toate actele la zi, acesta nu pare să aibă o soartă la fel de bună ca şi Cinema Arta. E în paragină, iar pentru a-l face cât de cât funcţional e nevoie de bani. Mulţi.

Primăria nu e dispusă să investească în el. Nici acum, nici în lunile care vin, fapt evident dacă arunci doar o privire prin bugetul local unde nici unul dintre cele patru cinematografe nu au primit bani nici la votarea bugetului, nici la rectificările de după. Câteva rectificări pe acest subiect s-ar putea, însă, să aibă loc de-a lungul anului, numai că în acel caz va fi vorba doar de bani pentru conservarea celor patru clădiri în starea în care sunt acum: părăsite, degradate dar încă în picioare.

Nu există pentru cinematografele preluate de la RADEF nici măcar un proiect tehnic care să te ducă cu gândul că pe viitor planurile vor fi concretizate. E drept, RADEF a renunţat doar la imobilele pentru care în viziunea ei nu se mai putea face nimic. Şi nu a renunţat oricum, ci le-a donat cu obligaţia ca Primăria să păstreze pe mai departe obiectul de activitate: proiecţia de filme.

Dacia, tot la RADEF

Cinematograful Dacia, probabil singurul râvnit cu adevărat de Primăria Arad, nu a făcut obiectul vreunei predări. RADEF l-a ţinut pentru sine, preferând să-l închidă trei luni (din 1 decmebrie 2011) decât să-l dea altora. RADEF are câteva planuri cu acest cinema, dar de la fapte la vorbe drumul e lung.

Valoarea lor

În februarie anul trecut, municipalitatea arădeană le-a cerut aleşilor să voteze pentru preluarea a patru cinematografe. Adică să preia în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea CLM Arad imobilele a patru cinematografe şi o grădină de vară: Grădina de vară „Arta” (de pe strada Vasile Alecsandri nr. 2), Cinematograful „Arta” (strada Vasile Alecsandri nr. 2), Cinematograful „Grădişte” (strada Petru Rareş nr. 3), Cinematograful „Studio” (strada Vasile Goldiş nr. 1-3), şi Cinematograful „Solidaritatea” (strada Codrului nr.1). Tot aleşii urmau să voteze atunci însuşirea situaţiei activelor şi pasivelor cinematografelor „Arta”, „Grădişte”, „Studio”, „Solidaritatea” şi a grădinii de spectacol cinematografic «Grădina de vară „Arta”», în vederea încheierii cu predătorul Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “România-Film” a protocoalelor de predare-primire de clădiri şi terenuri.

Tot atunci, am aflat şi valoarea fostelor cinematografe: De pildă, cinematograful “Studio”, construit în 1912, are o capacitate de 587 locuri, iar totalul activelor (valoarea clădirii) a fost calculat la 1.663,41 lei, terenul aflându-se în folosinţa RADEF. Grădina de vară Arta a fost construită în 1924 şi are o capacitate de 445 locuri.

Totalul activelor (valoarea cinematografului) a fost calculat la doar 437,18 lei, terenul fiind şi el în folosinţa RADEF În ceea ce priveşte cinematograful Arta, construcţia este şi ea din 1924, dar numărul de locuri este limitat la 310, valoarea cinematografului şi a obiectelor de inventar fiind calculată la 1.118,90 lei. Cinematograful Solidaritatea a fost construit în 1936, cu o capacitate de doar 261 de locuri. Valoarea clădirii cinematografului a fost calculată la 6.378,07 lei. Cinematograful Grădişte datează din 1915, avea o capacitate de 310 locuri şi a fost calculat ca valoare la doar 930,12 lei.

Potrivit RADEF, totalul activelor pe care Primăria Arad urma să le preia (valoarea bunurilor ce fac obiectul transferului) era de 15.918,12 lei.

De atunci şi până acum au fost însă preluate doar cinematografele Studio şi Grădişte.

Ultimul film la cinematograful Arta

Patru cinematografe la Primaria Municipiului

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 1

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 4

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 10

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 34

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 12

  Local

  Cele mai multe focare noi de pestă porcină, în Arad
  Județul Arad conduce în topul județelor în care s-au înregistrat focare noi de pestă porcină africană (PPA), în perioada 16-22 septembrie. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.