aradon.ro Web analyticsVacile nemuritoare de la APIA

Vacile nemuritoare de la APIA

<p>Vacile nu își schimbă vârsta pentru APIA</p>
O situație particulară și o lege care frizează orice logică și care îi lasă pe crescătorii de animale fără subvenție.
Scris de Monica Ardelean - O situație particulară și o lege care frizează orice logică și care îi lasă pe crescătorii de animale fără subvenție.

Nu e o poveste, nu pare a fi nici ilegalitate, e doar o situație creată de o lege care sfidează orice logică, lege a firii și oprește trecerea timpului. Nu pentru proprietarii de animale, ci pentru vacile care le sunt în grajd și care încremenesc în actele de la APIA. Nu mai cresc, nu mai mor, nu mai își schimbă stăpânul. Pentru că, potrivit legii, primele date cu care proprietarul vine să se înregistreze la APIA cu o exploatație, ceea ce specialiștii numesc termen de referință, nu mai pot fi schimbate. Chiar dacă vaca crește, moare sau e vândută la un alt proprietar, sau în grajdul omului mai apar alte exemplare, exploatația înregistrată nu suferă nici o modificare. Și așa se face că vaca care în urmă cu un an avea doar 14 luni, peste trei luni sau peste un an, are tot 14 luni. Și chiar dacă proprietarul și-a vândut toate vacile, subvenția pentru ele rămâne tot la fostul proprietar, chiar dacă nu mai are nici măcar grajd. Nu e logic, nu e corect, dar e legal.

O situație reală

Cazul doamnei Breban Maria din Aradul Nou este relevant pentru acest subiect. La data de 31 ianuarie 2013, pe numele doamnei a fost înființată o exploatație de bovine care, la acea vreme avea 3 vaci. Potrivit Apia Arad exploatația nu era eligibilă pentru că „la data de 31.01.2013 una din cele trei bovine nu avea vârsta de cel puțin 16 luni”. Avea cam 14 luni și pentru a beneficia de subvenție este obligatoriu ca toate cele trei bovine să aibă minim 16 luni. Suntem în 2016, și în evidențele APIA Arad, vaca cu pricina are tot 14 luni și exploatația tot nu poate beneficia de subvenție. Orice încercare a proprietarului de a actualiza actele a fost sortită eșecului, medicul veterinar de circumscripție refuzând să întocmească formularul înainte de a fi înființată o altă exploatație pe un alt nume sau o altă adresă. De ce aceste cereri? Ar fi mult mai simplu și mai cinstit ca pur și simplu modificările să fie operate în exploatația deja existentă, pentru care există toate actele necesare. Pentru doamna Breban aceste răspunsuri nu au logică. Este decisă să atace în instanță și să impute medicului veterinar banii pe care i-a pierdut de câțiva ani, pentru că nu a primit subvenția deși îndeplinea toate condițiile legale. Este decisă să meargă chiar până la forurile europene pentru a-și căuta dreptatea. Pentru că nu i se pare mai cinstit să schimbe exploatația în loc să o păstreze pe acea actuală și să fie efectuate modificările aducătoare de subvenții în cadrul ei. Dar ce i se pare arădencei cinstit, nu se poate pe lege.

Legea nu permite

Două reglementări juridice, HG 298 din 16 aprilie 2014 și ordinul 573 din 17 aprilie 2014, susțin cei de la APIA Arad nu permit aceste modificări. Indiferent ce se întâmplă cu animalele din exploatație, dacă mai cresc sau dacă mor, în evidențele APIA rămân încremenite la data la care au fost anunțate. Orice modificare nu poate fi făcută decât prin acest artificiu de înființare a unei alte exploatații, dar pe o altă adresă sau un alt nume. Un artificiu folosit în sistem pentru a permite crescătorilor de animale să primească subvenția. Nu poate fi recomandat oficial, dar experiența i-a învățat pe români să găsească soluții.

Rămân cu subvenția

Și tot din aceeași categorie sunt și cei care , spre exemplu, își cumpără vaci care sunt „purtătoare de subvenție”. Chiar dacă vaca își schimbă stăpânul, subvenția nu. Aceasta rămâne la fostul proprietar pe numele căruia a fost trecută exploatația. Și așa se ajung la situații absurde de genul celei în care fostul proprietar și-a dărâmat și grajdurile, dar continuă să ia subvenția pentru animalele pe care nu le mai are. Cel mai simplu pentru a vă feri de aceste situații este ca atunci când cumpărați o bovină să verificați dacă e sau nu purtătoare de subvenție. Legea spune că subvenția se acordă dacă crescătorul de animale are cel puțin 3 vaci care au cel puțin 16 luni.

Procese pe rol

Cei de la APIA susțin că au avut pe rol mai multe procese din cauza acestor situații și, din păcate pentru crescătorii de animale, au fost pierdute de aceștia. Chiar dacă orice judecată omenească spune că dreptatea e de partea lor, legea e alta. Poate nu ar strica ca cei care se ocupă de legi să le adapteze la logică și la dreptate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  PNL Arad a votat moţiunile ambilor candidaţi pentru şefia partidului
  ARAD. Organizaţia Judeţeană PNL Arad a aprobat, prin vot, susţinerea moţiunilor ambilor candidaţi la preşedinţia partidului, atât moţiunea cu care candidează Ludovic Orban, cât şi moţiunea cu care candidează Florin Cîţu. În adresa transmisă către Comisia de Organizare a Congresului PNL, secretariatul general al PNL Arad anunţă că moţiunea „România Liberală”, care aparţine premierului Florin Cîţu, a primit 73 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 3 abţineri. 2

  Local

  S-a deschis o nouă secţie Covid în Arad
  ARAD. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad anunţă că a fost deschisă o nouă secţie Covid-19 la unitatea medicală din oraşul nostru. Secţia Medicină Internă II, care are 37 de paturi, a devenit, de vineri, secţie Covid.

  Local

  Bani pentru proiectele PNDL
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Guvernul a alocat aproape 400 de milioane de lei pentru plata facturilor proiectelor demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II. În total, 539 de obiective de investiţii din întreaga ţară vor beneficia de aceste fonduri. 1

  România

  Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
  Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. Operatorii economici vor folosi aplicaţia „Check DCC" pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.

  România

  Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități, dacă rata de incidență ajunge la 3 la mie
  Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. 5

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF. 3

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați. 1

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 9

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.