aradon.ro Web analyticsVand teren pentru autostrada

ARAD. Primăria Arad le popune aleşilor să vândă, temporar, constructorilor centurii Aradului cinci parcele de teren.
Scris de A.D.B. - ARAD. Primăria Arad le popune aleşilor să vândă, temporar, constructorilor centurii Aradului cinci parcele de teren.

Problemele autostrăzii care trece prin Arad nu sunt nici pe departe la final, deşi inaugurările ar trebui să bată la uşă, conform dorinţelor oficialilor bucureşteni, iar pe contract lucrările ar fi trebuit să fie gata. Nu este însă aşa. Un proiect de hotărâre care va sta miercuri pe masa aleşilor municipali indică clar faptul că mai sunt de rezolvat pentru început câteva chestiuni legate de… terenurile pe care va trece centura Aradului în regim de autostradă, lucrarea cu cele mai multe dintre neajunsuri şi cele mai multe goluri în execuţie.

Municipalitatea le propune aleşilor să accepte vânzarea unor parcele de teren necesare completării coridorului pentru realizarea variantei de ocolire a municipiului Arad „Autostrada Nădlac – Arad – Timişoara’’. Desigur, doar până la momentul la care autostrada va fi finalizată, moment de la care terenurile cu pricina, cinci parcele, ar trebui să se întoarcă înapoi în visteria statului.

4.802 de mp de teren

Aleşii sunt chemaţi deci să-şi însuşească un raport de evaluare legat de aceste terenuri (valoarea lor) şi să aprobă vânzarea parcelelor către JV FCC Construccion S.A. – PORR Bau GmbH, constructorul centurii în regim de autostradă. În proiect, aşa cum am precizat deja, se menţionează clar faptul că „terenurile la care se face referire în prezenta hotărâre se înstrăinează sub condiţia rezolutorie de trecere a acestora în proprietatea publică a Statului Român şi în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. cel mai târziu odată cu recepţia şi predarea lucrării publice <Variantă de ocolire a municipiului Arad>”.

Clarificări, ulterioare, necesare

Cum îşi motivează Primăria vânzarea terenurilor în suprafaţă totală de 4.802 mp, pe care o propune acum consilierilor municipali? Executivul susţine că vânzarea vine să clarifice traseul variantei de ocolire a Municipiului Arad, în cele trei zone de traversare a canalului Mureşel, clarificare care impune „transmiterea a cinci parcele pentru construcţia autostrăzii”. În raportul de specialitate se precizează faptul că prin hotărârea CLM nr.205/25.07.2011 s-a aprobat dezlipirea a 17 parcele de teren în vederea clarificării terenului necesar construirii autostrăzii, în condiţiile în care la acea dată situaţia terenurilor necesare centurii era şi mai confuză.

Lângă Mureşel

Parcelele care vor face, fără doar şi poate, obiectul vânzării (căci cine îşi va permite acum, la final, să refuze ca autostrada să aibă suficient teren), sunt adiacente canalului Mureşel, care este traversat de autostradă în sectorul cuprins între linia CF Arad – Nădlac şi Calea Bodrogului, de trei ori. Ele sunt, potrivit proiectului, „rezultatul administrării înainte de anul 1990 peste limitele legale a zonei aferente canalului de către A.N.I.F., respectiv adiacent canalului, care are legal în gestiune o fâşie de 3 metri pe ambele părţi, dar în fapt administrarea a fost fizic mai mare”. Tot aici se mai arată, cu titlu de justificare a neajunsurilor faptul că, „la data întocmirii cadastrului agricol, în perioada anilor 1970, limitele arabilelor s-au stabilit şi s-au cuprins în evidenţe cu situaţia faptică şi nu cu cea juridică. În această situaţie între titlurile de proprietate emise şi limita legală de administrare a rămas o fâşie de teren de diferite dimensiuni ca lăţime” şi că „pentru clarificarea zonei autostrăzii s-a obţinut Ordinul Prefectului, aceste fâşii trecând în proprietatea privată a Municipiului Arad ca păşune împădurită”.

Valoarea estimată a terenurilor

Suma calculată pentru vânzarea acestor cinci parcele de teren către constructorul centurii Aradului în regim de autostradă, prin evaluarea amintită în proiect, a fost de 4.861 euro.

adriana.barbu@informmedia.ro

Din luna decembrie circulam pe autostrada

Taxa in functie de lucrarile de pe autostrada

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  ARADON Sport local

  ACB Ineu promovează în Liga 3, câștigând și returul
  Elevii lui Cristian Sculici au câștigat la scor și returul și au promovat cu 11-2 la general.

  Mapamond

  Premierul francez Borne susţine consfinţirea dreptului la avort în Constituţie
  Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat sâmbătă că susţine un proiect de lege parlamentar pentru a adăuga dreptul la avort în Constituţia ţării.

  Mapamond

  Beijingul redeschide şcolile iar Shanghaiul declară victoria asupra Covid
  Beijingul a anunţat sâmbătă că va permite şcolilor primare şi secundare să reia cursurile cu prezenţă fizică, iar şeful partidului din Shanghai a declarat victoria asupra COVID-19, după ce oraşul a raportat zero cazuri noi pentru prima dată în ultimele două luni, informează Reuters.

  Mapamond

  Mâna dreaptă a lui Putin aruncă mărul otrăvit spre România
  Aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii Românii Mari”, susţine vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev într-un interviu pentru agenţia rusă TASS. 4

  Local

  Avertizare Nowcasting: Cod Portocaliu pentru mai multe localități din județ
  1

  Local

  Polițiștii locali fac razii în zonele rău famate ale municipiului
  Au fost evacute 12 persoane care ocupau ilegal două imobile părăsite. Proprietarii clădirilor abandonate vor avea și ei de-a face cu polițiștii locali, dacă nu iau măsuri. 4

  Local

  Lecția de istorie. Crucea familiei Desseanu a fost adusă la lumină și sfințită
  Crucea funerară a fost reabilitată de pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și sfințită de părintele Petru Ursulescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Arad-Pasaj. 4

  Mapamond

  Detalii despre atacul armat din Norvegia: Este investigat ca un posibil atac terorist. A fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană
  Atacul armat din capitala norvegiană, Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite 14 persoane, este investigat ca un posibil atac terorist, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană. 4

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.